Ja és ezeket a "gereblye" szimbólumokat, amit a joint létrehoz, hogyan lehet eltüntetni a rajzról? (ha törlöm, törli az elemet is)
A másik, a komponensek menüsorban megjelenik kis karika, azzal aktívvá tehető egy komponens, a többi meg "fátyolos" lesz. Na, ezt visszakapcsolni már nem sikerült, csak visszalépéssel. Ez mire jó? -amúgyis aktív minden.
zozo | 5527
2017-08-08 12:18:04
[653]
Köszi a rémrendes tanácsot. Így müxik.
Érdekes, hogy egy fusion tárból letöltött axiális csapágyat a joint-tal nem tudtam a fészkébe tenni, semmilyen módon, folyton conflict-ot jelzett, nem jöttem rá, miért. Pontosabban behelyezte szépen a helyére, ott csücsült, aztán jött a warning, és persze OK-ra meg eltűnt belőle.
Move- val pedig, a tanácsolt középpont megadással szépen helyére került. Köszi.
János, a CTRL lenyomással ott marad valóban a középpont, csak nem engedi kijelölni. Tehát marad ilyenkor a középpont megadása, segéd elemként.
Body-kat összeszerelni szeretem a move/point2point paranccsal, most viszont az istennek se tudtam megfogni egy többlépcsős, üreges forgástest belső középpontját. Hiába forgattam, zoomoltam, a középpont megjelent, de ahogy vittem felé nyilat, rögtön eltűnt.
A többi középpontot simán meg lehetett fogni. Érdekes, hogy ha hosszan nyomom az egeret, a lenyíló menüben nem szerepelnek középpontok, csak face-ek. Viszont nem enged face-t kijelölni. Nálatok is így van? (A cad-ben frankón lehetett így összeszerelni.)
Végül persze komponensként már az assemble menüben át tudtam tenni, akkor már adta az összes belső felületet is. Úgy látszik, néha muszáj komponenseket gyártani, ha az ember szerelni akar több idétlen darabot.
Tök jó viszont a fusion alkatrész tára, komponensként lehet onnan is letölteni cuccokat. Korábban a grabcad-ról töltöttem, de az idegeimre ment, hogy utána napokig jöttek a különféle ajánlatok, tucat emailben.
Ja, és még valami. Ha hosszú idő után visszalépek egy korábbi sketch editálásához, visszalép az idővonal is, aztán ott is marad, kilépés után is. Aztán csak keresek, hogy hová lett ez+az. Aztán klikkelgetni kell többször az "idővonal végére" nyílra, mire megjelenik. Ez is csak nálam fordul elő, vagy a kilométernyi hosszú idővonal miatt van?
remrendes | 4219
2017-07-31 10:36:11
[649]
Nem tudom, nem szoktam figyelni. Nehany fajlt megtalalni a c:\Users\username\AppData\Local\Autodesk\Autodesk Fusion 360\itt a legnagyobb meretu konyvtar\W.login\ utvonalon
Érdekes hogy offline módba kapcsolva is elérhető a fájl, a másik hogy tervezés közben igen nagy adatforgalmat generál, ha épp csak lesem a képernyőt akkor is... Ez normális? már mint a nagy adatforgalom?
Szia, hát mondhatom vegyes. Vannak fekete ívek, körök és egyenesek, valamint fordítva is. Én is észrevettem, hogy nagyon randa kinézete van, de nem néztem utána, mit jelent ha megfeketedik.
Nagyon sokat módosítgattam a rajzot, aztán volt ami visszakerült a törölt helyre, sok offset is volt, persze a korábbi offsetet nem engedte újra, több új sketch-et indítottam, aztán volt amit töröltem később, szóval egy kínlódásos rajz, mert adott határon belül kell elhelyeznem több dolgot. Lényeg, ennek a sok módosításnak tudtam be, hogy kék-fekete a sketch.
Köszi a választ. Nem próbáltam a kezdő pontból átmozgatni, de lehet, hogy akkor nem jönne elő. Majd kipróbálom, ha megint észreveszek ilyet.
