Szerintem minden "benzinbuzinak" előbb-utóbb végül is be kell látniuk hogy a villanyos sokkal jobb. Legalább is ha esze van belátja, ha nincs akkor is rá fogják kényszeríteni a helyzetek. 10 év és azután szerintem nem lesz sok benzin / dízel autó. Na de ezt már vitáztuk, majd meglátjuk kinek lesz igaza, a "benzinbuzinak" vagy a villanyszeretőnek...
Ma délelőtt voltam Malmőbe (tőlem 25km) és láttam ott már vannak elektromos buszok. Nem fantasztikus, de ha lett volna időm lefényképeztem volna egyet. Remélem Lund megye (ahol én lakom) is hamarosan bevezeti. Nálunk natúr-gáz buszok vannak, azok pedig nagyon zajosak, annak ellenére hogy (világos) "zöldek". Dízelbuszok már nincsenek itt a városokba meg helyi járatokon, csak a hosszú távolságiak dízel.
Egy újabb (gondolom hazugság ebben itt ilyet leírni) szösszenet a környezettudatos pénzköltésről: "Állami támogatás nélkül gyakorlatilag földbe állt a villanyautók értékesítése Magyarországon, és idénre már nem is számolnak azzal, hogy újra megnyílik a pályázati lehetőség - mondta a Pénzcentrumnak Kovács Pál. A Hyundai Holding Hungary Kft. ügyvezetője." Nincs kétmillió ajándékpénz, így jó a benzines, meg a füstös dízel is?
RJancsi | 5811
2021-09-28 08:45:52
[4807]
Ugyan nekünk már régebben került a tetőre a napkollektor meg a napelem is, nem műszaki hanem pénzügyi alapon elemeztük a dolgot. A pályázathoz szükséges épület-energetikai szakvélemény, az előzetes tervek, engedélyezés, kivitelezés, megvalósulási terv stb. többe került volna, minthogy teljesen legálisan, ÁFA-s de nem pályázatos kivitelezővel csináltattuk meg. Egy céggel szerződtünk, ő végezte a tervezést, papírmunkát, kivitelezést. Kb. 20%-ot és ki tudja mennyi időt nyertünk azzal, hogy nem pályázatból épült meg.
Ez nem bepalizas. A palyazatos napelem nagyon kifizetodo. De a lent leirtak igazak. Nem sokan valasztottak onkent a bruttos elszamolast, pedig akinel nem a "matek" a lenyeg, azoknak mindegy lenne.
Ha valakit bepaliznak valami fogyasztói szemétre és belemegy, akkor az esetek kilencven százalékában magának sem vallja be hogy megszívtam, hanem löki tovább a valahol olvasott marketing szöveget. Természetesen ez az itteni műszaki vénájú fórumtagokra nem érvényes mert Ők alapból...szakmai hozzáértésük okán.. átlátnak a szitán.
Csak ennek az egésznek vajmi kevés köze van a környetzettudatossághoz. Ez csak fedősztori. Igen, valakinek van "felesleges" pénze -tudjuk amúgy ilyen nincs-, szóval banki kamat 0 közeli. Jön a napelem ergo látszólag ingyenáram. Gázkazán lecserél, elektromos fűtés, okosbojler, klíma mindenütt...ugyanis én nem adom el apróért az általam termelt energiát, az az enyém, elhasználom! Játék a számokkal, osztok/szorzok még mindig van felesleg, van még pénzem is..... Á jöhet a villanyautó.... Ha jól kalkulál a delikvens, pár ezer forint mínusszal zárja az évet és örül. Mert spórolt egy csomó pénzt, ez kamat. Ami valahol igaz is, meg nem is. Csak ennek semmi köze a környezetvédelemhez, meg a fenntartható jövőhöz. Kizárólag a fogyasztói társadalomban a felhalmozás, és a fogyasztás növeléséhez.
Szerintem a Keri is tud számolni, csak nem mindenben gondolkodunk ugyan úgy. Az meg nem baj, mert ha mindenki ugyan úgy gondolkodna akkor unalmas lenne az élet mert semmiről nem tudnánk vitázni / beszélni egy rövid idő után...
