Érdeklődnék, hogy ki milyen elszívó ventilátort használ a masinájához? A füstöt, hogy érdemes elszívni a munkadarab alól v. köztesben, hogy lefedje a felsőrészt is? Mire kell oda figyelni ilyenkor?
Aknai Gábor | 3083
2018-10-07 07:56:12
[15913]
A jó minőségű földelés biztos nem okoz problémát, kivéve akkor ha sikerül vele egy frankó kis földhurkot létrehozni.
Előzmény: Szalai György, 2018-10-07 07:44:12 [15911]
szaky27 | 579
2018-10-07 07:50:40
[15912]
Én raktam rá plusz földvezetéket és mivel az aknát még mindig nem sikerült kibetonozni, így ütöttem bele egy félméteres "vasbeton" szálat és arra kötöttem rá. De, hogy szükséges-e az jó kérdés.
Hát. . . Úgy látszik, hogy a kezdő kérdésre a gyakorló szakemberek sem tudják a választ. Engem is érdekel, ki, hogyan döntene, mit ajánl a gyártó és mik a hazai előírások.
Teljesen partszélről, mert nincs k40 -es gépem, de ha jól rémlik nem mindegy vektorként vagy képként adod át neki, elvileg vágáskor vektort követne, ha mindent e szerint rajzolsz akkor már csak a lézer energiája dönti el hogy vágás lesz e belőle vagy gravírozás...
Buta kérdés K40 hozzáértőkhöz. Nem lehet mach-hoz hasonlatosan működésre bírni? Arra gondolok hogy ha pl. egy kört (vagy bármilyen alakzatot) a lap közepére kell gravíroznom netán vágnom akkor ezt ne soronként tegye meg, hanem csak a hasznos területen dolgozzon? Nem tudom van-e ilyen beállítási lehetőség de most az egész munkaterületen végigmegy soronként, nem csak a tényleges rajzolaton. Vagy ez ilyen?
frob | 2276
2018-10-05 14:57:47
[15899]
Ha már kompresszor, valamilyen levegő előkészítőt használtok ahhoz a levegőhöz ami a fejbe a lencse elé kerül? Mert ügye az olajos kompresszorokban az olaj valamennyire benne marad a levegőben, és tulajdonképen mindegyikben ott marad a vízpára... Esetleg levegő szárítót?
robokacsa | 1500
2018-10-05 14:33:26
[15898]
igen ezek azok, csak kár hogy feljebb csúsztak az árak.
Este volt bocsi CO2-nél használnál és vegyesbe, gravír és vágás. Vágáskor nekem elég sok füst keletkezik, van egy fojtóm beépítve a rendszerbe és ha jobban megnyitom, sajnos nagyon hamar kapcsol a kompresszorom és marha hangos, meg majdnem hogy "folyamatos" üzemben megy és melegszik is azért rendesen. Ezért gondoltam egy ilyen kisebbre, próbálok keresni picit erősebbet, hátha az jó lenne, de várom továbbra is a véleményeket
Igazából arra gondoltam a "mire használnád" alatt, hogy - diódás vagy CO2 lézerhez - csak gravírozgatni akarsz, vagy vágni is.
Ha fúvóka fejhez, vágásra is akarod, akkor sztem mindenképpen nagyobb levegőmennyiség és nyomás illik. A diódás lézerhez nekem ez volt a tapasztalatom, én 5-6 tizedes átmérőjű fúvókán 1 bar nyomással használtam, és a vágáskor a füstöt teljes egészében a lap alá tolta, ahonnan elszívta egy venti. Kisebb sebességű levegővel a lap felett is keringett a füst, ahonnan meg nem volt elszívásom. (ill. én szívtam el )
CO2 esetén nem tudom mennyire fontos vágáskor a levegő sebesség, azt majd más megírja.
