Cégnél, iparban azt hoznak ki amilyent éppen akarsz tehát a lángvágóra 2.5-öst és ha van mellette még lézer gép oda meg 3.5-ös oxigént .A gázkereskedők örülnek ha drágábbat veszel .
"A vágás sebessége, és a vágott felület minősége elsődlegesen a vágóoxigén tisztaságától függ. Az oxigén tisztaságának legalább 99,5%-osnak kell lennie. Ha az oxigén tisztasága 1%-al csökken, akkor a vágási sebesség átlagosan 25%-al csökken, az oxigén fogyasztás pedig 25%-al megnő. "
Már tegnap is gondolkodtam ezen most leírom . Úgy emlékszem katonai alkalmazásról volt szó . Kiváltható a vágógáz benzinnel . Ugye benzin nélkül már nem igen van háború , a benzin amúgy is rendelkezésre áll . Egyel kevesebb viszonylag veszélyes anyaggal kell foglalkoznia az utánpótlásnak . Aztán lehet sületlenség az egész amit írtam Aztán az is lehet hogy nem durrog , csak leszakad a túl sok gáztól a láng , ez rémlik de lehet ez sem igaz . De mindenképpen jó hogy megemlítetted mint érdekességet .
Az ESAB katalógus szerint 4.450.092-4.450.095-ig kellene nekem .De majd felhívom azt a céget amelyet ajánlottál és rákérdezek milyen helyettesítőt ajánlanának .
Én máshogy látom ill. tapasztaltam .A láng csak a hevítéshez kell ami elég rövid idő - pár másodperc általában . Az oxigénnel vágsz akkor már igazából nincs is szükség nagyon a lángra csak annyira éppen a felületen olvadék keletkezzen és ne keljen annyiszor begyújtani a vágó eszközt . Amennyiben kioltanád a lángot is lehetne vágni az oxigén sugárral csak lassabban . Az égési sebesség állandó , a gázra jellemző egyedi dolog! Ezen ok miatt ég vissza a fej azaz mikor csökkented a (nem növeled !) az áramló kevert gázok mennyiségét ergo mivel a láng fúvóka mérete adott a gáz sebessége csökken . Amikor már megegyezik vagy kevesebb a kevert gáz sebessége az égés sebességénél akkor "visszaszív-visszacsap-visszaég-stb." a láng a fejbe . Ekkor kellene még az injektornak védelmet nyújtani de ha az injektornál is a gázsebessége alacsonyabb a égési sebességnél akkor bejut a láng a csőrendszerbe (tételezzük fel nincs visszacsapás gátló felszerelve ). De be is fejezem az okfejtésem mert már nagyon kutyulódik az egész történet mert most behoztad az acetilént . Eredetileg PB-ről és benzin összehasonlításról volt szó . A vágás nem fog javulni a benzintől - már most borítékolom !Azért pár darab vasat már elvágtam és tudom van több tényező ami befolyásolja a vágás minőségét . A lángnak nem kell oxidálni mert rosszabb lesz a vágás minősége !A vágás széle jobban megolvad-leolvad , a lemez jobban vetemedik az egyoldali hevítéstől, felső reve ...de már nem is folytatom mert fárad az ujjam . A lényeg Gábor nem nagy durranás szerintem a benzines lángvágó . Iparban nem is nagyon terjedt el .Jó nekünk a PB is a lángvágáshoz - fillérekből meg van és nem kell ide amerika. A lényeg az OXIGÉN !No az a komoly pénz !
A benzines vágás védelmében : van egy hipotézisem Nem tudom elsőre bizonyítani de leírom .. Azt írják hogy az acetilénhez viszonyítva nagyobb az oxidáló képessége a lángnak .. És akkor: az acetilénhez hozzákeverem az oxigént és oxidáló lángot állítok be . DE ha növelem az oxigén mennyiségét akkor nő az égési sebesség amit nem lehet egy határon túl fokozni mert rövidül a láng és egyszer csak visszaég a pisztoly , ( durrog mint a géppuska ) Erre vannak diagramok a szakirodalomban ... Vagyis elérek egy oxidáló lángot de lehetne az jobb is
No ha a benzingőz égési sebessége kisebb mint az acetiléné ( borítékolom hogy igaz az állításom , )akkor több oxigént "bír " el vagyis a láng oxidáló képessége nagyobb . Javul a vágás .
