Nem .... Felőlem bukfencet is hányhat , meghegesztettem annak is örülnie kellene . Nem főnököm ,nem tartozom neki semmivel , elcsesztem 3 napot jó hidegbe , ennyi , kell a műhelyem ,pusztul a hulladék Kutyát lekenyerezte egy nagy csonttal ma , csak azt nem akarta elhinni hogy akkor nem mehet a közelébe ,még a gyerek se ,csak én . De amikor másodszor fogtam meg a blökit hogy ki bírjon menni ,már nekem is morgolódott ,kicsit .
amíg nincs átírva addig csak a régi tulaj intézkedhet, tehát ő nem fogja tudni forgalomba helyezni. forgalomba helyezni meg műszaki vizsgát igazoló műszaki adatlappal lehet. lehet, hogy eleve rossz irányból indultak neki, nem jó a sorrend. ez ilyen tipikus elfelejtett fostömlő, ami aztán végül az erdőn (magánterületen) vagy a kert végében végzi, mert a bontóban meg fizetni kéne érte
jani300 | 12257
2022-12-16 19:40:33
[49481]
És biztosítást is kötött rá . Forgalomba helyezéssel már Kaposvárra is mentek . Komoly ismeretsége van ezekben a körökben ,de a hivatalok tényleg kriminálisak tudnak lenni .
nem vagyok az. csak engem is próbáltak már megszivatni az okmányirodából a tudatlanságukból kifolyólak. a cimborád menjen el egy másik város okmányirodájába, hátha ott szerencsével jár
Hát így legyen ! Akkor nem kell féket csinálnom Azt mondta az adatlapra nem jegyzik be .Kíváncsi lettem ám Az előbb mondta ad 100 ezret ha bemegyek vele és elintézem A fele se igaz ,de az kevesebb idő mint a fékkel mutyizni Jogász vagy ? Nem lenne baj
ideiglenes kivonáskor nem veszik el a forgalmit, a tulajdonosnál marad, neki kell őriznie. ha hivatalból vonták ki akkor szokták elvenni. ha van adatlap ami tartalmazza a tulajdonos és a jármű adatait, az egyenértékű a forgalmival. ha ki van vonva akkor az új tulajnak nem kell kivonatnia, az átírással nem helyeződik forgalomba. mint írtam, nem is fognak új forgalmit adni. minek? kapnak egy adatlapot amin minden rajta van, azzal mehetnek majd a műszakira
Ott csak szép lehetsz Egyébként volt hogy azt mondták persze ..... Mondtam nekem úgy mondták így lehet ... Csúnyán nézett a nő ,megkérdezte ki mondta . Mondtam a nevet , nem szólt semmit ,csinálta A gyerek kocsija , vettük Ő lett tulaj , én üzemben tartó . Nem kellett teljes átírást fizetni ,mert családon belül vagyunk ,nem is értem most sem , de volt így is elég kiadás a vétellel , a 25 ezerért vásárolt suzukira .
Na . 6 ÉVE KIVONTÁK , 5 évid tárolják a régi forgalmit utána megsemmisítik . Nincs forgalmi csak adatlap . Rákérdeztem most . Egyébként napi szinten intézik ezeket . Hát érdekes , tudsz megoldást . A cég leadta az adásvételit aki eladta . Az új tulaj is kivonatná , de előbb forgalomba kéne helyezni ,elvileg 15 napja van átíratni , ÉRDEKES . Tudsz megoldást ? Új forgalmit nem akarnak kiállítani .
azt azért hozzáteszem, hogy sokszor az ott dolgozók sincsenek tisztában azokkal a jogszabályokkal amikkel dolgoznak és hivatkoznak rájuk. ezért előfordul, hogy nem akarják átírni a műszaki nélkül. akkor fel kell világosítani őket, hogy nem értenek ahhoz amit csinálnak
az új tulajdonos rögzül a rendszerbe, új forgalmit nem kap, csak beleírják a változást a régibe. miután leműszakizott, és lett biztosítás rá, a forgalmival és a műszaki adatlappal valamint a biztosítási fedezetet igazoló dokumentummal megy az okmányirodába, akkor kap új forgalmit a nevére.
