Teljes igazságod van! Én javaslom a szigetüzemet minden ZÖLD napelemes embernek. Tankolja szigetüzemben éjszaka a 40 millás villanybömöst, meg mercedest, fűtsön télen szigetüzemben az elektromos fűtéssel, meg az okosbojlerrel, dolgozzanak a több száz KW fogyasztású kisüzemek télen is a saját maguk által megtermelt energiával, (de akár a nagyok is). Nyáron meg a feles energiával fűtheti a medencéjét, vagy amit akar..... Mitől lesz ez környezetbarát, környezettudatos? Acél kell a tartószerkezeteknek, üveg kell a napelemet befedni, lítium kell az akksikba, mérhetetlen mennyiségű réz szükséges az üzemeltetéshez, ezeknek a feldolgozásához, gyártásához kitermeléséhez rengeteg eszköz, gép, nyersanyag.... soroljam? Mindezen dolgok előállításához világméretekben mérhetetlen mennyiségű energia kell, (a tesla gyárakhoz azokhoz a giga méretekhez) mennyi acél/beton/cement, eszköz és ezek feldolgozásához, bedolgozásához mennyi energia kell hogy egyáltalán létrejöjjön, a millió tonnányi akkut miből állítják elő, levegőből...... az egész a pénzről szól, mindent az irányít, az a legfontosabb legyen mindig két ellentétes oldal, mert a megosztottság ismét valaki hasznára válhat.
7 ev? Most, hogy viszonylag leestek az arak es markatol fuggoen mar 420-450000 korul raknak fel 1kW-nyi napelemet, ugy 9-12 ev a megterulesi ido. Ha megszunik a szaldo elszamolas, akkor ezt kb masfellel fel lehet szorozni.
Nagyjából egyetértek veled, de pár probléma amit annak vélsz nem az, illetve elavult info.
Sok kollégámnak van napeleme ami már megtérült. kb. 7 év alatt.
Inverterek nem romlanak el olyan gyakran. Biztos előfordul, de az első 90-es években telepített kísérleti rendszerek is működnek még. Amiről tudok hogy elromlott, azt javítottak, de ha cserélni kell akkor is pluszban volt már.
Napkollektor már régen nem éri meg. Legfeljebb nyaralóba, vagy kerti zuhanyzóba. Van ilyen, nagyon komoly rendszer is az ismeretségemben, de soha nem térült meg a napelemekkel ellentétben, ellenben folyamatosan baja volt vele mert nyáron túlhevül, télen alig termel. Kb. tavasszal, meg összel volt kis haszna, míg a napelem egész évben használható, probléma nélkül. Tartósabb, stabilabb, megbízhatóbb, és ugye ha áram van, minden van.
Akkus tárolás sem olyan drága már. Persze nem téli nyári viszonylatban, de pár napos viszonylat elég. Abból a pár alkalomból amikor ez kevés, és vezetékes áramra fanyalodok, meg nem fog meggazdagodni a szolgáltató.
Pont az egyénieskedés csökkenti a függőséget. (közlekedésben is) A decentralizáció növeli az ellátási biztonságot. Persze szolgáltatónak ez annyira nem jó, ha nincs monopóliuma, de nekünk jobb.
Én azt mondom sokkal jobb a ház és gyártetők kihasználatlan felületére napelemet tenni, és egyénileg megoldani a saját áramellátásunkat, mint zöld mezőt befedni nagy napelemparkokkal, mert így helyben megtermeljük amit felhasználunk, és legfeljebb azért kell összekötni, mert így az összefogott termelők kiegyenlítik egymást, gazdaságosabb lehet így a rendszer mint mindenkinek saját szigetüzem. De persze ha a szolgáltató ezt erőlteti, én készen állok erre is, de az igazából a szolgáltatónak sem lesz jó.
Nem így működik. Nem fog össze vissza kapcsolgatni, nem áll le és nem megy fel a feszültség. Pont ez a lényege az összekötött európia hálózatnak, és a MAVIR-nak Az inverterek jellemzően a hálózati frekvencia eltérésére szabályoznak vissza, ha túl magas azaz valamiért túltermelés van a hálózaton, ezzel stabilizálják ilyenkor a hálózatot, és nem kezd oszcillálni.
