Sziasztok Most jutottam el odáig hogy mozgatható a gép! Szeretnék egy egyszerű kis rajtesztet csináltatni vele! Milyen programmal érdemes írni g-kódot?
kyrk.5 | 95
2019-10-21 19:36:48
[3665]
Attól hogy a poszt 54 napos én még nem foglalkoztam a témával 54 napot.
Valóban nem értem, de ha van valami érdekes eredmény arra kiváncsi lennék.
Nem furcsa ez a gondolkodásmód. A legtöbb méréssel kapcsolatban van elvárt értékem, mielőtt nekikezdek a mérés nek. Aztán a mérések sorozata vagy alátámasztja ezt vagy nem. És akkor lehet gondolkodni rajta, hogy miért nem támasztja alá vagy miért támasztja alá. Őszintén szólva akinek nincs elvárt értéke én azt találom furának. És az elvárt értékekből adódik, hogy egy ember egy mérést mennyire talál fontosnak vagy feleslegesnek. Nyilván ha 3 mérés közülk kell választanom ahol mindegyike 1 napi munkát jelent, akkor előre elgondolkozom, hogy melyiket tartom fontosnak és veszem előre és melyiket nem és sorolom hátra.
Kiváncsi vagyok, hogy mi az ami kijöhet a mérésből. Mint írtam nekem van egy elvárt eredményem, amiből arra gondolok, hogy túl nagy meglepetések nem lesznek a mérés során. Én a GRBL-t ismerem jobban mert azt portolam PIC32-re. Itt meglepne a mérés ha olyan dologra derülne fény amit eddig nem tudtma vagy sejtettem az algoritmus működéséről. Itt implicit feltételezem, hogy a GRBL egy léptető motoros erősítőt illetve mechanikát hajt meg. Tehát a generált lépésjelek a végleges mechanikán nyilván picit máskép látszódnak majd. De gondolom ez eredeti lépésminta (jiterrel, diszkretizálással együtt) amit a vezérlő kiad a mechanika pozicióját mérve meglepően jól követhető lesz. Az erősitők, motorok és mechanika által bevitt zaj is szintén ott lesz de nem hinném, hogy ez a pozició számottevő eltérését okozná. Analóg rendszernél szerintem más a helyzet. Bár én oda nem step dir jeles vezérlőt tennék. Itt is van elvárt eredményem. Gondolom az analóg szabályzókör jóságát lehet látni főleg. Illetve ezen felül a mechanika és motor zaját.
Annó GRBL-ről csináltam Saleae logikai analizátorral méréseket a generált step dir jelekről. Már sztm eldobtam sajna a mérést, de abban a felvételben szépen lehetett látni, hogy mikor hogy lépteti a motorokat. Illetve amit debuggolás közben lát az ember hogy, hogyan generálja a lépéseket hogy a végén pont összehangolva menjen az XYZ azt is fel lehetett ismerni benne.
Sajnos az elmúlt 54 nap alatt nem sikerült megértened ezen mérések műszaki okát, lényegét, viszont határozott véleményed van a feleslegességéről. Furcsa az ilyen hozzáállás, gondolkodásmód.
GRBL forraskodja nyilt, barmikor bele lehet nezni, hogy generalja a jeleket.
Egyebkent nem is ez a G-Code ami erdekes hanem a kanyarodas mondjuk 45 fokban. Mert ebben van ujratervezes es langyos atvezetes egyik mozgasbol a masikba. G01 X0 G01 X100 G01 X200 Y200
Felesleges kimerni sztm. Lehet, meg erdekes de tul sok uj infot nem fog nyujtani. Egy gyarto vagy elmondja, hogy milyen algoritmust hasznal az egyenes vonal diszkretizalasahoz vagy nem mondja el. Ha elmondja akkor nagyjabol tiszta mit fog tudni a rendszer es mi varhato el tole. Ha nem mondja el akkor vagy gagyi vagy valami szuper speci sajat talalmany. Azert az utobbi idoben sztm ezen a teren nem szuletett egetrengeto elorelepes...
