Nem érdemes megedzeni, ipari fúrógépek (FO xx) főorsója-előtolóműve sincsen edzve,... felesleges,... ötven évet így is kibír napi használatban.
J-Steel | 1721
2018-02-14 22:20:44
[412]
Alacsony vagy közepes széntartalmú acélt. Tulajdonképpen felületedzést csinál ezzel. A hőntartás meg ilyesmi már nem számít házi körülmények közt. Pláne, hogy a kollégának úgyis mindegy.
Ha erősebb anyagal dolgozik, akkor erősebb marógép és kés kellene neki. Szerintem nem olyan nagy dolog PB-vel felmelegíteni meggypirosra, majd olajba belemártani, vagy vérlúgsót rászórni. (Vörösvérlúgsó lelőhelye Szkarabeusz Kft.)
Korábban volt szó az elérhető mini eszterkgákról. A youtube-on tallózva találtam két tengerentúli esztergát, mindkettő 44kg súlyú, bár valamelyik azt mondta, hogy szállított csomagolással volt annyi. Grizzly G0765 illetve Sieg C3 Mindkettőnek változtatható a hajtómotor sebessége potméterrel.
Durkonorbi | 712
2018-02-13 18:01:38
[405]
Igen, alapesetben illene (minimum edzeni és visszaereszteni), de nálam a kis műszerész/órás méretű esztergán annyira kis terhelésnek van kitéve, hogy ha sikerül az illesztés pontosra, szerintem elhagyható...
Előzmény: Szalai György, 2018-02-13 17:22:32 [404]
Szalai György | 9489
2018-02-13 17:22:32
[404]
Ezt még utána edzeni kell, visszaereszteni és köszörülni? Vagy nem nyalódik el, ha puha marad?
Lenne egy kérdésem is; a is unimat alapesetben ugye tud marógép(ecske) is lenni, ha a gyűri kialakítású főorsó van benne:
A kis kézi kallantyúja meg is van nekem, azt is megnéztem, hogy modul 1-es:
A kérdésem, hogy ha elkészítek egy ilyen főorsó hüvelyt, akkor ha veszek egy modulmarót, akkor ahhoz a legnagyobb fogszámút érdemes választani (pl. amit láttam M1 Z: >135) ? Vagy lehet kisebbet is, aminek lehet még máskor is értelme - félek előbbi lesz a jó válasz... !?
Még amit meg akarok csinálni míg rossz idő van, és nem másra megy el az idő az egy álló báb (és esetleg egy mozgó is - bár ez kéziszán hiányában elég "nyűgös dolog"... )!
Jobban bizony, igy tenyleg ha ugy van, beviszem a konyhaasztalra es lehet vele dolgozni...
Parkettalakkot kapott egyelore, meg van egy ket aprosag, amit lehet rateszek ( kihajthato nagyito es egy flexi kis ledes munkalampa )... Ezzel alapvetoen en is szarazon dolgoztam eddig es tervezek is dolgozgatni, bar meg az sem biztos, hogy megmarad ( nem helyhiany miatt ... Inkabb, mert nem lesz kihasznalva nalam... ).
Kis atmero adta fordulatigenye miatt, ha olajat kapna, akkor minden olyan lenne elotte, felette, mogotte...
Így a munka is jobban esik vele. Két oldalt és hátul tennék rá kis fa peremet a takaríthatóság miatt, és jól beitatnám csónaklakkal a tetejét, ...esetleg ha olaj éri. Bár az ezeknél a kis gépeknél nem jellemző.
Köszönöm az érdeklődést. Összejöttek a dolgaim, és most kevesebb időm marad a hobbira, de jönni fog nemsoká. Elsőként egy magyar gyártású asztali kisesztergát mutatnák be, megérdemli mert ritka az ilyesmi, utána meg vissza az Emcohoz.
ckeres | 70
2018-02-07 15:30:17
[393]
Én is érdeklődöm az új videó iránt, mikor leszen ?
elektron | 15859
2018-02-07 15:05:47
[392]
Tegnap nézegettem hogy Ukrajnából nem e lehetne hozni valami kis gépet, aránylag nem messze vagyok a határtól.