Ha épp a lokális hálózat gyenge, akkor lehet túlfeszültség miatti leállás, illetve ahogy leírtam hogy a három fázis szimmetria borulása miatt, de ugye ezért van a felmérés, engedélyezés, hogy ezt feltárják, és ha nagyobb az igény mint a hálózat, akkor bővítsék a befizetett pénzünkből. Persze akinek ezt a munkát adják ki lehet hogy morog hogy dolgozni kell a napelemesek miatt, de pont nem érdekel. Ezért fizettem, ebből kapja a fizetését.
A hálózati kimaradást is elég képmutató dolog ráfogni a napelemre. Jóval a napelem előtt is volt ilyen hálózati összeomlás, és most sem a napelem okozta, hanem az, hogy egyszerre állítottak le alaperőműveket karbantartásra, több országban. Tehát az összeomlásnak csak egy résztvevője volt a megújuló. Ez pusztán szervezési hiba volt, ami a láncreakciót elindította, de a maradiak egyből hőböröghetnek hogy lám megmondták itt a világvége.
Előzmény: Szalai György, 2021-01-30 11:16:27 [4032]
Dr.GodMan | 1463
2021-01-31 08:31:47
[4035]
Hogy egy picit én is beletegyem a véleményemet... Hosszasra sikerült, de én nagyjából ezt látom ebben a zöld témában. Jó és helyénvaló dolog a zöld energia, én is ezt támogatom, de sajnos nem úgy fejlődik ahogyan kellene és ennek sajnos oka van! A legnagyobb gond szerintem az, hogy az energiaszolgáltatók nem hazai (mi az ami még hazai kézben van?) hanem külföldi, és profitorientált! Az EU miatt megvannak picit lőve a szolgáltatók, mert látszólag biztosítani kell a teret a zöldülők igényeinek is. De a gond ott van, hogy gőzerővel fékezik a zöld-energia fejlődését, mert nem kontrollálható. Amikor az ember megtermeli "függetlenként" a maga energiaigényét, az nem biznisz valamelyik politikai szálon élősködőnek. Ezért szorgalmazza a politika a központi energiaellátást, mert ott nincs játékra lehetőség, ha kell az energia vagy a szolgáltatás, akkor fizetni kell... Sajnos a hazai villamoshálózat sok helyen még a gyalázatos világháborús légvezetékes kivitelezés. ÉS ezen nem nagyon akarnak változtatni, mert ezzel a modernizáció és a zöldülés felé vennénk az irányt. Ami megint csak nem biznisz valakiknek. Sajnos a hazai pályázatok is a gát részét képzi, ugyanis mire megtérülne a rendszer, addigra feltehetően az inverter vagy más megadja magát. Ezért úgy van kitalálva a támogatás is, hogy az EU-tól kapott összeget érdemben végül lenyelik egyesek, mert a tulaj kifizeti a támogatás nagy részét. Az energiát meg eladják, tehát a támogatás egy része ott lesz a tetőn, valaki pedig energiaként megfizeti azt. A felhasználó pedig látszólag zöld, de anyagilag kb ugyan azt fizeti mint aki nem használ napelemet.
A betáplált és kivett energia függvényében, fütésre sajnos nagyon komoly energiamennyiséget kell betolni a hálózatba, tehát a rendszer kiépítése is komoly beruházás lesz, emellett a modern hőszivattyús fűtés és a kellő szigetelés is elengedhetetlen. Összességében csaknem sosem térül meg a zöld energia, csupán "tisztább" lett egy háztartással a föld.
Amíg nem az előrejutás és a tiszta jó szándék vezérli a politikát, addig a nép nem jut előnyhöz és tiszta levegőhöz sem! Időröl-időre felbukkan egy Csernobil, egy Fukushima, egy Paks II. Kérdés, hogy mikor nyal vissza a fagyi? Lesznek zöld rendszerek és zöldülő területek, csak vajon a világító füst és a 6 lábú kutya lesz a gyorsabb vagy a jó szándékú politika? Mert a versenyfutás résztvevői ezek, a szerencsétlen nézők és egyben a tét is mi az átlag emberek vagyunk.
