Sziasztok! Tettem ma reggel fel az adok-veszekbe gépépítéshez X tengelynek sínt 3800mm hosszban, Y temgelynek komplett mechanikát 2250mm hosszban, adok hozzá Z-t is ha kell ill. energialáncot az X-hez.
xabi | 261
2018-09-29 09:17:45
[2012]
Többen írják hogy a Z tengelyt teljesen független mozgatják meg THC-vel. Nem igazán ajánlom mert így a vezérlőszoftver legfeljebb indításkor Z 0.00 tapintáskor tudja hogy hol áll a Z tengely. Az hogy külön van vezérelve vagy önálló életet él a Z tengely, minimális költség különbséggel valósítható meg.
Előny Z tengely a vezérlőn keresztül vezérelve : - Nem kell minden plazma gyújtás előtt 0.00 pontot felvenni (vegyünk egy példát ahol egy z 0.00 tapintás 100 mm-es környezetében 6 lyuk van. 100 mm-en belül várhatóan nagyon kis eltérés van egy lemezen ezért egy makró vizsgálja hogy a gyújtási pont az előzőleg felvett z 0.00 x-y tapintási pontjától 100 mm-en belül van ilyenkor nem vesz fel új 0.00 pontot viszont be tud állni 5 mm gyújtási távolságara mert ismeri a lemez 0.00 pontját amit a THC nem tud elállítani. - Lehet használni a szoftveres limit funkciót (anyag hiány esetén nem az asztalról vesz 0 pontot, aztán lekaszál mindent). - A biztonsági magasság funkció gyorsjáratkor egyértelmű - Ha 1 szer felvettünk egy lemez Z 0 pontot akkor a szoftver tudja hogy nagyjából hol a lemez teteje, nem kell 20 cm-ről indítani a g31 tapintást. - STB. nem látom hol lenne előnye a független Z-nek, szerintem semmi előnye nincsen.
frob | 2276
2018-09-28 14:44:37
[2011]
Köszönöm
Tippeltem valami ilyesmire is, de jó hogy megerősítetted!
A( nagy Z) tengelyen van egy másik szabadon mozgó ( kis Z) tengely. A motorral mozgatott nagy Z tengelyen van egy mikró kapcsoló. Amikor a nagy Z megy lefelé, a fejet megállítja a lemez,de a szabadon mozgó kis Z miatt még a nagy Z megy lefelé ,amíg a mikrokapcsolót megnyomja.Ezt érzékeli a gép. Ezt az eltolást (offset-et) be kell állítani a VB script-ben a Mach 3 -ba, Vagy pl a post processor-ban más programokban.Majd a nagy Z-t megemeli a motor a beállított offsettel +a vágó programba beállított magassággal. Azután indul a vágás. Nagy vonalakban ennyit tudok mondani. Üdv.
Nagyon jól sikerült! Ami érdekelne hogy az elején látom hogy nekinyomod te is a fejet a lemeznek, ezt hogy érzékeled, sima rövidzárat figyelsz, esetleg ha nem nagy kérés nagy vonalakban leírnád a működést?
Üdv! Még egy kis faragás a THC-n és dobozolás. Ma sikerült próba vágást csinálnom. Az Alfaweld zavar szempontjából nagyon jól vizsgázott.Sem a sz.gépet,sem a THC-t nem bolondítja meg. Ettől kisebbre már nem tudom össze zsugorítani.Még a gombok nem tetszenek ,de majd változtatok még rajta.Ja,a plazmavágó test kábelét elfelejtettem felrakni,de a vékony lemezt a pilot ív is átvágta,igaz nem tudott a THC normálisan mérni. Ezt csak azért írom,mert így látom,hogy nem egy gagyi pilot megoldást alkalmaztak a gépbe. Hátha valaki plazmavágó vásárlás előtt áll és tudja hasznosítani az infót.
De ez ugye messze nem tud távolságot tartani (THC). Akkor ettől jobb , egyszerűbb és gyorsabb egy pneumatikus munkahenger a z tengely mozgatására ahol még az állandó fej távolságot ( ívhosszt ) is be lehet állítani egy négy görgős talp mechanikával (ezt meg én láttam egy olasz cnc plazmavágón ). De nem értem miért kellene a "kőkorszak " felé visszamenni , ötletelni mikor bevált megoldások vannak , működnek . Mint írtam ( ha olvastad ) nem a léptetővel van a probléma hanem az áttétellel . Nagyobb menetemelkedésű orsó oszt "jóccakát" . Nem nagy súlya van a fejnek így felesleges nagy léptetőmotort betervezni azaz egy 2 Nm-es bőven tudja amit kell .
