Haver megtalált... Szerzett valahonnan egy hobbykategóriás faesztergát és felmerült az igény egy M18x1,5/M33 adapterre. Nem CNC-n, E1N-en készült - egy megfogásból, hogy szaladjon is. Szóval a napokban elkövettem egy ilyet:
Sziasztok! Már eddig is volt elkalandozás itt ebben a topikban más irányban, nem csak az épülő CNC-mre hajazva. Lenne igény rá, hogy más területen adódó itthoni tevékenységemet is közreadjam? ("MM" vagy "Épül és készül..." mintájára, de csak ami itt nálam.) Kis faipari gépészeti, kis kemencézés, kis asztalos, kis stb.? Reakciókat ide legyetek szíves! (Most bontom faterom kombinált gyalugépét - hajmeresztő!!! - tervezem összerakni is, szép kis YT-video lesz belőle összevágva...)
Vetesi75 | 1626
2024-09-22 16:37:18
[128]
Készülget a rugóház - az ementáliasítás még ezután:
6SI7 , 56SI7 , 60 SM1 , Ezeket az rugóacél alapanyagokat szoktam vásárolni (féder acélnak is nevezik) van egy ismerősöm , rúgóacél kovács teherautókat útánfutókat javít , tölle szoktam hozni dirib-darabokat 6-20 mm vastagságig van neki különböző szélességben. Ezek az alapanyagok nincsenek hőkezelve de így is van KB. 30 HRC, szerintem. Szerszámokat szoktam belőle csinálni PL. a csapágylehúzó körmeit , vagy osztott tárcsákat. Egyszer kell megcsinálni jól szinte örök élet. Alacsony vágóval jó szerszámokkal lehet forgácsolni.
Normális körülmények között ez az egész forgácsolósdi a gazdaságosságról szól. Nagyon jók a VHM szerszámok, de ha a minimális feltételeket nem biztosítják a használatukhoz, akkor kész ráfizetés lehet a vége. Rendszeresen fúrok én is VHM-mel ezen a kisgépen "kész" rugóacélt (58...60HRC), de néhány furat éltartammal kalkulálok. Még így is jobb a "kuncsaftnak" (késes haver), mint elvinni szikráztatni. (Talán nálam annyival szerencsésebben jön ki, hogy a kínai, bevonat nélküli keményfém fúrót a melóhelyen meg tudom magamnak élezni.)
Nekem is ez a tapasztalatom csak fele fordulaton, a kis kagylókat szeretem én is, ez amikor megváltozik akkor kell a lapkát fordítani, átvált folyóforgácsba amikor a végét járja.
Melóhelyen márciusban levettek esztergáról (régebben megmunkálón voltam, de ott míg "nyaraltam" ki lett a csapat - meg még előtte az utódomat is betanítottam), azóta "megnyertem" az új váltópalettásat a huszonkilós darabokkal. Itthon csak kisgépek, hobby és néha egy-egy baráti szívesség, mint ez is.
Na de a műhely is olyan mint a ház, ahány annyi féle mindenki másra esküszik , nekem PL. A bevonatos vídia fúrók váltak be alacsonyabb vágó, viszont nagyobb előtolást bír. Most is a miatt kellet csapágyazni a gépet , elkezdte koptatni a szerszámaimat.
Ezek az alacsonyszilárdságú, kis széntartalmú szerkezeti acélok jelentős élrátéttel fúródnak, ezért mérsékelt előtolást igényelnek. A vékony forgács meg a fúrólapka geometriájából fakadóan nem törik meg. A folyó forgács kezelhetetlen, ezért muszáj megszakítani. Egy C45-ben vagy CrMo-ban már más a helyzet, ott mehet a D/100 folyamatos előtolás és előáll a kiskagyló alakú törtforgács.
Az S235-ös a legolcsóbb leghitványabb alapanyag. ha lehet elkerülöm S355, 52C , E295 , ha van rá lehetőség ezeket választom. De az automata acélt szeretem a legjobban. (nem koptatja úgy a szerszámot plusz magasabb előtolás és vágósebességet is kibír) Azt viszont tudni kell ez az alapanyag sem olyan már mint régen , kivették belőle az ólmot meg a cinket (az unió nyomására) De állítólag azóta jobban hegeszthető.
Ha nagyon ramaty, akkor képes szikrázni is a belépéskor, hiába van "szinte vízbe merítve". Másik verzió a 23-as csigafúróval történő fúrás és kiesztergálóval való furatbővítés lett volna, de mint tudjuk, a lustaság már egy fél egészség.
Az S235 az jól forgácsolható tapasztalataim szerint, nincs ekkora víznyomásom de az előtolás 0.06 már teccik! Az öreg gépemet nem akarom így pörgetni és terhelni mert kevés az amper.
ÉN éjszakás műszakban szándékosan teszteltem a négyszöglapkás fúrót. A külső lapka irányába mindig korrekcióztam 0.02 mm-ert majd mindig mértem a furatot , meglepően jól teljesített.
