jA ,CSAK AZÉRT KÉRDEZTEM RÁ HOGY HONNÉT LESZ A PELLET ,MERT KERESTEM AZ ÁRÁT .... De azt írták ,nincsen jelenleg elérhető pellet ........ De lehet rosszul kerestem ,az is benne van a pakliban . És mi a fene bajod van az index fórumaival ? Tanultam onnét ,ha nem is látszik rajtam . De jólvan ,már megszoktam a barátságos stílusodat .
Ja , ha eladásra tervezték ,az más ! Én azt hittem leteszik a főtéren ,és fűtenek vele egy önkormányzati hivatalt .... Totya kazánban van az égőfej ! Gondolom a barkácsot sértésnek szántad , de nem tud izgatni . Kétféle kazánt említettem , én ismerem a működésüket ! Ha érdekel olvasd az indexet ! Üzletemberek többen vannak , mint balfékek , de lehet csak nézőpont kérdése . Na ha tudsz egy ilyen letelepített csodáról ,hát tegyél fel képet , kíváncsi lettem . 12 tonna per órás gőzkazánig van fűtővizsgám . És még érdekelt is ,nem hízott libáért szereztem . De azt elárulom hogy igazából csak a gázüzemű kazánokat oktatták , az olaj talán érintőlegesen . Összevetést más kazánnal ... A totya mára készült , vegyestüzelésre . Amit én említettem ott nincs korom kátrány , tiszta üzemre vannak tervezve nagyobb ,hatékonyabb fűtőfelülettel , ventilátoros kényszerhuzat táplálással . Mit hasonlítsak rajta ? Esetleg egy saválló kondenzációs rész is lehetne utánuk . Köszönöm a bíztató hozzászólást , mire ezt leírtam , már meg is nyugodtam teljesen . Na milyen kazánt kazánt tettek bele a biznic menek , kíváncsi lettem ? De nem egy balfék újságíró véleményére hogy import kazán ...
"Honnét lesz oda mégis pellet ? konténer , bekötik gégecsővel? Hová megy a füstgáz ?" Értem én, hogy te szeretsz értetlenkedni de arra nem gondoltál, hogy ezt egy cég eladásra tervezte eladásra és demonstrálni, biztosítani, garantálni kell a működést. Hidd el nem csak balfékek vannak az országban... ("És ez kizárólag szakmai vélemény ") Szerintem hiába olvasgatod az indexet ... de lássuk a te szuper kazánodat! Várom a fényképeket és a leírást, összevetést más megoldásokkal a működéséről hátha mégis meggyőzöl. De remélem nem egy Totya féle kazánba van dugva egy barkács fűrészporos égőfej.
Ezt átvitt értelemben gondoltam ,nem kell szó szerint venni . Pécset ez egyébként nem érinti , itt már eleve fával megy a távfűtés . De én még láttam az öntvény , melegvizes kazánokat ,üzemképesen ,de már kidobálták őket ,annyira nem régen . rÖHELYESNEK TARTOM MAGÁT AZ ELGONDOLÁST IS . Honnét lesz oda mégis pellet ? konténer , bekötik gégecsővel? Hová megy a füstgáz ? Dolgoztam a komplett egészségügy teljes fűtési rendszerében , pont a kazánházak tartoztak konkrétan hozzánk . nEM LEHET EZ EGY IGAZÁN ÁTGONDOLT ÖTLET ! Valami szükségmegoldás hogy ne mondhassa senki hogy nem gondolnak előre . Akkor még gondolom valami nagyeszű újságíró is rátesz egy lapáttal . És ez kizárólag szakmai vélemény , minden politikai szándék nélkül .
