Jaj már ! Gyakoroltam a másik oldalán Gyakoroltam egyébként eleget (már) ha nem is látszik ezen ,a pajzsot is próbáltam ezt meg meg kellett toldani . A salakleválás miatt tettem fel a Palinak . De nyugodtan megpróbálhatjátok akár eltörni is Nagyobb árammal próbáltam először , na ott rendes szélbeégés volt , és a salakot is úgy kellett leverni . Köszönöm hogy segíteni akartok , egyébként
Nem sértő az osztályzatod Volt olyan tanárom akinek az volt az elve hogy aki a könyvet írta az tudja 5 ösre az anyagot . Ő csak tanítja , és már csak négyesre tudhatja . Mit akarunk akkor mi , diákok ?
Ok ! Van még egy 80x80 as darab is ,azt is toldani kell . Majd még próbálkozom Egyébként egyengetni is kellene , arra azért kíváncsi vagyok , bele tudok e nyújtani a 10 es anyagba ,kétkilóssal .Először nagyobb árammal próbáltam , na ott volt szélbeégés Zárvány nincsen benne , a fenét érdekli a többi 1 méteres erőkaron 3-4 tonna csavaróerejét kell bírnia . 90X90 es Lv 10 es zártszelvény lesz belőle , kb 1600 mili feltámasztás nélküli hosszal .
A forrasztáshoz meg jó a "sima AC áram" is inkább akkor érdemes több energiát befektetni a fűrészlap forrasztásának előkészítéshez jó sablonokat készíteni gondolok itt például a szép szabályos ék alak készítéshez megvezetőt .
sokan emliteték az auto salak leválás bevonatos pálcánál Böhler FOX gondolt a hegesztöi uto munkálatokra is legolcsobb pálcája is tudja...
jani300 | 12272
2017-11-20 18:12:09
[61]
Palinak Nekem nem kunkorodik a salak, de karctűvel könnyedén egybe le lehet tolni. Büszke nem vagyok rá, de én így hegesztek. Na a szögvas másik oldalát amin állítgattam az áramot, azt tuti nem fényképezem A bevont elektróda, átmérő 4-es, OK 46.16 7014 (a 7014 nem tudom mit jelenthet), áram 160A amit a potméter mutat, műszer nincs
Törölt felhasználó
2017-11-20 17:55:01
[60]
pixel66 akar szalag fürészlapot hegeszteni de én kemény forasztást ezüstel javasoltam neki inkább... Én valami indukcios elven oldanám meg a hevitést inkább...
Szia! A mikrótrafóval megoldható, olcsó és jó, több ponthegesztőt is csináltam, fűrészlapot felizzítja, el is égeti egy erősebb, neten találsz róla videót.
Azt lehet tudni milyen méretű lapot akarsz hegeszteni ? A feszültség elég elég szűk tartományban kell , hogy legyen :5,3-6 V AC között . Amper viszont kell bőven és bizony nem 2-300 A .. persze "mm2" függő .
Ha sikerült villamos izitásig heviteni 700...900c ig kissebb áramal is fürészlapot akkor rotemberger néven fut ezüst forrasz pálcaként mind segéd anyag... Hütö redszereket ezel javitotuk suma réz keményforasz helyet... gázforaztástol tartozkodjál szénhidrogén hátrányai miat beviszel az acélba...
Az ara. A nyers munkadarab kb 11000kg. Igen, nemesitett. Tervben van valamikor egy kis sulycsokkentes, akkor megnezem az ajanlott anyagot is. A Bohler nemesacel katalogust szoktam nezegetni egyebkent ilyen esetben.
Tompahegesztésre gondolsz ugye, nem a rézzel való keményforrasztásra. Mondjuk 5-10V és 100-150-200A kezdetnek. Valószínűleg fűrészlap méret kérdése is.
Sziasztok! Szeretnék egy szalagfűrész hegesztőt építeni,de nem találtam adatot,hogy hány volt kell a szekunderen és hány amper. Ezt megtudná valaki mondani?
remrendes | 4239
2017-11-20 09:54:59
[47]
Kesanyagoknal neztuk a Bohler K700-at. Nem merultem bele, de a wikipedian van egy kisebb leiras rola.
Az amit te írsz az valószínű az ausztenites mangán acél ( haedfield ) acél ( remélem így is írják ). Alapból puha de ha ütés nyomás éri akkor nagyon hamar felkeményedik . Az anyagtudósok meg is tudják magyarázni ( de valami ilyesmi lesz hogy a mangán..... tehát eléggé tapasztalati dolgokra épülő tudomány ez is )
Az a mangán milyen tulajdonságait javítja az acélnak? A vasúti forgóvázaknál előszeretettel használtak mangánötvözetű csúszólapokat, de ott gondolom a kenés nélküli kopásállóság miatt.
Kopirnyák bejegyzése 20:29:33-kor keletkezett, ergo nem láthattad 26-kor...
pedig csak az lehet. vagy 7 percig gépelted, vagy mást csináltál közben. a bejegyzés dátumához a pontos idő kerül mindig. mindegy hogy a gépeden pl mit mutat az idő.
írom ezt kb 23:07:00-kor a saját gépem ideje szerint
Gábor(ok).:) Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget.
