szerintem nálad lógó bemenetekkel 1/ 32 lesz a mikrolépés
Vagyis magyarul 32*200 = 6400 step- pel tudja a 3 mm t . Ami 6400/3 = 2133.333 step per unit a mach ban ( és minden híresztelés ellenében be is lehet írni )
Végre a kalibráción is túl vagyok, viszont nem értem, hogy miért ilyen amilyen.
A gépem egyik tengelye, egy 3mm menetemelkedésű (Sz.József, itteni tagtól vásárolt) trapézmenetes orsón mozog (zx100-as anyával).
A léptetőmotor hagyományos 200 lépéses bipoláris, és a vezérlője meg ilyen: DRV8825
A microstep lábai a levegőbe vannak, tehát a gyári lehúzóellenállás miatt 3db LOW érték, ami full step módot jelent.
Nincs áttét, ennyi az egész, és a képlet alapján: 200pulse/3mm=66.6 step (/1mm) (jól számolom?)
Viszont rátettem a gépre egy régi orosz 0.01mm-es mérőt, és 2134 lépésre állítom a mach3-at, a step/dir pluse 5us, és így adja a valós elmozudlás értékeit.
Nem az orsó "kalibrálatlansága" ez az óriási számbeli különbség, hanem valami user error lesz, tehát hol rontom el a számolást?
A szakemberek ezt azonnal észreveszik reményeim szerint, én meg szeretném érteni, hogy 66.66 (amúgy se lehetne megadni tört számot a "steps per" mezőbe a mach3-ban) helyett hogy lehet 2134 értékkel jó a gép?
Mindennemű információt előre is köszönök!
Pali79 | 702
2018-04-05 15:38:41
[16815]
Tényleg, milyen igazad van! Ez nekem eszembe se jutott.
Sajnos nincs, de már ez is segítség, hogy tudom, ez a helyes beállítás! Elviszem egy barátomhoz, akinek van szkópja. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Hát pedig ennek így kellene működnie. Ha a főorsó PWM beállításai jók akkor 0-255 terjedő tartományban egy 0-100% kitöltésű PWM jelet kellene kapjál a kimeneten. Van esetleg szkópod amivel ellenőrzni tudnád?
Ezzel megvagyok, igazából már tudom használni is a lézert, de csak max teljesítményen. Beállítás is megvan M3-be M5-kikapcs, Mach3-ban a Ports & Pins - Spindle fülön a PWM control bekapcsolva, spindle pulley 0-250-ig beállítva, de nem eszi meg az S parancsot. Sajnos ha S10-et vagy S200-at írok, akkor is ugyan az a végeredmény....
tutorialokat találsz a YouTubon A lényege az hogy exportalsz a ProE-ből egy semleges APT kodot amit átraksz IMSPost(Fanuc=Mach3) beállítások stb ( cnc munkafelület asztal ......gépfüggő ) .
Sziasztok! Esetleg valaki tudna segíteni nekem Mach3 PWM beállítással kapcsolatban? Diódás lézerrel szeretnék sütögetni, de valahogy nem sikerül kicsiholni azt a fránya PWM jelet.
van valakinek proE-hoz Mach3 postprocessor-a? Állítólag bármelyik Fanuc jó hozzá, de hátha valaki tesztelte melyik az igazi. Köszönöm előre is
Pali79 | 702
2018-04-03 05:49:47
[16801]
A Klavió honlapján fent van még az a verzió ami tudja az importőr, valami 1.8 körüli volt az utolsó ami tudta. A jelenlegi verzió már 3. valahányas. Ha telepítéskor kiválasztottad a Lazycam telepítését akkor azzal tudsz bűvészkedni. Sajnos nem 100%-os az sem, béta verzió maradt és nem fejlesztik tovább. Nekem még nem sikerült úgy használni, hogy ne kelljen utólag belenyúlni a g-kódba, de ez lehet az én hiányosságom.
Lenne egy kis problémám ami a leírásban világosan benne van az a Mach3-ban amit használok nincs benne magyarul a .dxf import! Ezt hogyan tudnám előcsalni? Minden segítséget KÖSZÖNÖK ELŐRE!
Törölt felhasználó
2018-03-29 23:05:25
[16797]
Tudja valaki, hogy MACH3 TURN mikor jelez UC100 cnc motion control hibát? (mintha a c tengely megállásához lenne köze)
Egy célgépet építek és jó lenne ha minden ciklus indításnál felvenné a 0-pontokat! Lehetséges azt megcsinálni a mach3-al?
