Meg! nagyon jó, de csak, egyedi beállításokhoz lehet használni! Nem tudsz vele visszaállni, többszörösen hajlékony a rendszer, próbáltam volna vele a hengerelt köracélokat befogni de, homály az egész, órázni kell mindent! A sima négypofás tokmányban könnyebb, hamarabb, gyorsabb! "Tisztább szárazabb érzés" mint mondanánk!
Látszik rajta, hogy nem fiatal, így már egy felszabályozást is megérhetett. Tetszene egy ilyen D125 méretben. Valószínű, hogy le sem venném többet a kis forgó-morgóról, bár lehet, hogy súlyos lenne neki. A szerkezeti hossz (pofa - csapágytáv) azért nagyobb mint egy normál esetben.
Ezt én is kiszúrtam . Nem találkoztam még én sem evvel a megoldással ,kézzelfoghatóan . De volt már ilyen eladó a fórumon . Méretre nem emlékszem ugyan .
Visszatérve a hosszabbított pofákhoz! Nem nehéz ezeket legyártani! csak be kell áldozni erre a célra, egy pofa készletet! de aztán sok mindenre használható! A legfontosabb a szabályzása, a végeken látszanak a Laslie féle furatok! amibe 6-os görgőt kell dugni és erre felfogni egy gyűrűt amihez kifeszítjük, a feszítés erejének kb olyannak kell lennie mint amivel majd meg kell húzni az alkatrészt a felfogáshoz, gyakorlat kérdése. Utólag, az órázás is működik, mivel nem egy stabil rendszer, ütögetéssel századpontossá tehető a vége. Az én pofáim úgy néznek ki a fotón mintha a belső felülete is szabályozva lenne! de nem, utolsó pillanatban még egy sarokletörést készítettem a biztonság kedvéért egy befogásban, a forgócsúcsnak!nem volt rá szükség! de azért van.
Köszönöm gondoltam már erre is. De nem vagyok vállalkozó, nincs működő cégem ami ki tudna termelni egy ~35mm-60mm között átfogó tüskekészletet. Régebben is drágák voltak, ma is azok.
Továbbá mivel ezek a munkadarabok sokszor nem századpontos köralakok, úgy gondolom hogy ezen a felfekvő hosszon (akár 100-120mm) nem feltétlenül adnák meg a megfelelő eredményt. Mondom úgy hogy sose használtam ilyen tüskét.
Azért kezdhetted volna valami hasonlóval is a témát Nem kell annyira szerénykedni . Nem keresem vissza ,de hasonló henger öntési témára is emlékszem ,Te voltál akkor ?
Itt egy remek példa: 2019 nyár, Euroring versenyhétvége. Depóban nemértjük miért szorult meg a motor. Kiderült az előző jóember aki a perselyt beillesztette a persely tetejét szintbe hozta az alumínium felülettel. A persely idővel megsüllyedt, a hengerfej a víztér felé tömítő O gyűrű hornya és a persely pereme közötti megmaradt eredeti alumínium "karikára" támaszkodott, ami emiatt elfáradt és falsot szívott. Mi tévők legyünk, hazaronygoltam a hengerrel hogy a megmaradt félgyűrűt leszedjem. Semmi befogóm nem volt ehhez. Lehegedültem (Bauhaus-os szalagfűrésszel) éjjel tízkor egy pogácsát 55-ös vasrúdból (mert ez volt hirtelen ekkora). Henger a fej felől befog, talpa kióráz, szoknya vége síkra húz. Henger persely mérethez kis pogácsa elkészít a hegnerfej felőli oldalhoz. Éjjel 11 kb. Pogácsa furatméretre oldalaz, a henger ráhúz, szoknya vége támaszt. Menetesszár, kispogácsa anya. Kés pont volt. Maradék alu leforgácsol hurráhurrá. Fél 12. Hengerrel vissza a pálya (1 óra út), helyszínen kihónoltuk a felkenődött dugattyút, motor összerak. Fél négy. Kilenckor meg menés volt...
Azóta más az eszterga meg van felfogólap ehhez a hengerhez. De ha fogok tudni furatba fogni...
