Sziasztok! Mekkora esélyem lehet egy porbeles inverteres iweld gorilla hegesztővel csapágygolyóra menetes szárat (M8-as csavart) hegeszteni? Nem kell tökéletesnek lennie (erre garancia, hogy én fogom csinálni) , de azért többet kellene tartania mintha csak a salak fogná össze őket.
Geszti Sándor | 1139
2023-02-13 19:02:41
[3304]
Erről van szó, csak az 50Hz-es változatot nem bírtam a vállamra akasztani, két dióda-egy fojtó.
A benne lévő fojtó a puffer. Érdekes volt, ha szkóppal néztem a kimenő feszültséget: terheletlenül lüktető egyenáram volt, színusz sapkákból. Terhelve egész sima egyenáram lett, tetején némi hullámossággal. A fojtó az átfolyó áramból spájzol, abból tölti föl a huplikat.
„De az olcsó készülékek itt meg is állnak, szekunder oldalon már nem egyenirányítanak és pufferelnek” Szerintem gondold át még egyszer, „ 20-100 kHz -cel” hegeszteni ? Nem tudom elképzelni…
Meglehet igazad van,mert ugyanaz az ősrégi tekercs a havernál ...profo co gép....remekül működött, nálam meg nem. Ráadásul ez a drót nem a csöves tipus, hanem a göngyölt fajta amibe bemegy azoxigén. Olcsó hús.... Szétszedem megnézem hogy mi van benne.
A "sima" hegesztőtrafók is váltakozó árammal mennek, a szabályzás vagy a tekercs leágazásai közötti átkapcsolással, vagy fokozatmentes esetben a vasmag mozgatásával történik. Az olcsó inverteres hegesztőknél a bemenő váltakozó áramot egyenirányítják majd 20-100 kHz-es váltakozóáramot állítanak elő az inverterrel. Magasabb frekinél kisebb trafóval is elő lehet állítani a hegesztéshez szükséges feszültséget és ettől kisebbek mint a hagyományos trafósak. De az olcsó készülékek itt meg is állnak, szekunder oldalon már nem egyenirányítanak és pufferelnek, a trafóból egyenes az út a testkábelhez és a pisztolyhoz. Ebben a videóban is többször mondják, hogy a Parkside fröcsköl.
Ebben biztos vagy? Mert én gondolkodom a működési elvén, és ha igaz amit írtál, akkor az úgy elég vacakul működhet. Mivel a szabályzás pont akkor működne jól, ha egyenrángatva és pufferelve lenne viszonylag közel a szekunder tekercshez. Kérdés hogy mennyire kell egy gagyi gépnél jó szabályzási kört alkotni. :D Szerintem nem hagyják ki a Schottkyt és azt a pár 100uF-nyi kondit a kimenetről.
Nem ismerem ezt a típust, de sok olcsó inverteres hegesztőnél "kispórolják" az egyenirányítást a kimenetnél. Azaz inverteres, mert nagy frekvencián transzformálják a hegesztőáramot, de attól még váltóáram van az elektródán. Ettől fröcsög, nincs mit tenni ellene. A másik, hogy a porbeles elektróda igazából nem cső, mert a hozaganyag nincs hosszában végighegesztve csak csőszerűvé van hengerelve. Emiatt a porbél hosszabb tárolás alatt ugyanúgy elnedvesedhet mint egy sima bevonatos hegesztőpálca. Ez is okozhat fröcskölést.
nekem van egy IWELD porbeles gépem. Már vagy 15 kiló huzalt eldolgoztam vele. Tavaly jártam úgy hogy lerántottam a gépet egy kis állványról. Ezután picit a potikat a megszokottól eltérő ellásba kellett tekerjem azonos munkáknál. Majd jött egy huzalcsere. A gép össze-vissza fröcskölt, gyakorlatilag nem tudtam hegeszteni vele. Két új tekerccsel is kipróbáltam és ugyanez történt. Majdnem szétvertem a gépet, azt hittem az esés miatt történt benne valami. Azért vettem még két tekercs huzalt és láss csodát, minden rendben újra. A lényeg, hogy a két tekerccsel volt valami gáz. Vagy a portöltet nem stimmelt, vagy kimaradt belőle, vagy az összetétele nem volt jó. Ezek jelölés nélküli dobozokban voltak. Egyszer használtam lidl-ös huzalt. Az működött, de sokkal rosszabb volt vele dolgozni, mint az ALFAWELD-del. Szóval én ha tudok alfaweld huzalt használok. Azzal nincs gondom. Érdemes kipróbálni.
A test vagy a munkakábel nem melegszik valahol irreálisan? (Megtörve, esetleg a gép csatlakozásánál.....stb.) Akkor szokott ilyen előfordulni, ha az áramút nem "stabil".