Egy biztos, hogy a mostani támogatás picit kedvezőbb az 50%-os mutatójával, de hamarosan a korszerűtlen hálózat végett borulni fog a bili... A megtérülési mutatók pedig erősen kitolódnak majd, minél több a szolár rendszer, annál lassabb lesz a megtérülés. Víztározós erőműveket és erősen leszakaszolt szélerőműveket kellene kialakítani, hogy kezelhető legyen a zöldülő villamoshálózat. De a szükséget hálózat sajnos nem fejlődik, Sőt... De jönnek hamarosan a hazai rabszolgatartásból származó elektromos autók és autóakku cellák! Persze nem a pórnépnek! De vajon hogy fogják korlátozni az elektromos autót a könnyebben megtermelhető energia miatt? Villanyórával az autóban, vagy km alapú adóval? Az tuti hogy nem hagyják elveszni az elektromos autók miatt a benzin és gázolajból származó bevételt!
Nekem ez az ami nem tetszik ebben az egész zöld energiában, hogy oké, hogy zöld, de ezt miként lehet érdemben kihasználni? Sajnos a visszatáplálás hamarosan korlátozva lesz szerintem vagy nem lesz gazdaságos, Az akkumulátorba való tárolás pedig baromi költséges. Helyzeti energiába tárolni pedig macera mert a víztározóra nincs lehetőség, függő súlyokra pedig nincs mód kellő mennyiségben. Így marad a gazdaságosan való elhasználása az energiának, egyenlőre ez a legkifizetődőbb. Amikor süt a nap, van energia, amikor nincs nap, lenne szél, de sajna a politika korlátozta a szélerőműveket...
Így hogy lehet ténylegesen zöld energiával valóban zöldnek lenni? Elég szél-malom harc ez az egész.
Ettől függetlenül a használati melegvíz napkollektorral történő termelése a fentiek végett szerintem nagyobb hangsúly érdemel, ugyanis sokkal egyszerűbb technika és gyakorlatilag egy éven belülre tehető a megtérülése! Ebből is a nyitott rendszerű 1800mm-es vákuumcsöves rendszert érdemes szerintem szorgalmazni, a hosszabb élettartam és a kedvezőbb bekerülési költségek miatt. Ezt célszerű indirekt tárolóval összeépített rendszerbe kiépíteni. Télen pedig a központifűtésből nyerni a szükséges felfűtési hőt. Ez az egy ami valóban megtérül érdemi időn belül és én kötelezővé is tenném, mert rengeteg villanybojler van ami csak nyeli a pénzt és az energiát! A gázmelegítő bár kedvezőbb mint a villany, itt a megtérülés picit lassabb de így is hamar megtérül!
A napkollektorokat kellene jobban szorgalmazni, a meleg-víz bár kisebbek veszteség a pénztárcának mint a villanyáram, de szerintem ez az első lépése annak hogy az ember valóban spóroljon is a zöld energiával! Egy komolyabb napkollektoros rendszert egy jól szigetelt lakással és egy böszme nagy puffertartállyal kombinálva (szigetelve a földbe elásva), korrekt fűtésrendszerrel kontrollálva fűteni a lakást a nyáron összegyűjtött nagymennyiségű fűtővízzel szerintem sokkal kedvezőbb mint a napelemes felállás, mert a legtöbben fűtésre vennék ki a betermelt energiát. Egy kellőképpen kiépített napkollektoros fűtésrendszer, bár nem olcsóbb mint a napelem, de a fűtéstechnikai oldalon és az élettartamon van a bekerülési mutatónak a fő ütőképessége! Persze ahhoz hogy ez valóban életképes is legyen, elengedhetetlen a nagyon megfontolt és jól méretezett szigetelés és a fűtésrendszer! Ráadásul itt nem lesz erdő vagy szolgáltató ami miatt borulna a bili... Legrosszabb esetben pedig csak rá kell segíteni a fűtésre valamelyik gazdaságos és zöldebb alternatívával.