Ebből azt a következtetést vonom le hogy nem az égéshő számít , vannak ott más tényezők is ( az égéshő csak az időt befolyásolja ) Beviszek adott hőmennyiséget és melegítem a vasat . Lehet hosszabb lesz az előmelegítés de utána ......
Én nem néztem utána , főleg a mol-nyi mennyiségre megadva .A kg/Mj értéke szerintem magasabb . Még ma utána járok pontosan . No az amerikai reklámról meg ne is beszéljünk . Megnéztem egy pár videót a benzines vágóról, hát lehervadtam mikor rozsdás MÉH telepi vasakon demonstrálják a vágást . Ezt egy Messer , Esab, GCE,stb. cég (akik komolyan veszik a témát) bizony nem engedné meg magának . Ez a vágó természetesen működik (miért ne működne , hevít-oxigénnel vág) de megmarad egyedi megoldásnak . A kínaiak sem szégyenlősek és koppintanak-gyártanak is hasonló eszközt de nem tudnak ők sem dömping mennyiségben eladni belőle .
Nézegetem a wikit : ha mólnyi mennyiségre vetítjük az égéshőt akkor a nyilt szénláncú vegyületeknél a szénatomszám növelésével nő az égéshő metán < etán < propán < bután stb Minthogy a benzin szénatomszáma még nagyobb ebből az is következik hogy a mólnyi mennyiségre vonatkoztatva az övé a legnagyobb . Nem tudom hogy az amerikaiak a reklám érdekében ezt vették e figyelembe vagy van valami más trükk is
A wiki szerint igazad van De én határozottan állítom hogy valami ilyesmivel reklámozták anno . Majd megpróbálom elővenni a dossziét és ha megtalálom akkor bescannelem .
Hát nem tudom Gábor De én úgy emlékszem , hogy a PB égéshője és a fűtőértéke is magasabb a benzinnél nem beszélve az árkülönbségről (mondjuk az USA-ban alacsony a benzin ár ). Gondolom ezért nem terjedt el Európában ez a technológia .
svejk > Ha jól emlékszem gyémánt kötéllel/gyémántgyürüs kötéllel. Nemrég láttam a A Costa Concordia kiemelése címü filmet, érdemes megnézni, abban beszéltek a kiemelés lehetőségeiről, ott volt példának.
Mi a helyzet a kb 10éve megjelent hidrogénes hegesztő/vágóval? Nem nagyon hallani ilyesmiről. Hülyeség volt?
Senki nem említi de bedobom :: Bizton állítom hogy az amerikai tengerészgyalogosok oxigénvágásnál égő közegként BENZINT használnak Kb 20 évvel ezelőtt majdnem meg tudtam venni egy ilyen eszközt csak drágállottam ( nálam volt kipróbáláson ) 100 mm es lemezt secc perc alatt vágta. A működési elve : a hagyományos benzinlámpa (pumpál, előmelegít , gázosít,ég )
Csak az égéshője sokkal több mint a PB . Az acetilénhez közeli .. Az amerikai leírás szerint SOKKAL biztonságosabb ( hiszek nekik ) egy szó jár a fejemben : petrogén vagy valami hasonló ...
ANTAL GÁBOR | 4642
2019-03-24 18:58:15
[1128]
Szerintem az autós az azért nem jó mert kisnyomású . A gázok kiáramlási sebessége a kritikus nyomás felet : hangsebesség - A fúvókák tápnyomása szerintem a kritikus nyomás feletti ergó kell a hangsebességes kiáramlás Az autós felhasználásnál sokkal kisebb nyomások kellenek . ( van a pincémben egy ilyen eszköz de az kombinálva van egy membrános reduktorral vagyis kisnyomású
Nekem nem sikerült 15 másodperces hevítéssel egy 70 mm-es lemezt átfújni . Az meg természetes , hogy nem a széléről indításra gondoltam vagy megfúrtra . Amúgy igen, változó 30-as lemez is más . De a lényeg is kiolvasható és az intenzív gázfogyasztásra utaltam vele a maximum 3 perc volt .100 mm-es meg a vastagabb lemezt már furkáltuk mágnestalpassal ( volt egy lemezen 54 darab 18 mm-es furat ).De a lényeg - igyekeztem mindig minimális lánggal vágni azaz feleslegesen nem hevíteni a lemez egy oldalát . Így is elég sok feszültség maradt a hulladék lemezben mert darabolásnál bizony akkorát "pattant" , hogy majd kiütötte a kezemből a vágópuskát .
