HobbyCNC fórum
FTP tárhely: http://cnctar.hobbycnc.hu v0.9.6 Régi HobbyCNC oldal: http://archiv.hobbycnc.hu

Új regisztráció / Átregisztráció a régi fórumról

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Az alternativ energiák hasznosítása...

Időrend:
Oldal 32 / 130 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   28  29  30  31  32  33  34  35  36   Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

Törölt felhasználó    2021-10-08 13:07:06 [4940]

...közben az élet csak jobbult MINDENKINEK...

Hatvanas évek jobbak voltak mint az ötvenes.
Hetvenes évek jobbak voltak mint a hatvanas.
Nyolcvanas évek jobbak voltak mint a hetvenes.. stb. stb.

Tehát egyik lépés sem volt hülyeség, senkit nem csaptak be, de semmi "végső és 100%-os megoldás" nincs. Csak ez a sok tiltakozás és probléma keresés a hülyeség. Mert ha semmit nem teszel, semmi újat nem mersz használni, javítani, újítani akkor a fejlődés megáll, és lassan visszaindul. Tudom, vannak sokan akik azt szeretnék, mert "régen minden jobb volt" szerintük, de az igazság az hogy az agyuk be van borulva, azért akarják az időt visszafordítani.

Az idő megy előre ha akarod ha nem, aki haladni akar annak tanulnia kell, aki elmarad az minden nap hátrább marad.

Szénnel jobb fűteni mint fával.
Olajjal jobb fűteni mint szénnel.
Gázzal jobb fűteni mint olajjal.
Árammal jobb fűteni mint gázzal.
XXX-el jobb fűteni mint árammal.

Nem tudom mi az XXX, de valami lesz, az biztos, de ha lesz és még élek akkor megtanulom az mi. Ha az én agyam nem borul addigra...

Ezt fejlődének hívják. Az ember mindig tanul és halad előre, de nem mindenki. Van aki lemarad mert ezeket a dolgokat nem érti.

Előzmény: PSoft, 2021-10-08 11:32:07 [4933]

Kopirnyák | 2652    2021-10-08 12:54:06 [4939]

Na, egy újabb hazugság a földgázzal kapcsolatban magyarország miniszterelnökének szájából:
"Brüsszel szándékosan idéz elő olyan helyzetet, hogy a gáz- és szénalapú energia ára növekedjen, mert úgy vélik, így lehet küzdeni a klímaváltozás ellen, rákényszerítve a gazdaságokat a kevésbé környezetszennyező energiaforrásokra. Azonban, ha ilyen forrás nincs, akkor maradnak a magas áron elérhető források."

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-08 11:40:41 [4936]

Kopirnyák | 2652    2021-10-08 12:35:51 [4938]

Ja, az első mondatodra: úgy gondolom ez szervesen hozzátartozik a témához, ha megnézed RJancsi bánatára lett reagálva, hogy ő miért is nem tehetett szélkereket a háztetőre. Habár amint a korábban hozzászóló is bevallása szerint annyit nem ér, hogy amint az újdonság varázsa elmúlt, nem is igazán érdekli még az sem, hogy termel-e.

Kopirnyák | 2652    2021-10-08 12:31:51 [4937]

