Én nagy szerelemese vagyok a régi hagyományos gépeknek, a munkám is ezekhez köt. Nyilván alapvetően az anyagminőség nem mindegy, de ahogy én látom, a legtöbb régi gépet a sok évtizedes trehányság ölte meg inkább, mint a munkaórák. Van itthon 100 évet meghaladt korú lapos ágyazású, valaha transzmissziós esztergám, előtolása is a vezérorsóval megy, a lakatanya meg az átszakadás határán van. Megvan minden cserekereke is. Na, ez a gép tényleg kopott. De még mindig lehet vele akár jó munkát is végezni, csak sokkal tovább tart, mint ha azt az egyébként piszok szerencsével fellelt E2N gépemen csinálom. A gépen jobbára kevesebb múlik, mint az emberen.
Szerintem az export gépek is ugyanolyanok, mint a belpiacosok.
Ugyanakkor, ez az öntvény minőség egy 50 éves termelőgépnél okafogyott, saját véleményem szerint. Ha elkopott, már úgy is annyi neki, egyébként meg nem nálad fog ez jelentkezni. Nem nyomod neki 3x8 órában évtizedig, csak amig összehozza a pénzt a cnc-re esetleg.
A nem Yerevániak is elkopnak/elkoptak, egykét százados munkát meg már szerintem nem reális elvárni egyiktől sem. Még amelyiken látszik néhol halványan a gyári hántolás nyoma, az sem valószínű, hogy tudja már a pontossági vizsgálat értékeit.
Egy idősebb kollégám egy TOS BPH 320 síkköszörűt javít, sokat segítene egy gépkönyv .
Kérem aki tud segítsen .
Köszönöm !
Alsohegyi16 | 165
2023-01-30 16:56:24
[6218]
Kösz! Sajnos én is hasonlót hallottam nem nem említve porózus öntvényt, de a geometriai mérettartásra is sok panaszt olvastam. Nem nagyon foglalkoztak a megmunkálás minőségével. Ez is orosz belső információ, arra lettem volna kiváncsi az export gépek is hasonló ramaty kivitelek, vagy ezek valaha tudták a speckót.
Én régen akartam venni valami 1Mvalamennyi orosz esztergát, amit talán ott gyártottak. Azt olvastam róla, hogy a yereváni acél/vas puhább, hamarabb elkopik, de persze ezt orosz fórumon, 50+-os gépekről írták.
A tapasztalatotokat szeretném kérni. Sok helyen gyártották az orosz Stanko 675p-t, Odesszaban, Itruszkban, Jerevánban. A kérdésem az lenne a Gruz Jereván kiadás minősége milyen? Van esetleg valakinek?
bored mechanist | 99
2023-01-17 19:56:43
[6215]
Igen tanuló koromban a szikét fentük vele a Medicorban van vagy 30 éve. Reszelőt találtam hozzá, Csepelen a gyárban van egy kereskedés ott van, de a legtöbb forgácsolós szerszám kereskedés meg tudja szerezni.
Köszönöm a segítséget. Franciát én is megleltem, de nem volt segítőkészebb mint az Orosz. A gép ramaty kinézetre, de remélem nagy gond nincs vele. Sajnos még nem volt lehetőségem megvizsgálni, de nemsokára az is eljön.
Ne bácsizzál már , a fenébe is Nekem a 3,5 tonnás harántgyalu asztalán van a 600x400 as tusírlap arra van ragasztva a padlócsiszoló smirgli , azon csináltam a hengerfejeket , kézzel A kis harántgyalut nemrég kézzel birizgáltam az ékszíjtárcsára pillangóval fogott ,törött satu kulccsal De még mindig nincsen kész a zsugorító pofa , kell még néhány apró furat rá .... A nyugdíj ,hát az kérem amerika sZILVESZTER NAPJÁN IS DOLGOZTAM ,A ROHADÉK MÉG CSAK KI SEM FIZETTE ,ERRŐL ENNYIT . Most azért is keresek egy régi rossz gépet a ruszki szerszámmaróról ami pár hozzászólással előrébb volt , persze az is méhből van . Örülj inkább annak hogy semmi nem hiányzik róla ...