"Hevíteni dús lánggal én meg 3 percnél hosszabb ideig nem próbálkoztam" Ez már komoly eltérés az én értékeimhez képest!!! Lv30, télen, jegesen behozott táblán 15mp, második-harmadik darabnál már csak 12. A lyukasztáshoz (belső kivágások)!
A széleken 1-3mp, attól függően, hogy már vágott vagy még "gyári" a széle!
Sebesség: átlagosan 340-360mm. Ez is nagyban függ a lemez hőmérsékletétől.
Jó az a fűtőpatron mert a hideg gáz nem mindig jó a szoleonid szelepeknek bár...még azt sem tudom én milyeneket fogok felhasználni . Ahogy ismerem magam bontott lesz és azok közül is a jobb minőségűeket eladom a maradék xarokat meg beépítem magamnak .
De mint írtam az előzőekben is lehet és gyakorlatban meleg levegővel deresedést elkerülve így folyamatosan tudtunk vágni téli hideg körülmények között is .De nem érdemes átesni a ló másik oldalára sem ( drága komolyabb párologtató beszerzésére gondolok). Egy PB gáztűzhely sütőjének is nagyobb a gázelvétele mint a lángvágó vágás közbeni teljesítmény igényének .Hevíteni dús lánggal én meg 3 percnél hosszabb ideig nem próbálkoztam , azaz elég volt az átlövéshez. Szóval érdemes szerintem a helyén kezelni a dolgokat - a legegyszerűbb ,olcsó és praktikus megoldás (mint telefonon is beszéltük) lehet neked a két palack közös üzeme mert egy palackkal eleve nem lehet üzemszerűen dolgozni . Azaz csere palack meg mindig kell ami nem hiszem , hogy gondot jelentene egy cégnek 3-4 darab 23 kg-os PB palack megvétele vagy bérlése .Nálad inkább nagyobb probléma a munkavédelmis kolléga helyes útra való terelése . Ja .. kiürítés .. nekem ez úgy volt a legjobb , hogy a palack közvetlen a gépkezelő pult mellett volt elhelyezve . Néha kézzel megmozgattam ( hogy megnyugtassam magam ) no meg amikor már érezhetően nagyon kevés volt benne akkor jobban odafigyelni és megfelelő helyen még le lehetett leállítani a vágást .De tudom neked ebben már nagyobb gyakorlatod van , mi csak kezdők vagyunk hozzád képest.A téma felvetése is inkább diskurzusra volt jó mert biztosan meg tudod oldani az adott helyzethez igazítva .De jó lenne ha aktív maradnál itt és közzétennél egy-két komolyabb videót a gép üzemeléséről .
Azért lassan elgondolkodom: ez csak nálam jelent problémát? Még disznóvágáskor is "melegíteni" kell a palackot. Más nem szokta a PB-t teljesen kiüríteni?
A PB a palackon belül "gázosodik". A szelep után már csak légnemű állapotban jelenik meg! (jó esetben, mert ha kilépéskor is folyékony akkor már rakétahajtóműre hasonlít a hangja) Az utólagos melegítésre hegesztéskor van szükség hogy ne hűtse a varratot (co2).
Én csak egy ilyen mezei PB reduktor beszerzését tervezem + egy hegesztéstechnikában is használatos reduktorra szerelhető gyári fűtőpatront . Az én tapasztalataim szerint alig van gázelvétel vágás közben , inkább a terítékelésnél kell odafigyelni , hogy több átkötés áthidalás legyen a munkadarabok között azaz minél kevesebb átköpés .
"A GCE markolatát még az elődöd "bontotta" le?" Hát ja azt nem vették volna át sárgarézbe . Abban van sérülés a fúvóka ülékében , de így is messze az a legjobb . Én vágtam szét megrendelésre a marháknak az utolsó pécsi villamost . Egy telken volt bódé ,azt mondták vasúti kocsi . Hát a végén nézegettem hogy csak egy ütközője volt ,de akkor már hiába .
"használtan került mind hozzám" Már bocsánatot is kértem!!! A sajátomat a mai napig is letörölgetve rakom vissza a dobozába. (nem kifényesítve! annyira még nem vagyok "zizi") Sok forintocskát segített megkeresni! A szárak és a fúvókák eléggé megviseltek. A GCE markolatát még az elődöd "bontotta" le?