Sokáig nyáron ilyet használtam a lézeremhez (4W-os kék). Egy nagy kompresszornál halkabb, de azért elég hangos. Telente a kerti tónál funkcionál befagyás elleni levegőztetőként. Ilyenkor 3-4 hónapig hóban fagyban folyamatosan megy napi 24 órában a szabad ég alatt. Csak egy tetőt rakok fölé, hogy ne essen rá eső/hó, de bedobozolni nem szabad mert kell neki a hűtés. Azóta Kidwick topictárstól vettem egy kis 220V-os ventillátort (talán kávégépben volt eredetileg). Ez sokkal jobb, mert csendes és egyenletesen fújja a levegőt.
Gyerek lézere, egy 7,5w-os. Ami tudjuk, hogy kb 6 w tud. Ha vágni szeretnél, akkor azzal kell számolnod, hogy a fókuszt pontosan beállítani, alap lapot pontosan baállítani, aztán hajrá.
és a 2mm rétegelt lemez vágásához elegendő 5,5-6w lézer?
frob | 2276
2018-10-04 11:57:22
[15874]
talán egy kis folyékony nitrogén, jól jön, hogy ne hevüljön túl ha belepumpálsz 1 W helyett mondjuk 10W ot... bár a hideg miatt biztos el fog csavarodni benne minden, tehát valami hideget jól álló kesztyűt se márt ha beszerzel hogy tudd beállítani ...
lényeg , nem tudod csak úgy ha ezt eladod és veszel nagyobb teljesítményűt...
1w sok mindenre elég.. Általában előre beállított az áramgenerátoros driver ..ezen nem illik állítani. Ha korrekt volt a kis kinai akkor ugy lőtte be hogy ne legyen kihajtva teljesen, és akkor az élettartam is megfelelő. Ha állítassz rajta ez az élettartam valószínűleg le fog rövidülni. Fókusszal,jobb lencsével még egy kis változást lehet el lehet érni,de inkább azt mondom gyakorlásnak jó az..aztán ha nagyon megtetszik van 5,5-6w os ugyanilyen diódásban..
Egy ilyen lézert lehet valami úton módon erősíteni? Ha igen miként? 1w a lézer
Előre is köszönöm!
Tomee007 | 32
2018-10-04 10:28:24
[15871]
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Redsail X700 lézer gravírozó gépem. A forgató használatával akadt némi gondom.
A probléma ,hogy amit rajzolok, és amit a gép rajzol az nem egy méret elcsúszik ,és bárhogy próbálom kalibrálni nem sikerül.
Beállítottam az átmérőt, beírtam neki hogy mekkora a vonal hossza amit rajzoltam és mekkorát rajzol a gép. Rajzolok egy 50mm hosszú vonalat a gép pedig 17mm-et rajzol. Akárhány mérés állítást csináltam az eddig nem jött be csak rontani tudok rajta.
Autolaser szoftvert használok. Találkozott már valaki ezzel a problémával? Van ilyen jellegű tapasztalata valakinek?
Köszönettel: Tamás
svejk | 33042
2018-10-04 09:20:21
[15870]
Én csak magamból indulok ki, ami nem bolondbiztos azt a hibát én el is követem.
Az biztos hogy nem "poka-yoke", csics az biztos, de azért látható lenne messzebbről, hogy esetleg gáz van. Jelezné a hűtőfolyadék hőmérsékletét és az áramlást is. Nyilván nem egy biztonsági berendezés de kicsi kínaiaktól párszázast talán megér...
Egy elvetemült ötletem támadt... Ehez hasonló Led-es csapfejet beépíteni a hűtőkörbe, nyilván más főfok értékekkel beállítani rögtön lehetne látni , hogy optimális e a hőmérséklet.
Törölt felhasználó
2018-10-03 19:39:27
[15866]
Kösz a felajánlásod. Igazán nagylelkű vagy. Nem is láttam még ennyit egy kupacban.
Vannak ötleteim, hogyan kellene megcsinálni. Már csak az kellene aki elkészíti és a sok, sok gombostű. Az, hogy vizsgázna a gyakorlatban, ki tudja.
Hogy megyek e? Tervezem a szombati menést, de, hogy odaérek e, az bizonytalan.