Aztán jöhet egy kis napelemesdi, jól megfontolt kisfogyasztókkal és kis független energiatárolással. Hosszútávon kizárólag a függetlenedés jelent csak megoldást, Mert eleve a függőségek okozták a problémát is! Ehhez természetesen kell némi kompromisszumot kötni. Pl mikor használjuk a nagyfogyasztóinkat, mikor főzünk a villanytűzhelyen és mikor mosunk. Ha ez megvan, szerintem sokkal harmonikusabban és gazdaságosabban lehetne kihasználni a zöld energiát, ha nem csak a nagy sablonokat követjük mint a napelemes rendszer ami valójában nem térül meg és hasonlók! De ehhez kell a szűkülő idő tudatos és szab beosztása is! Ami újabb témakör...
Szalai György | 9488
2021-01-31 08:10:58
[4034]
A sok egyéni (individuális) kistermelőt is összefoghatná valami intelligens, a hálózati terhelés mellett a helyi időjárási körülményeket is figyelembe vevő és nagyon rövid beavatkozási idejű, folyamatos feszültség szabályozó rendszer. Leg alacsonyabb szintje valahol a kommunális ellátó köf/kif transzformátorokban avatkozhatna be. Ezeken a trafókon jelenleg is van fokozatkapcsoló, de az csak három fokozatot vált, kézi kapcsolhatósággal, amihez a trafót és vele együtt az ellátott körzetét is feszültség-mentesíteni szükséges. Ilyen átkapcsolásra a fogyasztók zavartatása nélkül nem kerülhet sor, vagyis kapcsolgatásuk, a napi szükségletnek megfelelően, lehetetlen. Ez még a jövő, ami (Yoda mestertől tudom) ködbe burkolódzik.
A Ford T akkor és ott jobb volt, mint a ló. Az igazi, bár történelmietlen kérdés, hogy az individuális motorizáció jó volt-e. De teccik, nem teccik, ott és akkor megtörtént. A megújuló energiákkal kapcsolatban is felmerül ugyanez a kérdés. Jó út-e az individualizáció? Én a kisközösségi megoldásokat jobban támogatnám, több okból is. Egy kisközösségi rendszer kevésbé kiszolgáltatott energetikailag is, meg politikailag is. Nem értek a nagyfeszültségű hálózatokhoz, de úgy gondolom, a rendszerbe illesztés is egyszerűbb lehet egy 1-5 MW-os napelemrendszer esetében, mint 100-500 10 kW-os házi rendszer illesztése. Mondom, szerintem, de tényleg nem értek hozzá.
Ahogy egyre megfizethetőbb, úgy lesz egyre inkább nem az. Utcánként már nem egy háztetőn van napelem, hanem egyre több háztetőn. Mind termel nyáron, de nem fogyaszt, mert a téli fűtésre takarékoskodik. Azután, ha a hálózati feszültség pillanatnyi értéke meghaladja az inverterben beállított max. 253V védelmi szintet, akkor az inverterek öt percre szépen lekapcsolnak. Mind. Nagyjából egyszerre. Ettől a hálózati feszültség értéke a béka feneke alá esik ugyan, de az inverterek csak öt perc letelte után kapcsolnak vissza újra. És a folyamat igy megy egész nyáron. Öt percig vesz, egy pillanatig elad. Mikor térül meg a befektetés, ki nyer ezzel és mit?
Így van. Szerencsére a hálózatot is fejlesztik az igényekhez mérten, fokozatosan, hiszen ezért gombolnak le rólunk vastagon hálózatfejlesztési díjat.
Bár ugye a helyi termelés fő előnye hogy jó eséllyel ki sem jut az az energia a 400kV-ra, hanem helyben elhasználódik, vagyis inkább tehermentesíti a hálózatot, legfeljebb a kisfeszültségű rész méretezése lehet kevés helyenként. Persze egyedi esetek mindenhol lehetnek.
Egy következő lépcső akkor lesz, amikor a megtermelt energia nagyobb része lesz megújuló forrásból, de az még messzi van. Viszont a szaldós rendszer eltörlését már előkészítették, erre az esetre. Ekkor az lesz mint a németeknél, hogy meg fogja érni, egy kiegészítő akku telepítése, ami napon belül eltárolja, és házon belül elhasználhatóvá teszi az energiát, vagy olyan időszakban termeli vissza, amikor többet adnak az áramért, és akkor tölti az akkut, amikor nincs értéke az áramnak a túltermelés miatt. Valamint léteznek már ilyen házi kis akkuk távvezérlésével virtuális erőművek, amik a hálózat gyors kiegyenlítését végzik, és ezzel már pénzt is lehet keresni.