Nagyban függ attól, hogy mennyire revés a vas felülete Kb. 10 köteg húzott köracélt dolgoztunk fel ennél a munkánál. Egyszer hoztak egy olyan rossz minőségű alapanyagot , csak úgy szidtuk. A vége az lett , hogy visszavettünk a vágósebességből meg az előtolásból.
Szerintem jól sikerült az a telibefúróval való fúrás azon az egyszerű kis gépen. GRATULA.
:) Most képzeld el, hogy milyen a hangja ebben a rozsdamentesben a 38-asnak, mikor a közepét fúrom. Ezekkel, ha elég masszív a technika, lehet akár félfuratot is fúrni.
Csak 180m/min vágósebesség, S355-ben kb. 6...8 métert összességében (mm-enként megszakítva, mert rendszerint folyóforgácsot hoz), de ez élettartam (kb. 30 percre van belőve) nagyban függ attól, hogy mennyire revés a vas felülete (lángvágott vastaglemez). Ja, belsőhűtéssel, mert a 2D mélységhez már nagyon kell. ZCC ZTD03-XP.... ZCC SPGT... lapkával a leggyakoribb, amit használunk.
D26 2200 1/min kb.0.1 mm/ford A váltólapkás fúró már csak ilyen. Én kb. 10-éve dolgoztam egy forgácsoló cégnél D27 2700 1/min KB. 0.06 mm/ford S235 Tízezer számra fúrtunk sokszor három műszakban, de bírta a strapát , hallani kellet volna a hangját csak úgy visított a fúró (a WNT-és beszálító javaslatára lett beállítva a gép) 20 Kw-os főmotor, a víznyomás kb.6 bár. De azért ott is beremegett az elején.
Nagyon megráncigálta az asztalt - főleg a legelején, mikor még csak a központi lapka dolgozott. Ennek a szerszámnak nagyon nem ez a technológiája. (Műszakban az ilyet 2200 1/min forgatom és kb. 0,1mm/ford tolom, de ott egy egész ménes ereje áll rendelkezésre nem pedig egy kiscsikóé. )
Sziasztok! Lebeszélek róla mindenkit! A szükség törvényt bont - avagy vasárnap délután nincs kéznél megfelelő méretű csigafúró... Promac FX381 típusú asztali fúró-marógép és D26 váltólapkás telibefúró összeházasítása egy ER32-D25 túlméretes patronos menesztéssel. A forgácskép sok mindent elárul... A gépecske és a túlméretes patron egy normál kivitelű mellett:
Vetesi75 | 1626
2024-06-30 17:28:50
[105]
Ugyan nem CNC-n, de CNC-hez készült. Valamivel ki kell tűzni a gépburkolathoz a rajzot, jegyzetet. Új géphez, új mágnes dukál! (Már egy hete vele küzdök - most tanulom, de kérdeznem nem kell, mert nincs kitől...)
Vetesi75 | 1626
2024-01-01 16:00:29
[104]
Boldog új évet mindenkinek! Most nem épült, most más épült:
Vetesi75 | 1626
2023-12-09 19:33:58
[103]
Szia! ismerősnek tűnik, mintha már találkoztam volna hasonlóval SZIM CNC-ken. Nekem nem rég sikerült szert tennem egy picike gépi működtetésű tokmányra, azt szánom a revolveresztergára, működtetésre elektromost (motor) tervezek rugóerő tárolósan. Rugóköteg tartja zárva és zárt helyzetben nem lesz mechanikusan kapcsolatban a nyitó szerkezettel. Értelemszerűen csak álló helyzetben használnám, de azért fog kapni egy "kinyomó" csapágyazást is, hogy hülyeségálló is legyen. Hozzávalók: - kétoldali hosszirányú erők felvételére alkalmas masszív főorsó csapágyazás, ami adott, - rugók a működési tartományban az 1200N- hoz, 18db Kínából jött, - idétlen méretű alapanyag a vonócsőhöz a héten jött meg 6fm., csak haza kell még hoznom a melóhelyről, - az áttételes 24V-os motor már régen itt áll, valami rokikocsiról származik, - rugótok-tárcsához pogácsám van - a másik fele a jelenlegi szíjtárcsából, anyag a tokmányfelfogótárcsához, kinyomó villához-rudazathoz, vezető csapokhoz, apróságokhoz szintén van. Csak csinálni kell... Hidraulikát, pneumatikát erre a gépre nem szeretnék.
Bocs , hogy már megint beleronditok a topikodba ( sajnos nekem még nincs, remélem lesz ) rakok fel fotót hátha te már láttál ilyet. Az Egri finomszerelvény gyárban készült behúzóhenger. 200 mm-es átmérő 32 mm lökethosz max:3000 1/min.
Voltak vele problémáim mivel senki sem ismeri, legalább is a környékünkön, igy nem is tudtak segiteni , nekem kellet mindent megoldanom de a lényeg most már hibamentesen működik.
