Azért ennek a csodás tavaszi időnek is van haszna, hónapok óta nem tudtam ennyit foglalkozni a Fusion-el, mint ezen a hétvégén. Ma délelőtt tovább folytattam a különböző műveletek gyakorlását, mind a rajzolás és posztprocesszálás, mind az UCCNC-ben történő "gyakorlati" kivitelezés szempontjából.
A ráfordított idő és persze Jani youtube-os gyakorló videói meghozták az eredményt.
Szia, Azt próbáltad, hogy a híd elem keresztmetszetét rajzoló sketch-ben végzed el a szükséges módosításokat -feloldva bizonyos kényszereket- és akkor ez megváltoztatja a belőle extrudált formát, a hidat...? Talán, lehet , hogy nem ...!?
Pontosan. De érdekes, mert a marási műveletek között (síkmarás és letörés készítés) nincs megállás, de pl. a furatkészítés előtt megáll, hogy kicseréljem a szerszámot. Ezt most nem értem, mert semmit nem csináltam másként.
Szia! Nekem is tetszik a terv - kisebb módosításokkal. Köszi, hogy megnézted. A Modify -> Press-pull művelettel végülis el tudok vele töketlenkedni, de biztos nem ez a legmegfelelőbb módja a feladat megoldásának.
Nem értem pontosan ezt az összefűzést. Mondjuk van a CAM programban egy zsebmarás, egy furatkészítés és egy kontúrmarás, mindegyik más szerszámmal. Kijelölöd mindhárom műveletet és gkódot generálsz. Ezután nem látod a szerszámcsere megállást a műveletek közt? Nem teszi bele? Lehet, hogy valami nincs jól beállítva a postprociban?
Most csak elméleti (Fusion és UCCNC) síkon illetve szimulációban gyakorlom a feladatokat. Amit írsz azt értem, de még nem tudom megvalósítani az éppen aktuális marási feladatban. Külön-külön mennek a példák, de ha összefűzöm őket, akkor nem áll meg a másik szerszám cseréjéhez.
Szerszámcseréhez M6-tal állítja meg a programot. T1 M6 pl. azt mondja, hogy tedd be a T1 jelű szerszámot, majd üss entert a program (tovább)futásához.
Nem sok értelme van ezt alkalmaznod, ha nincs szerszámcserélőd. Ha csere után akarod a hosszbemérést is csinálni, akkor meg értelmetlen az egész.
Én külön fájlba szoktam generálni a különböző szerszámhoz tartozó kódot. A fájlokat pedig sorszámozom, pl. alap1.ngc, alap2.ngc, alap3.ngc stb. és sorban betöltöm. Így van kényelmesen idő a szerszámhossz beállításra is. A gkódba bele kell iratni a szerszám méretét is, hogy később könnyű legyen előszedni.
így első ránézésre ez Joe Harris CNC router gépe. Klassz kis masina, nekem is tetszik. Kipróbáltam 2 ITEM profilon is az átskálázást és gond nélkül sikerült mindkettő. Elvileg működnie kéne neked is.
Üdv! Két napja az alábbi problémával kínlódom, már több idegrohamon túl vagyok. A netről leszedtem egy marógép tervet. Ezen szeretnék módosítani: a híd lapja a terv szerint 25x150-es aluprofilból van. Nekem viszont 80x160-ast sikerült vennem. Ezt és az ehhez kapcsolódó alkatrészeket szeretném átméretezni a tervben. Néztem tutorial videókat is, de nekem nem sikerült a Scale módban méreteket beírni. Lehet, hogy read only a file? Ha átküldhetném a e-mailben, valaki vetne rá egy pillantást? Nem kérem, hogy csinálja meg a módosítást, mert akkor én sosem tanulom meg. Csak legalább egy iránymutatást szeretnék a sötétben tapogatózás helyett. Köszönöm
Aknai Gábor | 3083
2018-03-17 10:39:29
[898]
Lehet nem túl elegáns, de tettem az egyik művelet végére egy M1-et az összefűzött G-kódban. Így meg lehet ejteni a szerszámcserét, és utána mehet tovább a program. Illetve ha egyszer végre sikerül a gépet fölavatnom, akkor nem fűzöm össze a marási műveleteket és egyesével töltöm be őket.
na sikerült úgy összefűzni a két különböző feladatot, hogy most már a szimulációban látszik a szerszámcsere. A G-kódban viszont nem látom a váltást. Azt meg lehet tenni, hogy álljon meg az egyik feladat befejezése után és várjon amíg kicserélem a szerszámot, majd újra az útjára engedem?
