Fizikálisan tegnap építettem be az UCNC400-ast de csak ma teszteltük . Persze egyből nem sikerült ugyanis a bemenetek nem működtek !Gyors telefonos segítségkérés ( itt köszönet Csabának ) után kiderült , hogy hol a turpisság - én +5 V-ot küldtem a bemenetekre holott a testet kellett volna .Egy perc alatt korrigálható volt a hibázás . Most már szépen működik az X és az Y . Szebb lett a motorok hangja is .De sajnos az Z tengelyt nem tudtam működtetni mert IM805-ös a léptetővezérlő és ott is a Step-Dir jel a testre kapcsolás .Gondolom a megoldás egy közbeépített kettős optocsatoló és egy külön 5 V-os táp . Az X és az Y tengelyen DM860A vezérlők vannak és azoknál persze nincs ilyen gond .
Szia! Szétszedtem az egész gépemet, átépítem, kivágom a lin. síneket, "leprimitívolom" görgők lesznek, az X helyen. Közben meg megy más munka, mint Nálad is.Ha lesz valami fejlemény írok.
Pali "bácsi" milyen stádiumban van a UCNC400-ETH beépítése a plazmavágó gépedbe ill. szekrényedbe ? Esetleg működik már ? Erősen érdekelne a téma meg minden infó .Valahogy olyan nagy a csend a fórumon .
CAD : Bármilyen CAD program jó ami dxf-et tud készíteni. Végtelen a választék.
Nesting : Aspire-t használom mert nagyon könnyen használható, de sajnos nagyon pontatlan. Vannak sokkal jobbak pl.: Pronest vagy az Inventornak a Nesting programja (de ezekből nehéz a Sheetcam-be átvinni az adatokat (még dolgozok az ügyön))
CAM : Nem nagyon találtam a sheetcam-nél jobb programot még.
remrendes | 4239
2018-08-17 14:18:20
[1827]
Hat, a nalam tapasztaltabbak valoszinuleg nyaralnak. En a SheetCamre szavaznek. LinuxCNC mellett valoszuleg a legjobb.
Nem értelek miért erőlteted ezt az egyoldali hajtást ?Steril körülmények között persze , hogy jól működik de egy plazmavágónál . Olyan sokba kerülne egy darab 1,3 m-es szinkrontengely meg egy másik bordáskerék szíjjal ? Mi lesz ha éppen a híd a másik oldalon azaz a csak megtámasztott oldalon a fej beleakad valamibe vagy nagysebességű vágásnál hirtelen irányváltás lesz ? Szóval nem értem miért a gyengébb verziót választod ? Steril körülmények között persze , hogy jól működik de plazmavágónál .Szóval én azt mondom semmi pénzért nem csinálnám féloldalasra a gépet pedig tudom rengeteg gyári plazmavágót is (telepíthetőt) építenek féloldalasra .
Ma ossze is futottam a elkepzelesemmel egy pasztazoban is. Az egyik oldalon, ahol a hajtas van ott ket kocsi van a linearis egysegen, a masik oldalon egy.
Csikarc | 5045
2018-08-14 20:32:52
[1818]
Egyenlőre áll minden - majd gyakorlatban kiderül ha be lesz építve az UC400-as , hogy pontosan hogyan lesz .
Ez még nem plazmás program volt - az MK1-es vezérlőt próbálgattuk a fiammal de ki is lett cserélve egy NVUM klónra ami már MACH3-al megy ...már amikor kedve van . Gyakran csinál olyant , hogy M3-nál még megérinti az anyagot de onnan meg sem mozdul , néha meg jó - ki érti ezt ?Ezért cserélném le ezt is az UC400-ra .
Annyira nem veszes, $40 korul van a hajtomu. Nem ismerem a UC termekeket, de en a Windowst latom szuk keresztmetszetnek, illetve kevesbbe szimpatizalok vele ilyen felhasznalasra.
