Ha nem lesz reptér Miskolcon, Ti hol fogtok reptetni? Mezőkövesd messze van és nem boldogít, hogy 50km-re van betonpálya...
Ez a T-34-es nagyon gyors és nehezen tudtuk kézből indítani (nekünk enyhén felfele és nagyerővel dobva sikerült felszálni eddig). Jobb lenne ha gurulva tudnám indítani, de eddig nem találtam alkalmas helyet neki.
De lesz polgári és teher Mezőkövesden a volt katonai reptér(az ország leghosszab betonjával). Ez is nehezen jött össze mert Kassa közel van 80 km, és az EU nem nagyon enged 200 km-en belül fejleszteni.
A kézből dobásról: majdnem minden repülőtt el lehet dobni kézből de - csak széllel szemben - csak vizszintesen ( inkább egy picit lefele orral) - teljes fordulattal - és előtte nagyon fontos a súlypontok helyes beállítása (esetleg ólmozás)
Bocs, de a légcsavar forgását mi mindig a lágcsavar előtt állva (berántás) értelmezzük, a gépet meg mindig az orral előre pozicionáljuk. De a lényeg a motor forgásával ellentétesen akarna forogni a gép teste.
1. Sajnos a miskolci repteren megszünt kb. 1 hónapja a beton modellező felszálló pálya-elkezdődött az ipari parki beruházás-. Most még a reptér hátsó részén lehet repülnünk, de szerintem nem sokáig, mert az egész reptér megszűnik. Mezőkövesd (Klementína)lesz Miskoc hivatalos reptere. Nem lehet még tudni lesz e kijelőlt másik sport célú reptér a közelben. 2.Motorok huzatása: - igazából lefelé 1-1,5 fokkal, jobbra 1-2 fokkal kell a motorokat a gép hossztengelyétől "eltéríteni" A lefelé huzatás amiatt kell, hogy visszintes repülés esetén ne akarjon a gép állandóan emelkedni a szárnyakon keletkező felhajtó erő hatására (különösen igaz ez földön gurulás estén) és kormányzással (trimm) csak növélnénk a légellenállást. Az oldalhuzatásnak amiatt van nagyobb szerepe, hogy elkerüljük a forgó légcsavar és különösen robbanó motorok esetén a nagyobb forgó tömegek ellentétes irányú mozgatási hatását. Ugyan is a balra forgó motor esetén a gép baloldali szárnya lefele nyomódik azaz ugyanazoldali kerékre nagyobb súly nehezedik így balra akarna fordúlni, ezért kell jobbra húzatni a motort. Függőleges repülés esetén -különösen egyhelyben lebegés esetén pedig balra elkezdene lassan forogni, ha ellenben va egy kicsi jobbra húzás és figyelembe vesszük azt is, hogy így nem esik egybe a motor és a gép hosssztengelye (szöget zár be)nem alakul ez ki- repülős nyelven a gép nem lóg a légcsavaron-. Persze ezek igazából a versenygépeknél fontosak. A kicsi, könnyű kézből eldobhatő gépeknél nem számít, hogy ezt a hatást ellenkormányzással (rontva az aerodinamikai értkeket) oldjuk meg.
A precesszió oka Az északi féltekén jobbra húz. Ugyanennek a fordítottja, ha kihúzod a teli mosdókagyló dugóját, a víz jobbra forogva fog örvényleni.
n/a (inaktív)
2008-07-08 21:11:00
[5]
Szia! Mi az a precesszió (kezdő vagyok!)? Attól, hogy forog a légcsavar, miért húz oldalra (azért nem értem, mert alul és felül elvileg ellentétes hatások vannak és ki kéne egyenlítenie magát, de nem...)?! Mondom kezdő (luzer) vagyok...
Szia István Szerintem a precesszió miatt kell a motort elhuzatni!(az édesapám 40 éve modellezik!!!) Sajnos ezzel nekünk is kell számolni elég rendesen és a saját bőrünkön érezzük a hatását(motoros siklóernyőzöm már ides-tova 20 éve) Remélem segítettem Üdv
Gondom van a felszállással. Nincs gurulható kifutópálya, csak kézből tudok startolni, és nem mindig jön össze (sokszor kicsi a start sebesség). Van valami modellezőknek épített reptér (Miskolcon)?
n/a (inaktív)
2008-07-08 20:59:00
[2]
RC kollegától kérdezném, hogy ahhoz mi kell, ha én a reptér végében (oldalt) szeretnék modelt reptetni? Kell tőlük engedély?
n/a (inaktív)
2008-07-08 20:57:00
[1]
Mivel itt a Fórumon sok modellező kollega van, ezért szeretnék egy ilyen topic-ot is! Egyből kérdeznék (mint tanonc): A repülők esetén miért kell a motort jobra is elhuzatni? Mitől alakul ki ez az effektus? Minden repülő motor jobbra forog? És ettől miért kell elhúzatni jobbra???