Az első Co gépemet egy leégett régiből és egy 230/400 as ból ,aminek a vezérló elektronikája ment tönkre ,házasítottam egybe. Az 230/400 as az fajta volt aminek valami kétdugaszos megoldása volt 3 fázisra . Méhből voltak . Az első kondenzátorok nélkül is működött valamennyire , taknyolgattam vele (nem volt benne gyárilag). Egy huzalcserénél feltekertem az előtlást ,és elszált a vezérlőpanelben egy darlington tranzisztor . Trikaot már cseréltem benne ,porszívóból Na ezt most lehet kiásom , bízom benne hogy evvel kondikkal fogok tudni rendesen kisebb lakatosmunkákat is hegeszteni . A külön előtoló négykerekes hajtásához pedig valószínűleg stimmel a tegnap előszedett motor . Kicsit nehéz követni valószínűleg amit írok , de az a lényege hogy két üzemképes gép kellene , legyen tartalék . Mostanában ,elkezdtem lopni magamnak fél-egy órákat naponta , aprópénzért tolom más szekerét vagy két éve , kezdem unni .
Ma én is kutakodtam a "CO-s" () lomjaim között és lám mennyire feledékeny az ember : megtaláltam az említett új előtoló meghajtó kártyát (ez a WEL 1-3) és ekkor jöttem rá , hogy a gépbe akkor végül egy valamilyen előtoló egységből bontott WEL 1-13 kártya került . Majdnem egyformák ezek de kíváncsiságból majd utána nézek vajon mégis mi a fene különbség van közöttük .
Igen . Azaz egy relén keresztül működne a mágnes szelep . A pisztoly kapcsolója indítaná a rögtön a relét és egy időzítőn keresztül később az előtoló kártyát .Kikapcsolásnál az időzítő reléje rögtön lekapcsolná az előtoló kártyát - persze itt még működne az "után égés-vissza égés" szabályozás és a mágnesszelep reléjének megkondenzátorozásával pedig be lehetne állítani a gáz után fúvás idejét . Persze egy mini plc-vel biztosan korszerűbben meg lehetne oldani .
A gond az , hogy nem a gázt kell késleltetni hanem a elsőre a mágneskapcsolót és az előtolót majd a hegesztés befejeztével pedig a mágnesszelepet . Elsőre egyszerűnek tűnik de aztán növekszik a bonyolultság . Én még nem éreztem szükségét a előfúvásnak ill. utánfúvásnak persze nem is végzek nagyobb minőségű hegesztéseket . Fontosabbak nálam például CO2 gázhasználatánál a gázfűtő patron vagy a nagyobb teljesítményű 4 görgős előtoló egység .
Hacsak gáz késleltetés be ki kapcs kellene lehet legjobb megoldás egy multifunkcios idörelé van univerzális fesz hatátal 12V.....230v is figyelö bemenetü (s) lehetöségel ....
Ezért is írtam , hogy vannak egyszerűbb meghajtók ( WEL) amiket könnyű javítani vagy cserélni . Az nem tudom megérné-e a sok hozzábarkácsolás a gáz előfújás miatt mert akkor késleltetni kellene a mágnesszelephez képest (pisztoly kapcsoló jel )a mágneskapcsolót és az előtoló kapcsolását is .Késleltetni a gázszelep kikapcsolást már könnyebb megoldás lenne.
Akkor az az állítási lehetőség lehet az utánégés amit kérdeztem . COban elég kezdő vagyok , de nagyon sokat számít a fejpajzs kaszninál ,azt már most látom . Akadozik az előtolás beég a huzal ,nem tudom a működő gépemen van e utánégés funkció . De elég komoly panelja van , annak is . ponthegesztést kétféle képen is tudom állítani ,de az pont nem kell .
Köszi ! Nemrég belebotlottam abba a dobozba ,amiben a rezesbanda tevékenysége után maradt alkatrészek vannak ,amit még ki tudtam menteni . Most lementem érte .WEL4-3a van benne ,fokozatkapcsolóval Dil-k7 tel , mágnes szeleppel ,előtolóval . Egy görgős ,kibelezve a görgő ,vezető . De ez alu házas . Amit használok már műanyagházas ,és eltolja idővel a motort . Mindig kell cseszegetni után állítani . Az összes tekerőt letörték Nem véletlenül vannak a bögyömbe a "rezesek" . Egy 2N 3055 tel szerelt csak hab a tortán már Azon csak egy w22 őt látok .
Én komplett motor cserére gondoltam - vagy félre értettelek ? Az a potméter a "huzal visszaégés"-t állító azaz időben eltolja a mágneskapcsoló (főtrafó) és a tolómotor kikapcsolás időközét és ezt tudod állítani vele .
Gondolhatod hogy összevadásztam legalább 5 nagy 24 voltos ablaktörlő motort már Belenéztem a motorba ,bőven lenne hely vastagabb szállal megtekerni , a kollektor jó . Egy kérdés akkor , van egy poti ami a kilógó huzal hosszát mutatja ,az micsoda ,hogy állítja azt ?
Két fajta van 24 és 42 V-os és a panelon jelölve van . A bekötését mindjárt megnézem . A fényképen ha megnézed jobban akkor látni , hogy a motor nekem sem eredeti hanem barkácsolt és hegesztve van a tengely végére a fogaskerék rögzítés . Szóval más motort is rá lehet applikálni .
Ezt a Kemppi-t most ajánlották nekem 250E-ért ( gondolom 200-ért is ideadnák ) - ez a gép ipari és sok mindenre jó MMA-AWI-MIG-MAG és van lehetőség a potméterek tekergetésére is .