ANTAL GÁBOR | 4681
2017-11-19 20:43:38
[39]
Nem is értem hogy hogyan működik ez a fórum . Látom a kérdést 26 kor de nem látom a Kopirnyák bejegyzését mert akkor okafogyott a gépelés tehát legroszabb esetben 29 kor kezdek el gépelni . Nem hinném hogy a bejegyzésem 7 percet vett volna igénybe ....
Mi sem egyszerűbb : a jól bevált 42CrMo4 et javasolom amit LEHET nemesítve kapni . Úgy hívják hogy 42CrMo4 QT . Én a Hekov Kft től veszem Csepelről . ( Még jó hogy Kola elárulta)) Kedvesek szolgálatkészek a hölgyek . Vagy direkt megoldom vagy beiktatok valami nagykereskedőt ( Pl Dunaferr ) . Persze ceruzahegyezővel nem lehet megmunkálni de téged nem féltelek ( a vésés esetleg macerás lesz rapiddal de azért menni fog )
Nem hegesztés/forrasztás, de ha már a különböző acélokról beszélgettek... Az "anyagismeret" tudásodra(is) apellálva, kérdeznélek.
Úgy három éve mutattam képeket egy törött tengelyről. Akkor, megoldottam a problémát saját kútfő/itteni segítség... Készült egy "megerősített" tengely, valamilyen anyagból. Azért mondom, hogy valamilyen, mert már...elfelejtettem milyen, akkor pedig kitárgyaltuk itt, közösen. Most, hasonló cipőben jár Tibor barátom gépe...
Milyen anyagot is válasszak az új tengelyhez, hogy hőkezelés nélkül is ok. legyen?
De mi az előnye a C45 nek ??? Ha "pucu " akkor szerintem semmi , ha nemesített akkor előnyösebb de a 70 es évek ( olcsó) anyaga Talán annyi előny hogy indukciózható
. Ha nemesíteni kell én inkább 42CrMo4 et választok aztán előmelegítve a 29/9 el hadd menjen ! ( nekem jobbak a tapasztalataim ) Halkan megjegyzem hogy volt még egy hasonló szoc anyag amit szintén lehetett nemesíteni mert sokkal nagyobb volt a mangántartalma mint a szokásos , nekünk meg volt mangánbányánk Úrkúton ill Eplényben ) Az oroszok előszeretettel használták. Talán Mn 1 volt a régi neve de majd rákeresek ...
Egyebkent nem kotekedeskepp. De eddig C45 volt a tengely anyaga is es a munkadarab is amit hasznaltunk. Elotte azert utana olvasgattam. Ilyen magas elomelegitesi homersekletre nem emlekszem. Masik doksi.
Már korábban is ( mikor még nem volt a topic) írtam hogy én a C45 öt ( 42CrMo4 et stb ) mindíg előmelegítve hegesztem az E312 szabványszámú ( 29/9 ) (29% Cr 6% Ni ) tartalmú pálcával A gyártók különféle számmal jelzik Az Esab szám talán 6881 ( fejból ) A lényeg a nagy nyúlás képessége . A 80 as évek óta használom Sajnos extrém C tartalomnál nem jó (pl Go3= 100Cr6 esetében )
A törés oka teljesen egyértelmű volt, természetesen alapos anyagvizsgálat alapján alakult ki a szakvélemény (mikroszkópos szövetelemzés, mikro keménységmérés, vegyelemzés, töret elemzés, stb.).
Az előmelegítésnél azért adtunk különböző értékeket, mert én 1.0503, Te pedig a 1.1191 werkstoffnummer vegyi összetételű anyagot írtunk le.
Egyébként bizonyos esetekben az ötvözetlen szerkezeti acélokat is előmelegítve kell hegeszteni, persze a hobbi kategóriában ez nem fordul elő, viszont a C45-öt még a barkácsolóknak is melegíteni kell.
Ezen lehetne vitatkozni, hogy a "hosszu evek" alatt mi egyeb tortenhetett. Nekem nem egyertelmu, hogy ez emiatt van. Erdekessegkepp mas szakirodalom mast ajanl. Pre-heat at 200°C – 300°C and maintain during welding. Cool slowly in ashes or sand etc and stress relieve when this is possible.
Feltöltő elektródát még nem próbáltam,ilyen nincs az itthoni készletben.(bár nem lehetetlen, többféle már beazonosíthatatlan bevonatos hegesztő elektródám van) Ha most kellet volna az UTP-8 pálcát megvennem,ez a satu sem kerül vele kapcsolatba. Törött satu + munka + elektróda = gazdasági totálkár
délelőtt meghegesztettem a kompresszorom kimenő levegőcsövét AWI DC 110 A sima fél collos vascső csatlakozik a karimához. [img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/11/18/194IMG_1152_tn.jpg" border="0" style="max-width:970px">[/img]
remrendes | 4239
2017-11-18 13:52:52
[21]
C45-ot 250 fokra szoktuk, ha van ra lehetoseg. Eddig azzal nem volt gond. Az ontveny ami szamomra problemasabb, meg nem volt hozza szerencsem. |Fel fogom hivni a lent ajanlott elektrodaval kapcsolatban a Bohlert. Bar a mennyisegre valo tekintettel, jobb lenne vedogazas megoldas.