Annyira nem veszes, $40 korul van a hajtomu. Nem ismerem a UC termekeket, de en a Windowst latom szuk keresztmetszetnek, illetve kevesbbe szimpatizalok vele ilyen felhasznalasra.
Értelek . De azt hiszem a hajtómű megszerzése a motorhoz sem lesz olcsó téma . Én most nagyon bízom benne , hogy ha lecserélem a vezérlőt (UC40ETH-ra ) szebben és jobban fog mozogni és működni a gépem .Ezen a videón még az MK1-es volt beszerelve de nagyon darabos és lassú volt a mozgása .
.. hát , nem is is tudom - nekem a képen láthatóhoz képest csak a kábelezést nézve is cirka 10-szeres a súlykülönbség . No de mindegy , nem érdekes számomra .Az 1:20-1:30 áttételt sem nagyon értem így elsőre ( persze tudom ez csak az én gondom ) . Én jóval kisebb áttételt tettem rá - sima autó vezérmű tárcsát így kb. 1:3,4-es az áttétel de bírja is a motor és így akár brutál sebességgel viszi a hidat .
Szerintem kb egal lehet, ott is van a hidban cirka 15-20kg. Ezert mondtam, hogy ott a szij meg jobban rangatja a szerkezetet, mint itt fogja es tokeletesen pozicional. A bowdenes gep joval lassabban mukodik egyebkent. Mekkora a legnagyobb sebesseg amivel vagsz? Amit en neztem tablazatot pl masfeles lemezhez, ott ezek szerepeltek: 20A - 4.6 m/min 30A - 6.1 m/min 60A - 8.9 m/min Z20-as HTD 5M tarcsaval szamoltam, ott a Dp elvileg 31.83mm, igy egy fordualtra kozel 100mm-t mozdul el a hid. Elvileg max 10m/min amire szuksegem lehet, igy a fordulatszamot is redukalhatom 100-ra. Tehat 1:20 vagy 1:30-as hajtomuvet kellene neznem.
De gondolom egy plazmavágó komplett hídnak nagyobb tömege is van mint egy beültető gépnek . Nekem most egy léptetőmotor mozgatja a hidat ami akár 12 m/perc sebesség is lehet .
Szerintem a plazmavago sebessege elmarad egy beultetogepetol. Tudomasom szerint 6m/min feletti sebesseget vagasnal nemigen hasznalnak. Ha jol remlik egy 1.5kW-os szervomotor rangatja a videoban levo hidat. Az viszont szerintem is jogos, hogy a bizonyos meret felett mar elonyosebb lehet a fogaslec.
Nagyobb méreteknél ill. a plazmavágó aránylag nagy sebességénél biztosan jobb választás a fogasléc de kezdő aránylag (1000x2000 mm) kisgéphez tökéletes a fogazott szíj . A sodronyos mozgatás pedig elsőre egyszerűnek tűnik de szerintem valójában inkább bonyolítja a mechanizmust szerintem .
Gondolkoztam a fogaslecen en is, de nem latom, hogy annyival elonyosebb lenne. Felepitesileg egy F5 HM-bol indultam ki. Kozben eszembe jutott, a bowdenes megoldast az Asymtek Axiom gepekben lattam, pl itt a kozepso kepen.
Még visszatérve a Z tengely problémámra - sajnos a mai napig is probléma a referencia pont felmérése . Egyszerűen nem működik pedig azt a makrót használjuk amit xabi is közzétett - jobban mondva néha működik néha nem . Így most már nagyon kíváncsi vagyok , hogy az UC400ETH-val fog-e javulni a helyzet - bízva abban , hogy olvastam más felhasználóknál jól működik .
Abban igazad van , hogy jobb a fogasléc de első gépnél még általában mindenki keresi a lehető legolcsóbb megoldást . Még nekem az is tetszik mellette , hogy olyan "könnyed"-ebb (tudom rossz szó de ez ugrik be )megoldás a fogasszíj .
A tűzzel talán nem is kellene foglalkozni mert úgy érdemes építeni , hogy a hajtás eleve takarva legyen fém lemez burkolattal . A 10 mm-es szíjban is 6 szál erős sodrony van így a változó nyúlás ( hirtelen irányváltásnál )nagyon minimális .
Akkor meg az 5 méteres szíj háromszögben méretezve is jó lenne és annál biztosan nincs szlip . Ilyen méretnél még egy szinkrontengely is minimális költség ill. könnyen megoldható és nem kell a hídba beletervezni akkor így sokkal kisebb a mozgó tehetetlen tömeg .