Téli, nyári viszonylatot ez persze nem oldja meg, de azon nem is ront. A napon belüli ingadozásokra pedig a létező legjobb megoldások ezek az akkus tárolók.
Nem vagyok a napelem ellensége , sőt ha tehetném már hétfőn kezdenék a szigetelést ,nyílászáró cserét , napelem rendszer telepítést , és a havernak is lenne egyel több klíma telepítése . A gáz vésztartalék lenne . De ez nem teljesen savanyú a szőlő szindróma ,azért . Amíg ráláttam valamelyest a dologra 400 KVA es trafók voltak lakossági övezetek ellátására átlagosan . Ha mondjuk utcánként 10 ember megteheti hogy 11 KVA rel rádolgozik a rendszerre , akkor hamar erőművé válik az a trafó és visszatermel a primerre . A hálózat sem biztos hogy elviselné ezt egyáltalán bővítés nélkül . Ha mondjuk 4 időzónával megoldható a termelt energia átvitele ,az segíthet valamit . De ez csak nyáron lehet így téli időszakban ne fedezi a termelés a szükségleteket még így sem . A gázmotor is buli volt egy ideig , kettő is működött a volt munkahelyemen . De elég volt egy áfa változtatás és megölte őket a távfűtés . Ha igazán széles réteg tud 11 KVA es rendszereket telepíteni akkor úgyis előkerül ez a téma újból .
Ha a "gazdagok" akik a pénzüket nem egy nagyobb füstokádó autóra költik, hanem napelemre, meg villanyautóra, rajtad is segítenek, akinek nem futja ilyenekre. Végső soron, meg pont a kezdeti magas ár kifizetése teszi lehetővé, hogy később olcsóbbak, elérhetőbbek és működőképesebbek legyenek ezek a technológiák.
Lehet károgni ezen, de akkor is zöld. Amit nyáron megtermelek, azt elhasználja valaki, és nem fosszilissel kellett megtermelni. A téli fosszilis (vagy atom) energiás fogyasztás meg napelem nélkül is meglett volna. Annyi hogy nyáron annyival kevesebbet égettek.
Sokkal nagyobb hülyeség lenne akkuban tárolni nagy mennyiségű energiát fél évre, amikor egyből el is lehet használni hálózati szinten.
Annyira nem gond a 3 fázisnál. Ott a frekvenciát figyelik, ha túl magas akkor szabályoz vissza, de ez nem gyakori, mivel csak akkor lehetséges, ha a fogyasztás több mint 100%-a napenergiából megy. Máskülönben fosszilis erőműveket állítanak le. Sőt most a COVID alatt kisebb fogyasztás miatt Paksot-ot is vissza szabályozták.
Pedig így van. Visszafelé is megy az energia. Trafó nem tud szelektálni. Csak ugye a hálózat 3 fázis. Nem tudják külön szabályozni a fázisokat, meg ugye itt a helyi hálózat feszültség esése is beleszól. Ha csak az egyik fázison van visszatermelés, akkor azon felmehet a feszültség, borul a szimmetria, lekapcsol az inverter (túlfesültség feszültség miatt)
Persze ha olyan sok a napelem, akkor az MVM szépen eloszthatja az 1 fázisú termelőket, hogy ez ne következzen be.
3 fázisúnál ilyen gond nincs. Nem néztem meg, de a paraméterek között nekem szoktak eltérések lenni a 3 fázis teljesítménye között. Figyeli a hálózatot és szerintem valamennyire igyekszik kiegyenlíteni a szimmetriát.
Másik, hogy 1 fázisra jellemzően nem szeretnek engedélyt kiadni 10-16Amper felett. Ezt a hálózat adottságaira hivatkozva visszautasíthatják. 3 fázisnál viszont nincs ilyen problémájuk. Ott a bejövő biztosítékra amit engednek, azt a visszatermelésre is.