Azért nem gondolom, hogy a hálózattal lenne gond, mert mindenhol ezt csinálja, sokat hurcibászom a gépeket, nem csak műhelyben vannak, már cserélgettem a hosszabbítót is, de tanácstalan vagyok…
Nemrégiben a Parkside árult porbeles kis invertert. Vettem egy darabot de nem igazán megy nekem. pedig a haverom amikor elfogyott a Co-jábó a gáz, ugyanezt a tekercset tette belé és szépen varta a vékony lemezt...mert ez lenne a cél. Nincs valakinek tapasztalata? Csak fröcsög, taknyol. A tipusa: PIFDS 120 A1
LeviatanNucleon | 4
2023-02-10 09:53:55
[3288]
Ahogy írtam, az első kérdésben, bármilyen elektródánál ezt tapasztalom.
Hálózati kontakt hiba talán . Más nem jut eszembe .
Más . Sárgarézzel forrasztottam lánggal vízhűtéses kismotor hengert ,szétfagyott a külső köpeny . Hozott a haver sárgaréz pálcát mert nem találtam ,és nagyon fos porózus lett a varrat .Egyszer már jártam így régen ,és a pálca volt gond . Most is , kerestem egy darab régi pálcát és mindjárt ok .volt .Van többféle réz pálca ?
Igen az elektróda rutilos, tudomásom szerint a bázikus elektróda érzékeny kifejezetten a nedvességre a rutilost, akkor kell szárítani maximum, ha megázott.
De nem is gondolnám, hogy ez lenne a gond mert bontatlan dobozból kivett elektródánál is fenn áll a jelenség. A polaritással sincsen probléma, úgyhogy továbbra is tanácstalan vagyok.
Arra valaki tudja a pontos választ miért változik kézi bevont elektródás ívhegesztés során az áramerősség? Mármint a gépen magán nem de érzésre, olyan mintha gyengülne az ív ereje az elektróda fogyásával.
Mindkét hegesztő gépemnél tapasztalom és engem eléggé idegesít a jelenség.
Általában ER 23-al hegesztek, de minden elektródánál fenn áll, a hegesztett anyag sima szerkezeti acél. Az egyik gépem egy IWELD Gorilla pocketmig 215 a másik pedig EWM Triton 170.
Valakinek valami ötlete, vagy ez ilyen és kész, fogadjam el?
KoLa | 7585
2023-01-18 21:01:07
[3281]
Én úgy látom hogy, egy ilyen eszköz aminek 4 féle szögű csúcsa van azzal a gyökölés szögét lehet ellenőrizni elsősorban, mivel a három nagyobb szögű az csak van! A legkisebb szögűvel lehet mélységet mérni mivel az hozzáfér a nagyobb szögűek mélységéhez. Mondom ezt a forgácsok közül!
Nem igazan helyettesiti a rontgent. Sok idot toltottem Sheffieldben egy cegnel, ahol pl lovegtornyokat is keszitenek. Ha gondolod megkeresem a kontaktot
Beírtan a google - be, hogy welding measurment, majd kértem a képeket… szerintem ez kb ugyan az, csak az általad linkeltből a kínai mérnök már kitervezte a felesleges nyersanyagot. Egyébként nyáron vettem egy ilyet én is Szolitól, de azóta nem hegesztettem.
80 ban leszereltem már . Hőr opk , vezetékes voltam . De akkor még tényleg volt itt két laktanya az ÁPER , meg a tüzérek . Most már nincs semmi . Pedig most nem ártana , nyugodtabban aludnák Hol abban nyomi pajzsban az elem ,van kettő ami megadta magát . Az egyi 3M es ráadásul .
'82-83-ban... MN 6690 Szentkirályszabadja. Volt nekik 4 db. FUG-juk. A szabad ég alatt álltak, szépen, katonásan sorban, hetente kiboxolt gumikkal a torony melletti aszfaltos placcon. Talán augusztus lehetett, rekkenő meleg, nem tudom hány fokosak lehettek a ződ vasak. Qrva nagy, robbanás szerű hang, mindenki összefutott egy pillanat alatt... Kisvártatva kiderült hogy az egyik FUG-nak a -mit tudom én milyen vastag- páncélja hasadt meg, vagy fél méter hosszan. Aztán az is szemmel láthatóan kiderült hogy a hegesztés szakadt szét azon a darabon. A dolog érdekessége hogy valahova hozzátok, Pécsre vitték javítani, ott volt valahol a "szakszervizük" ezeknek a vasaknak.
Mégy egy üllő sem tört el amit hegesztettem , pedig volt amit direkt próbáltak eltörni ,de feladták Az elején úgy pattant el a két centis heft mindha cérna lenne . Na azt levágtam lánggal mert letörni nem bírták a nagyszájúak . Felkunkorodott vagy 4-5 centit a darab . Szemmel láthatóan ,azonnal , miután eltépte az ellen oldali "heftet ". Ja hát körbe kell hegeszteni ,akkor nem is húz a hegesztés .
Használ valaki ilyen fejpajzsot? Ha igen, mik a tapasztalatok... Minap került hozzám egy példánya, hiányoznak az elemek belőle.(amúgy, hibátlannak tűnik) Vegyek/ne vegyek bele két új elemet?