Sziget üzemhez kellene akku is, a Huawei inverterei ezt már tudják. Ha nincs akku, akkor két szélsőségesen változó termelési/fogyasztási igényt nem tud az inverter kielégíteni. Ha jön egy felhő, akkor leáll a mosógép meg minden, ha vissza jön, akkor meg ráindul monden újra? Jobb ha inkább nem megy semmi, szerintem.
A mostani inverteremmel az a legnagyobb bajom, ha áramszünet van (bejelentett vagy váratlan), az inverter is egyből lekapcsol hogy ne termeljen rá a hálózatra. Ezt abból a szempontból megértem, nehogy a hálózat javításán dolgozók enyhe bizsergést érezzenek, amikor a szándékosan áramtalanított vezetékbe a házi erőművek pár kW-ot rátermelnek. De ilyenkor miért nem kapcsol "sziget üzemre" az inverter? Rendben van, ha a hálózaton nem érzékel "központi" áramot, akkor ne termeljen rá, De bosszant, ha a tetőre pakolt 4,5 kW napelem csak forrósodik a hűtőm/fagyasztóm meg olvadozik, semmi villamos hálózati eszközt nem tudok üzemeltetni mert a saját áramomat sem használhatom fel.
Láttad már egy pedelec árát? Azért már rendes motorkerékpárt is adnak, vagy autót. Tehát ha nem akarsz elfáradni akkor motor, ha nem akarsz elfáradni akkor rendes bringa.
Ez a pedelec csak egy olyan motor, amire nem kell jogsi, csak egy jogi kiskapu, bár ennyi pénzért azért egy moped jogsit simán le tud bárki rakni.
Igen, a megújulók terjedésével, előbb utóbb elérkezik az a pont amikor a meglévő fosszilis erőművek nem tudják kompenzálni a kiszámíthatatlanságot, azt pedig vagy ilyen, vagy konténer méretű közösségeket kiszolgáló akkukkal lehet megoldani.
Sajnos drága, nekem nem éri meg, azért nincs. De gondolom 5-10 év múlva jobban meg fogja érni... vagy nem. Mert 5-10 év múlva sokkal több elektromos autó lesz és mindenkinek kell akku, ezért lehet hogy sokkal drágább lesz. Ha csak nem talál valaki ki úgy, olcsóbb és jobb aksikat a jenleginél.
Közlekedési eszközként is lehet rá tekinteni. Kocsival sem akarnak elfáradni az emberek azért használják. Erre jó a pedelec is. Amúgy városi közlekedésre az egyik legjobb mód. Hamarabb végigérek a városon a reggeli és délutáni csúcsban bicajjal mint kocsival, és le sem izzadok.
Amúgy MTB vonalon ha az ember nem a max rásegítésen használja (mert akkor amúgy teperen ~15-20km lenne a hatótáv és az tényleg elveszi a kerékpározás élményét, mintha motorozna az ember) nagy távokat meg lehet vele tenni, olyan útvonalakat végigmenni amit csak egy edzett kerékpáros bírna.
Egy hasonló véleményű barátom elvittem egy jót MTB-zni ebike-al a Bükkbe, kb. 50km-es túrára. Hozott pulzus mérőt is, hogy majd ő megnézi, hogy mennyire fárasztó ez. 170-es átlag pulzussal tolta végig. Elfáradt. Csak közben megtettünk 3x akkora távot, megmuttam neki 3x több helyet mint amit saját erejéből bírt volna.
Bringám is van (kettő is, egy országúti és egy trekking) és egyik sem villanyos rásegítésű. Az a hétvégékre van, nem napi közlekedsére. Nem akarom az egykerekűt dicsőíteni, de egy bicóval elég nehézkes felszállni bármilyen városi tömegközlekedési eszközre. Nem is tudom lehet-e? De még egy összecsukható rollert is kiutálnak maguk közül az utasok, mert állítva a koszos kereke óhatatlanul hozzáér valaki ruhájához. Az egykerekűmet meg vagy kézben tartom vagy ha lerakom és a lábam közé veszem szinte észre sem venni. Egy kis kedvcsináló a műfajhoz:
Én megértem ezeket a kis egyszemélyes közlekedési eszközöket. Tömegközlekedés, autó kiváltására nagyon jók, főleg szűkebb városi környezetben. Nagyon utáltam amikor még busszal kellett mindenhova mennem. Sokat kell rá várni, lassú, tömött, fárasztó, másfele megy, átszállni. Inkább kakaós csigát vettem az anyámtól bérletre kapott pénzen, és jártam bringával mindenhova Annak persze megvan a hátránya hogy nincs hova tenni, meg fáraszt, leizzad az ember ami nem mindig megy. Na de most már van pedelec, ami elektromos rásegítésű bringa. Szóval már ettől sem kéne elfáradni, csak akkor hol marad a bringázás értelme? Hol a sport? Minek tekerni ha el sem fáradok? Akkor már inkább menjen magától.