1. Mivel minden jel arra, hogy Európa nagy részét az oroszok látják el földgázzal, és mivel keresik, drága lett, ergo a nagy fogyasztók csökkentik a felhasználást, csökkennek majd egyes termékek mennyiségei, ami majd azt hozza, hogy drágább lesz, de biztosan ez is hazugság, vagy akár igaz is.
2. Az adott pillanatkép épp azt mutatja be, és nem szimulálja amikor egy ilyen nyomi ország energiaigénye maximumra emelkedik, és meglepő módon nem de. 10, vagy du. 14.óra, hanem épp estére amikor a ződ, már nem éppen ződ, szóval szabhatjuk. Persze biztos ezek a nyomorult energiaellátásért felelős intézmények is ilyen szirszar hazugságokkal szemetelik tele a levegőt, minthogy arról gondoskodnának, hogy estére a klíma alaposan lehűtse a házat, az okosbojler felfűtse a vizet, meg a kocsit is rá lehessen dugni arra a nyomi hálózatra. Jogos, nem azért vettétek, hogy éjszaka ne legyen áram, mert az mindig van.
3. Tehát ha naplemente körül nem fúj a szél, akár reggelig szélcsend van (ami nyáron nem ritka jelenség, és a turbinák 8-10 órán át csak fogyasztanak, akkor az rendben van)
4. Ha éjjel nem termel a napelem, akkor mi a görcsért dugja rá mindenki éjszakára a kocsiját a töltőre? Ja, mert áram az van, még éjjel is.
5. A másodállásos kollégám épp most fogja főállásban csinálni, mert akkora biznisz, hogy csak azzal akar foglalkozni. A látszat ellenére én is tudok számolni, több verziót kipróbálva is csak akkor érheti meg, ha: úgy mint te, 25 évre kifizeted a garanciát, mert itt kb 10. éveket adnak pl az inverterre. Ha nem fizetek bőséges felárat, imádkozok, hogy ne jöjjön egy brutál jégeső, ne romoljon el 25 évig az inverter, és a felelős szervek ne vessenek ki valamilyen formában adót/ hozzájárulást/ egyebet a rendszerhasználatért. Márpedig ingyen semmi nincs. Ja, és neki sincs napelem a tetőn. Ha valami időközben elromlik, és fejlettebb lesz, lehet a régi cuccal nem lehet párosítani, tehát akár ki is lehet dobni mindent a szemétre, és lehet venni újat.
6. Igen, ez nem régi dolog, és pl a szélerőmű parkok elég sok problémát is okoznak ahol vannak. Vagy mifelénk divat lett (gondolom sok támogatással) 50-100Ha szántóföldből napelemparkot telepíteni. Mert azt sem a meddő terültekre teszik, az túl egyszerű, hanem ahova az önös érdekek akarják.
7. A megoldás? Én ha okozok egy problémát, akkor azon dolgozok, hogyan oldjam meg. A jóléti, fogyasztói társadalmat nem én hoztam létre, sőt én sem, ahogy te sem bele születtél. A nyakunkba kaptuk. Ezt a problémát nem én idéztem elő, gondolkodjanak rajta a döntéshozók. Hiszen kutyaugatás nem hallik az égig..... de Csikarc nagyon szépen megfogalmazta reggel!

Ja, volt hogy akartam én is ilyen hipermodern, hőcserélős fűtős szellőztetős dolgot, aztán mikor kiderült mi mennyi, mennyi plusz energiaigénye van, stb. akkor úgy döntöttünk, hogy nem leszünk restek kinyitni a nyílászárókat szellőztetni, valamint ésszerű módon, nem 25-27 fokot tartva pazarolva fűteni, vagy nyáron ha meleg van, egy kis kereszthuzattal megoldjuk az esti meleg problémáját. Lehet vagyok annyira ződ, mint aki 20-40 milliós villany-benzin, villany-diesel, vagy szimplán villany autóval jár.

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-08 11:40:41 [4936]

Törölt felhasználó    2021-10-08 11:40:41 [4936]

Megint kezdődik...?

1. Nyugaton NEM verekszik senki az Orosz gázért, ezt te honnan szedted? Russia Today Tv-ből?

2. Igen, ha egy pillanatképet csinálsz akkor bármit be tudsz azzal bizonyítani, azt is hogy sem napelem, sem szél nem működik.

3. Általában a szél leggyöngébb naplemente körül, nem csak Magyarországon, itt is és máshol is.

4. Napelem termelése csökken amikor a naplemente közeleg, éjjel semmit nem termel.

5. Annak a "másodállásos" kollégádnak lehet hogy igaza van, azt lehetetlen eldönteni részletek nélkül, de az is lehet hogy nem jól számolta neked ki. Én inkább igazi szakértőt kérdeznék mint egy valakit aki "másodálláson" foglakozik ezzel. Mert az kiszámolná megéri vagy nem, de ezek hosszútávi befektetések, ma kell fizetni de 10 év után kapod vissza a befektetést, ha jól lett kiszámolva és elég nagy napelemet szereltél fel. Viszont ha pénzprobléma van és kicsit szerelsz fel akkor lehet hogy soha nem kapod vissza a befektetést.

5. Igen, úgy számoltam legalább is én hogy semmi nem fog elromolni az első tíz évben, illetve ha elromlik akkor garancia alatt kicserélik. A legérzékenyebb dolgokon a garancia az 25 éves, úgyhogy én úgy számolok soha semmi nem fog elromolni, legalább is az első 10-20 évben nem. De még ha elromolna is, akkor is megéri. Na meg arról is van szó hogy ezek a dolgok olcsóbbak és jobbak lesznek ahogy az idő megy, ami azt jelenti hogy a mai napelemek jobbak mint a 10 évvel ezelőttiek, úgyhogy ha valamit ki kell cserélni 10 év múlva akkor azok is jobbak lesznek mint a maiak.

6. Igen lehet hogy 20 év múlva kiderül ez i zsákutca, de szerintem nem, mert ez nem újdonság, és állandóan fejlődik. Napelemek és szélerőművek nem mai találmányok, itt is meg másfelé is már régóta vannak.

