És ez így erős csúsztatás. A névleges le szokott jönni róla. Nagy melegben kicsit csökken a teljesítmény és idővel nyilván degradálódik, de 5% csökkenésnél nagyobbat még nem tapasztaltunk 10 éves napellemeknél a névlegeshez képest, csak a gagyi kínai napelemeknél. Vagy ahol konkrétan átégtek cellák. (szintén a kínaira jellemző) Német használt napelemek általában márkásak.
Én kiszámoltam (természetesen ) Jelenlegi Paks éves termelésének kb. 80%-ára lenne szükség ha minden benzin és gázolaj fogyasztást (KSH adatai alapján) villanyautóval kéne kiváltani.
Pesszimista becsléssel éltem. 5liter/100km üzemanyag fogyasztást vettem, és 15kWh/100km elektromos autó fogyasztást. Én úgy gondolom hogy egy átlagos autó ennél többet fogyaszt folyékony üzemanyagból, és a villanyautók is kevesebbet fogyasztanak ennél átlagban.
Kiszámoltam egy másik módszerrel is. Az átlagos magyar autók futásteljesítménye is ismert és a forgalomban lévő autók száma, így tudjuk hány kilométert tesznek meg összesen, így már számolható egy villanyfogyasztás is ebből. Mindkét számolással közeli eredmények jöttek ki.
De nincs kedvem újra kiszámolni. Mindig csak én bizonyítok senki más, és ez kicsit fárasztó, így aki nem hiszi járjon utána.
Ez egy jó javaslat. Mármint a tábla üresjárási fesz és a zárlati áram mérés.
A telepítési szög függ attól is hogy milyen célra akarod használni. Szigetüzemben télen nyáron, csak nyáron szigetüzemben, vagy éves termelés maximalizálásra akarod ahhoz mind más szög az optimális. Illetve a forgatós a legjobb, de az helyigényes.
Szerintem az ember amúgy adott tetőre teszi általában, szóval ez általában adott.
Sajnos ez létező jelenség. Egyrészt ahogy mondod van egy légrés a tető és a napelem között, de ha kicsit is éri a nap akkor már bőven megfoghatatlanul forró nekem. Ha megnézed a korrekt adatlapot, azon van hőfüggési diagram is. A névleges teljesítmény azt hiszem 20 v. 25fokon van megadva, tehát nyáron ez csökken, de hosszabb ideig is működik, így igazából a termelékenység még mindig jobb. Viszont a legnagyobb teljesítmény akkor tavasszal és ősszel szokott lejönni amikor hideg a levegő de napos az idő.
Nekem volt olyan hogy a 2.2kW névleges teljesítményű napelemről 2.8kW jött le, miután egy zápor lehűtötte és nagyon tiszta levegőn keresztül egyből merőlegesen érte a nap.
A teljesítmény optimalizálásra meg MPPT-s töltőt keress. Azt csinálja amit te is írtál csak automatikusan. Ugye a napelem jobbára áramgenerátoros üzemű, vagyis az áramot kell állítani. Az MPPT azt csinálja hogy picit növeli csökkenti az áramot, és közben nézi a feszültséget, kiszámolja a teljesítményt és arra lépteti az áram terhelést amelyik irányba nagyobb volt a teljesítmény. Volt ennek egy analóg áramköri kapcsolása valamelyik rádiótechnikában, de szerintem manapság nem érdemes ezzel bajlódni. Vagy megcsinálod egy mikrokontrollerrel ha nagyon magad akarod csinálni vagy veszel egyet a kínaiaktól készen.
A hálózati solár inverterek mind MPPT rendszerűek már. 12V-os solár akkutöltőből lehet még olyat találni ami nem ilyen.
Egyenlőre nem üldözik senki a boszorkányt, nem kötelez a villanyautó, de amint felmerül a villanyautó egyből indul a fikázás meg a hőzöngés ellene. Csak ennyiről szól ez a fellángolás itt.
Nyilván helyén kell kezelni mindent, de elég sok tájékozatlanságon és zsigeri irracionális ellenérzésen alapuló véleményt összehordanak a kollégák, amit muszáj tényszerűen helyre tennem.