Jelenleg 2db 3/2-es+1db 5/2-es monostabil szelep működteti. (plc)
Nagy előnye , hogy nagyon gyors akár forgás közben is működik ezt ki is használom , a nyitási folyamat úgy kezdödik , kész az alkatrész: A plc kiadja a stop jelet a főorsónak ezzel egyidejűleg a tokmány (patron) nyitási parancsot is kiad , de mivel ilyenkor még gyorsan forog az orsó ezért nem lehet nyitni (biztonsági funkció) majd amikor már lassan forog elkezdődik a nyitás.
Lényegében még forog a tokmány de már elkezd nyitni , mire megáll addigra nyitva a tokmány.
Én már dolgoztam több gyári CNC-én is azok sem tudtak gyorsabban működni.
De inkább ara vagyok a legbüszkébb , ezt mink gyártottuk Magyarok 1989-ben.
Luca széke és projektjei: 1. Igazából életem első NC (CNC?) gépe sem fejeződött be, ami jelenleg az elbontást várja. Nyomtatott áramköri lapokhoz szántam volna, a filctollas rajzolat készítésig eljutott, de a fúró-maró feltét már nem realizálódott... 2. Van félkészben egy hangkeverőm (csöves), valahol a padláson összecsomagolva '89 óta, de egy 40V5A-es előszabályozott kettős labortáp is huszon éve várja, hogy befejeződjön. 3. A revolveresztergát is a 2013. évben kezdtem el reszelgetni - van még bőven híja, kisebb szünetektől eltekintve kompromisszumokkal használható gyk. a kezdetektől. 4. A napenergiás (vákuumkollektoros) hmv. ellátó rendszer is másfél éve készülődik, de annál már dereng a fény az alagút végén. (Most is közbeszólt kazáncsere okán egy fűtési rendszer módosítás.) (Hangládával való mókolásokat nem számítom - aki foglalkozik ilyesmivel is, az tisztában van vele, hogy örökké tart. ) Lesznek/vannak képek is és, ha még valami eszembejut, azt leírom/fotózom.
sarktibsi | 662
2023-09-27 21:19:22
[96]
A gépen 3.000 mm-es száladagoló van ( régen volt ilyen munka is ) ekkor a legnaggyobb alkatrész D 30 L 107 mm szintén nem szeretném ha leesne a forgács közzé. Ilyenkor már csak kézzel lehet megfogni ( nincs olyan nagy csipeszem ) ilyenkor is praktikus a kiszeletelt dob. ( csapágyas ütköző ) Lényegében ez egy célgép , sokkal kényelmesebb rajta dolgozni mint egy csúcsesztergán. Főleg , hogy tudja a konstans vágót is , van hozzá pneumetikus elszedőm is ( ilyenkor le kell venni a leesésgátlót )
Azért vágtam ki egy szeletet a dobból mert nekem igy kényelmes a munka , nem szeretem ha leesik az alkatrész." A verzió " Ráesik a leesés gátlóra ( igy neveztem el a rácsos vasat ) "B verzió " Kézzel vagy csipesszel kiemelem akár forgás közben is ( a huzott köracélt nem nehéz forgás közben kézbe tartani pedig 2300 1/min-nel is szokott forogni ) Ahogy irtam tokmány ütközőre dolgozom , a tokmány pofák közt holtjáték mentesitő rugó van , szintén kényelmi szempontok miatt ( saját fejlesztés )
Ezt akartam kérdezni, hogy mit vétett az a dob, hogy hiányzik belőle egy szelet... Általában az oválfurat, ami a leszúráshoz van kitalálva, nagyobb, mint a főorsó áteresztése. Ezt a Tos RT26-ot "feláldoztam", mert irgalmatlan rossz a hajtóműve (újra kellene fúrni az egészet) - attól még megválok, amúgy egyéb szempontokból meg kitűnő állapotú (ágyazat/főorsó). Van egy másik is bespájzolva, az majd tud gyógyulni ennek az alkatrészeiből. Azt meghagyom gyári kialakításúnak. (A másikon kétpofás hidros tokmány van, célgépnek használták, viszont hiányzik róla a menetmásoló és a kúpvonalzó, azt is tervezem felújításkor ráépíteni.)
Ja a képen az láthtó amint 16-os köracélt szurkálok lefele természetesn ütköző van a tokmányba , a revolver fejet már én fleszeltem ki igy kényelmesebb dolgozni rajta.
Üdv: Jó látni , hogy vannak még múködő dob-revolver esztergák föleg ha biznak benne és költenek is rá. Nekem is van 2 db , több mint 25 éve használom öket az eggyik Moszkvában készült a másik Kijevben , nyühetetlen strapabiró erős gépek semmi rezgés vagy remegés. Mondjuk nekem külön beton ágy van alattuk amiben vasszerkezet van ahoz van lecsavarozva.
Régebben én is sokat költöttem rájuk PL: frekiváltó , szervomotor , plc , stb. Bár egy linuxos nekem is jól jönne.