Néztem egy másik alkatrészt is, ott az alkatrész méretek, távolságok jók, viszont pl. az egyik kör középpontjának Y koordinátája (alul megjelenő sorban) mondjuk Y100, a vele azonos vízszintes vonalra rajzolt kör közepének Y-ja meg Y100.01. Persze ha csak ennyit csinálok, minden OK, csak későbbi szerkesztgetések során mászik el.
Gyanítom még azt is, hogy mindkét esetben kényszereztettem körökhöz tangenciális egyeneseket, lehet, hogy ott számolja el magát. Hasonló rajzomon, ahol nincs ilyen kényszer, minden klappol.
Volt ma még egy érdekes dolog. Egy 9 darabos body-t akartam egyben, ponttól-pontra átmozgatni. Szépen a helyére tette, körbeforgattam, hogy minden rendben-e, majd leokéztam, erre szanaszét szórta a bodykat. Aztán 4-et egybeolvasztottam és úgy már vitte a maradék -öt is magával.
Általában a letörést lekerekítést mindig a legvégén érdemes csak rátenni, különben bekavarhat. A szögben találkozó éleken levő lekerekítésekkel sajnos van, hogy nem bír mit kezdeni
Sketch rajzoláskor szoktam úgy elhelyezni újabb kört, vagy más kiinduló pontot, hogy a bázis ponttól elindítok egy segédegyenest pl. 80-ra, onnan 90 fokban fel 20mm-t, majd onnan 45 fokban 15-öt. Csak mert oda kell jutnom, de máshonnan nem tudok. Aztán leteszem a kört, vagy amit kell, majd a segédvonalakat törlöm.
Csakhogy most azt vettem észre, aminek a szerkesztés végén kerek 100mm-nek kéne lennie, arra azt írja a measure ponttól-pontig mérés, hogy 100.014. Hogy a fenébe csalja oda azt a bő századot? Talán mert a fokokra eddig tized mm-es pontosság volt beállítva a preferencies-ben?
Van mikor elfelejtem enterrel rögzíteni a fokot, helyette csak egérklikkel megyek tovább, talán ezeknél tud csalni kicsit.
3D-s látványrajzon persze nem gond, csak ha erről akar az ember g-kódot is generálni, akkor már zavaró lehet.
No, ilyennel nem találkoztam még, vagy csak nem emlékszem
Sketch rajzolás után gondoltam átmozgatom az egész rajzot, de a nyilak megjelennek, a rajz nem mozdul. Mondom sebaj, rajzolás közben volt méret amit lakatoltam, tehát fix/unfix megoldja. Csakhogy nem tudom ezzel sem kikapcsolni a fixálást, próbáltam egyenként a vonalakat ki-be kapcsolni, egyenként kijelölve nem is mutat fixálást, viszont ha az egészet kijelölöm, akkor rögtön lelakatolja.
Biztosan van még valami opció, amit nem találok. Valaki esetleg kapásból?
Végülis a copy-val megoldottam, aztán az eredetit töröltem, de csak értenem kéne, miért nem tudtam a sketch-et mozgatni.
Csak megjegyzem, a copy-t is leszögelte keményen
köszi.
vjanos | 5568
2017-07-07 22:19:30
[628]
Szteroid :D
Amikor beimportálod, ott lehet skálázni. Nem inch-mm módon, hanem egy szorzót tudsz megadni. Iránytót függően 25.4 vagy 1/25.4. Utólag meg azt hiszem van scale sketch.
EGY " dupla kérdésem lenne: ha a Fusionba beviszek egy rajzot zoll-ban utánna hogy tudom ezt a végén miliméterbe átvariálni? van e a Fusionnak ilyen konvertálási lehetősége, másik, volt pár hónapja szó a magyarosításról, ez megvalósul-e illetve lehet csatlakozni a támogatott kiválasztottakhoz ??
Gondolkodtam a dolgon. Első nekifutásra sima testmodellben rajzolnék hullámos vonalakat, ezek mentén végigextrudálnék karikákat, majd a kapott "gilisztákat" kivonnám az előlapból. Persze ez melós, meg a kapott felület keresztmetszete inkább tarajos lenne, mint szép hullámos.