Izzószálas lámpa vs. kompakt fénycsöves. vs. LED lámpa vita ez inkább. Izzószálas már be van tiltva, mert a sok őskövület ahhoz is ragaszkodott. Tungsram boltba röhögve mesélte az eladó hogy elég nagy készlet 100-as izzót felhalmozott a tiltás előtt, mert a meglévő készletet kiárulhatja és többszörös árat hajlandóak voltak megadni a maradi emberek érte
Akkus vs vezetékes fúró. Van mindkettő, vezetékest még össze koszolni sem volt időm olyan ritkán használom az akkus mellett. Egy olcsó vezetékes meg egyenesen gyengébb mint az akkusom. Hiába tud csak 15perc intenzív munkát, váltott akkuval folyamatosan tudok dolgozni a vezeték nyűgje nélkül.
NiCD akkus elég gyenge és finnyás volt valóban, azt csak speciális munkára használtam, pl. csavarozásra jó volt, de az a 2010 előtt villanyautókkal párhuzam amikben jellemzően nem lítium akku volt még.
Én elhiszem. Apám 1.8D szívó, mechanikus adagolós Ford Orionja is ilyen 4-4.5litert fogyasztott. 1000kg alatti kasznival, nagyon takarékos autó volt. 80 literes tankkal miért ne? Bár azért a 3.6literes fogyasztáshoz kell a hátszél, vagy a kamion mögött a szélárnyék
Volt ilyen próbálkozás, azt hiszem a Renault gondolkodott ilyenben, hogy bérelhető akkuval megpakolt utánfutó, hosszabb távra, de azóta már fejlődött annyit a dolog hogy erre nincs szükség.
Vagyis akkor a benzinesek semmire nem jók mert nem mennek el 2000-et
Igen érdekes történet hogy oda vissza megjárták vele a horvát tengerpartot, de értelme amúgy van ennek azon kívül hogy elmondhatja ezt?
Ezek olyan dolgok amiktől nem lesz kevésbé használható egy elektromos mert nem megy el. AMúgy meg ahogy az 1.9 TDI 3.6litert fogyaszt, úgy a Tesla is elmegy 1000km-et, de mint tudjuk itt mindenki nagyon hosszú utakra használja az autóját 200km/h-val...minden nap. Ezért a villanyautó nem jó semmire.
De szerencsére aggódni nem kell mert a dolgok megoldódnak valahogyan. Emlékszem (lehet már meséltem) Győrbe mentünk autóval apámmal, és én egy óra múlva már izgágáskodtam, hogy mikor érünk oda? Ő meg mesélte, hogy nagyapámmal mentek (1946 ban) lovaskocsival 3 nap alatt járák meg ezt az utat...minek izgulok. Azt nem tudom, hogy oda-vissza vagy csak oda? Hogy ne legyek off: a szél besegíthetett már akkor is, de a Nap nemigen...pontosabban a lovak üzemanyagellátását végül is a Nap fedezte....hoppá!
Épp ezt írtam valamelyik nap, de már inkább kimaradok a témából. Olyan mértékű beruházásokra lesz szükség minden téren az elektromos autók miatt, hogy ezzel csak azt érik el, hogy nekünk kisembereknek drágul minden. Az csak egy álom, hogy én itthon napelemmel megtermelem a kocsibavalót, főleg úgy hogy az emberek nagy része nem otthon dolgozik, és többnyire nem éjjel. Tíz éve múlva jön valami újabb mizéria, akkor meg majd az lesz a faca dolog. Tény, hogy akinek van "felesleges" pénze, és a bank 0% kamata helyett -nem hitelből- felrakatja napelemet, vesz hozzá egy autót, az most jól jár a nullszaldós elszámolással, de ez abszolút nem környezetbarát, hanem csak pénztárcabarát megoldás.
Jó lesz az a panelenkénti 240W egy kicsit szerényebb 170W körüli értéknek is. Az 1000W/m2 egy jól mutató elméleti érték, labor körülmények között mesterségesen besugározva. De ennyi a Föld felszínére (különösen a mi földrajzi helyünkön) nem érkezik A szoláris állandó 1361W/m2, ennek kb 50-60%-a már jó érték. A többi a légkörben szétszóródik, elnyelődik, visszaverődik...
Ezt mutatja a második - kicsit szerényebb táblázat - a maga 800W/m2-vel. Ez optimális körülmények között 1168W. Ennyi éri el az 1.46m2 felületű panelt aminek a gyártó szerinti hatásfoka 14.7%. Vagyis kb 172W a maximálisan kivehető teljesítmény a 240W-osnak hirdetett és árult napelemből.
