A tokmánypofákat mindíig a megfelelő számú helyre kell visszatenni, kivéve ha valami excentert akarsz eszergálni A normál pontosságú tokmány radiális ütésére általában 3 századot szoktak megengedni. Ennél a 4 század tulajdonképpen nem vészes, igaz lehetne jobb is. Azt azonban mindíg észben kell tartani, hogy keménypofás tokmányban, ha átfogtad az anyagot, az valószínűleg valamennyit ütni fog. Ha tök 0-ra akarsz valamit megcsinálni, akkor azt vagy egy felfogásból kell, vagy csúcs közt. Ha egyik sem megy, akkor jön a hozzú keserves órázgatás.
A nagy 80 fogú kerekekkel pl. gépi előtolást tudsz varázsolni. És akkor felesleges csuklómozdulatok ezreitől kíméled meg magadat
Varsányi Péter | 11584
2007-01-11 21:08:00
[21]
Igen! Táblázat tényleg van. Sőt felrajzolva az oldalára - akkor ezt most elküldöm a kódfejtőknek... Én csak a "sima" menetet (pl. M6)ismertem de nemrégiben felfedeztem a "finom menetet"... (könnyen felismertem: erre nem megy rá a sima anya...) De az elektronikai műszerész alapszakmámban (kb. 25 éve) első évben a mechanikai szakmai gyakorlaton gyártottam un. gyászmenet-et is... ebben a műfajban arra emlékszem jó voltam... De minek kb. plussz 10 féle fogaskerék ehhez? Még a menetes szárat csak el tudom képzelni .... de ehhez anyát csinálni is lehet? Hány fajta "szabvány" létezhet?
Gumit ne. Elszabadul véletelen az anyag, jó esetben fejbever, rossz esetben a szemed bánja. Fogd rongy, papír közé, tekerj rá egy vékonyabb rézlemezt, zománchuzalt, stb.
Még arra különösen figyelj, hogy a tokmánypofába ne küld bele a kést. Ilyankor szokott a késből kipattanni egy-egy kisebb darab, ami nyaktól fölfele szintén veszélyes. Sajna a kézi esztergálás közepette többnyire kigúvadt szemekkel fölégörnyedve skubizzuk, hogy mit is művelünk, szemüveget meg ritkán használunk, mert nem szeretjük...
Törölt felhasználó
2007-01-11 20:58:00
[19]
Kiszaladtam a műhelybe és lefényképeztem két darab tokmányt az egyik normál pofás, a másik forditott. Mindjárt felrakom ha valakit érdekel:)
SquirrelTech | 788
2007-01-11 20:57:00
[18]
Gyakorláshoz nagyon megteszi, Péter - sőt jobb is hogy így nézted. Viszont gyorsacél késsel is dolgozhatsz, az jóval olcsóbb. Elég sok alapanyag nem igényel keményfém betétet, épp ellenkezőleg...
Varsányi Péter | 11584
2007-01-11 20:56:00
[17]
Hát igen nekem egy puha... gumipofa lenne kezdésnek talán a legjobb lenne...
Késtartó: A Toyotámban minden van de nem világítós a hamutartó - ez mindíg bosszant, de még soha nem volt szervízben hiba miatt... ez is ilyen dolog - gondolom ...
Pofa köszörülés: Először megkérdezem a kereskedőt van e lehetőség utánpótlásra... mert fő a magabiztosság! Számozás: ez már a gyári széria felszerelés része...
Csak a mennyiséget néztem...(ár/db) Az összeálltást nem tudtam ellenőrizni mert nem is tudtam mit nézzek... persze te ezt az érzést nem ismerheted... jó neked... Előszörre úgyis mind tönkreteszem... tehát: nem szempont... Egyébként van már leszúróm... csak nem tudok leszúrni semmit sem vele... max. magamat... Többet erről nem írok mert a maradék illuzió is elmegy... sok mindenhez nem értek de az eszterga ezen belül is előkelő helyen áll...
Igen a sok kis műanyag fogaskerékkel kell a menetvágáshoz a megfelelő előtolást beállítani. A gépkönyvben lenni is kell hozzá valamilyen képletnek, táblázatnak.
Hagyományos eszterga tokmánynál még lehet alternatíva kemény-puha pofa. A normál pofát általában nem nagyon tudod fordítva betenni, mert a spirál nem fogja engedni. Nagyritkán úgy alakítják ki, hogy mégis átfordítható. Ha megnézed a te gépeden lévő tokmánypofát, a perem ugyanúgy hornyolt mint belül. Tehát egy nagyobb alátétet, csődarabot a furat felől tudsz így megfogni (mikor nyitod a pofákat, akkor szorít). A fordított pofa belseje homorú általában.
Extrás késtartó: nézz utána neten - quick change toolpost, vagy a QCTP rövidítésre, és fogod látni mi a késtartónál az igazi extra
Mégvalami: a pofa köszörülésével légy nagyon óvatos. Én tettem ilyen kísérletet és nem volt kevés idő, mire újra használható állapotba varázsoltam a pofákat a merénylet után... Illetve számokkal jelöld a pofákat is meg a helyüket is, hogy ha kiveszed őket, akkor később ugyanoda kerüljenek vissza majd. Lehet őket variálni, de egy beállított rendszernél nem igazán ajánlott már. Most még próbálkozhatsz ezzel, hátha javul az a 0.04 mm ezáltal (vagy romlik...)
gépész | 89
2007-01-11 20:33:00
[13]
Szia Péter!
Megnéztem a bicskagyűjteményt, amit kiválasztottál magadnak. Hát... Először is a furatkés(ek) hol maradt(ak) a pakliból? És a leszúrókés? Viszont a képen a feső sor kb 2/3-a elég ritkán használható. Úgyhogy szerintem az ángol kupec vagy sanda szándékkal, vagy hozzá nem értően válogatta össze a csomagot.
