Komolyabb vastagságú anyagok hegesztéséhez lehet értelmes ezt használni . A szögek valószínűleg az előre elkészített lemez leélezés , gyök helyének kimunkálása , méret ellenőrzésére való lehet , hegesztés megkezdése előtt . De sose hallottam még hasonlóról ,csak itt régebben . Mondjuk tankot megpróbálnák hegeszteni egyszer azt már írtam Ott van értelme nézegetni evvel , röntgen helyett ...
svejk | 33047
2023-01-18 15:05:58
[3266]
Tompa és sarokvarrat vastagságának a mérése oké, az olvasható le a skáláról, de mire való a 60, 70 és 80 fokos szög rajta? Gyököléshez?
Vannak bakjaim 160-as IPE-ből, állítható lábakkal, elég hatékonyan működnek nálam, de szeretnék valami precízebb felületet kisebb dolgokhoz. Az alumínium amúgy hőelvonás szempontjából jó tud lenni, van pár mart alu négyzetprofilom, különböző méretekben, lemezmunkánál hasznos szokott lenni, lehet közvetlenül szorítani hozzá, stb. Viszont az asztallap hülye ötlet volt, jogos. Lenullázódna elég hamar.
Szinte nagyjából ugyanezt írtam volna .... Rácsos szerkezetű hegesztőasztalokat is szoktak készíteni ,még annyi . Most sima lakatos munkához , nagyobb keret szerű szerkezetek ,két bakot használtak régen két erősebb gerendával . De az apróbb , más jellegű darabokhoz valószínűleg jobb a tele asztal ,furatokkal .
Nagyon... Puha, nem lehet rá rögzíteni csak szorítóval a munkadarabot. Ha a testet az asztallapon keresztül kapja meg a hegesztendő tárgy, a kontakthibának sokkal maradandóbb nyomai keletkeznek. Érdemesebb pénzé tenni, az árán normál vaslemezt vásárolni,és abból építkezni.
Szerintetek mennyire elvetemült ötlet egy lv 30mm alumínium lemezből hegesztőasztalt csinálni? Talán mart felületű is ez a lap, amit láttam, mindenesetre valami gép asztala volt egykoron.
bankimajki | 2827
2022-11-24 13:59:36
[3258]
Én se szoktam vizsgálgatni, igaz amit hegesztek általában nem is kritikus. De a hegesztés közben azért észrevehető, ha valami nem kerek.
Tanultam a hegesztésről ,nem csak hegesztő vizsgára . Még üllőt is keresztmetszetben áthegesztve toldottam . Mire készlett , kapott egy feszmentesítő hőkezelést is Megpróbálták puckával letörni . A fiatalabb nyüstölte Az idősebb félretolta ,és csak egyet ütött rá ,tovább nem próbálkozott Na csak kíváncsi voltam ,ez is egy olyan videó ami nem igazán tartalmaz információt ,csak látványos . A vizsgálati módszer miatt tettem fel , de én már nem vizsgálom ,látom mi lesz belőle ,hegesztés közben is .
Annál az anyagvastagságnál már gyökölni kell, ha az jól meg van csinálva és szépen be van olvasztva kétoldalt a varrat, akkor szerintem nem törhet így el. Persze sok-sok beállítás és elektróda anyag függvénye is.
Hideghegesztés lehet ? Ettől féltem az elején a CO val .de ,már jobban bízom ott is magamban . Pálcával nincs ilyen gondom Mondjuk ja , köszörülés előtt gondolom ránézésre is látszott .
Na kíváncsi lettem mit mutatna az amit én követtem el ....
szabo jankó | 420
2022-11-11 07:37:14
[3251]
Én ugyan müszerésznek tanultam de az acélgyártást nagyon megtanították. A vas szén állapot ábrát álmunkból felkőltve is fel kellett rajzolni.
VighLajos | 2335
2022-11-11 06:39:52
[3250]
Valamikor a vegyipariban tanultuk a vasgyártást (is).
Rövid összefoglaló. Az elején ott a lényeg. Az izzó koksztól megolvadt vas a koksztól 3-4 % szenet tartalmaz. Ez az öntöttvas, vagy nyersvas. A széntartalmát lecsökkentik 1,7 % alá, ez az acél. Megjegyzem, hogy a géptantanár ideges volt, ha valaki kiejtette órán a "vas" szót. Az a vegytiszta vas, olyat nem használnak, csak az ötvözeteit, azokat acélnak hívják (vagy öntöttvasnak).
sasi | 1903
2022-11-10 22:22:19
[3249]
Üdvözletem az uraknak, rég jártam erre és nem volt szándékom beszállni egy vitába! De szíven ütött, hogy az anyagismeret óra elkerülésé milyen határozott tévedésekhez tud vezetni. Javaslom a C15, C45, stb. acélok vegyi összetételének tanulmányozását és értelmezését. Az öntvények "szennyezettségének és porozitásának" elmélete is megérne egy misét... C15 Vegyi összetétel C % ≤0.2 Si % [≤0.6] Mn % 0.3-0.6 P % ≤0.055 S % ≤0.055 Cr % [≤0.3] Mo % [≤0.15] Ni % [≤0.4] V % [≤0.1] Al % [≤0.1] Cu % [≤0.3] W % [≤0.1] Ti % [≤0.05] Co % [≤0.1] Pb % [≤0.15]
C45 Vegyi összetétel C % 0.4-0.5 Si % [≤0.6] Mn % 0.6-0.9 P % ≤0.055 S % ≤0.055 Cr % [≤0.3] Mo % [≤0.15] Ni % [≤0.4] V % [≤0.1] Al % [≤0.1] Cu % [≤0.3] W % [≤0.1] Ti % [≤0.05] Co % [≤0.1] Pb % [≤0.15]
PSoft | 18597
2022-11-02 21:36:14
[3248]
„Ha valaki bebizonyítja, hogy hülyeségeket írtam, "leadom" az egyik szakmunkásbizonyítványom.”