Értelek . De azt hiszem a hajtómű megszerzése a motorhoz sem lesz olcsó téma . Én most nagyon bízom benne , hogy ha lecserélem a vezérlőt (UC40ETH-ra ) szebben és jobban fog mozogni és működni a gépem .Ezen a videón még az MK1-es volt beszerelve de nagyon darabos és lassú volt a mozgása .
.. hát , nem is is tudom - nekem a képen láthatóhoz képest csak a kábelezést nézve is cirka 10-szeres a súlykülönbség . No de mindegy , nem érdekes számomra .Az 1:20-1:30 áttételt sem nagyon értem így elsőre ( persze tudom ez csak az én gondom ) . Én jóval kisebb áttételt tettem rá - sima autó vezérmű tárcsát így kb. 1:3,4-es az áttétel de bírja is a motor és így akár brutál sebességgel viszi a hidat .
Szerintem kb egal lehet, ott is van a hidban cirka 15-20kg. Ezert mondtam, hogy ott a szij meg jobban rangatja a szerkezetet, mint itt fogja es tokeletesen pozicional. A bowdenes gep joval lassabban mukodik egyebkent. Mekkora a legnagyobb sebesseg amivel vagsz? Amit en neztem tablazatot pl masfeles lemezhez, ott ezek szerepeltek: 20A - 4.6 m/min 30A - 6.1 m/min 60A - 8.9 m/min Z20-as HTD 5M tarcsaval szamoltam, ott a Dp elvileg 31.83mm, igy egy fordualtra kozel 100mm-t mozdul el a hid. Elvileg max 10m/min amire szuksegem lehet, igy a fordulatszamot is redukalhatom 100-ra. Tehat 1:20 vagy 1:30-as hajtomuvet kellene neznem.
De gondolom egy plazmavágó komplett hídnak nagyobb tömege is van mint egy beültető gépnek . Nekem most egy léptetőmotor mozgatja a hidat ami akár 12 m/perc sebesség is lehet .
Szerintem a plazmavago sebessege elmarad egy beultetogepetol. Tudomasom szerint 6m/min feletti sebesseget vagasnal nemigen hasznalnak. Ha jol remlik egy 1.5kW-os szervomotor rangatja a videoban levo hidat. Az viszont szerintem is jogos, hogy a bizonyos meret felett mar elonyosebb lehet a fogaslec.
Nagyobb méreteknél ill. a plazmavágó aránylag nagy sebességénél biztosan jobb választás a fogasléc de kezdő aránylag (1000x2000 mm) kisgéphez tökéletes a fogazott szíj . A sodronyos mozgatás pedig elsőre egyszerűnek tűnik de szerintem valójában inkább bonyolítja a mechanizmust szerintem .
Gondolkoztam a fogaslecen en is, de nem latom, hogy annyival elonyosebb lenne. Felepitesileg egy F5 HM-bol indultam ki. Kozben eszembe jutott, a bowdenes megoldast az Asymtek Axiom gepekben lattam, pl itt a kozepso kepen.
Még visszatérve a Z tengely problémámra - sajnos a mai napig is probléma a referencia pont felmérése . Egyszerűen nem működik pedig azt a makrót használjuk amit xabi is közzétett - jobban mondva néha működik néha nem . Így most már nagyon kíváncsi vagyok , hogy az UC400ETH-val fog-e javulni a helyzet - bízva abban , hogy olvastam más felhasználóknál jól működik .
Abban igazad van , hogy jobb a fogasléc de első gépnél még általában mindenki keresi a lehető legolcsóbb megoldást . Még nekem az is tetszik mellette , hogy olyan "könnyed"-ebb (tudom rossz szó de ez ugrik be )megoldás a fogasszíj .
A tűzzel talán nem is kellene foglalkozni mert úgy érdemes építeni , hogy a hajtás eleve takarva legyen fém lemez burkolattal . A 10 mm-es szíjban is 6 szál erős sodrony van így a változó nyúlás ( hirtelen irányváltásnál )nagyon minimális .
