Az a probléma ezekkel a 250,000Ft-os szalagfűrészekkel, hogy egy ekkora alu darabkát már nem tudok átvágni velük. Ezért építek egy kis körfűrészt inkább.
Amikor pontosan függőlegesen vágok, akkor a gép súlya vezeti lefelé a lapot. Láttam azonban, hogy 45 fokban megdönthető változatok is vannak. Ilyenkor mi a helyzet?
Csikarc | 5045
2017-11-08 15:31:59
[4057]
Úgy van ahogyan írod - ezért is tesztelik a fűrészlapot csavarodás elviselésére is azaz minél jobban ki van fordítva a lap annál hosszabb a lap két oldala a középvonalához képest .
Ma foglaltam le az adok-veszek topikban két darab 4.9-es motort, ezek szerint ezek már biztos hogy jók lesznek. Egyenlőre maradnak a trapézmenetes orsók, így nem árt ha erősebbek. Köszönöm a videót!Tetszett! Pont ilyenre szeretném én is.
Szívesen . Természetesen valójában sokkal bonyolultabb ( plc vezérlés , hidropneumatikus megfogók , stb ) csak nem teljesen ebbe a topicba való a téma így bővebben nem fejteném ki a mondandóm .
5,4-6 V AC és a hivatalos neve az eljárásnak - "Leolvasztó hegesztés " . Ez biztosítja , hogy bármilyen oxid származék ne legyen a hegesztési varratban . De mostanában majd belefogok ebbe a témába is a saját építős topicomban mert nagy unalmamban elkezdtem egy ilyen hegesztő-megmunkáló központocska építésébe is (no meg , hogy több színű legyen a fórum is ).
Nem hiszem, hogy van e különbség. Az én álláspontom az hogy a hátsó élt kel egy síkba illeszteni, mert úgyis az élezéssorán ahhoz van támasztva. Használat során, megint nem jó ha csak a fogak szaladnak, mondok egy extrém esetet hogy jobban érthetőbb legyen. Fa ipari lap esetén 10-20 élezést simán kibír egy lap, nagy kerékátmérő és gondos élezéssel még akár többet is. Az élezések során kopik a köszörűkő, egy lap élezése során is érezhető már a kopás a sok hirtelen ütésszerű használatból. Már itt jelentkezhet probléma a foghegyhez való illesztés miatt. Arról nem is beszélve ha egy picit elcsúszik, a pontatlan illesztés hibája jelentkezik mindkét esetben, ez igaz. A hátsó támasz helytelen beállítása csak ront a helyzeten, lökdösni fogja a lapot még üresjáratban is, nem, hogy megmunkálás közben. Hátulról a támasztás lökdösi, elöl meg a változó fogásmélység miatt kezd majd repedezni a lap. Egyre több élezés és végtelenítés hatására csak fokozódik a jelenség.
Persze azért változó a dolog , hogy ki milyen megoldást használ - például a gyári gépek között az Ieal az hátsó megvezetést a Temelsan pedig a foghegyen való megtámasztást részesíti előnyben .
Kedves Gábor! Ez számomra egy korrekt, irányt adó válasz volt. Rád hallgatva a cél: -2db 4Nm-es motor(1 direktbe x tengely, másik 4-szer lassítással z, később golyósorsóval mehet direktbe) Nincs esetleg valakinek két eladó 4 Nm-es motorja? Mégegyszer köszönöm!
Igen , a fogakat kell megtámasztani "egyenesen " és a lap hátulját szalagcsiszolón egyenesbe hozni .Gyári gépen is így van kialakítva csak a fogmagasság ( ezáltal változó terpesztés miatt ) forgatni kellett a foghegyeknél látható ütközőt - persze ez egy hegesztő gép .