Lacibácsi | 239
2021-03-11 21:42:47
[46208]
A hengert akarjuk központosan befogni a puhapofával, nem a hengerfejet. A henger tetejét kéne megmunkálni,pl egy vállat esztergálni azért hogy a hengerfej központosan feküdjön föl. A sörös doboz jó ötlet, a beszerzése sem nehéz
Mert adott esetekben a hengerfejnek a furathoz képest központosan kell felkerülnie. Van ahol illesztő stiftek vannak, de ez nem jellemző a kismotorokra. Inkább illesztőperem van kialakítva. Ha meg nincs akkor sokszor kell csinálni valahogy...
Aha! értem. Ha ennyire védeni kell a puha pofa ellen ezt az öntvényt, akkor ajánlanám a sörös dobozt felhasítva bepattintani a hengerbe. Azt még nem értem hogy miért kell a hengerfejet ennyire precízen központosítani?csak a gyertya van benne, passzív alkatrész! A többhengeres motorokra gondolva, semmi jelentősége egy kis elmozdulásnak, vagy itt van valami trükkös tömítés?
Ismeri/használja valaki az alábbi útmérőt? Mitutoyo KA-200 kijelző Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet átállítani eszterga (átmérő) módba? Ha valaki tudja, ossza meg velem legyen-szíves. Köszönöm!
Lacibácsi | 239
2021-03-10 22:27:50
[46203]
A 46184 es hozzászólásban írta már Virbo: "Nem feltétlenül "lesíkolni", hanem sokszor illesztőperemet alkotni a hengerfej központozáshoz."
Az a hosszú csőrű puhapofa jó lehet ide amit ajánlottál. Hosszan fekszik fel a furatba, megvezeti és nem tud kirepülni. El tudnám képzelni a pofára ragasztott (süllyesztve szegecselt vagy csavarozott) majd felszabályzott alu vagy réz csőből hosszában felvágott 1/3 "csíkot" ami védi a henger furatát. Az 50 köbcentis motorok furata kb 38 mm ebbe már el lehet készíteni ezt a puhapofát.
Biztosan igazad van! de még mindíg nem tudtam meg mit kell egy ilyen hengeren módosítani! ha a furatát akkor az nem probléma, mer' itt van a Molnár Sanyi és meg hónolja!ha valami más van azt árulja már el valaki!mert akkor tudnánk a paramétereket a befogáshoz!
Pedig!de! Fingom sincs a motor felújításokról, igazából nem is érdekelt sohasem. A gyertyamenetre csak annyit mondanék hogy, balmenetes persely, talán 3 esetem volt ebből is! Az összes többi féktárcsa és fékdob szabályzás. Nem az autóipar a kedvencem, én az ipari termelésben vagyok lehetőség!
Jól látod,üt Na de ez csak egy korabeli reklámfilm, vagy propagandafilm a miniszter uraknak, hogy lássák mit termel az ipar. Azoknak meg úgyis mindegy. Nekem az tetszik, hogy az egyenként, nagyítóval ellenőrzött csapágygörgőket a hölgyemény egy hanyag mozdulattal szép ívesen bevágja a dobozba a többi közé. Lehet ez adta meg a végső pontosságot?
Írtuk már hogy nem acélöntvény... Öntöttvas, szürkeöntvény, fontos a kopásállóság és a jó siklási tulajdonság. Előfordul hogy ötvözik is ezen tulajdonságok javítása érdekében. A bevonatos hengerek más téma, ott van hogy az alumínium henger van bevonattal ellátva, amíg el nem kopik vagy meg nem sérül addig használható. Azért kell a biztos befogás, mert ha véletlenül kiröpül a tokmányból, és megsérül a vékony öntvény persely, elég nehéz a kuncsaft szemébe nézni. És mondjuk egy ritka veterán motornál nem biztos hogy könnyen pótolható.
Bár nem nekem írtad, simán törhető! Az én" épül a gépemen " (D963A1) sikerült az egyetlen ép hengert elrepeszteni, egy figyelmetlenül oda biggyesztett közdarabbal ,kb.30x 3 -as kihúzómenettel. Átmérő 128 mm dugó, ott már van falvastagság!
Köszönöm az öntött vasat! nem volt még szerencsém egy ilyenhez. Ha csak meg kell kapirgálni a végét akkor még külső pofából is meg lehet fogni! az öntvény henger kilógó végén tövön van vagy 5-6mm körkörös rész, ezt megfogva már lehet 0.5-es fogásokkal dolgozni, a másik végén. A rezonancia megszűnik lassú fordulaton,lassú fordulaton mindent lehet! Valószínű hogy ezek a hengerek nem szürkeöntvényből készültek, hanem acélöntvényből,próbáld ki egy selejten,hogy össze lehet-e törni a szoknyát kalapáccsal! ha nem ,akkor meg lehet szorítani bármilyen erővel.