Ha a zsebmarás előtt másik szerszámot adsz meg, akkor a postproci beteszi a szerszámcserét a gkódba, és megállítja addig a gépet. Bár én ezt linuxcnc-ben csináltam, de gondolom a mach sem maflább ebben. (ellenőrizd le az elkészült gkódot a biztonság kedvéért)
Nézek oktatóanyagokat és van egy videó amiben Sculpt modellezést használnak, az én verziómban nincsen. Tudja valaki, hogy le lehet tölteni hozzá? https://www.youtube.com/watch?v=MNZQMK_aw7M
kymco1 | 1042
2018-02-28 18:22:19
[890]
És hogyan lehet a Fusion 360-at Maradéktalanul Letörölni? Újra szeretném telepíteni de nulláról.
A két sokszögednek nem egy a középpontja. ( a két karika középen). Jelöld ki mind a kettőt (ctrl klikk) majd nyomd meg a coincident (egybeesés) gombot a sketch szerkesztőjében.
Sziasztok kérdeznék valamit. Létrehozok egy sokszöget/12 oldal/ majd rá szeretnék tenni egy másikat,és azonos adatokkal nem jól helyezi el a második sokszöget . Ez mitől lehet? A sokszög oldakait adom meg mert az a méretem volna a fix..
Tesz bele egy M6 T_akármennyi sort. Ha jól van konfigurálva a vezérlőd, megáll szerszámcserére.
De ha nincs külön szerszámtartód, méregetni kell szerszámcserénél a Z nullpontot, akkor nem érdemes két külön szerszámot egy postprocessbe tenni, mert nem tudsz a program futása közben új nullpontot felvenni. Szerszámonként külön fájlokat érdemes generálni, nem a setupon nyomsz jobbklikk után postprocesst, hanem csak a műveleten.
Üdvözlet a fórumnak, volna egy kezdő kérdésem: ha szerszámot váltanék a két setup között ( pl.: 5mm-ről 2mm-es maróra) akkor generált G-kód ezt hogyan fogja megtudni?
remrendes | 4152
2018-02-11 10:43:30
[882]
Mondjuk olyan 6-8 fele kellene. Majd lehet osszevadaszom a MatWeb-rol.
Sziasztok! A Fusionhoz nem készült valami magyar nyelvű letöltési telepítési segédlet, vagy valami ami segít a regisztrációban?
Pali79 | 702
2018-01-28 18:09:36
[870]
Sziasztok! Most ismerkedek a programmal. Leginkább marópálya generálásra használnám és elég fura dolgot tapasztaltam. Egy 60×60×40 mm-es hasábot marnék amihez 80×70 mm-es anyagom van. A külső kontúr marásánál elég érdekes pályát generál. Téglatestről lévén szó az egyik oldalon többet kell lemarni mint a másikból. Ilyenkor ha az egyik oldalon már leszedte a kívánt méretre, nem érinti ezt az oldalt, hanem felemeli a marót és úgy pozicionál át a másik oldalra. Ez nekem elég fura. Ez így gyári vagy valamit rosszul csinálok?
Aknai Gábor | 3083
2018-01-25 14:20:05
[869]
Kb 1 órán keresztül küzdöttem ma egy zsanérral. Mivel sok alkatrészből áll, ezért ha csak az egyiket fogom meg, akkor csak azt tudtam a helyére tenni. Aztán találtam egy olyan fület, hogy Rigid group.
Az animáció készítése során, lehet vajon az összerakási műveletet lassítani? Nagyon patent, de qrva gyors.
pofa | 21
2018-01-23 19:28:05
[864]
Igen. Zasztalos. Addig nem váltok, míg nem leszek megközelítő szinten. Sok üzemóra van benne és csak a cég rovására menne, ha gyorsban váltanék. De nagyon akarom, mert kézenfekvő tulajdonságokkal bír és cam rész is kecsektető a középtávú céljaimhoz. Ki szeretném ismerni " a motyót".