Világtérképről keresek vektoros rajzot. Ha csak a kontinensek vannak meg az is jó. 150x150 cm nagyságban szeretném majd kimarni. Képen hogy milyen lenne az elképzelés.
Emailem:
hodos5420@gmail.hu
Ha van valakinek vagy tud fellelhetőségi helyet kérem ossza meg velem.
Köszönöm.
MoparMan | 3987
2019-08-31 09:13:45
[3659]
nagysam | 160
2019-08-31 09:06:20
[3658]
Bocs, hogy beleugatok, de azt hiszem, hogy mindkét nézőpontot értem.
Azt gondolom, hogy sok felhasználó (magamból és több volt kollégámból kiindulva) aki már valamilyen hasonló programot, vezérlőt használt, ha egy új progit, vezérlőt beindít, a korábban használt, általa ismert menüket, beállításokat keresi. Ha ez megvan, beállítja és használja. Ha valamit nem talál, előveszi a leírást (vagy a netet) és onnan tájékozódik. Műszaki dolgokkal küzdő felhasználóként a "Unit" nekem sem mondott semmit, és a beállítások között turkálva sem találtam lehetőséket ezek választására, illetve utalást, hogy mit is jelent. Viszont a használatiban megtaláltam, így továbbléptem.
Heidenhain TC430-as vezérlő után, az összes vezérlőben ugyanazokat a remek ciklusokat, és paraméterezési lehetőségeket keresem. Sajnos hiába.
Felhasználóként meg kellett tanulni, hogy nem a programok igazodnak hozzám, hanem nekem kell azokhoz igazodni.
Tibor, ha majd többen jelzik ezt problémaként akkor majd átalakítjuk úgy ahogy a felhasználók kérik. Bár eddig te voltál talán az egyetlen aki ezt nem értette meg. Szóval szerintem ezen ne stresszeld magadat feleslegesen, foglalkozz szerintem inkább a Robsy rendszereddel.
Én a helyedben pedig sürgősen befejezném a baszakodást. Azt már régóta tudjuk, hogy a csudálatos és anti-csicsa Robsy * rendszer a legtökéletesebb a világon, de a többi földi halandónak akik nem túlképzettek, hagyd meg kérlek ezt a csicsát, úgy ahogy azt a tervezőik megálmodták és a használóik meg használják.
(*= bármelyik Robsy termék neve tetszőlegesen behelyettesíthető)
Nem igazán értem, mi értelme van ennek a felesleges ... -nem is tudom, mit írjak ide, hergelés, értetlenkedés?- szóval ennek az egésznek. Mi a mértékegység? Egy egzakt valami, amit tudunk viszonyítani, vagy számolni vele, ha úgy adódik. Képzett, okos ember lévén pontosan tudod, hogy az UCCNC-ben az egységet a motor léptéke alapján állítod be, mint egy viszonyszámot, és jól mondod, bármi lehetne a mértékegység, akár még fényév is, ha utána a hozzá szükséges G-kódot is fényévben generálom, akkor jó lesz a kapott munkadarab. Van értelme a további halandzsának?
Sziasztok Ha én nagyon amatőrként mindent betudtam állítani 4 tengelyre az UCCNC-be akkor egy kicsit is értő embernek ez nem gond.Persze elég érthetően le is van írva (még magyarul is) így aki veszi a "fáradságot" és elolvassa... bocs , hogy belekotyogtam
Egyelőre azzal törődj, hogy ember nincs a földön rajtad kívül, aki egy UCNC axis setup monitor kép látványa alapján egyértelműen tudná, mi mennyi. Hiába szép, és csicsa, cserébe így értelmetlenek, beazonosíthatatlanok az adatok.
Egy új ablaknak KELLENE tájékoztat arról, hogy egy "unit" konkrétan micsoda, mert addig a több 100 hosszúság és szög mértékegység bármelyikét is jelentheti. A gondolatolvasás, hit, találgatás pedig mellőzendő a CNC világában, különös tekintettel, amikor egy motorhajtás alapadatairól van szó, amiktől szinte minden függ egy G kód esetében.