7. Megoldásról semmit nem írsz. Mit lehet csinálni? Folytatni a szén és olaj égetését? El kell zárni a háztartási áramot délután? Azzal sok fogyasztást lehetne spórolni... Szerintem atomerőműveket kell kiépíteni, mert igen, sem a szélerőmű sem a napelem huszonnégy órás megoldás, bér nagyon jó, de ki kell egészíteni valami mással is. Szénnel, olajjal, gázzal inkább ne, mert azt már mindenki tudja hogy az 100%-os zsákutca, nem húsz év múlva, de már sok évvel ezelőtt.

Előzmény: Kopirnyák, 2021-10-08 09:23:06 [4928]

Kopirnyák | 2652    2021-10-08 11:35:24 [4935]

kb. erről beszélek. Épp hogy mondod, eszembe jut mikor gyerek voltam akkor cserélték nagyapámék az olajkályhát a 1.5nm-es villanykályhára.

Előzmény: PSoft, 2021-10-08 11:32:07 [4933]

RJancsi | 5809    2021-10-08 11:35:13 [4934]

Nyilván ebben is van valami, de a határ és Győr között azért mégiscsak fújdogálhat valami. Azt nehezen hiszem, hogy az osztrákoknak megéri egészen a határig építeni szélerőmveket, nekünk már nem, mert a szél épp a fizikailag nem létező határ előtt megtorpan.
Az is igaz, hogy az Alpok lejtőin nagyobb hatásfokú a napelem mint nálunk.
De abból kiindulni, hogy ha máshol nagyobb hatásfokú valami akkor mi már ne is foglalkozzunk vele, a megújuló "ingyen" energiát (napsugárzás, szél, víz, geotermikus) meg se próbáljuk kiaknázni mert máshol előnyösebb nem túl előremutató megoldás. Természetesen az atomenergia sem jó, mert az meg veszélyes, és nem tudunk mit kezdeni a nukleáris hulladékkal.

Akkor szerinted mi a megoldás? A kevésbé zöldeknek is természetes elvárás, hogy legyenek a boltok árúval feltöltve, legyen mivel hajtani az autójukat, legyen fűtés a lakásában, legyen áram amivel a gondolatait megoszthatja a fórumon. Ha meg arról van szó, hogy honnét és milyen eredetű energia árán valósul ez meg, akkor kezdődik a fanyalgás, hogy a szélerőmű csúnya, a napelem nem hatékony, Izlandon sokkal gazdaságosabb a geotermikus energia.
Lehet, hogy nálunk kisebb a hatékonyságuk mint a szerencsésebb országoknak, de ha csak egy részét is kiváltják a füstokádó fosszilis erőműveknek akkor szerintem már megéri velük foglalkozni. És nem fogom sem a napkollektorokat sem a nepelemeket leszereltetni a tetőnkről csak azért, mert a Dachstein csúcsán sokkal jobb hatásfokkal lehetne üzemeltetni őket.

Előzmény: Rabb Ferenc, 2021-10-08 09:02:10 [4927]

PSoft | 18592    2021-10-08 11:32:07 [4933]

„Hogy ki hülye és ki nem, majd az idő eldönti, de lehet ha megérjük, húsz év múlva kiderülhet, hogy ez is egy zsákutca volt....”

...hatvanas évek...

Az ország összes lyukát teletömtük olajkályhákkal, mert...azt mondták milyen fasza lesz az nekünk, no meg...kilencven fillér volt a fűtőolaj.
Aztán...
...hetvenes évek...
Az ország összes lyukát teletömtük hőtárolós kályhákkal, mert...azt mondták milyen fasza lesz az nekünk, no meg...egy forint volt az éjszakai villany.
Aztán...
..nyolcvanas évek...
Az ország összes lyukát teletömtük konvektorokkal, meg gázkazánokkal, mert...azt mondták milyen fasza lesz az nekünk, no meg...három forint harminc fillér volt a gáz köbmétere.

Ma meg...
Minden garázsba villanyautót, fölé tetőnek meg napelemet, mert...azt mondják, milyen fasza lesz az minekünk...............

Előzmény: Kopirnyák, 2021-10-08 09:23:06 [4928]

PSoft | 18592    2021-10-08 11:05:36 [4932]

Reális, józan látásmód a ma élt "világunkról".

Előzmény: Csikarc, 2021-10-08 08:09:28 [4922]

Törölt felhasználó    2021-10-08 11:00:03 [4931]

Köszi, de ez túl hosszú már nekem...

Gondolom van egy hivatalos fordítása is, de ez úgy néz ki nem, mert ez inkább rövidített működési leírásnak hangzik. Én csak "elszívott levegő hőszivattyú" fordítást találtam, ami szerintem jobban hangzik hivatalos fordításnak.

Megkérdeztem NIBE Magyar képviselőétől, gondolom tudják a szakmai fordítást, ha választ kapok elmondom.