Én is azért vettem elektromos autót, hibridet, meg napelemet mert volt rá pénzem. Ha nem lett volna akkor nem tudtam volna venni.
Kettőtök közt az a különbség, hogy a te gondolatod valóban környezettudatos, de számolsz és szerinted sem éri meg a beruházás, mert mindennek van határa. Ő meg megvette a napelemet, meg a villanyautót mert volt rá pénze, de mivel éjszaka simán tölthet az egyéb módon megtermelt energiával, az egész addig nem igazán érdekli, amíg nullszaldósra elhasználja a nappal termelt áramot.
Ki beszél (rajtad kívül) egy hétig autó töltést? De nem lenne jó éjjel tölteni az autót azzal az árammal amit nappal termeltél...? Az én szerintem jobb lenne mint a nappal produkált áramot eladni mert nem lehet felhasználni mivel nincs sok akkor fogyasztás. Fogyasztás viszont jól megindul délután amikor a nap lemegy, hazajövünk, bedugjuk a kocsikat, főzni, meleg vizet használni kezdünk... stb.
Azon kívül, te mondtad hogy "Azért a 22kWh akkupakkal már egy hetes esőt is ki lehet húzni"
Azt hogy gondoltad? Mert szerintem nem jól... mert 22kWh az csak akkor elég egy hétre ha nagyon spórolsz, kocsit nem dugsz be tölteni. Igen, főáramszünetre elég, de ha valakinek van egy elektromos autója akkor nem tarthat sokáig az áramszünet, mert az autó leszívja gyorsan.
Azt is írtam hogy mindenkinek más követelménye van és más körülmények között él. Nem szó szerint, de gondolom lehet a szavak között olvasni, mert azt írtam hogy nálunk rövid áramszünet nagyon ritka, az nem probléma. Ezért nekem 22kWh akku az értelmetlen lenne. Csak akkor lenne értelme ha a nappali termelést naplemente után tudnám használni, de arra 60kWh akku kellene NEKEM. Viszont még a 22kWh is nagyon drága, 60kWh az elérhetetlen.
Félreértettem, de akkor is drága. Nekem mint ahogy írtam 39 táblás napelemem van inverterrel, akku nélkül és 12kEUR volt az ára mindennel együtt. Mivel van egy elektromos és egy hibrid autónk, a 22kWh akku nem elég még fél órára sem. Ha nappali termelést tudnánk tárolni az jó lenne, de sajnos nincs arany bányám. Minimum 60kWh akkura lenne szükségem hogy naplemente után használható legyen, pláne télen amikor fűteni is kell, bár akkor kevés itt a nap azt tölteni...
Nem probléma keresésről van szó, hanem tényekről. Úgy tudom neked is van elektromos autód, tehát neked sem lenne elég egy heti fogyasztásra, de igen, rövidre igen. Viszont hogy drága az is így van. Lehet kapni nálunk is ilyen megoldást, itt is ugyan olyan drága. Azért nincs nekem. 135 éves villanyautó töltésekről én szerintem senki nem írt, ezt félreértetted. Igen, ez a jövő, valahogy tárolni kell. Csak a jelenlegi megoldás nem nagyon jó, mert drága. Ez tény, nem probléma keresés.
Na kezditek megint a probléma keresést. Engem hagyjatok ki ebből. Én csak azt írtam hogy lehet kapni. Aztán hogy ti akkuról akartok 135 évig villanyautót tölteni, az már legyen a ti bajotok. Normálisan megtervezve és használva ennyi bőven elég szigetüzemre is.
Azér a 8,8 M forint egy 10kW napelem (28 tábla 360Wp)rendszer inverterrel, és egy 22kWh akkuval. Nem tudom milyenek az árak felétek, de az ért itt 4MHUF körüli az akku ~11kEUR. Nem azt mondom, hogy olcsó, meg azt sem, hogy megéri a jelenlegi körülmények között. De az belátható, hogy nem tartható fenn a jelenlegi megoldás, hogy minden napelemes kiserőmű akkumulátorként tekint a hálózatra és úgy is használja mert még megteheti. Valószínű nem az akkumulátorok hozzák el a jó megoldást önmagukban, de részük lesz benne.