Én is azt javaslom hogy 3 fázisra készülj, és túlméretezett inverterrel a jövőbeli fogyasztásra is (napelem mellett minden elektromos lesz előbb utóbb, az autót is beleértve) rákészülve, ha napelemet nem is pakolsz még mögé annyit, mert az ár nem teljesítmény arányos, aztán ha bővíteni kell akkor sokkal többe fog kerülni, ha erre nem gondoltál. Én 3*16Amperes invertert vettem, ami 11kW, de most csak 2.2kW napelem van fenn. Ezt még most 3kW-ig felbővítem, aztán a következő lépcsőben jön egy 11kW-os mező a másik tetőre.
Az hogy amit nyáron betermelmeltem azt télen elhasználom ,az nem ződ ,hanem zöldség . Hatalmas parasztvakítás ,azon csattan aki nem teheti ezt meg ,mint amúgy elég sok más is .
Ez egy szép probléma . Védik a hálózatukat , feszültség emelkedéstől . Most kíváncsi lettem mi az előírás hány voltig termelhet az inverter ? Nagyfogyasztó mellé kell költözni a hol van két műszak A háromfázis igaz is meg nem is . Ha tényleg sokan termelnek akkor szerintem mindegy . Ha egyedül termelsz sokat akkor van benne valami . De komoly rendszerrel megoldható ,ha mindent tudsz figyelni akkor ilyenkor kell klímát járatni ,vizet melegíteni ,villanyautót tölteni .Vagy hegeszteni Elvileg . Nagyon szép ez ződ világ . lEHET VISSZANYAL A FAGYI . Ha Tesla módszerével át lehet küldeni a másik féltekére az energiát akkor tényleg lehet zöld is én úgy látom . De persze paksot is meg lehet állítani ha szépen süt a nap Szerencsétlen gazdagoknak is vannak problémái ,azért megnyugtató
Ma kijött a Démász (MVM) hogy biztosítékot cserléljen, nagyobbra bővítettem. Azt mondja a szerelő, hogy ha majd lesz napelem, akkor a három fázis nagyban segíteni fog abban, hogy vissza tudjak termelni. Egy fázison ha ugyanis a feszültség magas lesz, akkor lekapcsol az inverter. Úgy értelmeztem ezt a mondatot, hogy három fázis esetén már nem kapcsolgat le olyan gyakran.
Kérdeztem, hogy miért, mondja azért, mert ha sokan vannak a környéken akinek napeleme van, a napos órákban könnyen felmegy a hálózat feszültsége. Én azt gondoltam, hogy a többletfeszültség (többletteljesítmény) a városrész vagy utca transzformátorán kereszül is vissza tud jutni a nagyobb hálózatra, de mintha a szakember nem ezt sugallná.
Ha mondjuk a telepített rendszerem lekapcsolgatna gyakran a nyári időszakban 15 percenként, akkor a számított visszatérülés meghosszabbodna. Bosszantó.
Ez mondjuk más téma már. De én követtem el a hibát hogy minden kapcsolódó cikket linkeltem Nyilván nem. De ezek a V2G rendszerek kísérleti projektek, még keresik a megfelelő felhasználási lehetőséget és szabályzási módokat. Én inkább abban látom a lehetőséget hogy ahogy a soroksári akku, az autók szabad kapacitását is virtuális erőművé lehet szervezni, ami bevételt termel az autó gazdájának amikor nincs használatban, csak állna a parkolóban. Ugyan akkor a beállított időpontra feltölti(vagy lemeríti) a beállított akku töltöttségi értékre.
Ez azért felvet bennem egy kérdést. A cikkben van egy link ami azt írja, hogy egy holland stadion világítását a parkolóban álló elektromos autók akkuja biztosítja. Ez vices. A jókedélyű messziről jött szurkoló végigélvezi a meccset, majd a végén vár még pár órát a parkolóban mire ismét lesz annyi töltése hogy hazáig kitartson. Vagy én nem értem a lényegét?
Napból, szélből, atomból, mindegy hogy honnan jön a pénz, csak jöjjön. Az egyik befektetés szükségessé teszi a másikat és mind fial. A körhinta nem áll meg, a nép veszi a villanyt, mint a cukrot. Hiába a ledes villanykörte és a sok A-s hűtőszekrény megtakarítása, majd kompenzáljuk ezerszeresen légkondival.
Gondolod, hogy ez a nagyonsötétződeket meghatja? Oldják meg a hülye mérnökök, az a dolguk, azért kapják a fizetésüket!