„Kivételes szabály: A közlekedési igazgatási hatóság a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg nem állít ki forgalmi engedélyt, ha a kérelmező nem tudja igazolni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét vagy a jármű műszaki alkalmasságát. Ezt a tényt a bemutatott forgalmi engedély „Hivatalos feljegyzések” rovatában jelölni kell.”
Kinco PLC modbus kommunikációban jártas segítséget keresek.
jani300 | 12257
2022-12-16 16:17:08
[49460]
A légtelenítés ? Ki kellene nyitogatni a légtelenítőcsavarokat ,mind a négyet ami bele van törve a tárcsafékekbe elől . Kicseréltem egy hátsó munkahengert , annak a fékcsöve szakszerűtlenül csak tölcsérnek lett kiperemezve .... Folyt , egy órát szenvedtem míg kiszedtem az elosztóból a másik felét , csillagkulcs a másik feléről ráhúz félméteres csővel megindul . Új fékcső ,de valami baja lett az elosztónak az újjal sem tudom tömíteni .... Kézifékkötél kicserélve ,de a kar sem akad be . Na itt lett elegem ,keres valakit aki kínlódik vele még 3-4 napot . Semmi közöm hozzá ,megpróbáltam segíteni ,de nincsen többb eladó időm . Fele fos alkatrész szakad törik , nem kínlódok többet ilyenekkel , műszerész vagyok Meg nyugdíjas , meg itt a karácsony ,gázzal fűtök emiatt a fos miatt mert fát sem volt időm vágni . A hegesztést megoldottam ,autószerelőt könnyebben talál . Ja csak vizsga kell rá az átírás miatt ,félre akarja tenni januárra , hát most én tettem félre . De ha elvállalod felviszi
A födémvasalatnak nem két egymásra dobott egyirányú síkhátónak kéne lennie. (Na… Jónak mondom.) Hanem egy komplex térrácsnak, terhelésre méretezett hosszanti vasakkal, gyengébb keresztvasakkal és nyírás elleni kengyelekkel. Most megint kitalálták, hogy hogy ne csináljunk meg valamit rendesen?
A szándék dícséretes ! De ezen pont nincsen semmi fék ! Ami hibát találtam az egy hátsó fékhenger folyhatott ,ránézésre (olajos kívülről) . Eddig egyetlen fél első tárcsafék fog aminek a fémcsöve közvetlenül megy a gumi fékcsőre ,elosztó nélkül . A két hármas elosztó betápját kiblindelve a főfékhengeren . Az elosztók magasan vannak nem megy ki belőle a levegő . Most az egyértelmű hogy ki kell nyitni ,de az majd holnap . A hátsóhíd féke is be van kötve valamelyik elsőhöz ,na annak nem is kell így fognia ,ott blind marad míg az elsők nem lesznek okésak. A kiszakadt hidat stoppoltam ma vissza , az korrekt lett . Holnapi napot még rászánom ,de ha nem kivágom Egy kézifék kötél cserével akár még kézifék is lehet . Ha le jön a fékdob , és megkapja a munkahengert is akkor . N hát azért rakhatta volna úgy a főfékhengertől a csöveket ,hogy kimenjen belőle a levegő . Most semmi lenne kinyitni azt a nyomorult hollandert , ha megindulna Nem az a bajom hogy van pici munka vele hanem megvett egy ócska talicskát ,amin minden fos . De láttam már karón varjút , akkor intézi másképpen a vizsgát . Az lényeges hogy a karosszéria ránézésre azért jó legyen ,mert azt muszáj észrevenni . Olyat is láttam hogy a kész vizsgás teherautónak a vizsgasorról leállva durrant el a fékcsöve ! Az tényleg oké volt még a fékpadon ! Mert biztos agyon nyomkodták azt a pedált De a rozsdát nem lehet kidumálni sem . Na ennyi ,ma tudtam dolgozni egy műszakot , max a fékkel boldogít mást ,ha esetleg nem bírnék vele . Na de hát az meg kizárt , max megunom ,vagy megfagyok
