Tetszik ez a menetvágás. Nemrég én is készítettem a gépemhez mechanikus megoldást a menetvégi kés kiemelés segítésére. ( Arról raktam is fel egy picurka videót. ) De azóta belefutottam egy egészen profi megoldásba, lásd a lenti videót. Az enyémmel szemben ez nem csak megállítja a kést a menet végén hanem ki is emeli. Érdemes megnézni mert ügyesebb mint amit én kitaláltam magamnak.
Én mikor hozzám került az Univerzal (ennek ugye azért más az "ágy" kialakítása, mint a 3-asnak), elsőként még minden érdemi munka előtt nagyon sok időt fektettem az gyorsacél kések "lelkivilágának megismerésébe" . Tulajdonképpen ezt tanultam meg amennyire módom volt rá elsőként, amikor még a géphez nem is nyúltam... és igen, az eszterga méretéhez képest nagyon komoly fogásokat lehet vele venni jól köszörült késsel akár komolyabb munkadarabokon is mindenféle berezgés, egyéb gond nélkül... nagyon kis masszív, éppen elég súllyal bíró gép ebben a méretben! Volt egy időben nálam a nagyobb "magyar unokatestvére" , egy DÁVID KES 100; az is baráti gép volt, bár egy fórumtársunk elvitte a komolyabb ismeretség előtt CNC-síteni...
A kis emco unimat (SL, a legkorábbiak közül való, ahogy anno nézegettem évjáratokat, képeket) méretéhez képest(!!!) ugyancsak elég masszív kis gép, én kifejezetten azért szeretném megcsinálni, mert az igen kis dimenziójú munkadarabok jól megmunkálhatóak vele (pl. igen pici perselyek, vékony tengelyek, stb.), és ha valaki tud jó HSS kést köszörülni, akkor szépen el tud a saját mérettartományában dolgozni vele! HA kell kiveszem a szekrényből, és ott is van! És végül de nem utolsósorban én nagyon szeretek kiegészítőket, szerszámokat csinálni a kis gépekhez...
Szia! Pont a napokban véletlenűl botlottam bele...az universal 3 cnc-sítéséről bizonyos "B Tibor" (nem ismerem) rakott fel videót meg egy tanulságos eszterga kés tesztet is elkövetett. A kis Emcod az én gépemnek az elődje lehet talán, bizonyos tekintetben masszívabb mint a Compact5.
Üdvözlöm az ötletet, hogy lett ilyen kis gépes motyós totyik és be is teszek két kis gépről fotót, ami nálam szolgál; a nagyobb (univerzál) jó ideje szolgál, és már azóta kapott erősebb motort, frekiváltót, komolyabb gépi előtolást, a kis emco unimat hiányos alapként jött (főorsóház, ágy, szánok), most építgetem az igényeim szerint, patronos befogásra, DC motorral és amit lehet én gyártok le hozzá... Én szeretem ezeket a kis szerkentyűket...
jani300 | 12257
2018-01-12 10:36:07
[260]
Ő hívta meg szerintem a pici esztergás fórumozókat ide , csak azért írunk ide !
Kezdő tegye csak fel a bábot ! Nem megy át az anyag a főorsó furaton ! Az még hagyján ha csak az ablak megy ki , meg törik a tokmány . De a sebészeten is kiköthet ! Csúcsfúráshoz jó ilyenkor ha fent a báb ,arra próbálok utalni .
Rosszul csinál mindent . Ha húzott az anyag , akkor nem kell előpontozni ,csak bábbal megtámasztva fúrni . Félre is ment a csúcsfurat . Nem fut a báb felfekvő felülete . Vastag az az anyag , nem kell bábbal támasztva esztergálni . Max biztosítéknak a báb ,nehogy elszálljon a munkadarab . Ha tényleg ez a tudása ,jobb is hogy feltette a bábot ... Jókat tudsz találni
Szép szép de minek a báb? Még a központ furat is befúrható báb nélkül kiórázva a tengelyt, és óvatosan fúrva. Ha pedig csúccsal támaszt, és annak közelében esztergál akkor a báb inkább árt mint használ.
