Ez attól van, hogy biciklist már kisgyerek korod óta látsz. Pedig ha belegondolsz az sem valami túl stabil dolog az egy nyomon futó két virsli gumijával mégis rengeteg embernek kortól és lakhelytől függetlenül természetes, hogy azzal közlekedik. Az egykerekű ugyanúgy megy, csak itt a hátsó kereket az elektronika "helyettesíti", gyorsítással-lassítással nem engedi sem előre sem hátra dőlni a gépet. Mindezt olyan gyorsan, hogy észre sem veszed. A maradék egy kerék meg az egyensúlyozáshoz, kormányzáshoz kell pont úgy mint a biciklinél. Ami szokatlan, hogy nem kézzel hanem lábbal "fogod a kormányt", de gyorsan meg lehet szokni.
Egyébként az tény hogy alapból nem kéne drágának lenni az ólomakkunak. Mostanában drágultak meg (10éve) az ólom és a kénsavra kivetett EU-s környezetvédelmi sarcok és szigorítások miatt.
Nem kell nagyobb bátorság mint a biciklihez. Cserébe kicsi, kompakt, nem kell tekerni és mindkét kezedet szabadon használhatod. Jól kiegészíti a városi közlekedést. Bármilyen járműre fel lehet szállni vele mert nem nagyobb egy aktatáskánál. Ha autóval megyek Pestre már nem szempont, hogy az uticélhoz minél közelebb találjak parkolóhelyet. De szabadidős tevékenységként sem rossz, városnézéshez kifejezetten alkalmas. Londont egy nap alatt keresztbe-kasba bejártam vele úgy, hogy mindvégig a felszínen haladtam, mindent láttam. Egy "normál" turista ehhez metrot használ és csak a megállók szűk környékét látja a helyi nevezetesség megtekintésekor, majd irány a föld alá a következő látványossághoz.
Ezek indító akkuk, és igen nagyon olcsó. Ezek olyan 20-50teljes ciklust bírnak. Egy rendes ciklusálló munkaakku ólmosból, ami mondjuk bír 200ciklust, százezres tétel. Ehhez képest akár az általad linkelt 200ezres lítium akku legrosszabb esetben 2000ciklust bír, de gyakorlatban az 5000ciklus sem lehetetlen.
És ezt nem lítium elfogultságból mondom.
Nekem az otthoni szünet mentesemen ólom akkuk vannak 12V 600Ah kapacitásban. Jó fajták, de bontásból származnak és kezdenek hagyatlani. Jó cucc, és úgy gondoltam jó lesz ez nekem, még is csak olcsóbb mint egy lítium, és itt nem igazán számít a súly, meg ilyesmi. Aztán pofára estem, mert amikor jobban elmélyedtem benne rá kellett jönnöm hogy nem így van.
Ezek után azt kell mondanom, hogy egy két nagyon speciális alkalmazást leszámítva ahol indokolt lehet, az ólomakkuk csak maradiságból vannak velünk. Én amúgy most rendeltem a Priusom ólom akkuja helyére a linkelt lítiumból, mert a gyári ólmos 40Ah-s 60ezer forint, az olcsóbb utángyártottak valamiért csak 2 évet bírtak, ez meg örök élet+2nap.
Az a baj, hogy nem nézted vissza miből indul ki az egész beszélgetés. Segítek: "Nekem például nagyon megfelelne egy olyan kategóriájú villanyautó ami alig nagyobb a régi velorexnél alig fogyaszt a kis tömege miatt, elvisz egy pár kilométerre a melóhelyemre,...". Pár kilométer megtételéhez bőven elég a tizedannyiba kerülő ólomakku. Az elektromos autók legnagyobb hátránya a mai napig a hatótáv, amit jelenleg LiIon akkuval tudnak csak úgy-ahogy megoldani. De ha a hatótáv igény pár 10 km akkor miért nem jó megoldás a régi de olcsó akku? (Amit ráadásul még a rézmunkaidős bodzaszedők is újra tudnak hasznosítani egy udvaron rakott tábortűz és egy zománcos lavór igénybevételével.) A LiIon akkuk újrahasznosítása kicsit költségesebb egy egyszerű beolvasztásnál, nem gondolod?
Legolcsóbb ólom? A Bosch azért nem az olcsó kategória. De akkor támogassuk a hazai ipart. Ez csak 16500 Ft és nagy eséllyel 4-5 évet ugyanúgy kibír mint egy márkás típus.
Sok szerencsét kívánok ólomakkus személyautó gyártásához...
Li-ion az nem "divatos" hanem szükséges, mert jelenleg nincs jobb. Nagyon sok oka van annak hogy nem ólomakkusok ma már az autók, de a "divat" nincs azon a listán.