Motoros mikor lesz már új videó feltöltve? Esztergálás, késélezés vagy bármit szívesen megnéznék. (Az asszony már únja, hogy miden este ugyanazt nézzük.)
:) Ez nem saját részre lesz, ezeket is forgalmazom... A tokmány felfogató tárcsát legjobb a saját helyén elkészíteni, van sok video a youtube-on ill. a mini eszterga oldal, hogyan lehet elkészíteni akár alulapból: Lathe chuck backplate
Bocs hogy itt kérdezem, de talán nem haragszol meg Hol csinálsz/csináltatsz felfogató tárcsát hozzá? Sajnos az esztergályos barátom ...szóval már az "égi padon" alkot. Én most jutottam odáig, hogy keressek valami megbízható drehás szakit, aki precíz munkát végez. Javasolni tudsz valakit?
Az én gépemnek csak az ágyazata, főorsó háza és maró feltéte valamint a szánjai vannak meg gyáriban... a főorsót már én tettem bele egy ER16A-os befogóból kialakítva, a meghajtást (ékszíjas) egy DC motor adja fordulatszám szabályozással; a szegnyereg, késtartó saját készítés... így nem lenne releváns a videó... De a youtube tele van vele, ott lehet simán szemezgetni...
A Schaublinon láttam én is azt a menetvágó segédhajtást, amit a keresztszánhoz lehet csatolni és az mozgatja a főtengellyel fogaskerekeken keresztül persze kötött áttétellel.
Pont azon studíroztam, hogy ennél a kis gépnél ki lehetett a célközönség (nem órás, nem oktatógép, nem... ) és ez nem ugrott be, hát persze a modellezők, ez is egy külön kaszt mint az órások. Elektronnak csinálhatnál róla egy bemutató videót.
Kövezzetek meg de ha nincs elfogadható áron nekiállnék tervezni majd kivagatnám lézerrel, lánggal, összehegesztetném. Megmunkáltatnám azt a pár részt vagy megbeszélném főnökömmel a megmunkálást...
Nem mondom sok mindenre jó lehet de igen korlátolt. Ha normálisabbak lennének a kínai gépek megérnék az árukat mert sokkal többet tud mint az emco dreha, bár azok csak esztergák.
Durkonorbi | 712
2018-01-29 07:56:29
[378]
Az biztos, hogy nagyon jó (túl magas ) áron mennek; és szerintem a célközönség nagy része az aki pl. panelben lakik, nincs műhelye de szeret bütykölni/modellezni/faragni stb. nem azért nem vesz nagyobb/komolyabbat, mert nem telik rá, hanem mert ezt előveszi a szekrényből és dolgozik vele... erre már az UNIVERZAL is nagy... viszont mégsem az alu prfilokból összerakott 2 kilós kis aliexpresszes eszterga, és még dolgozni is simán lehet vele mindazon, ami belefér... és ezek miatt lett szerintem modellező körökben (akik jellemzően megint csak nem feltétlen a kis pénzűek) szinte kultikus... és autentikus... És persze főleg azok a szettek, amik rendelkeznek a gyári kiegészítőkkel, amivel tényleg egy igazán univerzális kis modellező szett... szinte mindent tud, amit kell ilyen célcsoportban...
Én is fillérekért vettem ezt az alapgépet, amit összeraktam immár használhatónak de csak kis cuccok esztergálására - először nem is esztergának vettem, hanem més célgép alapnak; de most már az marad...
Ui.: amúgy a jobban felszerelt szettek tudják a menetvágást is, ötletesen... Nekem tetszenek ezek az okosságok...
