Kérlek alássan úgy kivitelezhető, hogy kisebb tokmányt vagy síktárcsát használunk mint a furat... Pl.: 160mm a furat abba max. 100-130mm-es tokmányt/síktárcsát teszünk, fordított pofával akár felhegesztve is...
A külsejének kell futni, ez a legegyszerűbb megoldás,ha még furatolni is kell. Külön pofás tokmánnyal esetleg gyorsan meg lehet támasztani egy külső bábhely esztergáláshoz, de lehet nem fér bele a bábba ez a cső... Egyébként ennek a csőnek az első vége támasztás nélkül is menne. A másik végébe pedig előre be kell csípkodni a megfelelő mélységben, egy pl 8-os lemezből vágott darabot, A levegőben órázzuk aztán központozás és csúccsal megtámasztjuk. Na ettől sokoldalúbb, a forgócsúcsra fogatható különpofás megoldás.
Hasonló alkalmatoságom van . Ugyan nem én találtam ki ,méhtelepről , jó régóta . A méhtelepi turizás nem a biznicről szólt nálam , sokat tanultam ott . Míg lehetett képes voltam fél napokat bontani ,hogy megnézzem egy ismeretlen szerkezet lelkét . Voltak dolgok amiknek még a közelébe sem tudtam volna jutni más módon . Hát ez ma már nem működik sajnos .
Hasonló elvet már sokszor használtam én is, de már tovább tökéletesítettem,nem kell ennyi vas! Egy kisebb rajz tartó asztalt fogok a fúrótokmányba, és erre ragasztom a kinyomtatott 1:1-es kontúrt, néhány segédvonal van még rajta a tájoláshoz és a beméréshez, átlátszó ragasztóval van ráragasztva, így nem sérül nem ázik át,nagyon bevált ott ahol nincs cnc!
Ebben a videóban viszont, újat láttam, nagyon ötletes!
Bulgár BDS gyártmányú, három pofás eszterga tokmány. III osztályú, (Nem tudom az mit jelent.) 250 mm átmérőjű, max. 1600 fordulat/perc, 10-260 vagy 65-250 mm-t tud megfogni.
Sziasztok!BUÉK! Segítséget szeretnék kérni.A kepen látható tokmanyrol tud-e valaki információt adni mert nem találtam róla semmit.(sztem orosz vagy bulgár lehet a ciril betűk miatt)
Kapitany61 | 13
2021-12-27 21:03:12
[46808]
Üdvözlet! TOS SV18-hoz keresek 24 fogas cserekereket. Minden segítséget, útba igazítást szívesen fogadok. Előre is köszönöm.
Robika37 | 731
2021-12-20 18:52:00
[46807]
Az előtolást elektromosan kapcsolja, van a "joystick" alatt gyárilag kis kapcsoló ahol ez bekapcsolható akkor már megy a hossz és keresztelőtolás+ nem függetleníti a keresztelőtolást a kihuzós kallantyúval....
Azért van 4 fogaskerék, mert odébb kellett vinni a felhajtást, megmaradjon a keresztszán munkaútja.
“ a hossz nóniusz és a keresztszán kurbli közt levö ki-be tologatóssal kapcsolod le a keresztszán mozgást”-> igen, átkapcsolod kéziszánhajtásra, illetve a körmös hüvelyt is kell kapcsolni a karral. (Mert fárasztó lenne még 10 dolgot mozgatni amúgy a kéziszán tekerőjével) Érdemes tanulmányozni a metszeteket amiket Jani újra linkelt, gyönyörű megoldás.
Az hogy egyszerre megy mindhárom tengely: Elötoláskapcsoló kulisszát kiherélték és ezáltal egyszerre lehet mindent is kapcsolni, plusz a keresztszán / kéziszán kapcsolókerék vagy szélesebb, vagy félúton megállították és viszi mind a kereszt mind a kéziszánt, vagy egy mocskosul szétkopott gépen is működhet…szerintem… Még kilépni vágyók sem fognak így esztergálni, ez szerintem felesleges veszélyforrás. de jól nézhet ki videón - gondolom nincs fogásban…
Az a kar a kéziszán orsóra kapcsolja a hajtást egy körmöskapcsolóval , és a másik állásban függetleníti az orsót a hajtástól . Ezt a részét láttam ,van ilyen kéziszánom ,de igen rossz állapotban .
Ha jól rémlik , akkor a hossz nóniusz és a keresztszán kurbli közt levö ki-be tologatóssal lekapcsolod le keresztszán mozgást,feltehetőleg onnét van hajtása... de nehogy bevigyek bár kit is megint az erdőbe.
Nekem kézi szán! A hátsó késtartóba is szoktam kést befogni, az meg a kereszt szánon van, és van tolás is rajta. Irigységből mutattam a videót! Sajnos nem látszik a működtetés,de egy régebbi videón úgy emlékszem hogy nem fúrópisztolyos.
Neki egyszerűbb dolga volt mert a gyárban beépítették a hajtást. Ez az én verzióm. A morse kúpos szerszámbefogók készítése miatt csináltam annak idején. Négy elötolási sebesség választható. 3 perc alatt fel lehet szerelni amikor szükség van rá.
Nem csak bevonatot, alapanyagot is jelöl. - UE6020 sima szénacélhoz való, akár hűtés nélkül 80...90m/min* vágósebességgel ajánlom, - US735 elsősorban rozsdamenteshez, intenzív hűtéssel 70...80-as* vágóval, - VP15TF vegyes felhasználásra könnyű megmunkálási feltételekkel, 100...130-as* vágóval. (* Kinaihoz saját tapasztalati érték kb. 20min éltartammal, kötött forgácsolási paraméterek esetén.)
a belső kést hova kellene pontosan állítani,eddig klasszikus késekkel dolgoztam ,az OK,de ezekkkel a lapkásakkal nehéz a megfelelő helyzetet eltalálni,mondanál valami okosat.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2021-12-16 20:32:18 [46777]
cezarr | 185
2021-12-16 22:02:29
[46779]
biztos kihámozható,de nem egyszerű,próbálkozok.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2021-12-16 20:32:18 [46777]
Virbo | 1138
2021-12-16 21:20:02
[46778]
Az a baj, hogy én se tudom.
De a "rendes" márkáknál igen nagy különbség van lapka és lapka között, hiába CCMTakármi... Ami kódsor utána jön sokmindenre utak még, csak hát annak értelmezése nem a hobbisták kiváltsága.