Hat en ettol kisebb palyan jatszom 2000x1000-es lemezre meretezem. Igazabol a sodrony sem lenne olcsobb, csak tuzallobb. De akkor kalkulalok en is fogasszijjal, az a biztos.
Azt még elfelejtettem írni , hogy a 4 mm-es sodrony már nagyon durva . Nekem egy oldalon van 4x1 mm-es de egy sodrony is 52 elemi szálból van így extra hajlékony és "sima" fordítógörgőkön (csigán) futnak .
Mekkora méretű gépről van szó ? Nekem fogazott szíjjal van megoldva az Y két oldalon és az asztal alatt van a szinkron tengely ami a közepén van meghajtva egy darab léptetőmotorral és egyenlőre meg vagyok elégedve vele mert mindig párhuzamos a mozgás és a sebességgel sincs gondom . A működésben nem résztvevő szakaszt pedig 4 szál vékony sodronnyal oldottam meg . Ez olcsó volt . A szinkron tengely került 5000 Ft-ba plusz a léptetőmotor 21000 Ft , a többi meg a polcon volt .Amit most hirdetek az adokveszekben (2x5 m) keresztbordás szíjt az szerintem bőven elég lenne neked ( nekem is pont ilyenek vannak felszerelve a 4400 mm-es (Y) asztalméretnél . Kerekeket mag kapsz hozzá ingyen ha van autószerelő haverod .
Minel igenytelenebb hajtas kialakitasan gondolkozom. Jelenleg ugy nezne ki az otlet, hogy Y iranyban az egyik oldalon egy hosszu sin, a masik oldalon pedig egy gorgos megtamasztas. Ez a beulteto gepeknel szazad alatti pontossagra kepes joval nagyobb sebessegekkel. A hidat egy 3(vagy 4)mm-es sodronnyal gondolnam mozgatni. E240 -> 1:4-es (vagy 1:10-es) bolygokerekes hajtomu -> es egy ilyen szerkezetu csiga:
Mennyire tunik eletkepesnek ez a megoldas? Lehet benne akkora szlip, ami miatt megis jobb lenne a fogasszij? Esetleg a cirka 540 foknyi felulettol erdemesebb lenne tobbet hasznalni? A pontos attetelt a sodrony kozepvonalaval vagy a legkisebb hajlitasi atmerovel tudom szamolni?
sufnituning | 3465
2018-07-28 15:06:10
[1791]
Nem értem a Z tengely problémád, ha valami gebasz van és újraindítod a gépet, a feszültségnek megfelelően fogja megint emelni a Z-t, persze minden kezdésnél nullpontot kell felvennie. (ami nem a tényleges nullpont) hanem az általad beállított érték a nullától.
Kösz , rákerestem az SD-re . Értem most már - bár nehezen tudom felfogni mivel ha saját step jelet ad ki akkor ha valami baleset történik vágás közben akkor honnan tudja a vezérlő , hogy pontosan hol van a z tengely vagy ezt megoldja egy újraindítás ?
Tudtommal a Promanak 2 fele THC-ja van. Az egyik a Mach pluginnal kooperal (Compact THC 150), a masik pedig a STEP/DIR jelekbe avatkozik be (Compact THC SD (Step Dir PID generator)).
Megint előtérbe került nálam a THC megvalósítása . Nézegetem ezt a rajzot is amit közzé tettél de szerintem eleve hibás a gondolkodás módja mert a Proma nem tud step jeleket generálni csak relés kimenetei vannak . Így kellene gondolkodni ( ez is Proma ajánlás ) azaz a controler bemenetére kell jelet adni és abból tudja a program , hogy alacson-magas vagy megfelelő az ívfeszültség és ennek alapján adja ki a step ill. dir jeleket és persze még így tudja is hol tart éppen a Z tengely .
Éppen itt van az asztalomon egy nagyobb liftes nyak . Onnan lehet felismerni , hogy a közepén egy dugattyú van és ha középen megnyomod akkor pár mm-ert hátra tud mozdulni . Persze ha össze van szerelve akkor meg egyszerűen rámérsz műszerrel és a pilotáramkör vezetéke és a főáramkör vezetéke között zárlatot mérsz .
Nem átépítés hanem áttelepítés lesz mert bérelek egy nagyobb műhelyt és ott akarom majd működtetni a plazmavágót . Jelenleg a garázsomban van de így a gép körül csak 30-45 cm szabad hely van .Amit belinkeltél gépet az HF gyújtású és Trafimet A100 pisztoly van rajta ha jól látom .
Az ivnek van egy szelessege, ami allando lv-nal (jol mukodo THC-val) viszonylag allando. Ha jol offszetelsz, akkor valoszinuleg egesz jo eredmenyeket kaphatsz.
