Mindig is az volt vele a tervem, hogy -próbálva az eredeti/gyári műszaki állapotát megtartani- a lehetőségekhez képes "rendbe rakom/felújítom". Hiányos a "készlet", szinte semmim nincs hozzá az alapgépen kívül, de...
Technikatörténetet kedvelőként/becsben tartóként, én úgy gondolom, így is szép darabja lesz szerény kis gyűjteményemnek.
Előzmény: Szalai György, 2021-04-14 11:42:29 [46335]
Mivel a -kistehetség : kicsigép- párosítás apró szaporulatot fialt, eladtam inkább forgatónak. De maradtak a fotók. Ott láthatóak mellette a menetmásoló alkatrészei is.
Nem sok minden látszik belőle - a képen az orsóház mögött az a rúd, +szán, +íves kar a menetmásoló szerkezet. (Ami egyben van nálam gép, azon agyon van burkolva, erről a cnc-sítettről meg le lett bontva - most nem tudom fotózni, képem meg csak ez van...) Nagyobb gépeken van előtte egy fogaskerék áttétel. RT26-nál 1:2-höz (az orsóházon látszik), tehát ennél a mestermenet kétszer akkora emelkedésű, mint a vágandó.
Úgy tíz éve őrizgetek egy ilyen Emco Unimat-SL kis esztergát. Régebben, mutattam is pár képet róla. Eléggé leharcoltan került hozzám, teccik' rajta, hogy...van gépi előtolása is. Nah' szóval... Azt hiszem "most jött el az ideje", hogy egy kicsit rendbe szedjem, törődjek vele.
Tyű, most nézem az ebayen hasonló szerkezetért már 650ezernél jár a licit és még nagyon nincs vége. Kicsit jobb állapotúnak tűnik, meg talán több tartozék van hozzá, de nem sokkal több.
Pedig esztergályostól vettem, még aggódtam is, hogy ér ez ennyit Annyit tudok róla, hogy megvette 10-20 éve, de nem használta, mert nagyobb gépeken dolgozott. Ismerősöm ismerőse.
Valami dokumentációt lehet erről szerezni? Magyar lenne a legjobb, angol is jó, de ugye abban az időben még nem volt annyira felkapott nyelv az angol, de ha német van csak, azzal is előrébb lennék.
Ezt a köszörűt én szétszedtem előtte, bádog és spiáter. Nem fúrtam ki a fasza asztalomat miatta! Ennek már vagy 5-6 éve. Vennem kell még két blitzfogót, hogy pótoljam ezt a két patentfogót!
Akkor csak gyártsad az órákat, de már konkurenciád is van, múltkor egy parkolóban odajött hozzám egy jómagyar egyén és eladásra kínált egy svájci órát. Mondtam, kösz nem érdekel és nem vagyok a főnöke, de a végén 1 db ezresért is oda adta volna, de már futottam.
Van egy késtartóm amihez szeretnék még + betéteket. Ha valaki felismerné, milyen gépre való vagy mi a neve, típusa bármi és megosztaná velem azt megköszönném.
Ha esetleg van eladó valakinek, ne tartsa magában.
Köszönöm
Kappann
Vetesi75 | 1667
2021-04-09 14:50:58
[46306]
Olyan 300ezer környékére tippelek. Órásnak, modellezőnek kincs egy ilyen masina.
Hirtelen elhatározással vettem egy ilyen órásesztergát nulla szaktudással, apró biszbaszokat esztergálni, valamikor és valamin el kell kezdeni...
Kíváncsi vagyok, szerintetek mennyi ennek a reális értéke így mindennel együtt?
bobo | 13
2021-04-06 21:35:11
[46302]
Üdv a szakiknak! A véleményeteket szeretném kérni a képen látható koronggal kapcsolatban a múlt héten vettem.Forrasztott lapkás kést szeretnék vele élezni.Illetve mekkora sebesség kellene neki hogy jól működjön.A válaszokat előre is köszönöm.
KoLa | 7592
2021-04-05 21:58:47
[46301]
Én nem vagyok ennyire tudományos! köszi a pontos adatokat! Fog ez menni a K10-el is.
Pont ma a felszabadulásunk ünnepén jött ez a srác Oroszországból! A csapágy külsőre vág, valamilyen menetet!65hrc-re! köszörült késsel! Nálam ez a K10-es piros késsel valósulhatna meg, mivel már sok 'zéger'gyűrű hornyot szúrtam be vele 2mm szélességben csapágy külsőbe.
Én megkóstolnám a helyedben, ha nincs a közelben keménységmérő! Egy sarokletörési próbaesztergálás, egy 45 fokos rapidkéssel sokat elárul az anyagról 200 rpm körül próbáld!
Sziasztok, Tanácsot szeretnék kérni. Az első kérdés, hogy lehet menetet vágni egy kínai ER32-es befogó szárára? A másik, hogy ha igen, akkor milyen késsel / lapkával? Köszi!