8.8 millió forint... kb. 25 ezer EUR az pedig több mint kétszerese annak amit én fizettem az egész mindenre, 39 paneles, 12kWh inverter stb. munkával, adóval, 25 év garanciával.
„Azért a 22kWh akkupakkal már egy hetes esőt is ki lehet húzni”
...az egyik autót félig tudnám tölteni vele, két órás esőre elég lenne, egy hetesre nem.
Nálunk ritkán van áram szünet, úgyhogy nem éri meg. Jó lenne naplemente után, főleg télen, de arra legalább kétszer ekkora kellene nekem, az meg még drágább. Inkább egy tartalék autót vennék és nappal tölteném őket. és minden másnap autócserével járhatna feleségem, mert ugyan annyiba kerülne mint egy 60kW-os Leaf.
Micsoda szerencse, hogy már kapható. Kicsit drága, kb 62 évi villanyszámlám ára. Ha esetleg rászánom magam egy ilyen rendszer beruházására megígérem, hogy majd 137 éves koromban beszámolok róla, megérte-e
Sziget üzemhez kellene akku is, a Huawei inverterei ezt már tudják. Ha nincs akku, akkor két szélsőségesen változó termelési/fogyasztási igényt nem tud az inverter kielégíteni. Ha jön egy felhő, akkor leáll a mosógép meg minden, ha vissza jön, akkor meg ráindul monden újra? Jobb ha inkább nem megy semmi, szerintem.
A mostani inverteremmel az a legnagyobb bajom, ha áramszünet van (bejelentett vagy váratlan), az inverter is egyből lekapcsol hogy ne termeljen rá a hálózatra. Ezt abból a szempontból megértem, nehogy a hálózat javításán dolgozók enyhe bizsergést érezzenek, amikor a szándékosan áramtalanított vezetékbe a házi erőművek pár kW-ot rátermelnek. De ilyenkor miért nem kapcsol "sziget üzemre" az inverter? Rendben van, ha a hálózaton nem érzékel "központi" áramot, akkor ne termeljen rá, De bosszant, ha a tetőre pakolt 4,5 kW napelem csak forrósodik a hűtőm/fagyasztóm meg olvadozik, semmi villamos hálózati eszközt nem tudok üzemeltetni mert a saját áramomat sem használhatom fel.
Láttad már egy pedelec árát? Azért már rendes motorkerékpárt is adnak, vagy autót. Tehát ha nem akarsz elfáradni akkor motor, ha nem akarsz elfáradni akkor rendes bringa.
Ez a pedelec csak egy olyan motor, amire nem kell jogsi, csak egy jogi kiskapu, bár ennyi pénzért azért egy moped jogsit simán le tud bárki rakni.
Igen, a megújulók terjedésével, előbb utóbb elérkezik az a pont amikor a meglévő fosszilis erőművek nem tudják kompenzálni a kiszámíthatatlanságot, azt pedig vagy ilyen, vagy konténer méretű közösségeket kiszolgáló akkukkal lehet megoldani.
Sajnos drága, nekem nem éri meg, azért nincs. De gondolom 5-10 év múlva jobban meg fogja érni... vagy nem. Mert 5-10 év múlva sokkal több elektromos autó lesz és mindenkinek kell akku, ezért lehet hogy sokkal drágább lesz. Ha csak nem talál valaki ki úgy, olcsóbb és jobb aksikat a jenleginél.
Közlekedési eszközként is lehet rá tekinteni. Kocsival sem akarnak elfáradni az emberek azért használják. Erre jó a pedelec is. Amúgy városi közlekedésre az egyik legjobb mód. Hamarabb végigérek a városon a reggeli és délutáni csúcsban bicajjal mint kocsival, és le sem izzadok.
Amúgy MTB vonalon ha az ember nem a max rásegítésen használja (mert akkor amúgy teperen ~15-20km lenne a hatótáv és az tényleg elveszi a kerékpározás élményét, mintha motorozna az ember) nagy távokat meg lehet vele tenni, olyan útvonalakat végigmenni amit csak egy edzett kerékpáros bírna.