Hétvégén még agyalok rajta, talán a sculpt-tal lehet jobbat is kihozni.
Szabad felületek modellezésében kellene egy kis segítség. Sosem foglalkoztam még komolyabban a Fusion-ban, sem a Solidworks-ben ilyen szabad felületek modellezésével. Gépterezéshez nem igazán volt rá szükségem és most nincs rá annyi időm, hogy alaposan végigtanulmányozzam ezt a modult.
Amit meg kellene oldanom. Lényegében ez egy vastag készülék előlap. Tehát minden oldala sík, csak az elülső síkján vannak az előlapon végigfutó hullámok. Se az amplitúdójuk nem egyforma, nem is párhuzamosak és nem is egyenesek. Olyan szépen lecsillapodó formában futnak végig az előlapon. Az elülső hullámos felületet valószínűleg egy a kontúron körbe futó rádiusszal össze kell dolgozni az oldalsó sík felületekkel.
Hogyan, melyik eszközzel lenne érdemes nekiállnom a Fusionban?
Előre is köszi a válaszokat.
sastas | 1219
2017-06-07 21:27:51
[620]
Kipróbáltam, kell neki egy BaseFace, és ahhoz képes gyönyörűen széthúzza őket. Utána sajnos kézzel kell elrendezni őket, de már ez is jobb, mint kézzel kényszerezni, majd rendezni, meg minden.
Igazából ezt a cad-cam alapozót kb ugyanígy tudnám megtartani (arra meg ott a videó), sokat nem változtak a módszerek amikkel rajzolok. Persze menet közben jött be sok kisebb nagyobb újdonság a progiba, de ebből is van amit használok van amit nem. Erre nem tudnék egy egész napot építeni.
Vannak olyan számomra ismeretlen részek, mint a Sculpt vagy a Mesh modellező, amikbe már régóta tervezek belemélyedni, csak idő híján nem jutok oda. Esetleg ezekből egyszer, talán, majd...
Nem tudom mekkora érdeklődés lenne egyébként, pl ez a topik is elég kihalt Leginkább a youtube bombáz állandóan, hogy tegyek fel új videót, mert otthagynak a nézőim :D
Barátomnál van a gép, de eddig ő csak rajzokból dolgozott, ami meg magának kellett, fejben rakta össze, és corellal rajzolta meg 2D-ben. De már közben találtam megoldást, legalább a layout kialakítására, és az alkatrészek automata lefektetésére, az a nagyobb fájdalom egy 100+ alkatrészes modellnél. A videóban a lefektetéshez van egy script/addin, este próbálom ki ha hazaértem. DXF-et fogok exportálni, de azt ha 100 modellnél kézzel kell megcsinálnom kitépem az összes hajamat szálanként, és az nem egészséges.
Szerintem az ilyen vágósok általában sima DXF-eke várnak, és majd ők csinálnak terítéket ahogy jónak látják. Nem kerestem egyébként még ilyesmit, de biztos van
Lézervágáshoz van valami jó plugin F360-hoz? Van egy 3D modellem, ami 3mm-es lapokból áll, ami 3mm es rétegeltlemezt szimbolizál. Ebből tudok egyszerűen lézervágáshoz file-t generálni, vagy mindet kézzel kell rendeznem, és utána egy sektchre project-elni az összes geometriát, majd azt elküldeni vágni?
remrendes | 4219
2017-06-01 11:11:30
[612]
Oh, en is sok mindent lattam eddig a videon, amiben biztos voltam, hogy tud a Fusion is, de nem tudtam, hogy hol es hogyan. Kicsit ossze kellene keverni a SolidWorksszel, egezz jo program jonne ki belole
Sajnos csak most jutottam el odaig, hogy megnezzem a videoid. Csak gratulalni tudok, keves ilyen anyag van magyar nyelven meg a nagyobb nevu programokhoz is. Meg nem ertem vegig rajtuk, de folyamatban. En azert biztatnam a felhasznalokat a "Hole" funkcio hasznalatara, altalaban muhelyrajznal elonyosebb, mondjuk Fusionben meg nem csinaltam olyat. A "References" opcioval pedig lehet pozicionalni a furat kozepet.