Azért nem kapsz választ mert így azt nem lehet megválaszolni . Hogyan lesz meghajtva a hosszán ? az eredeti vezérorsóval vagy golyósorsóval ? mik az elvárt sebességek ? Mekkorák az emelkedések? De hogy ne maradj dilemmában : ( nekem van egy EMU 250esem és építettem néhány Cnc-t. Nos én az esztergáimnál a vezérorsót hajtom meg ( aminél jelentősek a surlódások ) Egy EMU hoz hasonló EMCO Star nál 4 Nm es a motor ( direkt hajtás ) . A nagy TOS SVR 18 as ment egy ideig egy 9 Nm es motorról olyan kb 2.7 szeres lassító áttétellel Ha golyósorsót fogsz használni akkor sokkal kedvezőbbek az esetek . A szán tömegének a gyorsítását első közelítésben el is hanyagolhatod . A golyósorsó és a rajta lévő cuccok ( tengelykapcsoló , fogazott szíj tárcsák stb ) gyorsításához szükséges nyomatékkal számolnod kell . A szán súlya szorozva a( rossz kenésre vetített ) surlódási tényezővel is erőt ( áttételesen nyomatékot) fogyaszt , valamint figyelembe kell venni az forgácsolás során fellépő előtoló erő nyomatékigényét is ( azt is csekélynek saccolom a többihez viszonyítva ) Én az EMU ra direkt vezérorsós hajtásra kb 6 Nm es léptetőt tennék , golyósorsóval pedig kb 4 Nm est . De egy fogas tárcsával egy darab szíjjal és egy "halmérleggel " nagyon jól meg is lehet mérni a surlódásból adódó értékeket. Aztán a többi már számolható
Nem tudom milyen szalagokkal találkoztál, de az enyémeknek elég egyforma a fogazásuk, így semmi problémát nem látok a fogat tetejére illeszteni, pláne hogy a illesztés oldalanként kb 120mm hosszon történik. A fordított lap elhelyezés esetén viszont a bizonytalan mértékben hajtogatott fogak csúcsára támaszkodik a lap, ami mindenképpen bizonytalanabb pozicionálást ad. Bár a hátoldal ugyan precízebben vonalban lesz, de a forrasztásnál akár csavarodás is kerülhet a szalagba. ( Először én is fordítva akartam, de láthatóan nem volt szerencsés megoldás, ezért készítettem egy lépcsőt hogy fordítva legyen befogható a lap )
Nagyjából azért egyenletesek a fogak egy szalagon. Ebben a sablonban kb 20 20 fog támaszkodik fel a sablonon oldalanként, szerintem tudja így is az elvárt pontosságot.
Szerintem jobb lenne, ha fordítva van. Mert úgy a lap hátéle egyenes maradna, így meg ahogy a fogak állnak úgy sikerül. Vagy valamilyen módon fogod igazítani?
Nem véletlen, úgy van kialakítva hogy elférjenek a hajtogatott fogak. Fordított elrendezés különböző szélességű lapok esetén nem működik, mert kivasalhatja a foghajtogatást.
Készülgetnek a szalagfűrészem mellé a kiegészítők. A képen is láthatóan készen van a szalagforrasztó sablon, és a szerszámélezőre felfogható szalagléptető élezéshez. Még egy hajtogatót kell készíteni és teljes lesz a szerszámkészlet.
bagesz81 | 82
2017-11-01 20:09:19
[4026]
Értem! Mekkora az a teljesítményű motor, ami kényelmesen elvinné a hosszszánt? 4, 8, 10 Nm-es, vagy mekkora?
Üdvözlöm! Nekem a szorító lapok hosszának kb. 210 mm-nek kellene lenni a furatok középpontjának távolsága egymáshoz képest pedig kb. 150 mm. Szóval am Önnek van szerintem nagyobb mint amire nekem szükségem lenne! De azért köszönöm a segítő hozzáállást!
"Azt nem tudom, hogy mekkora léptetőmotorokba gondolkodjak."