Az öntöttvas. De van ami alumínium bevonva egy kopásálló réteggel (nikasil). Nem minden esetben lehet "hozzányúlni", mert van hogy a készre munkált és már működő motorból szedik le és utólag kell kicsit igazítani.
Jellemzően 40-60-as furatig szokott megfordulni nálam ilyesmi, felette már nem fér el, meg már túl nagy súlyra is. Sajnos kellően alaktalanok, van ami egész könnyű, van ami kellően nehéz (és ugye nem kifejezetten szimmetrikus forgástest...). Cirka 70-100mm magasak ezek általában, a kilógó szoknyarész nélkül. A szoknya része ugye felhasított, de amúgy se lehetne rászorítani, csak egy cirka 20-30mm-el beljebb (hengertől függ).
Jó persze ! Kerestem videót , van is , tokmányban csinálja az látszik . Csak a lényeget nem mutatja . De hasonló lehet . A tokmány felőli rész alá esztergálva ,gondolom , hogy a szoknyarészt ne feszítse .
„Kevés átszerelés lenne a cél ” Akkor az a 80mm hosszú puhapofa, amit lejjebb mutattam pont jó erre a célra, ha jól emlékszem 50-es furatú cső már felfogható vele! A pofacsere gyors, főleg akkus csavarozóval,és utána befogható vele több méret, 50-től felfelé amíg ki nem esik a tokmányból. Persze ha szögben lemunkáljuk a sarkait akkor mégösszébb megy, az ilyen pofákat mindíg legkisebb átmérőn kell szabályozni, kifelé feszítve.
Akkor ezt a hobbinál kicsivel komolyabban csinálod . Igazából kezdek kíváncsi lenni hogy csinálják a felújítók . Feszítőtüske ... Hát akkor az a legkisebb méretre , hasított persely készlettel . Ha elég a pontossága . Főorsó kúpba ütve nem tűnik nyerőnek , vannak meredek ötleteim de nem merem Kevés átszerelés lenne a cél gondolom .
Így van, sokszor előfordul hogy dolgozni kellene a hengerfej síkjával. Nem feltétlenül "lesíkolni", hanem sokszor illesztőperemet alkotni a hengerfej központozáshoz.
A feszítőtüske is jó lehetne, de "sajnos" sok az előforduló átmérő.
Nem tudok mást nagyon elképzelni mint hogy síkolni akarja a henger tetejét , esetleg kompresszió növelési céllal . Kismotorral , motorral ,kétütemű motorral nem igen volt még dolgom . Autó , kisteherautó , néhanapján , akadt . Lehet most egy 207 es merci kisteherautó alvázat megpróbálok visszanyomni , ül a kardán egy kereszt tartón . Csak szimpla kíváncsiság ketté törik e Bocsi a vége nem idevaló ,de így is túl sok a hozzászólásom .
Szerintem, a dugattyút szeretné befogni! Azt nem tudjuk hogy mit kell rajta esztergálni! Kívülről nem tudja befogni! ez azt jelenti hogy, ha tudná! akkor lehet! Nekem ezt látnom kellene! nem vagyok autószerelő, dugattyút még csak beolvasztottam, de mintha úgy rémlene hogy ezeknek a belseje öntött felület!
A dugattyú befogására készíthetsz acélcsőből egy befogót, amibe aránylag könnyen belecsúszik a dugattyúd! Ennek a furatát, a végét, és a külső átmérőjét is egy befogásban kell esztergálni!aztán kifogod és megszabadulsz a befogott résztől csak az esztergált felület maradjon! Lefűrészeled, leszúrod stb, mert utána úgyis megigazítod a véget, és megjelölöd hogy ez lesz kifelé a tokmányból, mert ez szar, nem egy befogásból készült a többivel, erről kell beledugni majd a dugattyút! ha előtte felhasítottad! A falvastagsága legyen vagy 4mm.
Melóhelyemen az anyagvéges konténerből. (engedéllyel) Úgy rémlik, a főninek anno nem volt egyszerű beszerezni ebben a minőségben... Húzott S355 vagy C45 minden komolyabb vaskereskedésben van raktáron.