Sziasztok! Megszeretném kérdezni hogy egy esetleges áramszünet esetén vagy ha pl másnap szeretném folytatni a marást akkor hogyan kell be-vagy leállítani a gépet Mach3 szoftver esetén,hogy ugyanonnan folytassa a gép ahol megállt. Köszönöm a segítséget!
Vetesi75 | 1626
2023-07-30 15:06:43
[18426]
Második esetre a restart előtti kódfrissítés (reset) a megoldás, az első esetet pedig, ha csak lehet mellőzzük. Amennyiben nagyon muszáj, akkor tovább indítás előtt meg kell hívni MDI-ben az összes korrekciós értéket (G54-et, szerszámot is) - feltéve, ha Softstop alatt engedi* az MDI-t (gép függő). *Ha nem engedi, akkor program futást felfüggesztve MDI (mindent meghívni, bekapcsolni, aminek érvényben kell lenni) és utána adott mondatról indítani (és akad vezérlő, ahol még ez is tiltott...)
Az "eldobja a nullát" az számomra ismerős! Igaz nem idevaló, Linuxcnc-s tapasztalat. Ha program futását valamiért megállítjuk pause-val és nem lépünk ki teljesen a futtatásból akkor, ha az érvényben lévő szerszámot akarom korrigálni, akkor eldobja a g54-et a pcsába. Valószínűleg a program előreolvasása okozhatja. Ugyan ez az eset van ha valamiért m30 előtt leállítom a program futását és nem lesz vége. Ezek mind a hobbista felhasználó megállapításai.
Érdemes ilyenkor visszagondolni mi változhatott mióta legutóbb jól működött. Akár szoftverileg a számítógépen, akár a cnc -n mondjuk valami kábel behúzás, módosítás, egyéb.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni, remélem tud valaki tanácsot adni.
Nemrég kezdtem egy cégnél, és rátettek egy cnc-re amin Mach 3-as program van. Az első 2 hétben jól is működött, de utána egyszer csak marás közben eldobta a 0-t. Azóta néha megy fél órát, pár percet mikor milyen kedve van, viszont itt kell mellette ülnöm és néznem hogy mikor dobja el megint a 0-t. Mikor csak a magassagot mikor az összeset vegyesen. Esetleg találkozott már valaki ilyennel vagy tud valaki rá valamit mondani? Hívtunk már hozzá elviekben szakit aki elviekben gyártja ezeket a gepeket, de nem volt a helyzet magaslatán. Ujratette a progikat, de nem értek semmit. Amikor itt volt kipróbálta, akkor nem jött elő a hiba. Légyszíves aki tud segítsen mert nem tudok nélküle dolgozni.
Jozs | 867
2023-07-14 18:34:50
[18422]
Ez tényleg megoldotta a problémát, köszi az ötletet !
Köszi, megnézem ( holnap tudom kipróbálni ), de igazából nem konkrétan ennek a kódnak a javítása lenne a lényeg, hanem hogy mi okozhatja a problémát és mi lenne a megoldás.
Csak nem akar rendben lenni a masinám. Ráadásul kipróbálta egy kedves barátom - fórumtársunk is és nála is ugyanez a jelenség
A lényeg, hogy ha ezt a G -kódot elindítom és marás közben még az elején felveszem a Feed Rate -et mondjuk 130 % -ra akkor egy darabig szépen csinálja, de a végéhez közeledve egyszercsak visszaesik a sebesség az eredetire, viszont a százalék kijelzés is 130 % -on marad és a csúszka sem megy le. De a legnagyobb probléma hogy innentől már nem lehet állítani a Feed Rate -et sem, a csúszkára sem, a Feed Rate Reset -re sem és a + - -ra sem reagál. Vagyis vagy hagyom a végéig ezen a sebességen vagy megszakítom a marást .
Ki tudnátok esetleg próbálni egy jó(nak gondolt) Mach3 -on hogy ugyanez-e a jelenség ? Az én verzióm 2.63. Köszi.