Csak úgy dicsekvésként: a frekvenciafüggő szelektív lekapcsolás elvi és gyakorlati részét egykori kedvenc előadónk Dr Bendes Tibor és munkatársai dolgozták ki és vezették be a gyakorlatba. Tették mindezt a nagy 1965-ös amerikai áramszünet tanulsága okán, hogy a hasonló teljes rendszer összeomlást elkerüljük. Magyarország akkori rendszerideje kb 20 másodperc volt. Arra sem elég, hogy a díszpancser felfogja a történéseket, érdemi döntést hozzon és felvegye a telefont...
A levegőporlasztásos fajtát egy volt kollégám forgalmazta rendszerben is , tőle láttam először , komplett több rekeszes ülepítővel a gyári égő összes tartozékával . A volt munkahelyemen pakurával is fűtöttek régen ,de az már nem volt meg mire én odakerültem . Alternatív égők voltak olaj gáz üzemre . Egy másik kórházban még megvoltak az olajégő előmelegített fúvókái , az égőben ,de az már csak gázzal üzemelt . Láttam a fúvóka és nagynyomású szivattyú közti elemelegítőt amit nem tudtak leutánozni ,mert elolvasztotta az beöntött alu a rézcsövet . Jóval később rájöttem hogy spiáterrel lehetett az kiöntve , kisebb hőfokon , és egyébként is alunak túl nehéz volt , elsőre ólomnak gondoltam . Volt gázmotor , olajcsere , de a végén már nagyon kellett papírozni a fáradt olajat . Ez a ruszki dolog inkább a kíváncsiságomat keltette fel , de lehet megpróbálom , egy fél nap munka szerintem egy kisebb fej ,annyit rááldozok .
Nekem a forgó nem jött be , kipróbáltam víszintesen függőlegesen, hidegen -melegen, a kicentrifugált mocsok elszűkítette a lángcsövet, max 1 óra volt. Még a használt étolaj is tartalmaz éghetetlen anyagot. Amire kitalálták a sirokkot, arra meg tök jó.Minden nap fűtöm vele a műhelyt .
Kb. Hat évig dolgoztam a Prométeuszz cégnél mint szervizes!
Sok barkácsolást láttam... Magam is építettem több égőt, volt olyan, hogy tizenöt évig ment hiba nélkül... ( Egyedi, a maga az égőház lent a pincében és az égés 15-méterrel arrébb egy eozinmázas kandallóban, majdnem zaj nélkül, a levegő 100-as gégecsőben ment a pincéből)
Fáradt olajra láttam sok félét... némelyik igen hangos!!!
Egy biztos!
Fűteni kell az olajat a fúvókánál is! Normál fúvóka nem jó!!! Ülepíteni, szűrni fémek ellen is s nem igazán környezetkímélő....
Talán a legjobb megoldás a forgóserleges égő lehet... ráfolyásra, de hőre visszacsapó szelepet feltétlen be kell építeni Könyv amit a volt főnököm írt: Olajtüzelés c. (Bálint István)
Szia ! Rendben . Jó pár évvel ezelőtt elég alaposan körbejártam a témát , de bejött helyette az aprítékadagoló ,az kevésbé macerás . Az orosz videó pedig bökte a csőrömet hogy oldották meg és végre megtaláltam . Érdekelt ez másokat is , de tényleg egy a szabályok határán mozgó téma , pedig nem környezetszennyező , tökéletes az égés . Hagyjuk akkor .
A macerát a pici fuvóka eldugulására írtam. Próbáld ki a levegőst egy kb 150 w-os hütő kompresszor, vagy ekkora teljesítményű grafitlapátos vákum szivattyú( 3 köbm/h) nyomóoldala elég hozzá.
Nyomás porlasztással ,a szivattyú után fűtve tökéletes az égés azt próbáltam . Levegő porlasztású fúvókát is rendelem ,de a levegő miatt azt kihagytam . Az olaj előmelegítése itt is megoldható , egy próbát teszek vele . Ha füstöl akkor sem nagy munkát buktam ,éppen evvel ez égőfejjel .