Előzmény: vjanos, 2021-10-08 10:06:20 [4929]

ebalint | 1769    2021-10-08 10:44:34 [4930]

vjanos | 5562    2021-10-08 10:06:20 [4929]

Elszívott levegő hőszivattyú

Hővisszanyerős rendszerrel, rekuperátorral kombinált hhőszivattyú lehet talán egy jobb fordítás

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-07 20:35:51 [4919]

Kopirnyák | 2652    2021-10-08 09:23:06 [4928]

Én csak egy egyszerű proligyerek vagyok, ráadásul a farok rossz végére kerültem....... meg hülye is vagyok, meg sajnos nálam csak okosabbak vannak mindenfelé..... ezért szeretek úgy tájékozódni, hogy elolvasok pro- és kontra dolgokat mielőtt valamibe belekezdek és pénzt áldozok érte,mert ahogy Hofi mondta egyszer: a pénzzel nincs gond, az a legkevesebb!
A mellékelt kép egy villanyszerelő szaklapból lett kifényképezve, nem akarok mélyre hatolni, aki akarja keresse meg a cikket, több oldalon keresztül tárgyalja a ZŐD energia által keletkező anomáliákra való megoldás lehetőségét, összefoglalva, nehéz lesz. Ez a kép az idei fogyasztási csúcs (ha jól rémlik jun. 19?) kora este, napi átlaghőmérséklet 30.5 Cfok, jóléti társadalom, mindenki klímázik otthon, a napelem már nem termel mert a nap alacsonyan van, ugyanakkor kutya meleg van, a fogyasztás magasan. Ha hazudnak, én is hazudok. Az épp aktuális energiatermelés így nézett ki. Igen, itt olvastam ezt is, hogy a szélturbinák abszolút nem hozzák a várt eredményeket, -gondolom amikor anno kiszámolgatták, hogy milyen jó is lesz akkor vettek átlagolásra egy 30-50km/órás, 24 órában fújó szelet, oszt papíron annyit termelt, hogy nem bírták elfogyasztani- mert az állás, szélcsend alatt jelentős energia felhasználása van, nem ám csak úgy vár a szélre.
Lehet ez is hazugság. Az is lehet hazugság, hogy az osztrákoknál minden faca. Valahogy az sem tűnik nagyon igaznak, ami jelenleg németben zajlik. Elvileg ott is minden faca, meg jól kizöldülnek.... 20-15 éve még mindenhová gázkazánt akartak szereltetni, mert az környezetbarát, ugye most meg már a földgáz kazánokat is be akarják tiltani, mert zöldülni kell, hidrogénnel fűtsünk..... közben meg jelenleg verekszik a nyugat az orosz földgázért???? Fűtsenek télen villannyal, abból jó sok van a napelemeknek köszönhetően. Azt írják mindenhol hogy a zöldülésnek nagy ára van. Akkor akarjuk mi ezt, biztos, hogy ha a politika meghatározza merre kell tartani, az az irány valóban megfelelő? Persze vannak okos mérnökök, kutatók, ők addig fognak kísérletezni, míg találnak okos megoldásokat mindenre. Nem lehet, hogy csak a fogyasztást elég lenne mérsékelni, esetleg szinten tartani? Nekem valahogy mindig az az érzésem, az egész nem megy ki másra, mint a fogyasztásra, mintha az emberek eladósodottságának növelése valakiknek óriási érdeke lenne. Mindenki akar mindent, ha hitelből, akkor abból. Éld meg az álmaidat! Ha hitelből, akkor abból. Mennyire rentábilis az, hogy valaki 20 éves -még ha kamatmentes- hitelből napelemet telepíttet, mert inkább ezt fizetem mint a villanyszámlát. Ja, és közben a rendszere 20 évig hibamentesen fog üzemelni? Ebben a korban, amikor több tízezer kilométerről egy autó szoftverét át lehet írni? Amikor az autó elektronikája szinkronizál a telefonoddal, ami szinkronban van a számítógépeddel, amin akár az életed munkáját is tárolod?
Az elejére visszatérve, én is akartam napelemet, osztottam, szoroztam, hogy hitel nélkül megoldhassam, akár még bele is fért volna az évbe. Mígnem egy kollégám aki másodállásban napelem telepítés, engedélyezéssel foglalkozik lebeszélt róla. -A magyarázatát itt nem teszem közzé, nem vitázni akarok.- Így inkább vállalkozás fejlesztésre fordítom a "felesleget".
Hogy ki hülye és ki nem, majd az idő eldönti, de lehet ha megérjük, húsz év múlva kiderülhet, hogy ez is egy zsákutca volt....

