Először nagyon megörültem, hogy végre bekerült a generatív tervezés, de sajna úgy néz ki ezt csak az 1500 dolláros Ultimate verziósok kapják meg, az ezzel elvileg egyenértékű ingyenes diák licenszesek nem
De azért jöttek jó dolgok az ingyenesbe is, érdemes végigtekerni a leírást vagy a videót.
Néhány főbb, nekem tetsző: - Kétirányú adaptív marás! Nincs üresjárat új fogásnál, egyen és ellenirányban felváltva mar, beállítható állandó szerszám terheléssel! - Különféle furat opciók, lehet egyből menetes furatokat készíteni. - Végre támogatja az egyvonalas betűtipusokat, pl gravírozáshoz jól jön... - Sketch és CAM motor elvileg gyorsabb szebb jobb lett - Szakaszos/forgácstörős esztergálás, egyedi lapkák, kések definiálhatók. - Fúrásnál megadható hogy melyik területen vagy melyik tól-ig mérettartományban levő furatokat furatolja a furatoló. - stb...
vjanos | 5562
2018-04-14 10:09:00
[1012]
Érkezett egy kérdés, miszerint hogy lehet a definiált szerszámokat átvinni másik gépre. Itt válaszolok, hátha másnak is hasznos.
Tehát a CAM nézetben a CAM Tool Library bal oldalán levő saját mappákat/librarykat jobbegér-exportot választva lehet kimenteni, importtal pedig visszatölteni. (Lásd csatolt kép)
Vagy egy másik megoldás: A beállítások között bekapcsolható a Cloud Tool Libraries lehetőség, azaz hogy automatikusan a felhőbe/szerverre mentse el a szerszámokat. Bővebb leírás itt.
vjanos | 5562
2018-04-10 20:51:49
[1011]
Tudsz esetleg még képeket mutatni a gépről? Csak azért érdeklődöm mert én is egy huzalszikra vázat mókolok át marógéppé...
Maradok a Fusion 360-nál. Frissen töltöttem le a post processort UCCNC programhoz. Kipróbáltam a G91-es kóddal és valóban fordítva indult el. Hála az UCCNC-nek néhány checkbox kipipálása után, már a G91-el is jó irányba megy ill. a home is maradt ugyanabban a sarokban. Itt már csak egy dolog zavar, hogy jog meg mpg módban, pont a másik irányba megy, mint a képernyőn levő nyilak, erre kell még valamit kitalálni.
Ha jól értelmezem, akkor ez nem okoz gondot, egy hagyományos portálmechanikás routernél, mert ott az asztal áll, a tengelyek meg mozognak felette. Nekem meg az asztal mozog.
Szóval köszönöm,a segítségeteket. Szerintem most jó irányba indul el a megszerkesztett program is, de ezt még kipróbálom.
És igen ez egy tömbszikra forgácsoló volt, azt alakítottam át. Meg vagyok elégedve, vele, mert könnyen viszi az acélt is, nem csak az alut.
zoller | 31
2018-04-10 18:23:09
[1009]
Esetleg nem lehet olyan triviális hiba, hogy a program G54-ben fut, te meg mondjuk a G55 nullpontját veszed fel ??? A g54 xy ahová az első mozgás indul, meg valahol középen van???
En is a gepkonfigra tippelnek. Abszolut koordinata rendszerben vagy, ha a nullponton allsz, akkor a G0 X175.145 Y174.577 -ra kellene megindulni eloszor. Irj egy egyszeru kodot G91-ben es meglatod mi merre mozog +/- iranyban.
Megoszthatnád velünk is. Nem értem, hogy a G kód G0-val indul és két pozitív koordinátát tartalmaz, a szerszám meg negatív irányba kezd mozogni, ez, hogy lehet a kód hibája?
Nem nagyon értem. Az utolsó képen ha home pozícióban van, akkor totál fordítva áll mint a fusion koordináta rendszere. Ha jól látom mozgó asztalos a géped. Szerintem ez okozza a zavart. Amikor mozgatod a tengelyek, ne azt nézd, hogy hozzád képest merre megy, hanem a szerszám képest. Tehát ha a szerszám csak fel le mozog és az asztal adja az X Y tengelyt akkor a home pozícióban a SZERSZÁMNAK kell a bal első sarokban lennie. Szerintem meg kell fordítani az X Y motorok forgás irányát.
Az a gondom, hogy az UCCNC pálya megjelenítőjében a bal alsó sarokban van a work offset nulla, innen úgy mutatja, hogy jobbra felfelé átlósan indul meg a szerszám, de a valóságban pont balra lefelé átlósan indul meg.
Ha nem a bal alsó sarokba veszem fel a work offset nullát, hanem a jobb felsőbe(persze a szoftver ugyanúgy a bal alsóba fog mutatni), akkor jó irányba indul meg a szerszám is, meg a szoftver is jól mutatja. Az utolsó képen a gép (majdnem)home pozícióban van.
A tengelyek jó irányba homolnak. Meg arra is mennek amerre nyomom, sőt a számláló is előjelhelyesen mutat mindent. X és Y mínusz irányba homol, onnan csak plusz értéket vehet fel a pozíció, gépi koordináta rendszerben.
De amit csatoltál, képet, ahhoz hasonló beállítást Fusion 360-ban nem találok.
Volna egy számomra érthetetlen dolog, amit ha megmagyaráznátok, hogy megértsem, megköszönném.
