Gondolkodtam, mit csináljak ebből a két léptető mociból. Aztán jött az ötlet Felteszem ide, mert kedvcsináló lehet a kezdők számára, végtelen egyszerű és olcsó mivolta miatt. Ráadásul kicsit "robotkaros" filingje is van.
Miből áll?
-Arduino mega 2560 -TB6560 driver (ez volt kéznél) -2db bontott motor -4db 70mm furatközpontú, csapágyazott kar
Marlin fw kergeti a Morgan Scara elrendezésű karokat. A kalibráláshoz több leírás van a neten, pl.: kalibráció de ezt is leegyszerűsítettem. Kiszerkesztettem, hogy X70 Y60 koordinátákban legyenek merőlegesek a karok egymásra, így egy derékszög mérő sablonnal beállítva elmentettem G92-vel a koordinátákat.
Tervben van egy egyszerű "parallel scara" kar elrendezés/konfiguráció is, amit szintén megosztok majd. Ennek érdekesebb, nagyobb kihívás lesz az életre keltése (legalábbis nekem, mazsolának )
Képek és videó:
Kidwick | 2512
2017-12-16 22:54:15
[663]
Megoldható hidd el ,több módon is. A videó a ötletet mutatja be.Mindent nem mutathatunk meg. És a találmány oda vissza működik pl egy motor markolatán keresztül táplált fűthető kesztyű, ruha stb, vagy hibrid láncfűrész,fűkasza.
Akkor mekkora áramot ad át? És ha épp akkora a rövidzár hogy nem tilt le? Vagy nem hajtja be a csavart vagy veszélyes. De egyébként nagyon jó csak mikor fog a munkavédelmi szabályoknak megfelelni.
Kidwick | 2512
2017-12-16 20:45:03
[661]
Üdv! Az akkupakkban elektromos rövidzárvédelem van építve.
Gondoltam készítek egy felvételt még mielőtt elpakolom a robotkart. Raszteres (arc), vektoros (fekete-fehér bmp) képet is csinál, ilyen scara robotszerűségekre ráidomítható a program.
Félreértesz ! Itt most nem is fontos az hogy robotkarhoz kell.
Annyit szeretnék csak hogy egy gkód, szerszámpálya ami teli van x,y -nal, pontoknként írja le nekem, meghatározott felbontással/léptekkel.
Azért hogy ha g-kódot dolgoztatnék fel, ne kelljen küldön értelmezőt csinálnom annak ha rádiuszt akar. Csak beolvasok egy sor...x,y, odamegy..beolvasom következő sort x,y.odamegy...tehát csak egy ilyen egyszerű valamit keresek.
A robotmaster ezt teszi, be kell állítani a karok hosszát, forgáspontokat stb.., aztán a normál g kódot transzformálja át. Régebben találtam egy leírást ami ezt a matematikai rémálmot írja le, megoldásilag... mondjuk azt hogy feladtam
MasterGy | 580
2013-03-15 11:10:00
[648]
De nem ilyen szögfüggvényes konverziókra gondolok, hanem egy g-kódos utasítássort (ami descarteses koordinátarendszerben van) átalakítani úgy, hogy ne kelljen pl rádiusz feldolgozó részt csinálnom a programban, hanem csak x,y, vagy x,y,z -t olvasna be. Ne legyen benne többféle utasítás, amiket mind külön külön kell értelmezni, hanem menj x,y,z menj x,y,z menj x,y,z .......
Van a mastercam robotmaster kiegészítője, robsim, Aztán van még másik pár aminek a neve nem jut eszembe. A robotmaster meg is van de nincs hozzá gyógyszer.
Egyáltalán nem ismerek cnc-s programokat, hátha ti ismertek megoldást !
Van-e lehetőség olyasmire hogy g-kódot olyan formában menteni, hogy egy beállított léptekkel simán x,y,z pontokban kiíratni szerszámpályát. Lépteket olyan esetekben értem, mint pl körív rajzolás, ahol számít hogy a körívet hány pontból írja le. Igen, robotkarhoz kellene.
Egy robot attól még nem lesz robot, hogy egy linux fut valami szgépen. A hat csuklót mindenféle módban vezérelni kell, kordinátatranszformációk ezrei mennek folyamatosan, miközben egyik pontból elhalad a másikba. (hatdimenziós vektortérben mátrixolás, brrrr) Ráadásul nem mindegy, hogy hogyan akarunk eljutni egyik pontból a másikba, legrövidebb úton, vagy egy adott pályát bejárva, közben a befogót hogyan akarjuk tartani a térben, foroghat-e vagy sem, stb. stb. Ehhez komoly vezérlő progi kell, én ezt nevezem robotoprendszernek.
Van két darab humanoid robotkarunk, gyári. Az elektronika kezdi megadni magát, de a kart nem dobnánk ki szivesen. A baj az, hogy még a karmeghajtót megcsinálnánk hozzá, de rendes operációs rendszert nem tudunk lőni hozzá, amivel robottá válna. De ez a felhasználás érdekes, jövőbe mutató, amit csinálsz. Nem tudnánk erről csevegni személyesen valahogy? Budapesten....
1. gravírozott felület meghatározása ceruzával rajzolással, anyagra(négyszög rárajzolása az anyagra, nem muszáj derékszög) 2. Robotkar alá rak anyagot ,tetszőlegesen, egy a lényeg hogy be tudja járni 3. A gravírozott felület sarkaira pozicionálás, és 1,3,7,9 gombok nyomogatása (4 sarok kijelölése) 4. majd „f”-gomb, gravírozás
talp-csukó robotkar : 36 cm csukló2 hossy : 26.6cm
A videón látható gravírozás pontos, csak a cigisdobozs gravírozott felület kijelölése pontatlan.
a dolog működik Csináljon már valaki egy normális mechanikát, és akkor csináluk egy király gépet, amit lehet mutogatni !
Az lenne a szép, ha összedobnánk közösen valami komplett projectet, ugye vagyunk itt jó páran, és mindenki amit tudna beletenné, az lenne a magyar szellemi erő igazi bizonyítéka és mutatványa, hogy mit, arra lehetne találni nagyon sok témát, aminek értelme is lenne és meg is lehetne valósítani, ez a gyár is rengeteg ember munkája, tervezése.
Nem kell, regeltem és így jön... Csak ugye alapból mindjárt alapértelmezett akar lenni, meg beépülni, meg kisf@szom... Szóval semmi sincs ingyen, főleg ha nem figyel az ember. Aztán szidjuk a Bill-t hogy lassú a rendszer.
nálam megy lazán a letöltés ki lehet trüközni..... firefox>>>>nézet>>>oldal forditás bene van a direkt linknek az az utvnala és flahsget már utána huza is lefelé.......