Köszönöm!
Ferkóka | 335
2018-03-15 11:57:16
[16788]
Üdv! A plazmavágó gépemen Mach3 program van, és azt szeretném kérdezni, hogy a THC min. értékhez hogyan tudok mínusz értéket beállítani? Lehet hogy nem is lehet?
PSoft | 18592
2018-03-14 12:04:40
[16787]
Ebből a varázslóból, volt régebben(még Magi idejében)egy ékezetes magyar betűket is tudó verzió. Azt próbáld keresni valahol.
A Mach mindíg okoz meglepetést.Már igen magabiztos lesz az ember fia, azután jön a bosszu. Szeretnék a"Segédüzem" előlapjára feliratokat. Nosza, elő a varázslót (Write), már korábban sikerült. Van egy, csak DEMO-nak nevezett kis gépem, "kezében" ceruza. Ezt a laptopomon keresztül használom, ezzel tanulom a Machot, ha valahol várakoznom kell. Nos a feliratokat ezzel könnyedén megtettem, meg is tudtam mérni, mekkora lesz a felirat. No, hiába használom élesben a másik gépen, ott úgy csinál, mintha megtenné, de nem jelenik meg: sem a G-kód, sem pedig a felirat. Mi lehet az oka. A Mach nevemre licenszes!
Tiger03 | 29
2018-03-05 16:30:28
[16783]
Igen van hozzá egy fájl, amit bemásoltam a megadott helyre. Még egy lehetséges hiba lehet, mivel a gépen nincs com port így egy com-usb kábellel kötöttem össze.
nekem is van ilyen. Gond nélkül működik. Már régen telepítettem de ha jól emlékszem volt hozzá valami fájl amit be kellet másolni a mach3 ba. Majd megnézem megvan e még a dokumentáció.
Sziasztok! Esetleg tudna segíteni valaki aki már állított be ilyen MPG-t. Elvileg csak a kézi kerék nem akar működni,az összes többi jól működik. Lehet valamit még ki kell pipálni vagy valami értéket beírni. Köszönöm.
Pali79 | 702
2018-03-01 13:08:29
[16775]
Én csak koca CNC-s vagyok ritkán használom a gépet és kevés szerszámom is van. Tehát nem nagy matek nekem a rajzot adott szerszámhoz tervezni. Tudom nem éppen korrekt eljárás, de működik. A másik, hogy ismerkedem a Fusion 360 programmal és a marópálya generálásnál meg kell adni a szerszám adatait és azzal számolja a marópályát, nem használ szerszámkorrekciót, cseréve viszont olyan G-kódot is tud csinálni amit olyan vezérlők is tudnak kezelni amikben nincs szerszámkorrekció funkció.
Úgyérted amikor CAD-del tervezel, inkább ott adod meg, és a MACH3-ban akkor nem is kell aktiválni a korrekciót?
De ugye akkor ennek a hátránya, hogy ha nincs pont akkora maró kéznél, és a CAD nincs kéznél csak a G-Kód, akkor a kód nem futtatható, mert nagyobb/kisebbek lesznek a méretek.
Az eljárást jól érted, de ezzel nem csak kört tudsz csinálni, hanem meghatározott sugarú és meghatározott kezdő és végpontú íveket. A G2-vel órával megegyező irányban mozog G3-mal óra ellen.
A kompenzációs kérdésedre sajnos nem tudom a választ, sose használtam még. Nem bízok annyira az ilyen dolgokban. Egyszerűbb G-kódnál inkább úgy írom a kódot, hogy belekalkuláljam a szerszámot. A kompenzáció is csak akkor tud jól működni ha a szerszámtáblád teljesen korrekt.
Tehát ha jól értem, ahol áltunk (rajon origo - narancs X), onnan rámegyünk a kör vonalára valahol (rajzon piros kör), majd kiadjuk a kör parancsot úgy, hogy x és y-t nem adunk meg (ez akkor azt jelenti, hogy ide kell visszajönnie). I & J-vel pedig inkrementálisan hivatkozunk a középpontra, ami történesen az origo.
Egy kérdésem van: Mach3-ban körvonalnál is működik a jobbról balról kompenzáció, ha segédlépesben jól vezetjük oda a marót?