Teljesen mindegy, ha a a piko drive-k maradnak. Azok a vezérlők, TB6560-as motormeghajtó IC-vel vannak szerelve, nem képesek 3-3,5A-nál nagyobb árammal hajtani a rákötött motort. A mostani, nema23-as 4A-es motorokat se tudják kihajtani teljesen, csak max. 3,5A-el.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni az alábbiakban. Van egy EMU250 -es esztergám, amit szeretnék átalakítani cnc-re. Azt nem tudom, hogy mekkora léptetőmotorokba gondolkodjak. Vezérelni a maróm vezérlőjéről szeretném, ami 36 voltos táp, ill.cnc-partos pico driveok, tehát vezérlőm mondhatni adott. Ami léptetők a marómon vannak, azok nema23 méretű, 4amperes motorok, de ezt a méretet kicsit kevésnek gondolnám, maximum az x tengelyt bírná el. Kérdésem az lenne, nektek mi a tapasztalatotok, véleményetek, esetleg van-e eladó motorja valakinek? Válaszaitokat előre is köszönöm!
Petitking34 | 34
2017-11-01 17:49:21
[4022]
Üdvözlöm! A furatok távolsága 210 mm és a teljes hossza 260 mm.
Köszönöm előre is a furatok távolságának lemérését. Valóban csak annyiban tér el a másik FM-200 fej felfogólapjától hogy nagyobb 210 mm ha jól emlékszem a teljes magassága és a furatok helyzete magasság irányban nem oda esik. A forgatótüske kérdésében visszahívtam az eladót, véleménye szerint lesz ilyen alkatrész neki készleten csak meg kell keresni. Várom majd a méreteket. Köszönöm!
Gondolom esztergád már van, elvégre az szokott az első gép lenni, szóval behajtó tüskét nem túl nehéz elkészíteni. Ha beállsz a géppel a morse kúphoz akkor készíts rögtön egy fél tucatot, jól jön majd mindenféle befogóhoz a gép körül.
Üdvözlöm! A felfogató lapok kérdését lehet megtudjuk oldani mert én nemrég vettem egy vésőfejet és ahhoz volt egy pár csak nem hozzá való a furatok távolsága nagyobb. Holnap megmérem a furattávolságot és ha megfelel akkor eladom mert nekem nincs rá szükségem.
Nem tudom mit szeretnél, és igazából azt sem tudom hogy a X-Y-Z tengelyeknek az előtolását ugyanaz a mechanika végzi e.
Nekem egy ME van és azon csak az asztal kereszt irányú mozgásának van gépi előtolása. Minden más még a hagyományos kurblis technika. Nekem megfelel, sőt néha jobb is mert érezni hogy halad a maró, nem csak a gép hangjából tudsz következtetni.
Kiesztergálós munkához véleményem szerint egy fúróműves vetikálfej az igazi, ha még ennek van gépi előtolása az külön királyság...
Sziasztok! A napokban vettem az ME-1000 marógépemre egy EM-200 egyetemes verikálfejet, azonban két alkatrészem hiányzik a felszereléshez: az egyik a szorító lapok, a másik ami nagyon fontos lenne, az pedig a fej gépkönye szerinti 9412. sz. FORGATÓTÜSKE a végén MK4 kúppal. A kérdésem az lenne, hogy van-e esetleg valakinek ilyen tüske elfekvőben, vagy beszerzési forrást tud-e valaki mondani. Csatolok egy képet az elvi felépítéséről a tüskének. Előre köszönöm a segítséget! [code]
J-Steel | 1721
2017-10-29 23:43:16
[4015]
Kiesztergálós munka az az Z-tengely. Ezt jó, hogy említitek, mert ott valóban szükséges a kisebb előtolás. Majd arra odafigyelek. A kérdés először az X-Y tengelyre irányult, de akkor külön is kérdezem: Az X-Y tengelyre és a Z tengelyre ugyanaz a mechanika adja a forgást, és ugyanazok az áttétek?
Szingrati: Egy univerzális vezérlést készítek. Nincs mögötte semmi cél egyelőre, csak meg akarom határozni a limiteket, mert nehézségekbe ütközöm egy bizonyos sebesség alatt, és tudni szeretném, hogy kell-e nekem ennél lassabban mozgatnom, és ha igen akkor mennyivel.
Ha nem csal az emlékezetem, az orosz 6R82-n 16 fokozatban, 20...800 mm/min az előtolási sebességek tartománya. Marási feladatokhoz tökéletesen megfelel. (A gyorsjárat 2m/min környékén lehet.)