Jani bácsi tényleg nincs semmi baja, csak 25 évet ált egy diófa alatt, a motor most épp nem fordul át, picit pereg róla a vasoxid, meg a festek. A kezelők meg vannak szorulva… az elektromos részei elhaltak, remélem nem kell újratekertetni a motort. Hogy mire használnám azt még nem tudom, de a helye a garázsban jobbra az ajtónál lesz, és reggelente az asztalán fogom tartani a kávéscsészét, mert a köszörű tárgyasztala kicsi, onnan mindig lepotyognak… Esetleg szerzek hozzá fűrészlapot és akkor lombfűrészként kipróbálom. Egyébként jelenleg csak annyi az elképzelés, hogy a szabadidőmet ráfordítsam, gyakoroljam a fémipari szakmám egyes részleteit, hogy életre keltsem a gépet. Aztán havonta egyszer letörölgetem róla a port míg úgy nem járok mint te nemrég, hogy havonta kapjam a megérdemeltet munka nélkül. És akkor, ha majd nyugdíjas leszek ( 25 év mulva ) majd….. lesz valami.
Én csak dolgoztam rajta tanuló koromban. Viszont még ma is használok 1-2 megmaradt reszelőt. Nem tudom, hogy hol lehet még kapni hozzá. A reszelő teljesen egyenes volt minden oldalán. A nyél résznél párhuzamos hasáb kialakítású, nem hegyes mint a hagyományos reszelőnek. Ez lett fölülre fogva. A végén egy 60 fokos kúp volt, ami alul ült egy fészekbe. Így gyorsan lehetett furatokon átfűzni. Nagy királyság volt.
Aztán bejött a huzalszikra, és átírta a fontosságát.
Nincs ennek a gépnek semmi baja . Mire használnád ? Úgy tudom szerszámkészítésben használták , talán kivágólapok furatának hátra munkálására volt előnyös .
Üdvözlök mindenkit. Segítséget szeretnék kérni. Vasárnap este megérkezett az új elfoglaltságom, papírok nélkül. Sajnos Csuhás nagymester gyűjteményében nem találtam hozzá leírást, de a Google se sokat segített. A YouTube meg csak néhány felvételt mutatott a gép használatáról. A gép egy Ruhla Sg HFe 230x125 reszelő gép. Van valakinek ötlete, hogy hogyan keressem a gépkönyvét, esetleg van valakinek gépkönyve hozzá. Fel fogom újítani, de sokat segítene a szerelésben és a beállításban valami írásos szakirodalom. Tudom méhtelep szökevény, de megsajnáltam.
Szasza43 | 210
2023-01-17 10:33:17
[6205]
Szia,
Itt van német: https://waho.de/htdocs/media/dokumente/111000-111999/111135-dokument-6083.pdf
mematyi | 287
2023-01-17 08:34:42
[6204]
Ezek szerint akkor sikerült találnod, gratulálok!
Ha szerencsésen jó állapotút fogtál ki, szerintem sok mindenre képes, változatos kis gép.
Stanko 675/676-hoz keresnék gépkönyvet. Orosz van, de magyar, német nyelvű jól jönne. Akinek van esetlek kérem segítsen ki.
Csuhás | 6722
2022-12-18 07:57:46
[6202]
Jó kérdés. Nekem a satun egy sima pofa volt, a többi satumon csíkos pofák vannak, kivéve a legnagyobbat mert az kockás. Valószínűleg az elérhető megfogási erő is ebben a sorrendben növekszik, cserében a munkadarabon hagyott nyomokkal. Szóval finom munkához sima, nagyoláshoz, kockás, és ha nem nagyon akarsz cserélgetni akkor csíkos.
Előzmény: Szalai György, 2022-12-18 06:39:38 [6201]
Szalai György | 9489
2022-12-18 06:39:38
[6201]
Csíkos, vagy kockás? Mitől függ, mikor melyiket kell használni?