Előzmény: RJancsi, 2021-10-08 07:49:38 [4921]

Rabb Ferenc | 4361    2021-10-08 09:02:10 [4927]

Bár nem vagyok a téma szakértője, de eddigi hosszú életem során egyrészt tanultam, másrészt megtapasztaltam, hogy az Alpok keleti oldalán "lecsorgó" hideg levegő úgy lendületből kb Győrig jut el. Aztán jön a nagy szélcsend... Tehát eddig a határig érdemes szélturbinát telepíteni.

Az, hogy néhány sötétzöld "szagember" szöszi barátnőjének összeborzolta a haját egy lenge fuvallat - no az energetikailag csak egy gyíkfing.

Észak Németországban és Dániában más a helyzet. Ott szélcsendben 60km/h a szélsebesség, de elég ritkán van szélcsend...

Nagyjából ugyanez a helyzet a napelemekkel is. Az Alpok kristálytiszta hideg levegője nagyon jót tesz a napelemek energiakihozatalának. De Nyugat-Európa összes szennyének egy jelentős része a nálunk uralkodó észak-nyugati légáramlással a Kárpát medencében köt ki - aztán megpihen.

Ennyit a matekról

Előzmény: RJancsi, 2021-10-08 07:49:38 [4921]

gaspa | 222    2021-10-08 08:33:00 [4926]

Elolvastam,mérethatárt beletehettek volna,mert vannak pár száz wattosak is.Akik hasonló rendeleteket hoznak,feltehetően eleve oxigénhiányosan születtek,vagy nem kérik ki jobban hozzáértők véleményét.

Előzmény: RJancsi, 2021-10-07 19:13:06 [4917]

gaspa | 222    2021-10-08 08:26:06 [4925]

Oké,értem a működését,az enyém is a belső levegőt használja csak a pincéből és a garázsokból.Azért,ha legközelebb cserélni kell inkább eggyel nagyobbat válassz,kevesebbet fogja a patront használni,ami háromszor annyit fogyaszt,mint a hőszivattyúja.

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-07 20:35:51 [4919]

Kopirnyák | 2652    2021-10-08 08:25:11 [4924]

Ezt nagyon szépen összefoglaltad!

Szalai György | 9490    2021-10-08 08:12:07 [4923]

Csikarc | 5045    2021-10-08 08:09:28 [4922]

Sok "méregzöld" emberke csak hajtja a mantrát. Az, hogy forog egy szélturbina és már esik is hasra holott egy átlag emberke is tudja mi a valóság.(Lásd az utánad szólót.) Sajnos nem megoldás a problémára a szélturbina, ocsmány, veszélyes a környezetre működés közben és megépítéskor is valamint a felszámolásánál is. Nálam nem az a környezetbarát ember aki szerint az "ingyen" megtermelt energiával hetente elutazik a holdra hanem inkább a székely Pista bácsi aki az ökrös szekerén eldöcög szénáért a rétre.Jöhetnek nekem hátulról a fejlődéssel meg hasonlókkal de érdemes mögé nézni az emberi tevékenységnek. A legtöbb zőőd dicsekszik gazdagságával és egekig pazarol, fogyaszt, szemetel.

Előzmény: Kopirnyák, 2021-10-07 21:29:54 [4920]

RJancsi | 5809    2021-10-08 07:49:38 [4921]

Tiszta hülyék az osztrákok! Amint átlépjük a határt, mást sem látni Bécsig mint szélturbinákat. Ezek még a matekot sem ismerik? Miért nem kérdezték meg a magyar szakembereket, hogy érdemes-e telepíteni ezeket a veszteséges pörgentyűket?
https://goo.gl/maps/UAhZ8accN2BRdCUG8

Előzmény: Kopirnyák, 2021-10-07 21:29:54 [4920]

Kopirnyák | 2652    2021-10-07 21:29:54 [4920]

Mit vesztettél vele? A minap olvastam épp a ződ energia hasznosságáról, magas áramigény esetén. A cikkben volt, hogy magyarországon azért nem engedélyeznek több szélturbinás erőművet, mert kb annyit tudnak termelni, amennyi a fenntartásuk. Szélcsendben fogyasztanak, általánosságban keveset termelnek. Tiszta haszon!

Törölt felhasználó    2021-10-07 20:35:51 [4919]

Nekem a fűtőpatronom 7kW. A kazán 400V, három fázisú. Minden a házon belül van. Elszívott levegő hőszivattyú az azt jelenti hogy a használt levegőt alakítja át és azzal fűti a vizet amit vagy a ház fűtésre, vagy házi víz melegítésre használja, attól függ mire van szükség. Ez teljesen független a napelemtől.

A házunk évi fogyasztása kb. 20-22MWh (megawattóra) és ennek kb. felét a napelem termeli. Két éve van, tavaly kicsit többet termelt, pontosan 11.36MWh, ebben az évben is remélem elérjük azt, eddig (mai nappal együtt) 10.15MWh volt a termelés. A feleslegeset eladjuk, az megy vissza a hálózatba és jóvászámítják, leveszik a fogyasztásunkból. A téli hónapokban viszont mindent elhasználunk, akkor nincs fölösleges termelés.