Még egy dolog felmerült bennem. Melyik sima plazmavágó tápegységet lehet legjobban használni eme nemes célra, természetesen szigorúan hobby kategóriában maradva, mert hogy nem tonnaszámra akarok vágni, legalább is egyenlőre
frob | 2276
2018-05-03 21:15:26
[1776]
Sziasztok plazmások
Felmerült hogy lehet kellene egy kisebb gép max 5-6mm es vastagságig lemezt vágni, de főleg vékonyabb 1-2mm es lemezeket... A kérdés az lenne, hogy mennyire pontos a vágás, ha egy profi lézer vágót veszünk alapul ( tudom bekerülési költségben pár nagyságrenddel arrébb) akkor ehhez képest milyen minőséget lehet elvárni?
Pontosság? tudom nagyban függ a mechanikától de tegyük fel az hozza a kívánalmakat. szóval egy optimális esetben...
esetleg tudtok rajzot és utólagosan méretezett készterméket mutatni?
Előre is köszönöm! R.
remrendes | 4150
2018-05-03 20:43:32
[1775]
Azert mar igy is elorebb tartasz, mint en En meg mindig hely szukeben vagyok, de CAD-ben mar tobbszor ujraterveztem en is. Most epp huzott laposacelbol gondolkozom. Ez eleg egyenes es viszonylag olcso.
Nekem jelenleg HF gyújtású fej van felszerelve és a plazmavágóm éppen újratervezés alatt van mivel a régi vezérlése gyakran nem működött már és rajzom meg nem volt a javításhoz így csak egy opció maradt a számomra - minden vezetéket kidobáltam belőle és újraépítem inkább .Ha lenne pénzem persze vennék egy jól működőt .. de hát ez van , ezzel kell együtt élnem .
Pilot csatlakozó direktbe kötése lehet gyári megoldás is mert a ferdeszeműek ilyen aprósággal nem foglalkoznak . Drágább gépeken is olcsó megoldásokat használtak , például négy-öt darab ptc sorbakötve a pilotáramkörben de ez a megoldás viszont gondot okozott a többszöri rövid időn belüli gyújtásoknál mivel nem volt idejük visszahűlni így egy idő után gyújtáskimaradást lett a vége .Meg persze a fúvókák élettartama is sokkal hosszabb ha a pilotáram le van kapcsolva üzem közben .
Igen van jelentősége mert ennél a konstrukciónál az elektróda tud mozogni előre-hátra . Alaphelyzetben az elektróda hozzáér azaz a rúgó nekinyomja a fúvókának és ezért is kell a pilotáram korlátozó ellenállás . Indításkor a levegő nyomás hatására hátra mozdul az elektróda és így "klasszikusan ívet húz" azaz kialakul a plazma ív HF gyújtás nélkül . Mikor közelít a fej a vágandó anyaghoz-testhez és átcsap az ív a testre és akkor a reed relével vezérelt mágneskapcsoló lekapcsolja a pilotáramot a fúvókáról . A mágneskapcsoló segédérintkezője pedig alkalmas a cnc gép "ARC OK" jelének kiadására .
Nagyon köszönöm a segítő hozzászlásokat! Megbontva és jobban szemügyre véve a gépet az előlapján lévő pilot csatlakozó belül egy darab 2,5-es vezetékkel a testkábel dinse-jére van kötve. Szerintem utólag. Akkor az úgy nem stimmel, gondolom. Hol ap teszek fel róla képet.
Gyorsan korrigálom a skiccemet is mivel az előző rajz kapásból nem jó - elnézést ! Még annyit hozzá , hogy a pilot vezeték természetesen nem a pisztolyon kívül van csak így látványosabb szerintem + a mágneskapcsolónál sem egy érintkezőpárt szoktak használni hanem hármat sorba kötve de ez már apróság . A lényeg a hiba kijavítva !
Jajj .. igazad van ! Elkapkodtam és rosszul rajzoltam le ! Semmi értelme egy ugyanazon a potenciálra kötni a fúvókát és az elektródát ! Jó hogy valaki még figyel mert tudok én is elbaltázni dolgokat pedig alig ittam valamit !A mágneskapcsolóról meg természetesen írtam már több előző hozzászólásomban ... igen a pilotáramnak indításkor van jelentősége és mikor kialakul a test felé a fáklya-ív akkor a reed relé lekapcsolja a pilot áramot . Röviden : mindenben igazad van és elnézést , hogy így elnagyoltan elbaltáztam . Mentségemre , hogy segíteni akartam .