Szerintem ezzel azért kár foglalkozni mert gyárilag kapsz hozzá egy kis kart amivel a motor fordulaszáma szabályozható. Engem például kicsit sem zavar ha nem csak egy nyomogombal indítom el hanem egy karral amit kb 0-40 fok között lehet tologatni.
Hümm .... Vannak az újfajta balfék tervezésű diesel ,kockásan járó motorok ... Na ott pl a generátor hajtótárcsájában van szabadonfutó ... Ha az megkukul , összevissza csapkod a hajtószíj . Erre a szervóra sem ártana a motor tengelyére , kiküszöbölné a fékezés problematikáját .
Köszi még nem néztem, de akkor ezzel kalkulálok. De akkor se fakadnék sírva ha az eredeti "pedál"-ról leveszem a rugót és kézzel addig húzom a kart amig el nem érem a kívánt sebességet, kb. mint a motorcsónak.
Az a varrógép szervo 100ms alatt 3000f/p gyorsul/0-ra lassul. A laposszíjat nem ilyen gyorsulásra találták ki.
hostya | 3111
2023-08-13 11:47:33
[50639]
A lapos szíj nem ugrik le mert úgy van kitalálva a hajtás..
Gyerekkoromban a cséplőgépet a Hoffer traktor hajtotta lapos szíjjal. A cséplőgépen meg csak lapos szíj hajtás volt, mégsem ugrott le egy sem.. Nézd csak meg:
Ha a laposszíj olyan "leugrálós" lenne, nem használnák hajtásoknál, csak...nadrágszíjnak. Persze, el lehet úgy b@szni a tervezést hogy mászik jobbra-balra, meg még le is "ugrik" a kerékről.
Hogyan akarod elindítani a szervót és leállítani? Hogyan akarsz gyorsítani a max fordulatig? Hogyan akarsz lassítani a megállásig? Azért kérdem mert rövid a gyorsulás és a lassulási idő (persze állítható paraméterben, a legkisebb fordulatot 100-ra lehet levinni, a maximumot 550-750W-ig 4500f/p. 1000W-nál 4000f/p. 1500W-nál 3500f/p.) a laposszíj le fog ugrani, azért lenne jó a bordásszíj.
Szia ! Nagyon egyszerű. Egy kis köszörűt épitek amin a fortuna hossza 17cm. A motornak és a fortunának egy blokkot kéne alkosson az én tervezésemben, ergo egy sima 3 fázisú aszinkron motor hosszabb lenne, a feneke a ventillátoros rész beleérne a kőbe. A súly sem árt ha kevés mert egy csöves redszeren lehet billenteni és mozgatni. Ezek után véletlenűl rátaláltam erre. https://www.exa-sm.hu/Exatex-EX-550W-szervo-motor Ennyi pénzért nem biztos hogy megvettem volna a motort ami nem is jó méretben, vezérlés is benne van az árban és tenyérnyi méretű.
Előzmény: Szalai György, 2023-08-13 06:11:56 [50633]
Szalai György | 9543
2023-08-13 06:11:56
[50633]
Furdal a kíváncsiság, hogy miért kell szervóval hajtani egy köszörű fortunát. Miért kell? Csak hátrányát ismerem.
Ok ! Ez egy életstílus . Egyébként PB gáz Oxigén , nagy pisztollyal . Nem egy lehetetlen dolog .Nagy szíjtárcsát sokat öntöttem , még lemezből készült kúpos formám ,is van lépcsős szíjtárcsához . Lehet lesz ismét kazán ,műhelyfűtésre , akkor télen öntögetek , ha lesz alapanyag . Egyébként még jó a "törzsvásárlói" kártyám a méhbe ,hogy meddig ,az kérdéses .
Az nem lesz jó mert T1108 ig a Z16mm és utánna van a kupos szorító. És ahoz rövid a tengely. A felette lévőket meg már nem lehet 50mm külső átmérőre levinni.
100-125mm körül tervezem, fazékkövet. Kevés lenne ? Ideiglenesen odahúztam egy sima asztali köszörűt addig, az szerintem 2800 körül forog, de gyönyörű felület lett.
Régebben ilyen dolgokhoz öntöttem aluból anyagot . A legjobb alapanyag a robbanómotor dugattyú . Mostanában 17 forintot szeretnének ezekért adni (kilóra),aki megveheti . Hát valami mást vegyenek ennyiért én úgy gondolom ......
Ha jól gondolom köszörű lesz belőle, ott nincs nagy forgácsolási erő. Pl a szupport köszörűk sima textil hevederrel mentek, szóval tök felesleges az ékszíj vagy a hosszbordás szíj. Ide bőven elég egy laposszíj mondjuk 1mm vastag és 20..25mm széles kivitelben. Normális csapágyboltban simán megrendelheted tetszőleges szélességben és hosszban. ( Ha gravírozni akarsz arra is jó, az öreg gravírgépek végtelenített pamut zsinórral működtek. )
A fortunán lévő méretűt szeretném, a motor azt hiszem tud 3000 1/p-t, nekem mondjuk kellene max. 5000 1/p, a fent levő kerék átm ~30mm szóval a motorra olyan 50mm kellene, a tengelye meg 15mm átm.
Nem, mert mindig aggódnék hogy az esetleg tapasztalt vibráció az a szíj miatt van-e? Ékszíj jó lehetne nem feszít lényegesen jobban mint a lapos szíj viszont nagy fordulatra nem lesz igazán jó mert nagy lesz a vesztessége.
Nem lenne rossz, még nem is kizárt, de ez egy vadi új szervó(garanciális), szóval ezt utoljára hagynám. De akkor ezek szerint te sem tartod jó ötletnek a fogaszíjat.
Az enyhe iv: Tökéletes lesz ha egy egy enyhe kúpot teszel rá egy harmad résznyi szakaszon, azután esetleg késsel egy egy még enyhébb kúppal összekötöd, és egy reszelővel plusz smirglivel összesimítod a felületet. ( Gyakorlatban pl szalagcsiszoló jól működik a hengeres tárcsa közepére ragasztott pár menet szigszalaggal )
Magam gátlástalanul esztergálnék a motor tengelyére egy kúpot, a menet végétől ameddig ráfér, majd egy kúpos furatú alu szíjtárcsát szorítanék rá. A kúp precízen vezetne, és a nyomatékot is átvinné, retesz nélkül is.
Elférni éppen elfér, de csak a 3/4 része lenne az illesztett felületen a többi része a menetes részbe lógna, plusz gyártatnom kéne egy laposszíj tárcsát, amin ugye van egy enyhe ív, és vésetni bele reteszhornyot.