"csúcs vég tartó"= szegnyereg "a sima ill. csapágyas.. "= álló és forgócsúcs "2x3 db pofa"= normál és forditot pofák "4 szerszámos forgatható fej..."= késtartó
Varsányi Péter | 11584
2007-01-11 19:30:00
[10]
Még megírom... a géphez a "csúcs vég tartó" széria felszerelés csak a csúcs nem. Az hiszem MK2-es... Ebből két fajta van: a sima ill. csapágyas.. Valamint egy zacskó műanyag fogaskerék is tartozék az automata előtolás szabályzásához...(menetvágáshoz?) ilyet is tud... és a tokmányhoz 2x3 db pofa van alapban... egy a normál és egy a nagyobb anyagokhoz...cserélhető... számozottak, hogy melyiket hová kell tenni... 4 szerszámos forgatható fej... További extrák: fokozatmentes elektromos motoszabályzó és egy mechanikus nagyoló átkapcsoló...tehát kész Mercedes...
Varsányi Péter | 11584
2007-01-11 19:22:00
[9]
Hoppá.. megint egy klasszissal okosabb lettem ! Köszönöm! A Zero-ról minden lépés igen óriási... Vettem már egy német nyelvű hobby eszterga könyvet... képzem magamat, de amint régebben Misi írta... ez csak évek kérdése... tehát gondoltam jobb előbb kezdeni...
Nem találom hirtelen a preciziós INA 12mm-es száramat...de keresem... Befogattam egy 8 mm-es (338-as) marót 0,04mm-t mérek...
Ha van is hiba (ha ez nem jó érték - ezt sem tudom...?) ez talán a pofák köszörülésével megoldható? De szerintem ez az érték már alkalmas egy tengelyvég kialakításra.... talán.... Ezért a pénzért ez az eszterga - szerintem - megéri... vagy nem... csak megéri de nem jó semmire?
Bicska | 967
2007-01-11 19:10:00
[6]
Kezdőként egy alapvető dolog, hogy a 3 pofással be tudok fogni kör keresztmetszetet, vagy csavarfejet (bizonyos szögű dolgokat) viszont négyzet keresztmetszetűt nem. Nekem mind a kettő van épp ezért. Bajonettzár elven cseréhető. (még egy síktárcsa kellene...)Üdv!
Tehát: ez egy szet, felülről a második: 38 db Carbide betétes esztergakés (5/16"=8mm)- szet, 8mm-es befogatással (ez kell hozzá) 30 font tehát = 12.000 Ft... és carbid tehát keményebb mint a HSS...
további alternativák esztergakéshez:
1. lehet kapni itthon 8mm-es nyers anyagot és köszörülni... 2. a Zgonc - Ausztria cégtől 6- 8 Euro/db...
3. Van már Carbid betét-et befogató száram is... de még nem próbáltam... ez elég takarékos mert minen betétnek 3 oldala és 2 fele van...
Rezonáció: ami ekkora géptől elvárható... ez egy műszerész eszterga... A 80mm alu anyaggal csak szépen és óvatossan...plusz 100-200 Euro-ért a nagysága dupplázható, tehet vannak "nagytestvérei" ... de nekem nem ez volt a cél...
n/a (inaktív)
2007-01-11 18:45:00
[3]
Mi is gondolkoztunk ilyen "olcsóbb" esztergán. Mennyire vált neked be? A késeket hol veszed és mennyiért? Nem üt, nem rezonál?
Na egy kérdés kezdetnek: Mi a különbség (előny és hátrány) a három pofás ill. 4 pofás befogató tokmány között? Ez a kérdés persze szorosan kapcsolodik a 4. forgató tengely topik-hoz is...
... Tudom, hogy vannak itt a fórumon akik esztergálásban otthon vannak...
Varsányi Péter | 11584
2007-01-11 18:39:00
[1]
Szerinetem ilyen topik is kell !
Témaindító duma:
1. Az alapvető esztergálási ismeretek szükségesek egy gép építéséhez. (Ha úgy rendeled ezeket a részeket akkor is)
2. Az eszterga CNC-re való átépítésével ill. CNC eszterga készítésével olyan feladatok is megoldhatók amit "kézivezérlésű" géppel (szinte) nem...
3. Egy eszterga jó kezelési ismerete nem helyettesítheti a CNC ismereteket....
4. Csak egy esztergával oldhatók meg bizonyos megoldások...
5. Egy eszterga jó kezelési ismerete egy tudomány és egy szakma...
6. Ha jól tudom a Mach CNC eszterga vezérlő is egyben....
Az én kicsi kinai esztergám:
... ennél bizos láttatok már jobbat és nagyobat is...
PS: Én 400 Euro-ért vettem, de egy osztrák Metro akcióban múltkor csak 300-at ért... tehát nem sokkal drágább egy jobbfajta állványos fúrónál... majd csinálunk állványos fúró topikot is ... (persze CNC opcióval)