Finom kis szerkezet, mivel régebbi mint az én Emco compact5-öm -ezért még a tömeggyárthatóságára sem gyúrtak annyira, ami előny. Órás esztergának óriási nagy, de az asztaliak közül talán a legkisebb. Egy műszerész igényeinek nagyrészét lefedi, és akkor már nem is hobby. Az hogy nem tud menetet vágni szerintem nem sokat von le az értékéből, mert úgy is ott a menetfúró meg a metszőbefogó a kis menetekhez...kár a késsel hadonászni mert még megvágja magát a vállalkozó. Mivel nekem nincsen rá szükségem, a fényképezkedés miatt meg azér sok kicsit az ára, ezért kihagyom a vételt. Ha nullszaldóval ki lehetne belőle szállni akkor esetleg. Az én Emcomat is azért vettem csak mert nagyon alkalmi volt a lehetőség...nem mondom mennyi, nem fájdítom a szivedet, de megérte, és kellemes meglepetés volt. A videózás az meg külön nekem egy nagy kaland, mert valamikor 10 évet lehúztam az MTV-ben és volt mit ámúlnom, hogy azóta mit fejlődött a technika e téren. Csak példának: akkor 90 perc nem is HD minőség 20 kilós 2 collos videószalagra ment rá, az Ampex magnót daruskocsi tette a helyére, a vágás usztatás hangkeverés stb csak studión keresztül ment (3..5 ember) + szerkesztő, rendező aszisztens stb stb. Ma egy pár grammos SD kártyán van az egész és egy ember sec perc perc alatt végez képpel hanggal.A beruházás minimális, sikerélmény maximális.Mindenki Fellininek hiheti magát.
Te érdeklődsz mostanában a kis esztergák után!:) Itt a ragyogó lehetőség, szuper, neked való, ügyes kis masina. Vedd meg, teszteld, aztán...mutasd be a teszteket. (ha nekem nem lenne egy pont ilyen, én már...lecsaptam volna rá)
Az AdokVeszekben ott egy EMCO kis eszterga eladó, Motoros, neked lenne az jó, tesztelni, megmutatni mit tud a gép, szívesen megnéznénk.
Durkonorbi | 712
2018-01-23 15:45:16
[365]
Szóval a turpisság ami volt az UNIVERSAL szegnyereg hézagolásnál: végül "titanium epoxy" fantázianevű epoxy fémragasztót vettem, és az alábbiak szerint jártam el; Főorsó/szánok ugye szépen a lehető legpontosabbra beállítva, egy szerszámacél tengely befog, lehúz simára. Van egy fúrótokmányom (MT1) ami kiórázva tengelyre odafigyelve felfogva 1-2 századon belül fut. Ezt ráfogtam a tengelyre, órával ellenőriztem, majd úgy hagytam ott az órát, hogy mutassa a magasságot. Szegnyereg előkészítés (kis köszörülés, többszöri aceton/sebbenzin mosás), majd "szemre" felkentem a bekevert ragasztómennyiséget - inkább picit több mint kevesebbet. Pár percre félretettem, hogy "húzzon picit" (elvileg 5 perc alatt keményedik, majd még egy órát át korrigálható). A csúszófelületeket (2 köszörült rúd) formaleválasztóval (fehér vazelin) bekentem, majd rátettem a szánt nyomás nélkül, majd előre feltoltam, hogy a MT1 kúp belemenjen a helyére, finoman megszoruljon, záródjon. Közben órát figyeltem, látszott, hogy elemelte a rudat. Ekkor fentről óvatosan lenyomva a szegnyerget beállítottam az óra szerinti jó magasságra, és alá is támasztottam, hogy süllyedni se süllyedjen a súlya miatt... Eddig minden ok, nyugtázom, minden jó lesz.... aztán a korábbi műgyantás tapasztalatokból (csónak, műcsali stb.) azért a széleken csak megnéztem, mennyire húzott meg a ragacs, és mivel némely epoxi, főleg ha lassabban húz meg, szereti magába oldani ezt a leválasztóanyagot ellenőriztem, el tud-e válni könnyedén... hát nem... Na mondom, fix szegnyerges lesz, ha nem lépek valamit , ezért gyorsan egy faléccel aláfeszítve még az alakítható fázisban elválasztottam (nagyon nagy erő kellett!!!), műszerolajjal átkentem az epoxit, és a csúszófelületről eltávolítottam (mechanikailag és acetonnal is) ami megtapadt. Majd olajozás ott is, visszatettem és óvatosan odahúztam, magasságot ellenőriztem. A mai ellenőrzésnél úgy tűnt, rendben volt a műtét!