Picit segítsek neked abban, hogy hány féle hossz és szög mértékegység létezik a világon, néhány a teljesség igénye nélkül: fényév, mérföld, tengeri mérföld, km, m, dm, cm, mm, mikron, manométer, India foot, Clarke foot, Benoit foot, nemzetközi foot, yard, inch, cubit, ell, finger, pace, pont, fok, radián, teljes fordulat, szögperc, szögmásodperc, szögmil, sign, oktáns, sextáns, kvadráns, ........, és így tovább.
Na most akkor mi is az unit ezek közül?
Én a helyedben sürgősen kijavítanám ezt a súlyos hibát is, a következő, tizenx-edik javított verzióban elférne ez az ablak módosítás is.
Pedig én hosszas gondolkodás után megfejtettem .. Az ordinátán az eocén programban Márkushegyen kitermelt szén mennyisége van ( tonnában) , az abszcisszán pedig az elért népgazdasági haszon ( forintban )... Paraméter :1985 ( Kapoly ipari miniszter után szabadon ) Psoft a Balatonba behulló meteoritot vélte felfedezni aug 12 én
Hát igen, mi már csak ilyen szakmaiatlanok vagyunk. De azért a mérnök úr is nézzen szét szerintem a saját portáján, amikor a nagyszerű Robsy mérőrendszeréről mértékegység nélküli ábrákat közöl...
Az unit nem mértékegység, ahogyan írod, bármi érthető alatta, pont ez a nagy baj. A műszaki élet sajnos konkrétumokra, egzakt adatokra kell hogy épüljön, mert egyébkénbt semmi értelme nincs egy virtuális számnak, hiába szép az ablak környezete.
A magyarázatod pedig azért is erősen sántít, mert ugye a lineáris tengelyek mellett vannak forgó mozgást végző tengelyek is a CNC-ben, vagy felétek ezeknek is mm a szokásos "jelentése" hitéleti alapon? Honnan derül az ki, hogy pl. az A tengely esetén mi az unit?
Definiálni kellene ezt rendesen minden tengely setup esetében, azaz olyan felület jelenjen meg, ami EGYÉRTELMŰEN tájékoztatja a földkerekség bármely zugában élő felhasználót, mit takar az ablakban szereplő számérték, ha véletlenül meglát egy UCCNC axis setup monitor képet.
Arról meg még nem is beszéltem, hogy ha nem tudjuk, mi az unit, a program hogyan szűri ki a gyakorlatban eleve értelmezhetetlen, tiltott, és hibás tartományokat?
Nincs ott semmi lebegés: oda van írva mindenhova, ahova kell, hogy egység (unit). Mifelénk ez millimétert jelent, pancseréknál pedig hüvelyket. De lehet, hogy az Ungabunga Köztársaságban térdkalács a standard, így ők is tudják használni mindenféle átváltogatás nélkül.
1. Írtam, hogy "a Mach3 bemérése már megtörtént." 2. A kedvenc CNC vezérlődnél pedig az már mérés nélkül is megállapítható, hogy az axis setup fő ablak adatokhoz nincs egyértelműen beazonosítható mértékegység rendelve, így ezen számok a menü megnyitásakor "lebegnek" a virtuális térben.
Ha pedig közelebbről nem lesz jelentkező (korábban volt már, csak mostanában külföldön van), egyszer összehozzuk ezt a mérést, köszönöm hogy írtál.
„az összes "csicsa, és rizsa" mellett, amit próbálnak ezek a programok elhitetni”
Tetszik ez a megközelítés: még nincs mérési eredmény, de már tudod, hogy "csicsa és rizsa" lesz.
De mivel kíváncsi vagyok az eredményre, szívesen meglátogatlak egy UCCNC-vel. Sőt, elvileg van egy LinuxCNC-s laptopom is. Ha még elindul, akkor viszem azt is. (Kb. 5 éve nem volt bekapcsolva...) Időpontot nem tudok saccolni, de a honlapodon levő telefonszámon kereslek majd. Persze, ha Neked is megfelel.