Találtam egy videót, ahol mini esztergával és bábbal az ember egy tengely végére esztergál 12,7-es átmérőt. A kommentben azt írja, hogy eddig csak aluval dolgozott, ez az első alkalma acéllal. Nagyon remeg a báb.
ab | 706
2018-01-04 18:15:54
[254]
Koszonom szepen! A konyvet is megrendeltem. Egyszer lehet hasznos lesz.
1.: mindíg 2.: Kovács Ervin: Hossz és revolvereszterga automaták. alcím: művelettervezés és beállítás. MK 1973 3.:lásd alább 4.: a könyvben le van írva részletesen, nem egyszerű. Annak idején a gépészeknek tanították a műegyetemen, de egy tehetséges automatás el tudta készíteni némi próbálkozás után maga is az egyszerűbb eseteket csak úgy józan paraszti ésszel. ---az első fotón a rugóacélból megesztergált hőkezelt és köszörült patron látható, még hátra van a vékony köszörűtárcsával való felnyitása (elöl a 3 hasításnál)
Az adagoló patron minden esetben a nyers kiinduló keresztmetszetre szorít? Milyen szakkönyvből származnak a képek? Lefényképeznéd kérlek a videóban pár képkockáig bemutatott patronokat? A vezérlőtárcsákat akkoriban hogyan készítették el?
Lesz késélezés, de csak olyan ami akár a konyhaasztalon is végezhető, balesetmentesen. Rengeteg késélező van a Youtubeon, van mindenféle, jó rossz, csak olyat mutatnék ami talán újdonság, és kimondottan a kisgépekhez való.
A szorítópatron nyit, majd az anyagadagoló patron az anyagot előretolja ütközőig. A szorítópatron zár és utána az adagoló hátramegy alapállásba. A patronnyitás és előtolás összefüggő művelet, ezért egy dobon van kialakítva a vezérlőpálya, sok esetben. Maga az adagolópatron edzett hasított előrefelé tol, hátrafelé csúszik. Olyan mint egy dióda...egyirányú. Nagy előny, hogy a gépen bebillenő ütközőt nem foglal le, és a ciklusidő is rövidebb. Meg ami még fontos, hogy a sok hibalehetőséget adó tolórudas rúdelőtoló mechanika elmarad.
Bizony, remek kis oktatóvideók ezek. Főleg, hogy szemezgetek egy ilyen kis műszerész esztergával. Bár az áruk megközelíti egy E2N-ét, ami sokkal több mindenre használható lenne számomra. Kérdés, van e szükségem egy olyan nagy gépre?
Jani, mi is volt Laslie weboldalának a címe? Valahová elmentettem, de most mégsem találom.
Laslie oldala ugyan nem bővül, de a fent levő anyagok minden esztergáló számára hasznosak. Egyszer kétszer írtam neki levelet, hogy várjuk az új anyagokat, de elhajtott..
Kösz! Tervbe van véve mindegyik, de előtte még egy kicsit ezt az egyenesélű kést ragozom, mert szerintem ez nagyon hasznos a kis gépeknél (persze a nagyoknál is).
Nagyon tetszenek a videók. Ami engem érdekelne - amit szívesen néznék - furatkéssel furatot bővíteni az emco-n, illetve menetvágás. Végül egy álló vagy forgócsúcsos átmérőzés, valami lépcsős anyagé esetleg.
Most bemutatnék egy magyar kis asztali automatát. Tervezője egy gépészmérnök, aki a rajzokat a 70-es 80-as évek tájékán készítette, minek alapján elkészültek az alkatrészek és maga a gép. Én csak erre az egy visszatérő munkára állítottam be és használtam teljes megelégedéssel. Vannak további terveim is vele.
dezsoe | 2934
2018-01-01 14:56:57
[232]
A lassítás indokolja az óbazmeg és a gép kikapcsolása közötti kb. 5mp-es késleltetést is.
mex: a munka közben természetesen sosem fogyasztok alkoholtartalmú folyadékot, ha erre céloztál. A "részeg" hatást úgy értem el, hogy a videót 0.6 szoros sebességgel játszottam le. Az alkoholos befolyásoltság lassítja a beszédtempót, (lásd még Szalacsi) ez így imitálható, de nincsen ezzel semmi gond, fő az érthetőség.