Sajnos nem tudom kiszámolni, de lehet valaki már megtette, hogy ha mondjuk a személyautók terén az elektromos eléri az 50 százalékot, és mondjuk sikerül valahogy összekókányolni a töltő hálózatot is akkor a +1 Paks elég lesz e vagy az olaj helyett a villanyt kell vennünk valahonnan.
Motoros | 5053
2021-08-10 08:51:28
[4469]
Pár év és rájönnek, hogy a paci megint a legjobb megoldás, meg a kényszer is nagy úr lesz. Száz év múlva visszatekintve a tömegesen használatos motorizációra, csak egy rövid múló epizódként fogják említeni. Valójában a magyarországi "népautózás" csak 50...60 éves múltra tekint vissza és most már itt tartunk. Gyerekkoromban a falumban személyautó nem is létezett, a teherfuvarozást lóval és szamárral oldották meg.
Akkor láthatod, hogy a névleges teljesítmény 1000W/m2 intenyitás és 25 C cellahőmérséklet mellet adják meg és mindenzt +0 - +3% tűréssel. Viszont van egy görbesereg a második oldalon, ami az ettől eltérő intenzitás melletti U-I karakterisztikát mutatja. Tehát, ha tényleg pontosan tudni szeretnéd a napelem állapotát, akkor nem elég csak az U-I karakterisztikát mérni. Ezért árulnak szinte kizárólag MPPT töltés vezérlőket, hogy a beeső intenzitás változása mellett mindig legnagyobb teljesítményhez tartozó munkaponton üzemeljen a string.
Én szerintem nincs akkora jelentősége, hogy vajon a panel most 240 vagy 230 Wattot ad le. Inkább mérd meg az összes panel üresjárati feszültségét és rövidzárlati áramát, ugyan abban a pozícióban, a lehető legrövidebb időn belül, amiket egy stringre szeretnél tenni. Annak nagyobb jelentősége van, hogy ugyan olyanok kerüljenek egy körbe.
Én is használtan vettem a napelemeket. Mind ugyan olyan volt mérve. Egy 3kW inverter 3680 Wattnyi napelemet kapott. Amúgy meg szerintem nem is a fátyolfelhő okozza a legnagyobb gondot, hanem az, hogy a napelem elmocskolódik a levegőben szálló portól, sivatagi homokos esőtől, madárszartól stb. Időnként érdemes lemosni. Magyarországon, ha jól emlékszem akkor 42 fok az ajánlott telepítési szög. Ez meg attól függ, hogy milyen szélességi körön van telepítve.
Pár hete méregettem a napelememet. Használtan vettem 240W-os. Nyáron azt kell tudni, hogy van egy napközben láthatatlan felhőréteg, ami tisztának látszó égen is ott van. Minél nagyobb a nap beesési szöge (reggel, este) annál több energia vész el ebben a rétegben, mert meghosszabbodik az útja. Tehát a legideálisabb a déli 12 óra környéke jún 20 körül amikor a nap a legmagasabban van. Szóval kitettem a napelemet az udvarra, szépen belőttem az irányt, hogy tökéletesen 90 fokban érje a nap. Mivel kint tárolom a ház mellett olyan forró volt a napelem, hogy meg sem bírtam fogni. Vízzel locsolgattam, hogy mind az üveg, mind a keret lehűljön szépen. Miután normál hőmérsékletre visszahűlt, rátettem egy buck konvertert, egy ellenállást, amit vízbe tettem, hogy ott adja le a hőt. A konverter lényege hogy illessze a kimenetet, így a legnagyobb teljesítményt tudom kivenni. Szépen elkezdtem állítgatni a konvertert, hogy egyre nagyobb áramot adjon le az ellenálláson. A napelem vezetékére tettem egyenáramú lakatfogót az árammérés miatt, és a buck bemenő feszültségét mértem. Ezt a két értéket szorozgattam össze, hogy megkapjam a teljesítményt. A multiméterem pontatlan volt mert merült az eleme, ezért az első időkben olyan értékek jöttek ki, hogy a napelem tudja a névlegest. Pár óra mulva teljesen lemerült, vettem másik elemet és újra kezdtem, mert kiderült a tévedés.
A lényeg hogy 30V és 6,9A áramot mértem csúcsban. Annak tudom be, hogy nem a névleges 240w, mert van az a bizonyos felhőréteg. Meg a napelem sem új. Amikor a sötétkék napelem elkezdett melegedni, az áram maradt a csúcsban ugyannyi, de a 30V elkezdett csökkenni. Akár 27,5V-ra is képes lecsökkenni, ha nagyon forró. Szerintem a napelem hűtése folyadékkal nem megoldható kifizethető módon. Csak az marad, hogy olyan távol helyezik a háztetőtől, hogy a kéményhatás létrejöjjön a tető és a napelem közt, ezért is javasolják valószínűleg a 45 fokos dőlészöget, mert így kap is napot, de azért meglesz a kéményhatás is.