Akkor 1köbméter földgáz 500 ft pellettel váltható ki ,ha jó az a 260 ft /kiló körüli ár amit láttam + 25ezer másfél tonna pellet fuvarja . Nem tudom most mennyi a kedvezményes lakossági gáz ár ! Milyen felhasználásban van 1000 ft körül a gáz felhasználói ára ? Aprítékégető fejem van ,az mehet pelettel ,fordítva ez nem biztosan igaz . Kazán az lényeges ,régóta gondolkodtam jobb hatásfokú kazánon . Függőleges zsák tűzterű ,vagy a faelgázosítóhoz hasonló rendszerű kazánon gondolkodtam . Idén még van bőven hulladék fa , a fűrészpor forrás az elakadt , már t9bb éve . Jövőre visszatérek majd az új megoldás kereséséhez ,addigra csak tisztul a mostani helyzet is .
Egy időben divat volt a reklámújságokból papírbrikettet préselni otthon. Reklámújság még most is van dögivel, lehet, hogy újabb felvirágzás lesz a brikettálásban? Barátom is csinált ilyeneket, kaptam tőle pár darabot kipróbálásra. Nagyon nehezen gyulladt és majdnem annyi hamu keletkezett belőle mint az eredeti tárfogata. Ugyan ingyé van (legalábbis annak akihez bedobják), de nem győzött meg a hatékonyságáról.
fektiforg | 426
2022-10-23 15:31:03
[5414]
„ De mióta olcsóbb a pellet mint a gáz ? ”
Idézet egy levélből amit az MVM - töl kaptam, rövidítve : ”önnek a szerződése 2022 dec. 1 lejár ... örömmel tudatjuk, hogy a következő évben is tudjuk biztosítani a földgáz szolgáltatást ... 30.87 Ft / MJ + ÁFA egységáron ” ( ~1080 Ft/m³ + ÁFA+ rendszer használati díj)
Szemét ! Ez egy nagyon érdekes fogalom . A panelgunyhóban keletkezik . Meg a csicsa , úri családiházakban is . A szelektív gyűjtés már ott kezdődik hogy a papír alapú csomagolóanyag már egyből begyújtós . Jót fog tenni egyeseknek ,ha kicsit szűkösebb lesz ez a világ . Nekem meg a nyugdíj tesz jót ,lassan már ki is pihenem magam , kifutnak amit megígértem , és én vagyok ezután az első Pellet , plusz energiát kell befektetni ,abba az anyagba ami igen könnyen égethető automatikusan ,aprítékégetőben . Eszement itt sok ember . Mindenhez "munkás" kell , mert azt tanulták hogy semmit se tudjanak ,alapvető dolgokról .
"De mióta olcsóbb a pellet mint a gáz ?" Nem az olcsoság a lényege, hanem az alternatíva. Spórolni a gázal, mert nekünk van a legtöbb... Jövőre már a szemét is égetheted otthon . :(
Készletsöprés akciós napelem !!! Napelem: Risen Titans RSM40-8-410M Keret színe: fekete Teljesítmény: 410 W Méretei: 1754x1096x30mm Cellák: 120 db monokristályos szilícium cella Hatásfok: 21,6% Feszültség: 41,9V Áramerősség: 12,47A 36 db egy raklapon Ára: Darabos panel ár: 55.500 Ft+áfa Ára: raklapos panel (36 db) ár: 53500+áfa Szállítási költség: távolságtól függő Garancia a termékre: 12 Év Garancia a teljesítményre: 25 év Elérhetőség: email cím: solarjetkft@gmail.com Telefonos elérhetőség: +36208077796 +36207785765
Ez jó ár ?
RJancsi | 5811
2022-10-20 17:51:22
[5405]
Amikor felrakattuk,"tudományosan" megnéztük az utolsó 5 év fogyasztását. Sikerült úgy belőni a méretet, hogy a múlt évet kb. 30eFt visszatérítéssel zártuk. De haladva a korral egyre többet fogunk a klímával fűteni, nem árt egy kis plusz teljesítmény, hogy közel null szaldónál maradjunk.