Ha nagyon el lenne téve, ne túrd fel érte a házat. Ez esetben...nem lesz rá szükség.
Anélkül, hogy bárkit is személy szerint megszólítanék. A szén szerintem alapvető ötvözőanyag. Az ötvözet fontos tulajdonságaira van hatással. Mindenki hallotta már a szénacél kifejezést... Megnéznék egy katanát, hogy milyen lenne 0% széntartarommal. De egy sima rugó is érdekes lenne nélküle. Ha valaki bebizonyítja, hogy hülyeségeket írtam, "leadom" az egyik szakmunkásbizonyítványom.
hostya | 3098
2022-11-02 21:16:40
[3246]
"Te is cukrász vagy?"
Nem vagyok cukrász de az is lehetnék... Maradjunk abban hogy én még józan vagyok így negyed tíz után is..
Jaj már csak te hiányoztál! Amúgy télleg, fúróval tengelyfuratot csinálni és azon elmélkedni két oldalon keresztül, kicsit megalázó volt számomra. Most ne mond de némelyik cukrász jobban ért a műszaki dolgokhoz, mint pár "fórumtárs".
Ne haragudj, én nem sértegettelek téged, amellett meg azt írogatsz össze amit akarsz, én meghegesztem az öntvényt az alut a vörösrezet, az acélt, tisztességesen, ahogy a nagykönyvben meg van írva 30 év garnciát adok rá, lehet az papír vékonyságú, vagy combosabb darab, te meg csak írogass!
De ha kell, meg is forrasztok bármit mert arra is ki vagyok képezve.
A különféle hindu istenségeknek állított kegyhelyek és a káprázatos, turistacsalogató látványosságok egymást érik Indiában, ezek közül pedig az egyik legtitokzatosabb a napjainkban Delhiben található vasoszlop. A szobor eredetileg Kelet-Indiában magasodott, ahol asztronómiai célzattal emelték, de később Delhibe szállították. Jelenleg a Kutub-épületegyüttes fényét emeli a makulátlan vasoszlop, ami több mint 7 méter magas, és közel 6000 kilogrammot nyom. Mégsem monumentális mérete, hanem külseje miatt vált ismertté: 1600 éve áll a szabadban, és egy szemernyi rozsda sincs rajta. A vasoszlop eredetileg II. Csandragupta király emlékére készült, de csillagászati, illetve vallási szempontból is jelentőségteljes lehetett, figyelembe véve a felállításának eredeti helyét. A szobron található szanszkrit feliratok Visnu hindu istennő nevét említik, illetve itt is írják, hogy a szobor anyaga nem más, mint vegytiszta vas.
sufnituning | 3465
2022-11-02 18:54:00
[3231]
Nem tudom, miről beszélünk, én sem ötvözőanyagról beszéltem, mint például a molibdén, szilícium, króm, vagy még sorolhatnám... A szén az szennyeződés, egy nem kívánatos anyag a vasban, amit amilyen mértékben eltávolítanak, olyan acélt, vagy vasat kapunk. Nézd meg hogyan gyártják az acélt.Teljesen nem tudják kivenni, még a legjobb acélokban is van szén, egyedül ha jól emléksze olaszországban van egy darab vas amiben nincs szén, de az egy meteoritdarab.
Ne vegyük a horganyzott acél hegesztését, mert minden hegesztőtanfolyamon beleverik az emberbe, hogy csak fémtiszta, közel azonos anyagok hegeszthetők gond nélkül, ami azt jelenti, hogy nem hegesztünk horganyzottat, festettet, rozsdásat, a hegesztési varrat és annak környezetének fémtisztának kell lennie, nemcsak a hegesztett rész, hanem attól 20 mm szélességben a hegesztési övezetben. Amúgy az a mikron vastagság jó lesz pár századnak is, de már találkoztam fél mmm es horganyzással is.
Szerintem igaza van vadembernek! Vegyük pl a horganyzott acél hegesztését pár mikron cink és milyen szar hegeszteni?! Az olaj is elképzelhető hibákat okozhat egy öntvény porózus felületén. A víz is nagyon sza.. szennyezi a hegesztendő réseket!
Te minek tudod be, ha nem szennyezésnek, hogy az egyik anyag szépen hegeszthető a másik meg habzik mint a tusfürdő? Porózus a szerkezete ezért magába tudja szívni az olajat is ha olyan helyen van.
Lehetséges megfelelő hozaganyaggal. Nem olyan folyós az ömledék mint az acélnál, de jól konrollálható. Melegítsd elő 250-300 fokra ha lehet. Vannak "hideg" huzalok is. Ezek nem igénylik az előmelegítést, de ennél is sokat csökken a repedésveszély ha előmelegítesz. A varrat kicsit porózus lehet mert az öntöttvas elég szennyezett anyag. A bronzzal való keményforrasztás biztosabb végeredményt ad. Ezt is lehet AWI eljárással végezni.
Nekem van, használtam, de sűrűn nem. Egyszer egy kis hengerben (talán egy fűkaszáé volt) kellett volna a kiszakadt menet helyét javítani, mire befolyt/ feltapadt, a henger megrogyott, majdnem olvadáspontig kellett az alut melegíteni. Akkor már inkább az AWI.