Ma molyoltaam egy kicsit a műhelyben, készült pár satupofa, valami ismeretlen de edzhető acélból. Gépsatuhoz lesz így egy barátomnál hőkezeljük azután átköszörülöm és már lehet is használni. Volt egy hulladék összefurkált alu tömbböm is, amibe beleláttam egy iso40 szerszámtartót. Felszereltem a maró asztalra mert a gépen nagy fordulatnál nem hatékony a fékezés, és egyébként is jobb ha mindkét kezem szabad a szereléshez.
jani300 | 12257
2022-12-14 16:18:14
[6199]
Azt nem mondtam hogy eszük is van Az a darab is oda van hegesztve egy púppal amit éppen le kellene munkálni ... Varrat előkészítés keresztmetszetben hegesztés az nem biztos hogy megy neki . De az ötlet az érdekes . Ilyen célra nekem van egy MVE . hA SIKERÜL AGYVÉRZÉS NÉLKÜL MINDENKIT VILÁGGÁ KERGETNEM MEG IS FOGOM PRÓBÁLNI
Elsősorban valami ilyesit keresnék, mint a képen, iso-kúppal, nagy áteresztéssel, de igen, talán a Danuvia TOF125 vagy TOF100 áll a legközelebb hozzá, amit még be is lehet szerezni valahogy.
Láttam már ilyen szerszámkészítő osztófejet Avia Fnd-hez, Deckelhez, meg valami román típushoz is, de külön sosem adták el sajnos.
Szia! A Magyar Danuvia TOF 125 osztófej nagy lenne? Ebből van két méret, ez lenne a kisebb. Ezekhez elérhető minden tartozék, fogaskerekek, ollók, stb. Google -n látni képeket.
Kíváncsi lennék a tippjeitekre. Kívánkozna a marógépemre valami patent kis precíz, de kompakt univerzális osztófej. Olyasmi, ami 125mm körüli tokmánnyal van, tud gyorsosztást és osztótárcsás beállítást is, esetleg még gépi forgatás bemenete is van. Körasztalom van, de az nagy.
Tulajdonképpen amiket a szerszámmaró gépekhez adtak, egybeszerelt gerendával a támasztócsúcsához, olyasmit keresek.
Merre lenne érdemes keresnem? Aprókban sosem láttam felbukkanni. Ritkán rendeltek ilyen tartozékot, vagy csak senki sem adja el?
Nagyot láttam már, de az beleütközne a vertikálfejbe a túl nagy tokmány átmérő miatt. Ja, meg egyedül kellene tudnom felemelni a gépre.
Apróságokat szeretnék vele forgatva megmunkálni.
bored mechanist | 99
2022-10-17 15:14:12
[6186]
Igen a lyukasztó, daraboló engem is érdekelt akkor a megtakarítása pont egy hétvégi kikapcsolódás lenne…
Tavasszal eladtam 7-800 kiló érdekesebb gépalkatrészt . Egy nagyfúrógép talpat asztalt oszlopot szinte ingyé , de a többivel együtt belefért . Akkor Te még nem láttad a műhelyt ,pedig tettem fel képet Nemrég mutattam egy 100 év körüli lyukasztó darabolót . Kicsit leteremtettek ,de nem baj . Annak megmozdult az orros ékes tengelye , lehet abban valami hogy a régi vas valamiért más volt . Van egy MVE 3,5 TONNA . aZ AKKOR 1,7 MILLA MÉHBEN VÁSÁROLVA ? Nem hirdetem , pedig még jó is . Olyan mint az eladó házam ,azzal jönnek hogy drága elszállítani a törmeléket ha lebontja . Hát nem kell megvenni meg az MVE t sem ,annak is drága a fuvarja . Eladogattam dolgokat már . Most jutok odáig hogy elkezdek válogatni , rendbe rakni gépeket . De nem vagyok sem megtörve ,sem letörve , 24 dikén jön az első teljes nyugdíj Idén volt olyan hogy két hónap alatt kerestem annyit ,elég sok munkával . Van egy PW 550 es gyalum ,elég roncs de nem bírtam annyira megszorulni mégsem hogy leadjam . Az 1600 kiló . Az méhben 800 , feléért se veszi meg senki ,meg abban az állapotban nem is kell senkinek . No ,de ha van értelmes dolog meghirdetem . Sem szellemileg sem fizikailag nem vagyok olyan állapotban hogy hagyaték vadászok merjenek keresni ! A helybeli "vasazók" ismernek ,nem próbálkoznak nálam . Az biztos hogy arra ugrom hogy hagyatékból kell gépet venni . De nem zavar egyébként . Most pár napja volt szó emelő láncról . Az is csak a személyes ismeretség miatt eladó . Nem biztos hogy eltudod képzelni mik vannak Vannak hiányos ,fém szalagfűrészeim . Láttam újat 160 körül praktikerben , de ocsmányul silány kivitel ránézésre is . Inkább valahogy legyártom az elkopott csigakereket , még szórakozásnak is elmegy ha ráér az ember . Ne haragudjatok , kiadtam most pár dolgot magamból . Nagyon szerettem volna azt a külön hajtású vertikálfejet ,de most már ha többet fizetnek nekem , akkor sem kell ,azon nagyon kiakadtam . Ahhoz azért pofa kell hogy számla nélkül nem elég 20 ezret keresni 100 kiló vason ,40 kell . vAN AHOL ELMENNE ,DE EZ AZÉRT NEM AZ A KATEGÓRIA .
Jani bácsi; Azért vagyunk itt egy páran akik szeretik a rozsdás vasat, mielőtt a levesbe küldenéd mutasd meg nekünk lehet látunk benne fantáziát, vagy pont az hiányzik az ürrepülőnkhöz…
Nem veled van a baj, 50Ft-ért veszik a vasat és 500-ért adják- ez nem tisztességes haszon. Három ok miatt vettem meg: 1.sajnáltam, hogy egy ilyen gép megy a kohóba, 2. mindig is szerettem volna egy előtolásos és menetfúrásra is alkalmas gépet, de ennyi pénzért ilyet nem kaptam volna, 3. kis méretű (persze az asztala nélkül) befér a műhelyembe. Kár, hogy az asztalát nem tudtam megvenni, mert az is klassz darab volt( az első képen van hasonló). A másodikon meg olyan amilyen kialakításúra akarom csinálni.
Köszönöm ! Akkor velem lesz baj . Viszont ez már szerintem piaci ár . Ezer százalék hasznot szeretnének . 300 per kilót kifizettem volna . De majd ha találkozom vele mondom neki hogy megmentett egy csomó munkától ,köszönöm . Van itt még bőven befejezni való gép , egy része innét is megy a levesbe , úgyis .
Ha már hosszgyalu… Van egy elég öreg gép(Vulkán korabeli, de nem az)ami épp eladó Nyúlon… Adattábla nincs, beleöntve semmi… https://hu-hu.facebook.com/marketplace/item/766941567713828/?hoisted=false&ref=category_feed&referral_code=null&referral_story_type=post Elmondásuk szerint 2100 megmunkálható hossz. Asztalméret 2000x650, de az ágyvezetéke csak 3000es és nem teliágyas, szerintem erősen korlátozott a munkadarab súlya… Tettek rá 3f villanymotorokat. Élhajlító prizmákat martak vele…
Hogyé adták ha nem titok ? Én ott hagytam egy vertikált ami igen tetszett , 500 per kilót üzent ki a bódéból a csillagász barátom ,még csak rá sem nézett .Pedig pár centire megemeltem és pontosan saccoltam 100kiló . De ugye hiányos ,és kapott is már ... Hát én még azt sem tudom visszamegyek e oda ,még A tulajt azóta ismerem mióta megnyitották a telepet , de megbetegedett .