Nem végezték ki a napelemeseket! Most majd kiderül magyarisztánban is, ki viseli valóban szívén az unokái földjét, és nem a lehulló morzsáért hajladoznak.
Most hogy kivégezték a napelemeseket, tuti lesz sok elérhető raktáron maradt. Én is ebben bízok, mert akkor még teli pakolom én is a tetőt. Lehet hogy soha nem térül meg, de az elvem az, hogy azé a hatalom, akié az energia, hatalomból meg soha nem lehet elég. még ha csak az én pici méretemben is, amíg van rá felesleges pénzem inkább erre költök mint házimozira.
Az inverter cserét, bővítést kell jelenteni. De napelem bővítésre még senki nem szórakozott a környezetemmel ilyenekkel. Lehet van valami apróbetűsben, de képtelenség ellenőrizni és nem is foglalkozik senki ezzel, amikor eleve 6kW betermelésre szerződtél.
A többiben természetesen igazad van. Illetve ha két független munkapont bemenettel rendelkezik az inverter, akkor a másodikra egészen nyugodtan lehet tenni teljesen eltérő napelem mezőt is, ami megfelel az inverter paramétereinek.
Köszi! Reméltem, hogy így van, de nem voltam benne biztos. Az inverteren van még szabad bemenet, így nem a meglévő elemekhez raknék újakat, hanem független új kört építenék a rendszerhez. Helyem az van a tetőn, így valószínű, hogy nem a legkorszerűbb napelemek lesznek, hanem a meglévőkhöz hasonló 360 W-osok. Azok talán olcsóbban beszerezhetők.
Én nem teljesen így tudom. Be kell jelenteni a szolgáltatónál a bővítést is. A többi amit írtál az igaz rá tud tenni több napelemet is, de oda kell figyelni, hogy azonos paraméterűek legyenek a panelek vagy mindegyikre kell egy optimalizáló.
Egészen nyugodtan bővítheted minden ügyintézés nélkül. Az invertert engedélyezték, amit az tud azt kihasználhatod. Sőt. Igazából a 6kWp feletti napelem mennyiséget is egész nyugodtan rá tudsz tenni. Igaz hogy levágja 6kW-nál a teljesítményt, de a termelési csúcs levágása viszonylag kicsi veszteség, és kiszélesedik a termelési tartomány.
Kérdés a gyakorlott Elmű "ügyintézőkhöz". Teljesen hivatalosan van napelemünk a tetőn, jó pár éve szereltettük fel. Már akkor gondoltam arra, hogy később bővítésre kerülhet sor, ezért a 4,5 kW-os napelemekhez 6 kW-os invertert kértem. A kérdés: mivel jár az, ha kihasználva az inverter lehetőségét felrakatok még néhány napelemet a tetőre? Be kell jelenteni az Elműnek? Észreveszik ha nem szólok?
VighLajos | 2358
2022-10-19 07:53:17
[5397]
Július elején indítottuk el a projectet. Felmérték, lemérték, lefotóztak mindent. Két két múlva ismét... Augusztusban szóltak, hogy kellene térképvázlat, és tulajdoni lap másolat. Földhivatal online, 2150,- Ft a térképvázlat. Eltelt több, mint egy hónap, ismét szóltak, hogy újra kell az előző doku, mert hozzá sem kezdtek, viszont lejártak az érvényességi dátumuk (1 hónap) GoTo Földhivatal, ismét 2150,- Ft. Ekkor írtam nekik, hogy kezd elmenni az egésztől a kedvem... Pár nap múlva ismét jelentkeztek: Elektromos hálózat bekötési szerződés kellene... Megírtam nekik, hogy nem találom, és most hagyjuk abba, felmondom a szóbeli megállapodást. Tudomásul vették. És egy hét műlva jött a bejelentés napelem-ügyben... Közben számoltam: Támogatásra nem vagyunk jogosultak... Sajnos, vagy hál'istennek? Most 4 millka lett volna. Valószínű, hogy némi előleget kell befizetni. Aztán jövőre - hivatkozva az árfolyamokra, áremelésekre, készlethiányra - még rátesznek 2 millkát. No, ebből a 6 millióból elég sokáig lehet gázzal fűteni! Eddig 16500 Ft volt a gázszámlánk (átalány) Most olvasták le, és jött egy 6ezer körüli végszámla.