Egyébként az elektromos egykerekűm "természetesen" LiIon akkupakkal van szerelve és elégedett vagyok vele. Egy töltéssel némi szerencsével 40 km-t tudok gurulni vele, kicsit nehezebb dombos terepen 30 km-t. Mindezt 500 W-os motorral és alig több, mint 11 kg súly mellett 15-20 km/h sebességgel. Inmotion V5
Főnökömnek van egy elektromos ebből. Siemens villanymotor van benne, és ólom akkus volt, de a motorvezérlő ezekben elég gyakran döglött és elég speciális. Motorral együtt kéne cserélni, úgy aztán már kinőtt belőle egy akácfa annyit állt a kertben
Na, de amúgy elnézést, kicsit felhúztam magam a köztudatban lévő makacs tévedéseken.
Ólom akku helyére egy az egyben be lehet tenni a LiFePO4 azaz LFP akkut. Annyi hogy nem 6 hanem 4 cella kell 12V-onként. Még a töltésvezérlőt sem kell lecserélni. Egy az egyben működik. Ez a fajta ráadásul kifejezetten nem szeret kigyulladni, jóval biztonságosabb mint az ólomakku. Tartóssága is ennek a legjobb, és ez a legkevésbé hárklis, azaz lehet mély kisütés, magas töltés, nem kifejezetten zavarja. Tehát ilyen ólom akkuhoz tervezett alkalmazásokba ideális.
Pl. egy Tornádó kerékpár felújításánál, vagy az említett Romet autó akkuja ha elhasználódik, csak ilyennel érdemes anyagilag és használhatóság szempontjából is.
keri | 14086
2021-09-23 10:20:49
[4745]
na meg ezt a tűzveszélyes lítium akkut is jó lenne már elfelejteni. Magyarországon ami kigyulladt villanyautó abban pont az ólom akku gyulladt meg Töltésvezérlő is kell az ólom akkuhoz is.
A ha látnád a drónomat mekkora becsapódásokat élt túl a leg tűzveszélyesebb lítium polimer akku, pedig nincs védőtokban mert az is plusz súly. Miközben 700gramm össztömegnél 1200W teljesítménye van. 4G gyorsulást tud propellerekkel. Ezt ólom akku nem tudja.
A rossz minőségű ólom akku olcsóbb, de fajlagosan az is jóval drágább. A minőségű tartós ólomakkuknak már az induló ára sem olcsóbb. Miközben lényegesen kevesebb a probléma egy lítium akkuval, üzemeltetési szempontból is és minden paramétere jobb.
Messze nem jobb, kisebb az energiasűrűsége, de ma még olcsóbb és kevésbé "háklis". Nem kell hozzá töltő/kisütő áramkör, érzéketlen az ütődésre, nem tűzveszélyes és minden nagyobb faluban lehet kapni. Persze, hogy ma a LiIon hajtás a sláger, ennek ellenére még mindig ólomakkuval indítják az összes dízel és benzines autót/teherautót/mozdonyt/traktort stb., pedig a LiIon is bírja a nagy áramot. Vajon miért nem tértek át a kisebb és korszerűbb LiIon akkura?
Biztos sok embernek tetszett volna még így is. Ismerek itthon olyat aki használja ezt a típust, igaz ő már átalakította lítium akkusra. De ahogy az ipari robotot is inkább elviszik bezúzatni, ahelyett hogy eladnék vas árban azoknak akik tudják hasznosítani, gondolom itt is inkább hagyták lerohadni, mint eladják.
Léteznek ilyenek, és nem is vészes az áruk. Ráadásul nem a most "divatos" LiIon hanem a jó öreg ólmos munkaakkuval mennek. Mivel közel vannak hozzánk, elmentem megnézni és pár 10 km megtételére tényleg jók. Ha beáldozod a hátsó ülést simán berakhatsz még egy bazi nagy akkut és különösebb elektronika nélkül többszörözheted a hatótávot. ZTech 95E ZTech 96E ZT 94
Aki látott már öreg Fiat Topolínót...na olyasmi kellene inkább dizájnilag mint a welorex. Aki szerintem valami ilyesmit fog gyártani az úgy fog vele aratni mint anno a Vespa.
Biztos sokan belebotlottak már EBBE a neten keringő álhírbe ahol az elektromos autókat próbálta valaki lejáratni, de kiderült mi a helyzet és felsült a próbálkozásával. Viszont azt azért nem értem, hogy ezeket a 8 évnél fiatalabb autókat miért nem lehet megreparálni és a kínai kisembereknek olcsón eladni, ahelyett hogy hagyják elrohadni, vagy ez az adott tipus tényleg annyira gagyi, hogy nem érdemes.? Nekem például nagyon megfelelne egy olyan kategóriájú villanyautó ami alig nagyobb a régi velorexnél alig fogyaszt a kis tömege miatt, elvisz egy pár kilométerre a melóhelyemre, elég lenne hozzá egy hajtási igazolvány, hogy ne kelljen vizsgáztatni. A lényeg, hogy menjen vagy ötvennel, ne ázzak meg és kicsi legyen a rezsije. Persze ez lehet, hogy senkinek nem érdeke? Jut eszembe: kis akksit napközben töltenék napelemmel amit cserélnék esténként...vagy ez nagyon zöld ?