Fusion 360-at és UCCNC-t használok.
A CAM modulban a setup-nál, beállítom a tengelyek irányát, úgy, hogy a Z felfelé az Y befelé az X jobbra mutasson, pont úgy mintha a gépemmel szembe állnék. A gépem a bal oldalra homol X-ben és magam felé kifelé Y-ban, Z meg fenntre. Az origoját pedig a stock bal felső felém közelebbi sarkára állítom.
Behívva az nc fájlt pontosan ugyanide teszi az origot az UCCNC pálya megjelenítője. Ha ide állítom a munka koordináták nullpontját, pont átellenesen indul meg a gép. A pályamegjelenítő jó irányba megy csak a gép megy ellentétesen. Ha azt akarom, hogy mindegyik jó irányba menjen akkor pont a munkadarab átellenes sarokpontjára kell állítanom a munkakoordináták nullpontját. Ekkor jó minden.
Már azt is megpróbáltam, hogy megfordítom a CAM-ban az X-et, vagy átteszem a stock átellenes sarkára, de ugyanazt csinálja.
Szóval használni tudom, csak nem értem miért van ez?
Esetleg benéztem valamit?
vadember | 1886
2018-04-03 06:22:49
[994]
Azért egy T-horony maróval nem lehetetlen beférkőzni oda.
Amúgy egy teljesen értelmetlen rajz, mert ezt maximum 3D nyomival lehetne megcsinálni, de többször is előfordulhat majd, hogy így ki kell vágnom valamit valamiből.
Most már értem hogy miért ingyenes progi !! ,,Ez egy közösség A Fusion 360 szolgáltatásnak rengeteg olyan felhasználója van, akik terveket osztanak meg, tippeket cserélnek és együtt dolgoznak az Autodesk csapatával azon, hogy gyakori frissítésekkel bővíthessék a funkciók listáját,,
Aknai Gábor | 3083
2018-04-02 14:44:45
[987]
Pedig azt írtad, hogy már mindent tudsz. Modify-combine és ott ki tudod választani az alaptestet illetve a céltárgyat amit ki akarsz vágni, majd a "Cut" opciót kell választani.
Azt hogy tudom megcsinálni, hogy az egyik alkatrészből kivágom a másikat, tehát a kék színű korongot kellene kivágni, hogy ott a korong üres helye legyen.???
Érdekes, hogy próbáltam ezt a módszert is(ezért is kérdeztem), de az egyik összeállításnál valamiért nem ment, nem megy, hibaüzenetet ír ki. valamit azon a rajzon elronthattam, nem baj a többi új rajzon már megcsinálja a komplett stl-t.
Ha nagyobb lyuk kell, és a sketch-et nem akarom módosítani, akkor szoktam beledugni egy nagyobb hengert, aztán cutting. Ha szűkebb kell, akkor csak két lépésben megy. (join, cutting)
Már csak egy kérdés és akkor már mindent tudok) Ha több alkatrészből összeraktam egy komplett egységet, hogyan tudom stl-ben lementeni, úgy hogy az egész egyben maradjon. Mert külön - külön le tudom mentegetni a bodykat, csak nekem egyben kéne.
vjanos | 5562
2018-03-29 07:36:50
[976]
Pl átírod a méretet a sketchben amiből csináltad. Vagy a press-pull toollal megkattintod a furat oldalfalát és úgy is át tudod méretezni.
Hogyan lehet egy testben lévő furat átmérőjét megváltoztatni?
sufnituning | 3465
2018-03-28 22:20:18
[974]
Na ezzel meg kell akkor barátkoznom, mivel nekem is nagyon kézre áll ez a Fusion, nagyon megszerettem. Ez előtt a DesignSpark Mechanical 2.0-vel alkotgattam. Igen, bizonyos szempontból még előnyös is, minden visszabontható.
Tudsz törölni, de ugye a Fusion a sketch-ből indulva építkezik. Ha tegyük fel kitörölsz később egy olyan alkatrészt, amire más kütyük épülnek, akkor galiba van. Illetve nem is engedi őket kitörölni minden esetben. Az elején nekem is nehéz volt megszokni ezt a metódust, de most már egyáltalán nem zavar, sőt. Ez előnyős is lehet, mert ha vissza kell nyúlnom az eredeti skiccbe, utána végigmódosítja a body-t is. És azt se feledjük, hogy ez egy CAD-CAM progi. Sokszor az alkatrészek rajzolása még mindig egyszerűbb lehet az AutoCad-ben. Bár az utóbbi időben olyan szinten ráéreztem és megszerettem a Fusion-t, hogy ez egyre kevésbé valószínű a számomra.
Jó oké, de törölni nem is tudom? Most arra gondolok, hogy készítek egy összetett alkatrészt, ami mondjuk 60 furcsa kis kütyüből áll. Ha nem tudok törölni, akkor egyszerre nekem kb 60 kütyüvel kell dolgoznom, ami elég zavaró. Jó persze lekapcsolom a lámpát.
Egy kicsit még szenvedtem vele, de a végén csak sikerült! Azt is próbáltam, hogy az alsó részt kitörlöm, mert csak a felsőre van szükségem, de akkor visszaállította eredeti egységébe a tárgyat.
Nem ezen múlik, ha nagyon kell osztok wifit mobilnetről. Végigkábelezni nehéz lenne, távolság is van, falak is, több routerrel végigrakni is problémás...