Nem baj ha nem linkelem be az egész internetet ügye ahova bejárok cég vágatni mindenféle motyit ott is így van megoldva. 4 fet hídban hajt egy ablaktörlő motor szerű valamit, ami egy fogaslécen rángatja a fejet. belövésnél ahogy változik az ömledék miatt gondolom a fesz, le fel rángatja, majd miután átlövi, megáll mint a cövek és végig pontosan tartja a távolságot...
persze minden bizonnyal léptető mocival is lehet ezt csinálni, csak arra akartam vele kitérni, hogy lehet nagyobb mocit illik berakni léptetőből ami a sebességet is tudja, és persze rendesen megküldve árammal, maximális fesszel, hogy biztos lelépje amit kell
mondom ezt partszélről, de amitn kész a lézergravírozó, ez a következő project, mert nagyon megtetszett!
sok helyen látom hogy nem léptető hanem egyenáramú motor van a Z-n amit a magasság állító direktben vezérel, cserébe hihetetlen gyorsasággal teszi ezt... igaz ahhoz H híd kell amit pwm szabályozni illik...
Annyit azért megjegyeznék ezzel kapcsolatban : ha lehet ne kis menetemelkedésű orsót használj mert lassú lesz a fej emelése . Legalábbis nekem 2 mm-es a menetemelkedése a golyósorsónak és emiatt lassú lett , túlzottan meg nem tudom emelni a léptetőmotor fordulatát ezért télen másik "Z" egységet akarok majd összeállítani ami remélem sokkal gyorsabban mozgat majd .
A pisztolyban egy elektróda van,a másikat azt fúvókának nevezzük(ha ezt is mint elektródát fogod fel ,indításnál, akkor igen),de ez nem a pisztolyon belül levő fő és segéd elektróda ahogy értelmeztem a kérdést. Az elektróda és a fúvókára kötött + pilot vezeték között jön létre a pilot ív.Ha nincs pilot,akkor az elektróda és az anyag között jön létre a teljes ív.De először itt is az elektróda és a fúvóka között (belül)jön létre az ív,amit a levegő kifúj és ez a plazma ív utána az elektróda és az anyag között fenn marad. Hf gyújtás mind a két módszernél kell.A pilotnál plusz egy vezeték megy a pisztolyhoz,a fúvókához.
Vazze de én sem vagyok egy hobbit alkat és ha beülök az autóba akkor a víz 80%-a kifolyna az ablakréseken . Vagy úgy gondoltad , hogy toljam az autót ?
Persze, mert a hordoval csak csokkented a terfogatot. Ha a kicsit leengedett ablakon dugnad be a locsolocsovet az autoba es ugy kezdened feltolteni, sokkal tobb ferne bele.
És persze adtam egy nagy pofont megint magamnak .Mai próba alapján a gépi fejet nem gyújtja be a HF csak a kézit . Annyira sikeres volt a HF-es egység gyújtás teljesítmény csökkentésem .. szerelhetem vissza a régit ... kell nekem ennyit variálnom .
Csikarc | 5045
2018-09-25 19:20:36
[1989]
Ma ez már a negyedik tankolásom a Zafirába és persze még pár kanyart be kell terveznem a napokban . "Eszi" az asztal a vizet .
remrendes | 4150
2018-09-25 19:10:38
[1988]
Nem ugy van, hogy a HF-es az anyag es az elektroda kozott fog ivet, a Pilotban pedig a pisztolyon belul van a ket polus? Tehat ez utobbit be lehet gyujtani a levegoben is.