Előzmény: gaspa, 2021-10-07 18:23:55 [4915]

RJancsi | 5809    2021-10-07 19:14:12 [4918]

Az utolsó mondat ill. hangulatjel természetesen nem gaspa olvtársnak, hanem a helyi rendeletnek szól!

RJancsi | 5809    2021-10-07 19:13:06 [4917]

Érdi Helyi Építési Szabályzat.

25§ (5) pontja:
"(5) Szélerőmű, szélkerék belterületen nem telepíthető."

Ezzel nehéz vitatkozni.

Előzmény: gaspa, 2021-10-07 18:37:31 [4916]

gaspa | 222    2021-10-07 18:37:31 [4916]

Én úgy tudtam,hogy kertben 6 m-ig és a házgerinctől 3 m-ig nem engedély köteles és ehhez tartottam magam,ezért tettem fel a tetőre, a magasság nagyon sokat számít. Azért bejelentettem az önkormányzatnál,hogy később nehogy belekössenek,kicsit csodálkoztak,de nem emeltek kifogást és eltettem a válaszukat.

Előzmény: RJancsi, 2021-10-07 18:21:07 [4914]

gaspa | 222    2021-10-07 18:23:55 [4915]

Elolvastam a NIBE szerkezet leírását,úgy tűnik hővisszanyerős szellőztető,hőszivattyú és fűtőpatron együtt kb 4kW teljesítménnyel 200 m2-hez. Ezért volt furcsa,hogy a 12 kW napelem a szükséglet felét biztosítja.A készülék a házon belül van elhelyezve?

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-05 11:12:38 [4901]

RJancsi | 5809    2021-10-07 18:21:07 [4914]

Nálunk egyszerű a helyzet, városképi szempontokra hivatkozva az Ökormányzat lakott területen belül megtiltotta mindenféle lakossági szélturbina, szélerőmű telepítését. Pedig dombtetőn lakunk, szinte mindig fúj a szél.

Előzmény: gaspa, 2021-10-07 18:08:33 [4913]

gaspa | 222    2021-10-07 18:08:33 [4913]

Mielőtt megépítettem egy évig mértem a szél viszonyokat,mivel nálunk nem túl nagy szelek fújnak,ezért választottam ezt a fajtát.Az első egy-két évben sok diagramot csináltam egy Conrad 4 csatornás loggerrel,de már nem sokat nézek rá,leginkább a megépítése érdekelt.Ez is visszatermel a hálózatba,10 m/sec szélsebességnél 600 W,de nálam ez ritka és a napelemek mellett csak játékszer.

Előzmény: J-Steel, 2021-10-06 09:49:08 [4903]

RJancsi | 5809    2021-10-07 16:21:40 [4912]

Kicsit utána olvastam. Biztonságos, ameddig el nem romlik. A lényege, hogy 1 m-es darabokból van kiépítve a sínrendszer, és csak akkor kapcsol be, ha egy jármű áramszedője hozzáér. Tehát egy gyalogos alatt feszültségmentes. Akár 270 kW árammal is képes tölteni ami nem kevés. Ráadásul univerzális, mert nem csak kamionok, de buszok és akár személyautók is rácsatlakozhatnak.

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-07 15:35:50 [4909]

Törölt felhasználó    2021-10-07 16:05:11 [4911]

Igen, mint a Los Angelesben a villamos. Ott sincs légi vezeték, de nálunk csak egy "sin" van rakva egy sávba és ahhoz érint az áramvevő.

Majd ha legközelebb látom őket azon dolgozni megkérdezem a részleteket. A havat, jeget bírja, azt itt mi tudjuk hogy kell kezelni...

Előzmény: Csuhás, 2021-10-07 15:44:14 [4910]

Csuhás | 6722    2021-10-07 15:44:14 [4910]

Aszfaltba rakott érintkező? Hogy bírja a megolvadt és újrafagyott hóban levő kutyaszart?

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-07 15:35:50 [4909]

Törölt felhasználó    2021-10-07 15:35:50 [4909]

Nálunk meg Lund városban az aszfaltba raknak áramadót, ami érintkezésre ad töltési áramot. Jelenlegi próba alatt megy, de ez szerintem jobb mint légi vezeték. Légi vezeték leszakadhat, csúnya és sok karbantartást követel. Az útba rakott vezeték tartósabb és biztonságosabb. Ha rálépsz nem halsz meg. Kipróbáltam...

Hogy végül milyen technika lesz, nem tudom. Egyik sem egyszerű és nem olcsó, mindkettőnek van hátránya is előnye is.