Kedves TROMF22 és mex mindketten eltaláltátok, nyertetek 1-1 üveg "V" azaz virtuális pezsgőt.
Igazi gyümölcs illat és zamat. Egyértelműen felismerhető annak, aki már ivott korábban Hungária édes pezsgőt. Az egyik legjobb magyar pezsgő, harmonikus buké és szénsavasság jellemzi. Egészségetekre!!
mex | 1207
2017-12-31 15:45:34
[227]
A központ alá volt a kés pozicionálva, ezért a leszúrás vége előtt a vágóélet a csonk be tudta rántani a keresztszán holtjátékát kihasználva. A másik hiba: a kenőanyag teljes egészében a dolgozó torkát nedvesítette, akadályozva a forgács üzemszerű eltávolítását.
Live Videó!! Szilveszteri forgácsok: Mottó: ha rövid a szerszámod akkor ne akarj nagyot szúrni! Aki kitalálja mi volt a hiba az kap egy üveg V-Pezsgőt!!
Motoros | 5074
2017-12-31 14:19:08
[224]
Ellenjavalt az emulzió használata. Egyrészt környezetszennyező, másrészt összetrutyizza a konyhaabroszt, vagy a terítőt ami klf problémákat okozhat abban az esetben ha hirtelen felbukkan a háziasszony.
Már miért ne, ez csak kés és technológia kérdése. Hosszan kilógó anyagot meg kell támasztani csúccsal, de mondjuk a bemutatott oldalélű késsel simám menne támasz nélkül is egy 20-as anyag átmérőzése 1 mm-es fogással ha kilóg mondjuk 40...50 mm-re. Amit bemutattam a videón az csak egy extrém példa, a határok feszegetése, .. nem javaslom a 9 mm-es fogást. Ha a forgácsolóélre ható nyomást tudjuk minimumon tartani akkor ezek a kis gépek is használhatóak, a ketegóriájuknak megfelelően. Vagy rá kell érezni, vagy utána kell olvasni a paramétereknek és akkor szinte élvezet ezekkel is a munka. Én elsődlegesnek tartom a megfelelő szerszámkialakítást, úgy ahogyan ezt talán már vagy 100 éve kitalálták.
A hosszánja a maga 1.5 mm-es orsóemelkedésével rendkivül finom előtolást tesz lehetővé. Simán lehet érzésre pár század a fordulatonkénti előtolás ami ritkaság, de ezáltal az élre ható nyomóerő kordában tartható, nem fog kibillenni az anyag, ....próbáltam. Jut eszembe még valami ami ritkaság, de jó ha van: --a hosszánon egy osztás 0.05 mm !! A finom előtolásokat ezeknél a kis gépeknél a finom menet is segíti. Keresztszán orsó emelkedés: 2.5 mm Kéziszán menetemelkedése: 1 mm
Végre megnéztem a videókat. Köszönöm,van mit tanulnom. Az lenne a kérdésem,hogy ez az oldalazás menne ekkora fogással ha jobban ki van engedve az anyag? Mert ugye lássuk be nem sok olyan dolgot kell legyártani,ami a tokmánytól,kb 2 centire van. és az újabb befogás a központosság rovására mehet. Vagy tévedek? Ebben kérek felvilágosítást.
Kipróbáltam a leszúrást is, bár én inkább levágom fűrésszel a vasat,.... azért persze van olyan hogy nem lehet megkerülni ezt a műveletet.... kíváncsi voltam mit mutat ez a nemszeretem meló ezen a kis gépen.