PSoft | 18581
2021-08-09 23:19:40
[4466]
Hofi fogalmazott 'anno valahogy így egy más témában...
-nincs nekem semmi bajom a buzikkal, de ugye...nem lesz kötelező??? Hát nincs szerencsénk...
Néha olyan déja-vu érzésem ezzel az e-autós vitával. Összehasonlításképpen a vezetékes (230V-os) fúrógép, ezt követően NiCd akkumulátoros, majd a LiIon akkumulátoros gépeket hoznám fel példaként. Kezdetben vala a kábeles. Van belőle zöld, kék, sárga, stb. Megjelennek az elfogultak, szerintük a kék a jó, az a profi, a zöld a hobbi, a sárga nem jó semmire. Aztán lettek NiCd akkus gépek, hurrá szabadság, lett ezeknek is elfogult tábora, akik tudták, hogyan kell tölteni, vigyázni rá, kisüt-feltölt, akkupakkot javít stb. A vezetékes gépek használói továbbra is használták saját jól bevált gépeiket, röhögve figyelték mikor merül le a kolléga akkus gépe, mikor megy szarrá az akksi, mikor kell majd új akksit venni egy zsák pénzért vagy kendácsolni a régit. Aztán jöttek az új, LiIon akksis BLDC motoros gépek, jó hosszú akkuidővel, tényleg jól összerakva, itt már nem nagyon akartak a népek vitázni, kellett ez mindenkinek. De azért nem dobjuk ki a vezetékest, jó az, ha a másik lemerül, vagy sajnáljuk azt széthajtani. A ferde párhuzam is csak annyiban sántít, hogy az újgenerációs akksis gépek újdonsült tulajdonosai nem tekintenek a vezetékes gépekre, mint a letűnt idők haszontalan maradványára, nem akarják azokat betiltatni, szerintük is jó lesz az még valamire. Talán még a törvényhozók sem akarják kitiltani ezeket a nagyvárosokból, pedig szikrát is vetnek és szén(kefe)port is hánynak magukból. Na itt szakad vége a párhuzamnak. Igazából mindannyian szeretnénk egy elektromos járművet, de nem ennyiért, nem kizárólagosan és nem akkor, amikor kikényszerítik. Az egészséges átalakulás helyett dízelboszorkányüldözés folyik, e-autó szektásítással fűszerezve, és nap mint nap felelősnek kell érezzük magunkat mi - fosszilis tüzelőanyaggal közlekedők -, hogy Magyarországon kihaltak a bébifókák. E-autók vannak, ennél már csak jobbak jönnek ezentúl, az infrastruktúra is adaptálódik majd valahogy. Kinek jó ez a kényszeres belsőégésű motoros boszorkányüldözés? O.
MoparMan | 3987
2021-08-09 22:14:32
[4464]
vegyél egy ilyen békebeli 1.9 tdi Audit és próbáld ki magad. én megtapasztaltam...
ha személykocsiról beszélünk, ami elmegy 2000 km-t egy tankolással, az csak úgy hihető, hogy a felét úgy teszi meg, ha egy másik húzza, vagy épp egy tréleren van.
kertész laci | 770
2021-08-09 21:54:55
[4460]
Mert akkor hátra a pótakksi, és avval is meg lesz a 2000 km?
Na de most komolyan ... Villanyautóra is lehet horgot szerelni hivatalosan ? Ha igen akkor 20 év múlva olyanom is lesz biztosan Mindig mondtam én hogy hiába villognak , kicsit később nekem is lesz olyan ... Merci ,Bmv meg a csigaevőé csak azért nem lett mert útálatosak
PSoft | 18581
2021-08-09 21:28:06
[4457]
„Tehát azt mondod minden benzines autó elmegy 2000km-et?”
Természetesen nem azt mondom. Hogy miért nem?... 'mer az a "szaharajáró bontószökevény varrógép", az történetesen, egy...1.9-es Diesel.
ebben a bontószökevényben már kétszer annyi km van, mint amit egy akkupakk valaha is ki fog bírni. és még mindig hibátlan. igazából most te győzködsz minket, hogy minden szar ami nem villany... lehet villanyt választani. elfogadjuk. más meg mást választ. ildomos lenne ezt elfogadni fikázás helyett... vallási háború ez mint az apple vs android. ott is mindig van valaki aki szerint ő felsőbbrendű...