gaspa | 230
2022-10-17 19:55:07
[5396]
A tipusa :Powland isolar SML II. 3,5 kW/ 24V akku,kínai termék. Megfelelő a kimenő feszültsége,a venti hőre kapcsolgat,20A töltésnél még nem kapcsol be.Nem vettem túl drágán kb 180 ezer volt,egyenlőre meg vagyok elégedve vele,ha gond lesz a hűtéssel úgy is átalakítom.Sajnos ezek az új elektronikák alá vannak tervezve hűtés szempontjából,a régi betáplálós invertereim konvenciós hűtésüek,de az ajtajukat kinyitottam,mert ezek tömítéssel le voltak zárva,így belül is jól hül.Egy évig a tetőtérben voltak,de átszereltem a pincébe,három szittel lentebb működnek több mint 10 éve.
Feszültség emeléssel . Működik a fizika . A szolgáltatói oldalról is működik , Ha a szekunder feszültségét külső forrásból emelem rádolgozik a primerre . Most viszont kicsit elgondolkodtam ezen a exportálás dolgon , hát hogy úgy mondjam van min .
Előzmény: Karácsony Sándor, 2022-10-17 11:45:08 [5394]
Karácsony Sándor | 196
2022-10-17 11:45:08
[5394]
Jaaa!! Én a szolgáltatói oldalról gondoltam .A trafó hogyan oldja meg az irányváltást?
Meg ! Még napelem sem kell hozzá Eltartott egy darabig amíg megértettem ,de pofon egyszerű dolog . Természetesen illegális és bűncselekmény !
Előzmény: Karácsony Sándor, 2022-10-17 11:02:42 [5388]
keri | 14086
2022-10-17 11:13:21
[5391]
Így van. Picit megemelik a feszültséget, éppen annyival hogy a termelésüket be tudják pumpálni a hálózatba. Ha sok inverter termel, akkor jobban megemeli a hálózati feszültséget. 230V+10% azaz 253V a maximális hálózati feszültség amit a szabvány megenged. Az inverterek legkésőbb 252V-nál lekapcsolnak, hogy elkerüljék a toleranciából való kilépést. De az újabb inverterek már alacsonyabb feszültségen kapcsolnak le. Az utcában az nyer, akinek az invertere a legnagyobb feszültséget engedi Gyenge helyi hálózatoknál ez már probléma a csúcstermelések idején. Ide jellemzően már nem adtak ki több engedélyt a betáplálásra eddig sem.
Előzmény: Karácsony Sándor, 2022-10-17 10:57:59 [5387]
keri | 14086
2022-10-17 11:05:50
[5390]
Ez pontosan így van ahogy mondod. Egyedül a mechanikus órákkal lehet illegálisan visszatermelni úgy hogy ne bukj le, abból meg egyre kevesebb van.
Na közben látom megerősítették az elméletemet, hivatkozásokkal támogatva is, hogy a fázis viszonyokból látszik a visszatermelés.
Viszont ez a lengyel óra egy rohadék. Az áram, teljesítmény, és fázis viszonyokat csak abszolút értékben adja ki, szóval nincs olyan paraméter amiből el lehet dönteni. Egyedül a visszatermelési energia változásából lehetne következtetni az adatokat kiolvasva
De komolyan? Miből állt volna tenni bele egy termelés/visszatermelés flag-et ha épp előjellel nem is akarnak bajlódni?