Két generációval ezelőtt az emberek nagy része alig hagyta el az országot, a vidékiek még a falujukat sem. Nagyszüleinkre nem volt jellemző, hogy repülővel mentek volna nyaralni. Ahogy fejlődik a világ, felgyorsul a közlekedés és (időben) csökkennek a távolságok. Abban igazad van, hogy egyre több az elhízott ember, akinek a napi mozgásszükséglete a hűtőajtó nyitogatásában merül ki.
Előzmény: Szalai György, 2021-09-23 16:24:46 [4769]
Szalai György | 9488
2021-09-23 16:24:46
[4769]
Még két generáció és el is felejtik a „városbéli puhányok nyavajások”, hogy ha mennének valahová, akkor az egyik lábukat kicsit előrébb kell tenni, aztán a másikat, és így tovább. Teszek egy vigyort a végére, pedig nem vicc.
pontosítok: "Jobb mint a 2 vagy a 3 vagy 4 kerék" úgy értem, hogy a célomnak egy ilyen egyszerű szerkezet megfelel, és ami nincsen az nem romlik el, nincsen súrlódása, fogyasztása stb. De hátránya persze még azért lehet pl egy hatalmas taknyolás az aszfalton De lehet, hogy akkorát mégsem tanyáznék mint amikor kb 50 éve a bringám első kereke leblokkolt és én szabályosan fejre álltam, szerencsére a doki háza előtt. A nyoma a mai napig megvan.
Na erre nem is gondoltam. Pedig nyilván láttam már ezeket nyargalászni. Jobb mint a 2 vagy a 3 vagy 4 kerék. A kaszni helyett egy jó kis esőkabát is megteszi kapucnival persze mert az esernyővel talán még meg is emelkednék. Szeretném valahol kipróbálni azt hiszem...de tényleg, kedvet kaptam, kösz!!!
Nem. Ennek a feszültség tartománya egybe esik az ólmos akkuéval, így be lehet tenni a helyére. Annyi a hátránya, hogy hidegben csökken a teljesítménye, tehát indító akkunak lehet már kevés lenne, de Priusban csak a számítógép, és fékhidraulikát kell megtáplálni, így nem okoz gondot, azt hidegen is meghajtja. Most amikor kipusztult az ólmos akku, 2Ah-s modell akkuról indítottam be szóval a 40Ah-s LFP akku bőven elég.
Ez attól van, hogy biciklist már kisgyerek korod óta látsz. Pedig ha belegondolsz az sem valami túl stabil dolog az egy nyomon futó két virsli gumijával mégis rengeteg embernek kortól és lakhelytől függetlenül természetes, hogy azzal közlekedik. Az egykerekű ugyanúgy megy, csak itt a hátsó kereket az elektronika "helyettesíti", gyorsítással-lassítással nem engedi sem előre sem hátra dőlni a gépet. Mindezt olyan gyorsan, hogy észre sem veszed. A maradék egy kerék meg az egyensúlyozáshoz, kormányzáshoz kell pont úgy mint a biciklinél. Ami szokatlan, hogy nem kézzel hanem lábbal "fogod a kormányt", de gyorsan meg lehet szokni.
Egyébként az tény hogy alapból nem kéne drágának lenni az ólomakkunak. Mostanában drágultak meg (10éve) az ólom és a kénsavra kivetett EU-s környezetvédelmi sarcok és szigorítások miatt.
Nem kell nagyobb bátorság mint a biciklihez. Cserébe kicsi, kompakt, nem kell tekerni és mindkét kezedet szabadon használhatod. Jól kiegészíti a városi közlekedést. Bármilyen járműre fel lehet szállni vele mert nem nagyobb egy aktatáskánál. Ha autóval megyek Pestre már nem szempont, hogy az uticélhoz minél közelebb találjak parkolóhelyet. De szabadidős tevékenységként sem rossz, városnézéshez kifejezetten alkalmas. Londont egy nap alatt keresztbe-kasba bejártam vele úgy, hogy mindvégig a felszínen haladtam, mindent láttam. Egy "normál" turista ehhez metrot használ és csak a megállók szűk környékét látja a helyi nevezetesség megtekintésekor, majd irány a föld alá a következő látványossághoz.
Ezek indító akkuk, és igen nagyon olcsó. Ezek olyan 20-50teljes ciklust bírnak. Egy rendes ciklusálló munkaakku ólmosból, ami mondjuk bír 200ciklust, százezres tétel. Ehhez képest akár az általad linkelt 200ezres lítium akku legrosszabb esetben 2000ciklust bír, de gyakorlatban az 5000ciklus sem lehetetlen.
És ezt nem lítium elfogultságból mondom.
Nekem az otthoni szünet mentesemen ólom akkuk vannak 12V 600Ah kapacitásban. Jó fajták, de bontásból származnak és kezdenek hagyatlani. Jó cucc, és úgy gondoltam jó lesz ez nekem, még is csak olcsóbb mint egy lítium, és itt nem igazán számít a súly, meg ilyesmi. Aztán pofára estem, mert amikor jobban elmélyedtem benne rá kellett jönnöm hogy nem így van.