Tehát azt mondod minden benzines autó elmegy 2000km-et? Motoromnak kisebb a hatótávja mint a legtöbb ma kapható villanyautó. És nem fér el a pót tartály sem. Tehát akkor az rosszabb ezek szerint mint egy villanyautó?
Mikor vágtok át a szaharán oda vissza hogy 2000km hatótáv kell? Aki erre a bontószökevény varrógépre hivatkozik 2000km-es hatótávval azt arra ítélném hogy addig ne álljon meg míg ki nem fogy a tank, rögtön tetszene a villanyautó
Villanyt is vihetsz magaddal... Óriási előnye hogy nem lötyög ki a kannából, így...kanna se kell hozzá, nem büdös, meg még...kurva környezetbarát is! Csak be kell dobni a 'sarággyába öt-hat lapáttal oszt...irány a tengerpart.
A rómaiak már 2000 éve a lovak cseréjével oldották meg a gyors utazást. Ma meg visszatérünk ahhoz, hogy a "pihenő" (töltő) helyek határozzák meg az útvonalat és megvárjuk míg a paci jól lakik és kipiheni magát.
De az igen, csodaautó... csoda hogy még engedik használni...
Én többé nem veszek ilyen büdös dolgokat. Dízelt soha nem irigyeltem senkitől, inkább egyszer többet állok meg benzinessel tankolni, pihenni úgy is kell hosszú úton. De gondolom már hibridet sem fogok venni, csak elektromosat. Ez a hibridem annyira csöndes mint egy elektromos, még akkor is ha a benzinmotor elindul, de akkor sem kell egy új ebből a fajtából, csak elektromos lesz, abban hiszek, annak van jövője, még akkor is ha drágább. Természetesen ha a Sport módra rakom, akkor brummog, de normálisan nem, nem úgy mint egy dízel traktor.
Semmi csoda nincs benne, Passat 2.0TDi. Raadasul az 1200km az az en autopalya tempomban jon ki. Villanyos tempoban ez igy nez ki (bal felul a mar megtett km, jobb alul a meg megteheto. Mohacs -> Kiskunhalas, 55/100kmph tempomattal, klimaval.
10 óra 1000km távolság 6 töltéssel ideális körülmények között... A Német Autobahn nem ideális körülményeket ad, pláne ha az ottani szokásom szerint 160+kmh-val megyek, ami inkább 200kmh körül van amikor lehet. Írtam hogy minden töltés 1 óra (legalább) ha hosszú útra indulsz.
Na meg a másik az, hogy gyorsan nem lehet menni, mert akkor gyorsan kimerül az akkuja annak is.
Az mondjuk szívás délkeleti régió eléggé töltősivatag. Egy kis akkus autóval szép kihívás még. Nem igazán erre való az a kocsi, de mindenesetre nagyon lassan mentem volna, úgy jelentősen kitolható a hatótáv ha ezzel kell megoldani. Van ott két AC töltő, de arról elég lassan csordogál az amper. Karcagon van egy 22kW-os DC, szóval töltöttem volna annyit hogy oda pont elérjek, és ott meg annyit hogy elérjem a Szolnoki 50kW-ost.
Én amikor megvettem a Leaf-et 16kWh valós kapacitása volt. Ezzel indultam el Balmazújvárosra Budapestről. 4-es úton azért igyekeztem a 80-90-et tartani hogy ne tartsam fel a forgalmat, így pár százalék volt az akkuban mire odaértem Szolnokra. Ott 90%-ra töltöttem, Karcagon még rátöltöttem annyit az egyetlen AC töltőn, hogy elérjek Balmazújvárosra, de ott már a kis utakon mentem és lehetett 60-al poroszkálni, így 10% felett értem oda.
Ott megszívtam mert leoldott a hosszabító hővédelme, így végül 90%-al indultam el vissza ugyan ezeken a töltőkön ugrálva. Nem tudom mikor voltál, de azóta jobb a helyzet. 40-es akkuval sima ügy. M3 végig van varrva DC töltőkkel.
Azt néztem, hogy feleségem Zoe-jával talán még a 130-as tempóval is meglesz az út töltés nélkül, pedig az is inkább városi autó, de ha nem is akkor is egy 10perces rátöltés elég.