Eredeti ötletem amúgy az volt, hogy felteszek két órát. Egyet a napelem invertere elé, egyet meg a lakás elmenőre és a két teljesítmény értékből látszik, de miután megláttam hogy ez a legolcsóbb mérő is 30ezer forint, letettem erről az ötletről.
Így viszont kénytelen leszek magam építeni egy mérőt, ami képes visszatermelési áramot mérni.
Előzmény: Karácsony Sándor, 2022-10-17 10:57:59 [5387]
Karácsony Sándor | 196
2022-10-17 10:57:59
[5387]
Sziasztok. Van egy buta gondolatom.(persze akad több is ) A visszatáplálás nem is olyan egyszerű dolog. Mert ha pl.a főutcán lakom és 100 háznak van napeleme, akkor nyáron délben mindenki visszatermelne. Mindenki termel. Ha 100 háznyira van a legközelebbi trafó .Feszültség többlet kell mindig az ellenkező irányú áramfolyáskor.(?).Az utolsónak már 230V + akár 100V is kellene hogy onnan is kifele jöjjön az áram.Vagy hogyis van ez?
keri | 14086
2022-10-17 10:56:16
[5386]
De, csak túlárazottak, de durván a valós értékükhöz képest, ezért érdemes gondolkodni.
Köszönöm hogy ismét szántál rám időt . A hétvégén egész megélénkült ez az oldal , sok információt sikerült begyűjtenem . A műszaki megoldások elvei érdekelnek .
Ez pontosan melyik típus? Hogy vagy megelégedve vele? Én a legolcsóbbat vettem, tehát ennek megfelelően vannak hiányosságai ami a kísérleti szakasz alatt nem probléma, de ha beválik akkor egy sokkal jobb minőségűt szeretnék.
A baja pl.: -jó 15V-al alacsonyabb a kimenő feszültség a beállítottnál. Így 240V-ra kell állítanom hogy 225V legyen a kimenőn terhelés nélkül. -USB-n keresztül nem tudok rákapcsolódni, csak wifin, ami gond, mert a pincém jól árnyékolt és nincs igazán jó kapcsolatom. -A hütőventillátorok folyton zúgnak, nincs semmi szabályozás, egyből megy ha bekapcsolom. -Fentről lefelé tolja a levegőt a gravitáció ellen, és a szívó oldalon nincs porszűrő. Garancia miatt nem szedtem szét, de lehet úgy sem küldöm vissza az olaszokhoz, ahonnan rendeltem olcsóért. Szóval kinyitom és átrendezem a hűtést értelmesebbre, esetleg még valami szabályzást is megpróbálok keresni benne, a kimeneti feszültség referenciával együtt. -zéró por és víz elleni védelem miatt csak beltérben használható, ami a zajos ventilátorok miatt eléggé korlátozott elhelyezési lehetőséget biztosít.
A vezérlése viszont nagyon okos, de azt úgy nézem kb. ugyan az mindegyiknek.
Szerintem maguk sem tudják még mit akarnak. Szigetüzemet eddig sem jelentette be senki, mert semmi közök a magánhálózatomhoz, amíg nem okozok problémát nekik, hiába képzelik magukat hatóságnak.
Amúgy meg nem zavarsz, te meg kivált képen nem. Az üzenetküldésnek nagy előnye, hogy akkor válaszolok rá amikor épp szeretnék és van időm.
Persze írhatod nyilvánosan is, ide is válaszolok örömmel.
Amikor nincs rajta akku, akkor is van egy puffer tárolója az inverternek. Ez praktikusan egy kondenzátor. A napelem ezt tölti és erről működik a hálózati inverter. Ha több energia kell mint amit a napelem megtermel, akkor ennek a töltését a bejövő villannyal is kiegészíti. Így nem veszik kárba a termelés. Kárba akkor veszik, ha nem használod el mind az 1kW-ot, hanem mondjuk csak 500W a fogyasztás. Akkor hiába tudna 1kW-ot termelni, csak 500W használódik el.