Ezek után azt kell mondanom, hogy egy két nagyon speciális alkalmazást leszámítva ahol indokolt lehet, az ólomakkuk csak maradiságból vannak velünk. Én amúgy most rendeltem a Priusom ólom akkuja helyére a linkelt lítiumból, mert a gyári ólmos 40Ah-s 60ezer forint, az olcsóbb utángyártottak valamiért csak 2 évet bírtak, ez meg örök élet+2nap.
Az a baj, hogy nem nézted vissza miből indul ki az egész beszélgetés. Segítek: "Nekem például nagyon megfelelne egy olyan kategóriájú villanyautó ami alig nagyobb a régi velorexnél alig fogyaszt a kis tömege miatt, elvisz egy pár kilométerre a melóhelyemre,...". Pár kilométer megtételéhez bőven elég a tizedannyiba kerülő ólomakku. Az elektromos autók legnagyobb hátránya a mai napig a hatótáv, amit jelenleg LiIon akkuval tudnak csak úgy-ahogy megoldani. De ha a hatótáv igény pár 10 km akkor miért nem jó megoldás a régi de olcsó akku? (Amit ráadásul még a rézmunkaidős bodzaszedők is újra tudnak hasznosítani egy udvaron rakott tábortűz és egy zománcos lavór igénybevételével.) A LiIon akkuk újrahasznosítása kicsit költségesebb egy egyszerű beolvasztásnál, nem gondolod?
Legolcsóbb ólom? A Bosch azért nem az olcsó kategória. De akkor támogassuk a hazai ipart. Ez csak 16500 Ft és nagy eséllyel 4-5 évet ugyanúgy kibír mint egy márkás típus.
Sok szerencsét kívánok ólomakkus személyautó gyártásához...
Li-ion az nem "divatos" hanem szükséges, mert jelenleg nincs jobb. Nagyon sok oka van annak hogy nem ólomakkusok ma már az autók, de a "divat" nincs azon a listán.
Egyébként az elektromos egykerekűm "természetesen" LiIon akkupakkal van szerelve és elégedett vagyok vele. Egy töltéssel némi szerencsével 40 km-t tudok gurulni vele, kicsit nehezebb dombos terepen 30 km-t. Mindezt 500 W-os motorral és alig több, mint 11 kg súly mellett 15-20 km/h sebességgel. Inmotion V5
Főnökömnek van egy elektromos ebből. Siemens villanymotor van benne, és ólom akkus volt, de a motorvezérlő ezekben elég gyakran döglött és elég speciális. Motorral együtt kéne cserélni, úgy aztán már kinőtt belőle egy akácfa annyit állt a kertben
Na, de amúgy elnézést, kicsit felhúztam magam a köztudatban lévő makacs tévedéseken.
Ólom akku helyére egy az egyben be lehet tenni a LiFePO4 azaz LFP akkut. Annyi hogy nem 6 hanem 4 cella kell 12V-onként. Még a töltésvezérlőt sem kell lecserélni. Egy az egyben működik. Ez a fajta ráadásul kifejezetten nem szeret kigyulladni, jóval biztonságosabb mint az ólomakku. Tartóssága is ennek a legjobb, és ez a legkevésbé hárklis, azaz lehet mély kisütés, magas töltés, nem kifejezetten zavarja. Tehát ilyen ólom akkuhoz tervezett alkalmazásokba ideális.
Pl. egy Tornádó kerékpár felújításánál, vagy az említett Romet autó akkuja ha elhasználódik, csak ilyennel érdemes anyagilag és használhatóság szempontjából is.
keri | 14019
2021-09-23 10:20:49
[4745]
na meg ezt a tűzveszélyes lítium akkut is jó lenne már elfelejteni. Magyarországon ami kigyulladt villanyautó abban pont az ólom akku gyulladt meg Töltésvezérlő is kell az ólom akkuhoz is.
A ha látnád a drónomat mekkora becsapódásokat élt túl a leg tűzveszélyesebb lítium polimer akku, pedig nincs védőtokban mert az is plusz súly. Miközben 700gramm össztömegnél 1200W teljesítménye van. 4G gyorsulást tud propellerekkel. Ezt ólom akku nem tudja.
A rossz minőségű ólom akku olcsóbb, de fajlagosan az is jóval drágább. A minőségű tartós ólomakkuknak már az induló ára sem olcsóbb. Miközben lényegesen kevesebb a probléma egy lítium akkuval, üzemeltetési szempontból is és minden paramétere jobb.
Messze nem jobb, kisebb az energiasűrűsége, de ma még olcsóbb és kevésbé "háklis". Nem kell hozzá töltő/kisütő áramkör, érzéketlen az ütődésre, nem tűzveszélyes és minden nagyobb faluban lehet kapni. Persze, hogy ma a LiIon hajtás a sláger, ennek ellenére még mindig ólomakkuval indítják az összes dízel és benzines autót/teherautót/mozdonyt/traktort stb., pedig a LiIon is bírja a nagy áramot. Vajon miért nem tértek át a kisebb és korszerűbb LiIon akkura?