Üdv! Tudni kéne milyen típusú az összeköttetés a cnc és a gép között.
piston | 9
2023-07-08 20:12:41
[18399]
Sziasztok, nem tudom hol tudnám fel tenni ezt a kérdést, megpróbálom itt Szerintetek ha túl messze van a vezérlő számítógép a CNC marógéptől, akkor veszíthet jelet?
Szeretnek segítségét kérni a Mach3 Turn üzem módban kb 2hete agyalok rajta mit kellene beírnom a g kod Listába hogy egy nagyoló ciklust végrehajtson a gép! Baj az hogy csak a kontúrt rajzolja ki és nem hajlandósemmilyen kódra nagyolást meg ki sem rajzolni Pl.G71 U1 R0.5 G71 P10 Q20 U0.2 W0.3 Innen a kontúr leíró rész Adott N10 sorról Az adott kontúr utolsó Mondatáig N20 ig Az a gondom hogy kézzel akarom Még írni és nem generáltatni szeretnék G kódot ami végrehajtana a nagyolást Ha tudnátok egy egyszerű hosszátmero esztergálást leírni egy 20mmátmerojű tengely esetében amit 10mm-re szedek le 50mm hosszon és le tudnád írni hogy a Mach3 ban milyen kódokkal működik ez a valóságban a nagyoló ciklus ?! Én sajnos szomorú vagyok nem jöttem rá! Kérlek ha tudtok kérnem a segítségeteket!
Előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel!
TBS-TEAM | 2802
2023-06-27 17:17:23
[18391]
Az encoder a frekvenciaváltóhoz van bekötve, a frekvenciaváltót kell programozni.
Egy problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni tőletek: van egy 3 tengelyes kőmegmunkáló cnc gépem, melynek a vezérlő szoftvere a mach3. A főorsón található egy un vector-jeladó (heidenhain ak erm 2420/1024) mely tönkrement, így cseréltük, és azóta a főorsót nem tudom elindítani automata, azaz programozott módban. Manuálisan működik. Cnc-n semmilyen más beavatkozás nem történt elektromos tekintetben, csak ez a jeladó csere. A jeladó a főorsó frekvencia váltó paneljába van bekötve. A kérdés az lenne, hogy a vezérlő szoftverben kell beállítani valamit, vagy frekvencia váltóban, vagy merre?
Köszönöm előre is! Szilvási János
TBS-TEAM | 2802
2023-06-26 07:08:10
[18389]
Ha ez a hibajelenség új keletű akkor mechanikai hiba van(pl: Szorulás stb..), ha viszont régen fennáll akkor hibás beállítás. Nagy gyorsulás / lassulási érték. Célszerű a legutolsó hivatalos stabil verziót használni. Version R3.043.062. Utolsó verzió:Version R3.043.066
Konkrétan úgy jelentkezik a hiba, hogy mondjuk kontúrmarni akarok két négyzetet és az egyik marásánál felveszem a feed -et, akkor amikor G0 -al átmegy a másikhoz lépést veszt ( hallani is hogy prücök van ) és nem a megfelelő helyre pozicionál.
Köszi, nézegetem. Elvileg nem változtattam semmit a konfigon az utóbbi pár évben, és mostanában jött elő a dolog. És egyértelmű hogy feljebb nyomatja a G0 sebességet, mert reprodukálható a jelenség. Egyébként mit érdemes Mach3 helyett használni ?
Már évek óta nem használom a mach3-at de a General Logic jobb oldali oszlopában van olyasmi hogy: Lock rapid feed FRO.
itt össze lehet kötni a kettöt.
De természetesen valami nem jól van beállítva neked az Axis configban eleve hiszen a G0 sebességet nem lehetséges felfelé override-olni. Ergo neked a most beállított is túl magas ha lépést veszt.
Persze a Mach3 ilyen tekintetben elég bizonytalan, többek közt ezért is untam rá.
Megint szívatom magam. Marás közben átállítottam a Feed Rate -et hogy gyorsabban csinálja, viszont ezzel a G0 gyorsmenet is felgyorsult amit már nem bírt a masina és lépésvesztése lett. Be lehet valahogy állítani a Mach3 -ban hogy Feed Rate "begyorsítás" csak a G1 -re vonatkozzon ? Köszi.