Igen az ohmos fogyasztó elé rakott PWM-el tudod szabályozni. Egész hálózatot nem érdemes, mert a hűtő motorja pl. a szinuszt szereti. De szabályzást vagy a klasszikus fázis hasítós tirisztoros áramkörrel szoktak csinálni, vagy a modernebb egész hullámú megfelelőjével. Ez utóbbi kíméletesebb szabályzás, mert csak a szinusz nulla átmenetében kapcsol ki/be. De a sütőben általában van 3 fűtőbetét (3 fázis miatt), amiknek a különböző bekötéseivel, vagy be nem kötéseivel tudod csökkenteni a felvett teljesítményt. Ugyan ez a mosógép is. Apám is kikötötte a hajdú mosógépből az összeset, egyet meghagyva. Kicsit lassabban fűtött fel, de nem csapta le a villanyórát.
Nem szükséges két hálózatot kiépíteni. Ezt ügyesen kezelik ezek az inverterek. Sőt van olyan lehetőség is, hogy ha az 5,5kW-os inverterre nagyobb terhelést teszel, amit az elektronikája nem bír, akkor átkapcsol rendes hálózatra.
Csak érdekességként az utolsó szaldó elszámolásom. Kb 8000 kWh az éves oda/vissza plusz amit közvetlen elfogyasztottam a napelemekből. Valóban nagyon olcsó nálunk a vill energia és még számlát is ki kéne állítanom,ha visszakérném.A hálózat bővítésért fizettem,amit betermelek nem Debrecenbe kell elszállítani,pár száz méteren belül eladják kicsit többért.
Ami nekem van az nem tud visszatáplálni,rá lehet kötni a hálózatot,aggregátort,napelemet,akkumlátort és lehet programozni ezeket hogyan használja.Az akku nem feltétlenül szükséges,a hálózatot csak akkor használja,ha kevés a napenergia.Már lehet olyan kínai hybrid invertert kapni,ami vissztáplálni is tud,de ezek még nagyon drágák.Amíg nem lehet betáplálni a hybrideket kell használni,csökkenti a számlát,de a megtérülés gyalázatots lesz.Nekem 11 éve van 7,5 kW-os betáplálós rendszer,de én két lakást fűtök is hőszivattyúval,általában sikerül 0-ra kihozni a szaldót.Mindig szerettem volna egy vészhelyzeti ellátást is kialakítani,fél éve hozzáfogtam miután a "nemzetközi helyzet fokozódik" nagyobb (17 kWh lúgos)akkuval 3,5kW-os hybriddel,de az elektronika még egy sima invertert is kezel egy másik fázisra,majd ha szükséges.
" A kínai hibrid inverterek nem is tudnak hálózatra táplálni"
Hát.. nem tudom. Pont ilyen inverterek miatt kérdeztek engem is, hogy kellene tudni hogy hanyadán is állunk, mert állítólag a régi órák a visszatermelést is fogyasztásnak mérik, ha meg újabb órád van akkor a szolgáltató meglátja, hogy visszatermeltél pedig nincs is szerződésed.
Németországban állítólag engedik az ilyen cuccokat.
Délben pont a csomóponti törvénnyel próbáltam magyarázni én is Antal Gábornak no és a nagyon gyors mintavételezéssel.
Valószínűnek tartom, hogy az inverter a PWM szabályozással 1 sinus hullámot is tud módosítani, mintegy "kövéríteni", mint ahogy a nagy erőművi generátorok teszik csak azok lassú reagálásúak mint ahogy írod.
Visszatérve a hálózat észlelésére lehet azt is meg tudják különböztetni, hogy igazi sinus (persza ma már csak a tankönyvebn van olyan) vagy PWM van a kinti hálózaton -mert ugye a szomszéd is épp termel miközben az MVM lehet éppen lekapcsolt- és aszerint le vagy bekapcsolnak.