Csak érdekességként, gondolom mindenki látott már födém vas-szerelést. Jó pár melós húzza-vonja a betonacélokat, méricskéli, hogy melyiknek hol a helye és kötöződróttal rögzíti. Ehhez képest már itthon is (Dabason) van egy cég, ahol új módszerrel készül a vasalás. Számítógépen megtervezik a vaskiosztást (födémáttörésekkel, lépcsőházi nyílásokkal stb.). Ezután egy széles ponthegesztő gép vékony acél szalagokra ponthegesztéssel rögzíti a megfelelő méretre vágott acélokat. Gyártás közben az egész egyirányú vasalást feltekerik mint egy szőnyeget. Az építkezésen daruval ráemelik a födémzsalu szélére a tekercset és kigurítják a komplett vasalást. A keresztirányúkat ugyanígy. Födémenként pár óra alatt megvan az egész a korábbi több napos szálankénti szerelés helyett. Bamtec
Akkor mondom én: a panelházakat bizony a hegesztés tartja össze. Épp az a baj velük, hogy az eredeti technológia szerint hegesztés után gondosan ki kellett volna injektálni a panelek közötti hézagot, hogy a betonacélok beágyazódjanak és úgy működjenek mint egy belső vasalt gerenda. Ehhez képest a rohammunkában csak levakolták a panelek közötti hézagot, mögöttük meg szabadon maradtak a betonacélok. A résekben vidáman közlekedtek a csótányok, beköltöztek a denevérek és nem mellesleg korrodálódtak a betonacélok. Egy időben ezért ment a "tudományos" pánikkeltés, hogy Békásmegyer össze fog dőlni. Aztán rájöttek, hogy a korrózió nem is olyan nagy mértékű, illetve a hőszigetelő program keretében utólag mégiscsak kiinjektálták a réseket.
Az alapkérdésre visszatérve: a mai betonacélok legnagyobb része hegeszthető és hajlítható is.
0,15 re emlékszem ami alatt nem edzhető . Az a 0,2 valamennyi határesetnek tűnik , van a linkben egy táblázat ami szerint talán nem lesz annyira kemény . Akkor talán ezért nem kényes a visszaeresztésre . Igazából a hegesztett betonvas törik . Talán a beton miatt nincs hajlító igénybevétel ,azért hegeszthető . De többszöri hajlítástól is törik , hegesztés nélkül is .
Előzmény: Szalai György, 2022-12-15 17:34:34 [49450]
hostya | 3097
2022-12-15 18:32:19
[49451]
A régi 40..50 éve, Mo-n gyártott betonvasak (betonacélok) biztos hogy edzhetőek voltak. Nekem van olyan hidegvágóm + falvésőm ami betonvasból készült, és a mai napig jók..
A manapság készült b.vasakról nem tudom hogy edzhetők-e.? A 70..80-as években készült panelházakban nem a hegesztés tartja össze a paneleket, hanem a panelek kialakítása olyan volt, azok fogták egymást még a sarkokon is.. Azért hegesztették hogy megálljon a helyén miután elengedte a toronydaru..
Persze lehet hogy nem csak azért hegesztették, de nekem ezt mondta anno egy építésvezető.. (-nem tudom az igazságot-)
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2022-12-15 17:02:30 [49448]
" Én az otthoni hőkezelést úgy képzelem el hogy a dissous puskát begyújtja valaki és szemre ( ész nélkül ) felmelegít egy "vasat" azután leedzi . Persze kellene utána egy megeresztés amit szintén szemre ( szalmasárga stb futtatási színek ) megcsinál a koma ."
Hát én igy szoktam , de ésszel azért Betonvasat vízben . Saját melegével picit visszaeresztve . Vágó , pontozó ,még beütőszerszám is néha . Nem volt baj velük . Azért betonvas ,mert az tudom hogyan kell . De akkor miért tanultuk a melegítési színeket ? kB 3000 évig nem volt digitális kemence ,mégis kovácsoltak jópár kardot . De igazad van ,nem vitatom , kéregedzeni ,betétedzeni ,persze hogy meg sem próbálom .
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2022-12-15 15:15:16 [49444]
hostya | 3097
2022-12-15 15:43:31
[49445]
..