PSoft | 18689
2021-09-21 14:24:22
[4733]
„A hűtővízként használt helyi folyók reggelente gőzölögnek,...”
Itt is azon aggódnak sokan, hogy Paks-2 után majd csak pirospaprikát kell szórni a Dunába, és...lehet merni a halászlevet.
Ugyan lehet megújuló meg alternatív energiákról beszélni, de az acélgyártáshoz a mai napig rengeteg kokszot használnak amit elég nehézkes lenne széllel vagy Napsugárral helyettesíteni, de még az atomerőművek sem alternatívák. Úgyhogy amíg német acélgyártás lesz addig szenet is fognak bányászni és jelenleg Európa legnagyobb acélgyárai ott vannak.
A fejtés körül 4-5 szénerőműhöz futószalag rendszer viszi az anyagot, a helyiek csak "felhőgyárnak" hívják az erőműveket a kibocsátott pára miatt. A hűtővízként használt helyi folyók reggelente gőzölögnek, a környék időjárása az utóbbi 20 évben megváltozott, szinte minden nap esik.
Akkortájt döntöttek arról, hogy a bánya tovább terjeszkedik, és elnyeli a közeli Manheim városkát. Még katasztófaturistaként áthajtottunk rajta: minden kiürítve, ablakok bedeszkázva, ember-állat sehol. Mint a Walking Dead-ben egy szellemváros :/
Ez a maximális terhelhetőség. Ahogy az autó indító akkuknál a néhány másodperces indító áram, amit megadnak, de mivel ez szünetmentesbe való ezért van 10perces terhelhetőség. Erre van optimalizálva. Kapacitásra az Amperóra van megadva, esetleg a Wh is előfordulhat.
Az atomerőművek (de akár a szén és olajerőművek) üzeme folyamatosan és jól képzett szakembergárdát igényel. Az újraindítás sem olyan mint amikor begyújtok a sparheltba. Ezeket csak úgy szeszélyből politikai okokból kockáztatni...nem tudom érdemes e? Én minden téren azt látom, hogy a túlbonyolított rendszerek üzemeltetése egyre nagyobb gondot jelent, főleg az új generációnak akik az alapokat nem kapták meg, csak gombokat nyomogatnak miközben a háttérben halvány fogalmuk sincsen mi történik. Ha belebirizgálnak az elektromos energiatermelő és elosztó rendszerbe és bedől az egész akkor ...de ezt inkább nem folytatom. Mostanában egyre több jel mutat arra hogy hozzá nem értők beleugathatnak.
Az egy dolog, hogy hülyék, de vezető gazdasági hatalomként az EU-t tekinthetjük IV. német birodalomnak is. Régebben és most is ők fújják a passzát szelet az EU-n belül, az Euro bevezetését is ők erőltették és ők húzták belőle a legnagyobb hasznot. Most pedig a "központban" bajok vannak, ez kihat a teljes birodalomra így az EU energiatermelésére és felosztására is.
Szép ZÖLD jövő? Minap felkaptam fejem, olvasom a cikket, a németek beindították a szénerőműveket, mert annyira zöldek, nem akarnak szemetet hagyni a föld felszínén, ezért inkább égetnek. Ja, megvan miért, azt nyilatkozták, hogy idén kevesebbet fújt a szél.... ahham, mindent értek. Meg ha kevesebbet süt a nap is, akkor mi lesz? Ja, majd kicsit elhalasztjuk a klímasemlegességet, amit annyira akarunk, hát sötétbe nem maradhatunk... Érthetetlen irányba halad a világ kereke..... Nem vitaindító. Csak az elmúlt hetek témájához illik.
Csikarc | 5045
2021-09-10 21:20:11
[4720]
Wattot is megadnak hozzá mint adatot nem csak amperórát.
A szünetmentes is egy inverter és ezért gondoltam a felhasználási lehetőségként napelemekkel táplálni. Bár nincs szinkronizálva a hálózati frekvenciával mert nem az a funkciója de szigetüzemeléssel el tudom képzelni.
Nálam a munkahelyemen ennél nagyobb van. SOKKAL nagyobb, de az is csak kis ideig működik, ameddig a dízel generátor elindul és stabilon adja az áramot. Vannak munkahelyek ahol áramszünet nem lehet.
Szünetmentes tápegységet nem szoktak napelemre kötni, mert az nem arra való. Legalább is én erről soha nem hallottam. Ha áramot akarsz tárolni akkor van arra akkumulátoros megoldás, de drága, nekem nem éri meg.