Akkor meg az 5 méteres szíj háromszögben méretezve is jó lenne és annál biztosan nincs szlip . Ilyen méretnél még egy szinkrontengely is minimális költség ill. könnyen megoldható és nem kell a hídba beletervezni akkor így sokkal kisebb a mozgó tehetetlen tömeg .
Hat en ettol kisebb palyan jatszom 2000x1000-es lemezre meretezem. Igazabol a sodrony sem lenne olcsobb, csak tuzallobb. De akkor kalkulalok en is fogasszijjal, az a biztos.
Azt még elfelejtettem írni , hogy a 4 mm-es sodrony már nagyon durva . Nekem egy oldalon van 4x1 mm-es de egy sodrony is 52 elemi szálból van így extra hajlékony és "sima" fordítógörgőkön (csigán) futnak .
Mekkora méretű gépről van szó ? Nekem fogazott szíjjal van megoldva az Y két oldalon és az asztal alatt van a szinkron tengely ami a közepén van meghajtva egy darab léptetőmotorral és egyenlőre meg vagyok elégedve vele mert mindig párhuzamos a mozgás és a sebességgel sincs gondom . A működésben nem résztvevő szakaszt pedig 4 szál vékony sodronnyal oldottam meg . Ez olcsó volt . A szinkron tengely került 5000 Ft-ba plusz a léptetőmotor 21000 Ft , a többi meg a polcon volt .Amit most hirdetek az adokveszekben (2x5 m) keresztbordás szíjt az szerintem bőven elég lenne neked ( nekem is pont ilyenek vannak felszerelve a 4400 mm-es (Y) asztalméretnél . Kerekeket mag kapsz hozzá ingyen ha van autószerelő haverod .
Minel igenytelenebb hajtas kialakitasan gondolkozom. Jelenleg ugy nezne ki az otlet, hogy Y iranyban az egyik oldalon egy hosszu sin, a masik oldalon pedig egy gorgos megtamasztas. Ez a beulteto gepeknel szazad alatti pontossagra kepes joval nagyobb sebessegekkel. A hidat egy 3(vagy 4)mm-es sodronnyal gondolnam mozgatni. E240 -> 1:4-es (vagy 1:10-es) bolygokerekes hajtomu -> es egy ilyen szerkezetu csiga:
Mennyire tunik eletkepesnek ez a megoldas? Lehet benne akkora szlip, ami miatt megis jobb lenne a fogasszij? Esetleg a cirka 540 foknyi felulettol erdemesebb lenne tobbet hasznalni? A pontos attetelt a sodrony kozepvonalaval vagy a legkisebb hajlitasi atmerovel tudom szamolni?
sufnituning | 3475
2018-07-28 15:06:10
[1791]
Nem értem a Z tengely problémád, ha valami gebasz van és újraindítod a gépet, a feszültségnek megfelelően fogja megint emelni a Z-t, persze minden kezdésnél nullpontot kell felvennie. (ami nem a tényleges nullpont) hanem az általad beállított érték a nullától.
Kösz , rákerestem az SD-re . Értem most már - bár nehezen tudom felfogni mivel ha saját step jelet ad ki akkor ha valami baleset történik vágás közben akkor honnan tudja a vezérlő , hogy pontosan hol van a z tengely vagy ezt megoldja egy újraindítás ?
Tudtommal a Promanak 2 fele THC-ja van. Az egyik a Mach pluginnal kooperal (Compact THC 150), a masik pedig a STEP/DIR jelekbe avatkozik be (Compact THC SD (Step Dir PID generator)).
Megint előtérbe került nálam a THC megvalósítása . Nézegetem ezt a rajzot is amit közzé tettél de szerintem eleve hibás a gondolkodás módja mert a Proma nem tud step jeleket generálni csak relés kimenetei vannak . Így kellene gondolkodni ( ez is Proma ajánlás ) azaz a controler bemenetére kell jelet adni és abból tudja a program , hogy alacson-magas vagy megfelelő az ívfeszültség és ennek alapján adja ki a step ill. dir jeleket és persze még így tudja is hol tart éppen a Z tengely .