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2022-12-15 15:15:16 [49444]
ANTAL GÁBOR | 4642
2022-12-15 15:15:16
[49444]
Ok Elöször tisztázni kellene hogy mi van otthon .. Tehát ha van egy precíz hőfokszabályozott kemence , Van egy vastag pénztárca ( mert áram is kell) akkor neki lehet fogni . Én az otthoni hőkezelést úgy képzelem el hogy a dissous puskát begyújtja valaki és szemre ( ész nélkül ) felmelegít egy "vasat" azután leedzi . Persze kellene utána egy megeresztés amit szintén szemre ( szalmasárga stb futtatási színek ) megcsinál a koma .
Azután szart sem ért az egész , mert puha maradt vagy rideg lett a darab és eltörhet
Van még a gálézás ( ( nem gádzsózás , mert azt mások csinálják ) az is hab a tortán . A hőkezelés az egy komoly szakma , én megadom a tiszteletet
Csak komoly hőfok szabályzott kemencével érdemes nekifogni Az iparban sok darabot hevítenek egyszerre ezért fajlagosan olcsóbb az eljárás . A mai villany árakkal vétek egy darab hőkezelésével foglalkozni
Bár nem ismerem a könyvet, én nem igazán a táblázatokra gondolok, azokat érintőlegesen nekem is tanították, hanem inkább arra, hogy mik azok az anyagok, melyeknek ez a fajta otthoni hőkezelése táblázat "nélkül", laza paraméterekkel is tűrhető eredményt ad.
Semmilyen szempontból nem oktatásképp, inkább csak érdeklődő amatőröknek:
Ha olcsó az alkatrész, egy próbát szerintem megér az otthoni cementálás. Maximum csinálni kell még egyet belőle.
Ezen az Artisan Makes csatornán van több hobbivideó is, ahol ilyesmit csinál, hobbi szinten jó eredménnyel.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2022-12-15 13:01:41 [49440]
RJancsi | 5809
2022-12-15 13:50:40
[49441]
Még a 70-es évek végén láttam egy oktató filmet a "hős szovjet" vasúti sín gyártásról. Ott a majdnem kész sín úgy jött ki a hengerműből, hogy egy méretes grafit tömböt szorítottak rá felülről. Állítólag ettől a futófelület felkeményedett és kopásállóbb lett.
Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2022-12-15 13:01:41 [49440]
ANTAL GÁBOR | 4642
2022-12-15 13:01:41
[49440]
szia .. Nem hinném hogy otthon meg lehet csinálni . Elöször carbon diffúzió kell ( pl 10 órán keresztül faszénparázsban izzítani hogy a külső kéreg bedúsuljon szénben .) Az ipar gázban cementál de azt otthon egyáltalán nem lehet megcsinálni Azután edzés ( azt el tudnám képzelni ) azután fesztelenítő megeresztés
Ha csak vakedzed akkor szívós lesz de hiányozni fog a szén Pesten sokfelé el lehet vinni Én az ISVH kft-t ajánlanám
Abban egészen biztos vagyok hogy túlvariálta a féket . Az első tárcsákban is két kör van . é keresztbe kasul kötözgetve ,két 3as elosztóval amiből még a levegő sem jön ki . Ki kell nyitni a hollanderét ,szerintem .
Ha már itt a téma, kíváncsi lennék Én is az otthoni hőkezelés témára. Van erről valami európai jellegű szakkönyv, jegyzet, leírás, vagy sztori?
Gondolok itt a lehető legolcsóbb, leggyakoribb anyag(ok) hőkezelésére, ami legalább szódával elmegy kategóriára lehet edzeni otthon gázlámpával meg villanyrezsóval. Mondjuk tudjon többet, mint a sima lágy c45 vagy 42crmo.
Persze láttam youtub videóban, hogy O2 szerszámacél apróságokat csak felhevít, olajban lehűt, aztán színre szalmasárgára megereszt, de van ennek valami európai anyagokra fordított változata?
Nem engem kérdeztél, de válaszolok. BC3-at cementálni kell, az otthon nagyon macerás. CRMO, vagy c45 az egyszerű mint a faék. Felmelegít, lehűt, megereszt.