Olyan Linux CNC, GRBL, UCCNC felhesználókat keresek lehetőleg Budapesten, vagy közelében, akik ezt a fenti G kódot lefufuttatják 3 különböző motor setup beállításra, és közben az X tengely step-dir jeleit nem a motorhajtáshoz kötjük be, hanem egy-egy optokapuba, amit egy Robsy hajtás analizátor program bemér. A cél az, hogy a műszaki VALÓSÁG kiderüljön az alapjel kiadáskor, azaz milyen minőségű egy adott step/dir-es mozgásvezérlő e tekintetben. Hiszen ez az egyik legfontosabb jellemző az összes "csicsa, és rizsa" mellett, amit próbálnak ezek a programok elhitetni, bemesélni nekünk. Ezek azért is nagyon fontos műszaki alap tesztek, mert ha már az alapjelgenerálás se korrekt és optimális, akkor mit is várhatunk a motoros végrehajtáskor a mellékhajtás működése kapcsán.
Pl. a Mach3 bemérése már megtörtént, de a többi elterjedt vezérlő program is érdekes lenne, amit itt a Fórumozók használnak, és természetesen a méréi eredményeket majd publikálom itt, hiszen rendkívül tanulságosak, és megdöbbentőek.
szaky27 | 579
2019-08-27 22:36:12
[3619]
Aspire-t használok de nem tudja szépen felismerni a körvonalakat corelt megnézem még hátha
Ezt a mintás és ezekhez hasonlóakat merre lehet megvenni vektorosan, hogy lehessen szerkeszteni is? Mert ha megvásárolható akkor nem rajzolom át, nem 2 perc sajna.
A munka file, vagy "jó minőség", mindig több év alatt megszerzett tudás/tapasztalat,és több napos, sokszor több hetes/hónapos komoly szellemi munka eredménye.
Nincs valaki birtokában esetleg egy focilabda DFX teríték?
Előre is köszönöm ha megosztaná velem
Üdv Adamant
dtb | 1910
2019-05-09 16:28:49
[3610]
Ez volt a megkerült STL, ha érdekel
dtb | 1910
2019-05-08 21:47:37
[3609]
Szia, először is, köszi a segítő szándékot! Időközben meglett a kép, a lenti gépemen volt, ahol a cnc is van, de csak most értem haza. Nekem talán a te első képed van meg feldolgozva, kör alakú keretben, horgonylánccal. Holnap délután átküldöm, ha érdekel. (meg van egy hajó+világító torony verzió is, de most meg azt nem fogom találni...
Sziasztok. Van egy hajós reliefem. Már régóta megvan, olyan régen, hogy most az istennek sem találom. Nem emlékszek, hogy honnan van (kaptam valakitől? vagy netről?) Esetleg nincs meg valakinek? Álló relief, részletgazdag, egy vitorláshajó volt rajta szemből, szinte az egész kép vitorla meg kötelek, ovális álló kerettel, a keret még külön díszítve van. Nem a világítótornyos verzió, (persze, azt rögtön megtaláltam) és nem a féloldalas hosszúkás scooter. (az is előkerült, működik Murphy törvénye, a franc essen bele...) Köszönöm előre is, ha valaki esetleg megosztaná
Ricsy05 | 18
2019-05-08 06:52:52
[3606]
Sziasztok!
Valakinek van olyan nagyfelbontású képe Nagy-magyarország térképről amin rajta vannak a megyehatárok,kismagyarország, és a folyók.
dtb | 1910
2019-05-01 18:22:49
[3605]
Nekem ~10Gbyte betűtípusom van, de ilyen esetben a hajamra kenhetem, mert fizikai képtelenség név nélkül megtalálni... Esetleg, ha írsz nekik valami kamu szöveggel, és megkérdezed, hogy milyen betűtípust használtak ennél a keretnél, hamarabb tud(ok)unk segíteni!
több ezer betűtípus létezik, elég nehéz megtalálni de nem lehetetlen de néha előfordul hogy nem betűtípusból csinálják hanem úgy rajzolják, ebben az esetben is lehetséges