Hát igen, fontos a szintezés. Én ezt úgy oldottam meg, hogy egy fémérzékelőre megy a fej, így ha a fejet szétszedem és elmozdul a magassága, akkor sem kell újra szintezni. Csak egyszer kell beállítani jól. Illetve ha a fúvóka más anyagból van, csere után újra kell szintezni, de addig sose kell.
Én épp most kezdtem el játszani az enyémmel. Ugyan ez a CTC által kihozott, Prusa i3 klón. A drivereket cserélgettem rajta, vettem is ehhez egy megfüstölni való új GT2560-as alaplapot hozzá. Ha firmware-t cserélsz az alaplapon (Marlin megy rá fel) akkor onnantól előjön egy rakás menüpont, ami az alap CTC firmware-ban blokkolva van.
Igen láttam a megoldást, le is szedtem a marlint de még nem jutottam el odáig hogy beleássam magam.. Egyszerűbb volt beírni a szeletelőbe és meg van oldva a kérdés
Ha olyan amiről beszélünk akkor Marlin firmware van benne, abba pedig be lehet állítani a Configuration.h fájlba a #define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT szabja meg a mozgást. Utána a #define EEPROM_SETTINGS kell megengedni (kommentálva van eredetileg), ha ez meg van akkor le kell tölteni újra és utána ha a Reptiert használod akkor könnyű beállítani finoman, mert próba mérés után csak a Repetier az EEPROM settings-et le tudja olvasni és be tudod ott állítani. Azokat az adatokat megtartja utána kikapcsolás után is.
Igen arra gondoltam de nem tudom a pontos nevét. Kinyomtattam egy 15x15x15 mm-es kockát. digit tolómérővel mérve az eredmény 14,99x15x15,30 lett. persze mérés előtt kézben jól megforgattam hogy még véletlenül se tudjam hogy melyik irányba csal igazából még be sincs nagyon állítva se a program sem a gép. persze a több százezres gépek azért pontosabbak.
Üdv A raft az ami olyan szélesen körülveszi a tárgyat, azért van hogy ha tárgy kis felülettel érintkezik az aszatallal akkor ez egy plusz tapadési felületet ad.
A pontosságot meg tudod nézni ha belemész a Move menübe, ott mondjuk kiválasztod az egy miliméteres mozgást, és lépsz 100 mm-t, megméred tényleg annyit mozdult-e el az asztal.
Raft az a segéd nyomat vagy mifene? nem igazán értek a dologhoz.
Sajnos nem tudom a méretét a kinyomtatott munkadarabnak így nincs mihez viszonyítani. ámbár nyomtattam egy 8mm hosszú 10,3 mm-es hüvelyt 7,3 mm-es belső átmérővel. az majdnem jó lett. a 8mm a 10,3 mm stimmel de a belső átmérő csak 6 mm lett.gondolom zsugorodott az anyag.
Üdv Ügyes, nekem is ilyesmi van. Viszont a raftot kikapcsolhatod ekkora letapadó felületnél szerintem felesleges. Az X,Y irányban mérethelyesen dolgozik?
Igen mozgó asztalú. balra lent van a bázis. ezt értem. nem szeretnék felső pontot beállítani, csak mikor végez akkor Z feljebb menjen az asztal meg jöjjön én felém, mert ugye most ha végez akkor az X Y Z kimegy bázisra ( végállásra).
Próbálom érthetően elmagyarázni. már amennyire tudom
Ha mozgó asztalú akkor annak az X0 Y0 pontja (párhuzamosan a testeddel nézve)a baloldali alsó ponton van, ami hozzád van közelebb. Ha felső pontot akarod beállítani akkor nyomtatás nem lesz jó mert minden CAD/CAM program arra számít hogy ott van.
Én úgy csinálom hogy amikor a nyomtatás kész akkor automatikusan az asztal átmegy hozzám közelebbre mert nekem is az a kívánságom.
Hozzájutottam egy CTC I3 PRO géphez. életemben nem röhögtem ennyit egyhuzamban ( 5 óra alatt raktam össze)
Na szóval. mikor végzett a nyomtatással akkor ki áll home pozícióba. ez valahol megváltoztatható? jó lenne ha az asztal előre jönne és nem hátra menne.
A ~35 mm-el hosszabb "vezetőszár"... Mostmár, ez is ok.:) (legalábbis, úgy gondolom)
Fölkerült még az extruder motor "seggére", egy kis stekkeres elosztópanel(+ventik, ledek, stb...) Az alu, hűtőbordásan kialakított "hosszabbítás" ha kell, még kap egy 40-es ventilátort.
Ahogy a fórum címe mutatja itt leginkább hobbi szintű 3D nyomtatókkal foglalkozunk, olyanokat amiket mi tervezünk/építünk. Az általad írt 37 ezer dolláros ipari masina kicsit kívül esik a témán és a pénztárcánkon.