A marógépemhez régi tervem volt valami finomabb fúró alkalmatosság elkészítése, mert az asztal mozgással egyáltalán nem, a vertikál fúró funkciójával alig lehet érezni a fúró terhelését így már több központfúró hegyét eltörtem. Most készült egy eszköz, lásd a képeket. A tervezés a szokásos hobbi szempontok szerinti, milyen vas/alu darabom van és milyen csapágyaim. A legnehezebb a pontos furat, és abban a retesz horony elkészítése volt.
jani300 | 11849
2022-05-28 15:12:03
[6140]
Már tegnap is néztem ... Nem bánnám ha kitudnám számolni a beállításokat Ugye most is keresnek itt is vertikálba kúpkereket ...
mematyi | 281
2022-05-26 14:02:58
[6139]
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!
Régebben, mikor vettük a gépet, még méregettem is, hogy az első prizmán olyan 0.15mm kopás látszik. Legalábbis a tetején van egy mm-es sáv, ahol nem ér hozzá a szán, így ott nem kopott(gondolom)
Kiszámolgattam egy 30mm átmérőjű darabra, hogy ha a kés éle ennyivel lejjebb kerül, akkor az átmérőben még tán százados eltérést se okoz, pitagorasz-tétel alapján.
Abban reménykedtem, hogy ilyen egyszerű dolog, de mint az ábra mutatja, csak nem.
A zárt szekrényes lábú rövid gépeknél nem a vízszintbe állítás okoz ekkora hibát. Ezekre nem jellemző a csavarodás.
Szabó Jankó jól írta, először azt érdemes kideríteni hogy a főorsóház áll-e rosszul, tehát megtámasztás nélkül mit mutat. Vagy a szegnyereg van-e elállítódva oldalra.
Először állítsd be az orsóházat, ha tüskét nem tudsz használni akkor próba esztergálással, majd ha ez jó akkor jöhet a szegnyereg beállítás.
Először azt nézd meg hogy simán támasztás nélkül kb 100 mm-en mit mutat. Ha így kúpol két lehetőség van :vagy az ágy van megkova ,vagy tényleg a főorsó ház van elmászva (ezt belehet állítani) .Ha az ágy kopott azon csak a köszörülés segít. Ha támasztás nélkül nem kúpol akkor a szegnyerget kell beállítani. Hosszan esztergálsz , óra a szegnyereg oldalához a mért kúposság felével eltolod a szegnyerget az állítócsavarral. Ezt töbször is kell csinálni amíg egyforma értéket nem kapsz elől hátul. Előfordulhat az is hogy a magasságok nem egyformák a főorsóé és aszegnyeregé. Mérni kell. A legprecízebb a főorsóba tett ellenőrző rúd lenne .
Van egy E2N gépem, ami kúpol. Nyilván nagyon nem új, dolgoztak vele, főleg rövid munkadarabokat, de 20cm hosszon 40mm átmérőben ilyen 0.25mm-t csal, megtámasztva, minden. Ez szerintem durván sok, azért ennyire nem gatya a gép.
Be szeretném mérni, jól áll-e a főorsóház az ágyon, mivel lifttel hoztuk fel a pincéből, levettük az ágyat orsóházastul az alapkeretről, a végére állítva. Nem kopogtattuk, vagy szedtük szét, de mégis.
A probléma, hogy bár a tokmány illesztő kúpja szépen fut, de a főorsó belső mk4-es kúpfelületét felesztergálták, üt vagy 2-3 századot, ezért oda nincs sok értelme tüskét tenni.
Van valami ötletetek, hogy lehetne mégis letesztelni? Persze anélkül, hogy kivenném és újra köszörültetném a főorsót.
Köszönöm a segítséget. Én voltam a béna. Fellazítottam a 4 csavart, de nem vettem észre, hogy van benne egy csap. Fejben lehet elég volt aznapra a munka .
Látatlanba egy ötlet: A vertikálfejeknél szokott lenni egy menetes végű anyával kihúzható kúposszeg amit üzembehelyezéskor szoktak befúrni/dörzsölni. Az segíti a pontos merőleges helyzetbe állítást. Nem ez a szeg akadályozza az elfordítást?
Kb egy hónapja sikerült vásárolnom egy esztergára szánt útmérőt. Sajna nagyobb gépre szánhatták mert az E2N gépen nem fért el sehogy. A nagyobb gépen a rugóval nekifeszített edzett acél dörzskerék gördül az ágyazaton. Nekem csak kicsit megdöntve fért el a gépen, így csak egy feszített bowdennel lehetett a mérő tárcsát meghajtani. Ez talán még előnyösebb is mert a bowden körülfogja a tárcsát így jóval nagyobb a súrlódó felület, és nincs tengely sem oldalra feszítve.
k0zs0 | 5
2022-03-13 12:54:04
[6112]
Sziasztok, újra a segítségeteket szeretném kérni, sikerült beszereznem egy nem kicsi gépet, az azonosítása még nem tiszta, talán Csepel EF-2? Ha valakinél kallódik egy gépkönyv, vagy esetleg alkatrészek hozzá, ne tartsa magában, előre is köszönöm!
Ez egy 3T láncos csörlőhöz készült. Az egyik fele valóban kuplung tárcsához megy a másik felére egy lánckerék került. A kézikerék(láncos) helyére került. Egy 3T-ás elektromos csörlő számomra megfizethetetlen, viszont pincében vannak a gépeim amit leengedni le tudok, de felhúzni már nem, ezért készült ez és hála KoLa-nak a spéci tárcsa a 6 bekezdésű menettel.
Hát így már én is jártam... 18x1 menet balos de nem megy rá! pedig én is " Agyon számolgattam magam" , a hüle russzki' nem kétbekezdésűt tett rá! Emlékezetes marad az biztos, de erről nekem sincs fotóm a telón, ja! akkor még oda volt drótozva a falhoz a mobil.
Profi vagy ! Egy kis harántgyaluhoz egyszer kellett egy kétbekezdésű csigát gyártanom . Saját , és nem vállalta senki . Az asztalemelésé , és minta sem volt ,csak a nagykerék . Hát másodikra kiderült hogy kétbekezdésű és hát működik is éppen ,képem nincs de a gép még megvan . Agyon számolgattam magam pedig
Vannak az ékfogazású (magyarul ricnis) tengelyek . Elkészíthetőek ezek lefejtőmarással ? Mert szerintem igen . Nem tikolom egy másik fórumban történ hozzászólás miatt kérdezem . De mivel azonnal nem taláktam videót , most már ott nem fogom feszegetni a dolgot . De gondolom egyedi szerszámmal mennie kell .
Csuhás | 6587
2022-01-23 07:45:50
[6095]
A kétszeres fordulatot szvsz minden motor tartósan elviseli, a magasabb fordulatra már vastagabb merevebb tengelyű, de karcsúbb forgórészű, jobb csapágyazású motort szoktak használni, lásd a kínai cnc marómotorok, vagy a faiparban használt ilyen motorok.