Ó... köszi.. Vannak itt szakik! Tele vagyok örömmel!
Ez a normál és fordított pofák... van amelyik tokmánynál cserélhetők és van amelyiknél fordítható(?) - ha jól láttam... ez miért van?
Késtartó: az én "spéci" gépemnél, hogy forgatható azért extrás - remélem?
Tudod a 400 Euro kifizetésével még nem lettem szaki... A német Eszterga köny a kb. gép 10%-a azaz pontosan.... 34 Euro volt... arányaiban drága... Van magyar kiadású köny is? Mert németül nem az igazi... mert pl. a kifejezések sem tanulhatók meg... Olyan ez mint a vitorlázók ott sem beszélnek magyarul a felszerelésről... Svert, bumm ... ez talán nem helyes...
"csúcs vég tartó"= szegnyereg "a sima ill. csapágyas.. "= álló és forgócsúcs "2x3 db pofa"= normál és forditot pofák "4 szerszámos forgatható fej..."= késtartó
Varsányi Péter | 11584
2007-01-11 19:30:00
[10]
Még megírom... a géphez a "csúcs vég tartó" széria felszerelés csak a csúcs nem. Az hiszem MK2-es... Ebből két fajta van: a sima ill. csapágyas.. Valamint egy zacskó műanyag fogaskerék is tartozék az automata előtolás szabályzásához...(menetvágáshoz?) ilyet is tud... és a tokmányhoz 2x3 db pofa van alapban... egy a normál és egy a nagyobb anyagokhoz...cserélhető... számozottak, hogy melyiket hová kell tenni... 4 szerszámos forgatható fej... További extrák: fokozatmentes elektromos motoszabályzó és egy mechanikus nagyoló átkapcsoló...tehát kész Mercedes...
Varsányi Péter | 11584
2007-01-11 19:22:00
[9]
Hoppá.. megint egy klasszissal okosabb lettem ! Köszönöm! A Zero-ról minden lépés igen óriási... Vettem már egy német nyelvű hobby eszterga könyvet... képzem magamat, de amint régebben Misi írta... ez csak évek kérdése... tehát gondoltam jobb előbb kezdeni...
Nem találom hirtelen a preciziós INA 12mm-es száramat...de keresem... Befogattam egy 8 mm-es (338-as) marót 0,04mm-t mérek...
Ha van is hiba (ha ez nem jó érték - ezt sem tudom...?) ez talán a pofák köszörülésével megoldható? De szerintem ez az érték már alkalmas egy tengelyvég kialakításra.... talán.... Ezért a pénzért ez az eszterga - szerintem - megéri... vagy nem... csak megéri de nem jó semmire?
Bicska | 966
2007-01-11 19:10:00
[6]
Kezdőként egy alapvető dolog, hogy a 3 pofással be tudok fogni kör keresztmetszetet, vagy csavarfejet (bizonyos szögű dolgokat) viszont négyzet keresztmetszetűt nem. Nekem mind a kettő van épp ezért. Bajonettzár elven cseréhető. (még egy síktárcsa kellene...)Üdv!
Tehát: ez egy szet, felülről a második: 38 db Carbide betétes esztergakés (5/16"=8mm)- szet, 8mm-es befogatással (ez kell hozzá) 30 font tehát = 12.000 Ft... és carbid tehát keményebb mint a HSS...
további alternativák esztergakéshez:
1. lehet kapni itthon 8mm-es nyers anyagot és köszörülni... 2. a Zgonc - Ausztria cégtől 6- 8 Euro/db...
3. Van már Carbid betét-et befogató száram is... de még nem próbáltam... ez elég takarékos mert minen betétnek 3 oldala és 2 fele van...
Rezonáció: ami ekkora géptől elvárható... ez egy műszerész eszterga... A 80mm alu anyaggal csak szépen és óvatossan...plusz 100-200 Euro-ért a nagysága dupplázható, tehet vannak "nagytestvérei" ... de nekem nem ez volt a cél...
n/a (inaktív)
2007-01-11 18:45:00
[3]
Mi is gondolkoztunk ilyen "olcsóbb" esztergán. Mennyire vált neked be? A késeket hol veszed és mennyiért? Nem üt, nem rezonál?
Na egy kérdés kezdetnek: Mi a különbség (előny és hátrány) a három pofás ill. 4 pofás befogató tokmány között? Ez a kérdés persze szorosan kapcsolodik a 4. forgató tengely topik-hoz is...
... Tudom, hogy vannak itt a fórumon akik esztergálásban otthon vannak...
Varsányi Péter | 11584
2007-01-11 18:39:00
[1]
Szerinetem ilyen topik is kell !
Témaindító duma:
1. Az alapvető esztergálási ismeretek szükségesek egy gép építéséhez. (Ha úgy rendeled ezeket a részeket akkor is)
2. Az eszterga CNC-re való átépítésével ill. CNC eszterga készítésével olyan feladatok is megoldhatók amit "kézivezérlésű" géppel (szinte) nem...
3. Egy eszterga jó kezelési ismerete nem helyettesítheti a CNC ismereteket....
4. Csak egy esztergával oldhatók meg bizonyos megoldások...
5. Egy eszterga jó kezelési ismerete egy tudomány és egy szakma...
6. Ha jól tudom a Mach CNC eszterga vezérlő is egyben....
Az én kicsi kinai esztergám:
... ennél bizos láttatok már jobbat és nagyobat is...
PS: Én 400 Euro-ért vettem, de egy osztrák Metro akcióban múltkor csak 300-at ért... tehát nem sokkal drágább egy jobbfajta állványos fúrónál... majd csinálunk állványos fúró topikot is ... (persze CNC opcióval)