Van egy szép nagy külön ,előtolóm . Abban van ez a kártya . Szerintem 42 voltos . Nincs bekötési rajzod ? Míg fűtő voltam visszakerestem a bekötést ,de nincs már meg a papír . Az előtoló is hasonló típus ,le van égve a motor . Egy tizes körül tekerték volna meg . Kéne foglalkoznom vele . Ma a kondi bekötése égett meg(másik gépen) , na úgy nagyon gagyi a gépem , kondi nélkül
Olyant amit te keresel nem fogsz találni könnyen azaz amelyeken nem előre beállított értékek vannak hanem kívülről állítható . Csak profi gépeken találsz ilyen megoldást azokhoz pedig elég húzós áron lehet hozzájutni főleg egy új kártyához . Egyszerűbbet meg 12-13E-ért lehet hivatalosan venni .
Szep (nagy) darab. Majd utana nezek ezeknek a kartyaknak en is, eleg sok fele van belole. Azert jo lenne mindkettot allitani, lehetoleg mindket iranyban.
Ma este kicseréltem a 0,8-as huzalt 1-esre és közben készítettem pár fényképet . Bizony rosszul emlékeztem mert most WEL1-13-as vezérlő kártya van benne . Szerintem az alap igényeket tudja . Azt hiszem itt a cnc-s fórumon vettem valakitől 5000 Ft-ért . Janinak is készítettem fényképeket - saját építésű a gépezet és kivezettem a két polaritást , hogy könnyű legyen megcserélni . Ami még figyelemre méltó az a fojtó tekercs ami kevés menetszámú de nagyon nagy vasmag keresztmetszettel rendelkezik . A doboz egy AWI hegesztő gépé volt és azt alakítottam át . A volt és az ampermérőt kiszereltem belőle mert kellett máshova de majd pótolom , hogy ne legyen ilyen csúnya a gépezet.
A vedogaz mennyisegere es/vagy a felulet tisztasagara esetleg a hozaganyagra tudnek tippelni. Milyen iranyban koszorulod az elektrodat? Tengelyiranyra parhuzamosan vagy merolegesen?
A volfrám elektróda terhelhetősége polaritás függvényében .
sufnituning | 3465
2017-11-24 22:43:49
[173]
Letisztítod kellőképp az munkadarabokat? Mert a reve, a rozsda, a kosz felverődhet a wolframra, kialakulhat kisebb gömb is és habos is lehet a hegesztés a szennyeződésektől.Én egy nagyon széndús anyagot hegesztettem, az habosra sikeredett, egyszerűen nem tudtam meghegeszteni vaspálcával.
Egy régebbi még nem impulzusos stahlwerk ct 520 gépről van szó. ( Csak DC és nem állítható a polaritás ) 2.4 wolframmal 80..120A közötti áramokkal dolgoztam. Két állandóan visszatérő nyűgöm van, amire nyilván egy hozzáértő azonnal tudná a megoldást. Az egyik a wolfram legömbölyödése, a másik pedig a felhabosodó varrat.
Üdv! Egyenárammal vagy váltóárammal történik a hegesztés? Mert egyenáramnál csak fordított polaritás (elektróda pozitív) esetén olvad a volfrám vagy ha túl vékony az adott áramerősséghez de normál esetben ugyan olyan hegyesnek kell maradnia mint köszörülés után. Váltóáramnál már más tészta ott a polaritás folyamatos változása okozza de azt többnyire lehet szabályozni.
Nemrég volt itt szó a mangánacélról . Csinálnék húzató szerszámokat ,szorítópofákat belőle . A piros ,olyan alapozó színűre gondolok , ahhoz hozzá tudok jutni hulladék darabok hoz ,megint . Lehet hidegen hegeszteni , vízben edzeni . Jobbnak tűnik mint a biliacél rúgóacél párosítás . Nagyon erős anyag ,megpróbálom .
remrendes | 4152
2017-11-24 15:14:17
[165]
Egy komplett lenne a legegyszerubb. Ez milyen funkciokat tud?
A pontos megoldást számodra én nem tudom .Én vettem egy új W 122 vezérlő kártyát a géphez 5000 petákért és az építettem bele a hegesztő gépbe mikor az előző kártya beadta a kulcsot .
Vennek egy regi vagasu, hazai gyartmanyu trafos CO MIG/MAG hegesztot, de kicsit okositanek rajta, mert 1-2 funkcio azert hianyozna belole. Hogyan lehetne megoldani, hogy a gomb elengedesevel meg 0.2-0.3 masodpercet tolja a drotot? Illetve 0.5-1 masodpercig a gazt is fujja? Mondjuk ha lenne gaz elofujas, az sem lenne problema, de talan az utobbi ketto egyszerubben kikiserletezheto 1-1 kondenzatorral? Nem is kellene allithatonak lennie, megnezem a beallitasaim es lehet fix ertek is.
Törölt felhasználó
2017-11-23 23:24:33
[162]
lemarat.. rotamétert csak nyitot gázáramlásnál lehet beálitani!
Ez így van, szusszan a pisztoly induláskor, és próbáltam is méregetni, hogy vajon mennyi hibát okozhat.
Nem sikerült pontosan meghatározni, hogy esetembe mennyi hibát okoz, talán 1-2% lehet. Aztán arra jutottam, hogy annyira nem számottevő egy 15-20mp mérésnél.
Ok.. már abban a hitben voltam , hogy itt akarod hagyni a topicot . Én örülök , hogy létrehozták bár itt sem tudok minden témaköréhez hozzászólni de gondolom nem is kell .