Egy hasonló véleményű barátom elvittem egy jót MTB-zni ebike-al a Bükkbe, kb. 50km-es túrára. Hozott pulzus mérőt is, hogy majd ő megnézi, hogy mennyire fárasztó ez. 170-es átlag pulzussal tolta végig. Elfáradt. Csak közben megtettünk 3x akkora távot, megmuttam neki 3x több helyet mint amit saját erejéből bírt volna.
Bringám is van (kettő is, egy országúti és egy trekking) és egyik sem villanyos rásegítésű. Az a hétvégékre van, nem napi közlekedsére. Nem akarom az egykerekűt dicsőíteni, de egy bicóval elég nehézkes felszállni bármilyen városi tömegközlekedési eszközre. Nem is tudom lehet-e? De még egy összecsukható rollert is kiutálnak maguk közül az utasok, mert állítva a koszos kereke óhatatlanul hozzáér valaki ruhájához. Az egykerekűmet meg vagy kézben tartom vagy ha lerakom és a lábam közé veszem szinte észre sem venni. Egy kis kedvcsináló a műfajhoz:
Én megértem ezeket a kis egyszemélyes közlekedési eszközöket. Tömegközlekedés, autó kiváltására nagyon jók, főleg szűkebb városi környezetben. Nagyon utáltam amikor még busszal kellett mindenhova mennem. Sokat kell rá várni, lassú, tömött, fárasztó, másfele megy, átszállni. Inkább kakaós csigát vettem az anyámtól bérletre kapott pénzen, és jártam bringával mindenhova Annak persze megvan a hátránya hogy nincs hova tenni, meg fáraszt, leizzad az ember ami nem mindig megy. Na de most már van pedelec, ami elektromos rásegítésű bringa. Szóval már ettől sem kéne elfáradni, csak akkor hol marad a bringázás értelme? Hol a sport? Minek tekerni ha el sem fáradok? Akkor már inkább menjen magától.
Két generációval ezelőtt az emberek nagy része alig hagyta el az országot, a vidékiek még a falujukat sem. Nagyszüleinkre nem volt jellemző, hogy repülővel mentek volna nyaralni. Ahogy fejlődik a világ, felgyorsul a közlekedés és (időben) csökkennek a távolságok. Abban igazad van, hogy egyre több az elhízott ember, akinek a napi mozgásszükséglete a hűtőajtó nyitogatásában merül ki.
Előzmény: Szalai György, 2021-09-23 16:24:46 [4769]
Szalai György | 9544
2021-09-23 16:24:46
[4769]
Még két generáció és el is felejtik a „városbéli puhányok nyavajások”, hogy ha mennének valahová, akkor az egyik lábukat kicsit előrébb kell tenni, aztán a másikat, és így tovább. Teszek egy vigyort a végére, pedig nem vicc.
pontosítok: "Jobb mint a 2 vagy a 3 vagy 4 kerék" úgy értem, hogy a célomnak egy ilyen egyszerű szerkezet megfelel, és ami nincsen az nem romlik el, nincsen súrlódása, fogyasztása stb. De hátránya persze még azért lehet pl egy hatalmas taknyolás az aszfalton De lehet, hogy akkorát mégsem tanyáznék mint amikor kb 50 éve a bringám első kereke leblokkolt és én szabályosan fejre álltam, szerencsére a doki háza előtt. A nyoma a mai napig megvan.
Na erre nem is gondoltam. Pedig nyilván láttam már ezeket nyargalászni. Jobb mint a 2 vagy a 3 vagy 4 kerék. A kaszni helyett egy jó kis esőkabát is megteszi kapucnival persze mert az esernyővel talán még meg is emelkednék. Szeretném valahol kipróbálni azt hiszem...de tényleg, kedvet kaptam, kösz!!!
Nem. Ennek a feszültség tartománya egybe esik az ólmos akkuéval, így be lehet tenni a helyére. Annyi a hátránya, hogy hidegben csökken a teljesítménye, tehát indító akkunak lehet már kevés lenne, de Priusban csak a számítógép, és fékhidraulikát kell megtáplálni, így nem okoz gondot, azt hidegen is meghajtja. Most amikor kipusztult az ólmos akku, 2Ah-s modell akkuról indítottam be szóval a 40Ah-s LFP akku bőven elég.