Szia! A fejben egy elektróda van és van a fúvóka.Itt többféle képen is be lehet gyújtani. 1.A fejben az elektróda alap helyzetben kontaktusba van a fúvókával.A levegő hatására az elektróda kicsit megemelkedik és ív keletkezik a fejben.Ezt az ívet kifújja a levegő a kis lyukon ahol kialakul a plazma ív.Ha rákötöd a fúvókára a test (+)ágat,ha ellenálláson keresztül akkor kapsz egy pilot ívet. Ha közelíted a testhez a pilt ívet ,és az ív eléri a vágandó anyagot,akkor az elektróda és az anyag között fog folyni az áram.A kisebb ellenállás felé, az elektróda és az test között fog kialakulni a ív. Ezt külső ívesnek is nevezik.Ha direkt rákötöd a testet a fúvókára ,akkor az elektróda és a fúvóka között alakul ki a maximális vágóáram.Ilyenkor nem fémes anyagot is lehet (vágni,üveget lyukasztani stb. )vagy melegíteni.Ez belső íves.Fém vágásánál a külső íves nagyobb energiát ad. 2.A nagyfeszültségű gyújtásnál nem ér össze az elektróda és a fúvóka,e két alkatrész között a nagyfeszültség zárja rövidre - munka kábelt és a +testet ,vagy ellenálláson keresztül a pilot ívet. Az ív itt is a fentiek alapján alakul ki.Ha nincs pilot íved,akkor a fúvóka és az anyag (test) között kontaktusnak kell lenni a jó gyújtás érdekében. A munka feszültségre egy becsatoló trafóval ültetik rá a nagyfeszültséget. Átszúrásnál nagy a feszültség ingadozás ami a THC-t megbolondítja.Ezért az anyag vastagság függvényében kell az átfújási időt beállítani.Átfújás után is nem árt egy kis időt adni a THC-nek,hogy az ív stabilizálódjon.
van egy kis homály a plazma kérdésben, hogy is működik maga a fej a nagyfesz gyújtásos ?
A fejben eleve két elektróda van, egy munka és egy gyújtó? és amikor közelít a test csinál a gyújtó elektróda ívet amit utána a munka elektróda tart fent?
Ami még homály hogy a beszúrást, tehát amikor elsőnek átlövi az anyagot, lehet valahogy tudni mikor van meg, vagy csak minden lemezhez, és adott géphez van egy idő amennyi idő alatt biztos megteszi?
Előre is köszi!
Tóth R Béla | 28
2018-09-24 17:09:51
[1985]
Üdv mindenkinek! Érdeklődnék, hogy van-e esetleg valakinek eladó plazmavágó gépe, ha igen üzenetben paramétereket, képeket, árat legyen szíves küldjön már.
Előre is köszönöm!
pixel66 | 425
2018-09-24 09:50:45
[1984]
Rendben,majd megírom. Hamarosan összeáll a gép és fogom tudni tesztelni.
Ertem, szoval kulon mukodteted a hengert es annak a vegen ezzel egyutt a mikrokapcsolot is. En valami ilyesmi iranyba indultam (lenn a kepen). Mondjuk meg csak szallingoznak be az anyagok, szoval nem biztos, hogy vegleges megoldas. Hogy valami hasznosat is mutassak, ejjel talaltam, hatha valakinek ilyenre lenne szuksege.
Igen,azt láttam,de gondoltam hátha van itt valakinek és tud mondani róla valamit. De már vettem egy Alfawed 50-est. Ez viszont a leírásban szereplő adatokat Kicsit túl is teljesíti vágásban.Rendes pilot ív van benne,és nem zavarja be az asztali számítógépet sem. Így meg vagyok vele elégedve.
Nekem sem volt addig gond a MACH3-al míg a THC-t nem próbáltam tesztelni , sőt még akkor is jó volt míg párhuzamos porton keresztül ment . Viszont átállítva ethernetes csatlakozásra már nem kezelte az UP-DOWN jeleket , no ekkor gondoltam meg a váltást az UCCNC-re .
Egy korábbi gépemnél a felületkeresés, tapintás így működött. A videón az első, korai beállításokkal látható a Z tengely referenciapont felvétele. Mach3-al ment a gép. Nagyon jól összelehet hangolni a gépet a mach3-al.
A tegnapi hegesztésemről eszembe jutott, hogy azt is mennyire nehéz megoldani, az ív felvétlt meg ilyenek, gondolom itt is megzavarhatja az elektronikát.
Vagy odaragad a pálca, akkor mi van ?
Csikarc | 5045
2018-09-22 15:54:41
[1968]
A "Floating Z"-nek pedig egy kis pneumatikus munkahenger lett átalakítva . Egy kis mikrokapcsoló az oldalára ill. még egy a végére ami már végállásra van bekötve .
Ez már UCCNC-vel megyen . A THC is tesztelve lett persze még csak nyomógombokkal de tökéletesen reagált a z tengely nem úgy mint a MAC3-nál ahol csak párhuzamos porton keresztül működött .Persze még nagyon lassúra van állítva .
Ez nem átalakított pisztoly. Csak a kopó alkatrészek gyáriak. Felhasznált anyagok: AWI gázterelő elektróda befogóval,lánghegesztő szára,vízvezeték hollander stb. Ez azért nem annyira alap!