Ezen, ezeken a rendszerűeken sosem fogd az ideális keverési arányt belőni. nyilván a tajgán nem érdekes a füst. De nálunk igenis számít , tehát marad az állítható keverési arányú.Igaz , neki állítható a luft is , olaj is neki, de van egy harmadik dolog ami fontossabb ; az olaj höfok! Marad a nyomás porlasztásos , ami macera, vagy a légporlasztás!
Picit más mint a topik címe , de talán ide illik .Régóta próbálkoztam nehézolaj égetéssel is ,sikerült is kisebb trükkökkel hagyományos olajégővel is , de macerás több okból . Láttam már régebben a ruszkiknak ezt a fajta "adagolóját" csak pont a lényeget nem mutatták konkrétan . Na ebben a videóban 7,00 tól látszik , ezt meg is csinálom ,egyszerű . Pillanatnyilag fűrész porral fűtök ,de elfogy , és kiapadt a forrásom is .
Viszont Volt olyan megoldásom is korábban amikor külön tartószerkezetre raktam fel, ilyenkor nem tetőfedés volt a cél. Itt 3 hosszanti zártszelvényből készítettem egyszerű tartószerkezetet. Erről csatoltam is képet de ha érdekel, készítek képet a tetőfedési céllal kivitelezett megoldásról is.
Végigfuttatott E tömítőprofilt használtam alumínium laposprofilon. Ezt az aluprofilt csavaroztam le és ez szorította le a napelemeket is, az E tömítéssel. Tökéletesen zár! Hosszanti irányban 3mm rést hagytam, amit neutrális szilikonnal töltöttem ki. Hőtágulásra a rögzítő csavaroknál 8x3-as gumicső darabokat tettem a csavarszárakra és ez tartja távol egymástól a napelemeket, illetve a csavartól is. Olcsó és szerintem tökéletes megoldás! Csak sajnos nyárfa sor van a ház mellett, széloldalról és ez ellen nem véd...
Nálam is így multifunkciósan van, volt megoldva tetőfedőként. Én ezért választottam vékonyréteg napelemeket! És valóban észrevehető hogy borús, felhős időben is korrekt teljesítményt hoz a jobb hatásfokú kristályosokkal szemben! Mellette ügye ha fedésre is szolgál, nagy előny hogy nagyobb felület kell neki. Nálam 70m2 féltetős felállással volt kiépítve, kellemest a hasznossal kombinálva, kizárólag ez volt a tetőfedő anyagom is! Egy csepp víz sem volt alatta a viharkárig!
Volt időm kísérletezgetni a napelemekkel, hogy miként lehet legolcsóbban felhasználni az energiát. A legegyszerűbb az, ha kapcsolóüzemű tápegységgel ellátott műszakicikkre egyszerűen a dugvillára rákötök pár cellát sorba kötve. Az új EU szabvány már előírja, hogy az új műszaki cikkeknek mindenféle átalakítás nélkül alkalmazhatónak kell lenni mindegyik tagállamban található villamoshálózatnál, így cc 110-250V között +-15% alkalmas a használatra. A kapcsolóüzemű tápok pedig lényegében egyenárammal működnek.
Nekem kis 17Ah-s akkuból 10db összekötve nagyon bejött, egy napot vígan kiszolgált töltötten ha nem sütött a nap és amíg nyáron süt a nap, addig a napelemről megy, kis felhősödésnél jött képbe az akku illetve este.
Persze próbáltam inverterrel is és szünetmentes tápegységekkel is. Ezeket tavaly év vége felé vitték el itt a fórumon (powerware i6000-resek voltak).
De számtalan lehetőség van a hasznosításra, akár frekvenciaváltó stb...
Ahogy zuhan az értéke ezeknek a régebbi paneloknak, szerintem érdemes építőanyagként tekinteni rájuk.
Pl féltetőköz, kocsibeálló fedéshez ez már-már olcsóbb, mint a polikarbonát. Egy megfelelően választott fűtőbetétre rákötve megtermelheti a napi meleg vizet...
Én beszéltem nemrég valakivel, aki a központi fűtés radiátorát használja klíma helyett, 23C fokos (a páralecsapódás elkerülése miatt) vizet keringet benne nyáron amikor az idő úgy kívánja, és tökéletesen ellátja a feladatát.