Előzmény: RJancsi, 2021-10-07 14:44:07 [4906]

RJancsi | 5809    2021-10-07 15:24:53 [4908]

Voltak meredek próbálkozások. A világháború után Svájcnak nem volt elég szene, viszont a vízerőművek dögivel ontották az áramot. A vasúti közlekedés biztosítására "villanybojlerré" alakították a gőzmozdonyokat. Azért a nagyfeszültség és a vízgőz együtt nem egy életbiztosítás. Szerintem.

Előzmény: bored mechanist, 2021-10-07 14:56:53 [4907]

bored mechanist | 99    2021-10-07 14:56:53 [4907]

https://iho.hu/hirek/felsovezetekes-aruszallitok-avagy-nincs-uj-a-nap-alatt

Csak ha valakit érdekel…

Előzmény: RJancsi, 2021-10-07 14:44:07 [4906]

RJancsi | 5809    2021-10-07 14:44:07 [4906]

A németek meg kísérleti jelleggel villamosítanak egy autópálya szakaszt. Az elképzelés az, hogy ezen a szakaszon felsővezetékről megy a kamion (mint egy trolibusz) és közben tölti az akkuját. Amikor letér a pályáról onnét kezdve használja csak a saját akkuját.

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-07 12:39:56 [4904]

bored mechanist | 99    2021-10-07 14:03:11 [4905]

Helyi városi szállításokra? 44 tonna szállított kapacitás?
Most egy 40 tonna megengedett legnagyobb össztömegű Mercedes kb 18 méter hosszú 3, 6 méter magas 2, 2 széles. Az autópályán is szidnak minket, nemhogy a településeken.
Városba 3,5 tonnás meg 5 tonnás rövid és alacsony áruszállító kell!
Ja és mi van a munkaidővel ok megy 300 km az kb 3 és fél óra Dieselben nekem 4 és fél óra után kell megállnom 45 percre aztán megyek tovább még négy és fél órát. Mennyi idő alatt töltesz fel egy akupakkot ami elrángat 44 tonnát.
Városba viszont jó a 300 kilcsi töltet.
Ez a konstrukció csak két üzem között jó ahol naponta csak egyszer fordulnak és a két üzem egymástól kevesebb mint 300 kilcsire van. Így rakodások közben is lehet tölteni. Ha meg zárt út akkor a sofőrt is le lehet cserélni egy számítógépre. Így olcsóbb mint a vasúti szállítás.
Ha meg csak a vontatót nézem nálatok északon a kikötőben életképes ahol csak a vontatmányokat kell a kompra betolni, vagy kihúzni. De erre alkalmas egy nagyobbacska targonca is kevesebb pénzért, mint Gdansk -ban vagy Karlskona- ban.
Aki megrendelte biztos lát benne fantáziát, meg pénze is lesz belőle, de itt mi még csak reménykedünk, hogy jobb lesz valamikor a közlekedés és az áruszállítás.

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-07 12:39:56 [4904]

Törölt felhasználó    2021-10-07 12:39:56 [4904]

Bár nem személyautó, de ezekről is vitáztunk...

https://www.volvogroup.com/en/news-and-media/news/2021/oct/news-4082561.html

A Dán DFDS most rendelt 100 darab elektromos teherautót. 44 tonna szállítására képes maximum 300km távon. Ezt már 2019-ben kezdték gyártani de ez a százas a legnagyobb rendelésük jelenleg.

Tudom, minden teherautót nem lehet vele kicserélni, de sokat viszont lehet. Pláne kis országokba, vagy helyi, városi szállításokra.

J-Steel | 1721    2021-10-06 09:49:08 [4903]

Gaspa, a szélkerék a ház tetején a tegnapi szeles időben mennyit termelt?

Előzmény: gaspa, 2021-10-04 20:27:05 [4898]

Törölt felhasználó    2021-10-05 11:24:38 [4902]

Itt a NIBE F370 Németül ha valakit érdekli. Magyarországon nem árusítják, de ha valakit érdekli akkor gondolom Magyarországon Németül többen tudnak mint Svédül...

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-05 11:12:38 [4901]

Törölt felhasználó    2021-10-05 11:12:38 [4901]

A fűtésemet egy NIBE F370 biztosítja már második éve. Tavaly kellet kicserélni mert az előző 17 év után feladta életét és nem volt érdemes javítani. NIBE az Svéd vállalat és ez is Svéd gyártmányú. Erre a klímára jó, meg vagyunk vele elégedve.

Ez a kazán egy elszívott levegő hőszivattyús. Nem tudom jól lett e lefordítva, de azt jelenti hogy friss levegőt szívja be a házba konyhán és fürdőszobákon keresztül (friss levegö bemenet a többi szobába van) és kifújja egy hőcserélőn keresztül, az meg melegíti a vizet. Természetesen "nullásan" nem tud működni mert nálunk hideg van, pláne télen, de 4-5-6 hónap "ingyen" van mert a használt levegő ami megy a kompresszoron át az eleget tud melegíteni ami nekünk kell. Azokban a hónapokban általában nem kell fűteni. Amikor a fűtés megindul és ha a kompresszor nem elég akkor természetesen pótolás van elektromos melegítéssel a kazánban. Hűtés nincs, légkondi itt nem sok napon kellene, egy szintes ház, na meg a külső falak vastag beton, az meg jól tartja nem csak a meleget, de a hűvöset is. A kazánban van egy funkció hogy automatikusan emeli a ventilátor fordulatszámát ha a belső hőmérséklet 3°C-al magasabb a külsőtől (így állítottam be). Ez a funkció éjjelre elég jól hűti a házat, nekünk ez elég. A ház melegítése a betonpadlóba süllyesztett csöveken keresztül megy, és mivel 10cm a süllyesztés, így nagyon jó, kellemes, egyenletes a padló hőmérséklete, soha nem forró vagy hideg. Ezt is a kazán jól szabályozza.

gaspa | 222    2021-10-05 10:34:24 [4900]

Ezzel sajnos nem leszel előrébb,mert ezt egy víz/levegősből alakítottam át.Egy megszüntetett pláza tartaléka volt,90 ezerért vettem,vadi új,ipari kivitel.Egy kis átalakítással már 8 éve működik.Vannak hőszivattyús topikok,ott sok tanácsot adnak,de inkább hozzáértőhöz kell fordulni.

Előzmény: remrendes, 2021-10-04 20:59:52 [4899]

remrendes | 4153    2021-10-04 20:59:52 [4899]

Milyen hőszivattyúd van? Nekem mostanában kellene vennem egyet.

gaspa | 222    2021-10-04 20:27:05 [4898]

Örülök,hogy néha a címnek megfelelő hozzászólás is van.Nem emlékszem a fűtésed mivel működik.Nekem 7.5 kW van telepítve kb 10 éve működik,szintén minden elektromos,de a fűtés levegő/víz hőszivattyú 200 m2,padló és fancoil. Nagyjából ki tudom hozni a szaldót nulla közelébe.A fűtés/hűtés szükséglettől függően valamennyit tudok variálni a forgatós panelekkel,hogy nulla közelében legyek.

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-04 14:44:04 [4896]

Geszti Sándor | 1139    2021-10-04 19:57:21 [4897]

Lehet, hogy lesz új tíborunk?

Törölt felhasználó    2021-10-04 14:44:04 [4896]

Igen, minden benne van. A fűtés (185m² vízzel melegített padlófűtéses egy szintes beton ház), meleg víz, két kocsi töltése, télen minden nap indulás előtti melegítésük... Minden elektromos ami lehet, még a fűnyírás is.

Előzmény: remrendes, 2021-10-04 12:57:34 [4892]

keri | 14033    2021-10-04 14:35:48 [4895]

"A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget"

https://hu.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)

Előzmény: RJancsi, 2021-10-04 12:52:56 [4891]

keri | 14033    2021-10-04 14:25:18 [4894]

És én mikor mondtam hogy te mondtad? Kérlek mutasd meg. (előzmények gomb, sok sikert)
De még mindig másra válaszolsz, nem a kérdésre.
Tudod ezt nevezik mellébeszélésnek, és még te sértődsz meg.

hostya | 3097    2021-10-04 13:16:58 [4893]

.....

remrendes | 4153    2021-10-04 12:57:34 [4892]

Ebben a felhasznalasban a futesed is benne van?

Előzmény: Törölt felhasználó, 2021-10-04 11:28:41 [4890]

RJancsi | 5809    2021-10-04 12:52:56 [4891]

Nem mellébeszélés, de megmondhatnád, mikor állítottam, hogy összeomlott a Norvég energia rendszer? Mert ha nem tőlem származik ez az állítás, akkor miért tőlem várod az igazolásását?
Egyébként semmi irigység nincs bennem, nyilván amelyik ország dúskál az eladható természeti javakban az anyagi hasznot húz belőle. De azzal nem sokat tesz Norvégia a klímavédelemért, hogy eladja a kőolajat és ebből a pénzből biztosítja a saját népe egészséges levegőjét.
Nem szükséges válaszolnod, élve a lehetőséggel ezentúl csak egy anonim fejléc formájában látom tevékenységedet.

Előzmény: keri, 2021-10-04 07:27:02 [4888]

Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 32 / 130 Ugrás ide:
Sorok:
|◄ Első  ◄ Előző   28  29  30  31  32  33  34  35  36   Következő ►  Utolsó ►|

◊