maga a file semmi extrát nem tartalmaz, csupán ezzel küzdök. szerintem valamelyik programommal lehet baj a corel-lazycam kettősben. feltöltöttem a file-t:
a LazyCam a görbévé konvertált és dxfbe exportált file-t most megnyitotta, nem panaszkodott a splinesra, ellenben a mellékelt képet látom, semmivel sem tudok mit kezdeni. további ötlet? jut eszembe, felraknámm a dxf file-t is, hátha, ami egyébként csak egy próba, amolyan gyakorlás, nem éles munkafile, de a fórum motorja nem engedi.
AzAgg | 10
2019-08-07 13:20:26
[17467]
dxf exportnál az alábbiakat látom, más lehetőség nincs, polylinesról szó sem esik.
Szevasztok! CNC területen teljesen kezdő vagyok, de Corelben ezer éve rajzolok, tervezek. Vettem egy MAch3 programmal hajtott használt marógépet, amit kipróbáltam az eladónál, minden fasza volt, de most, hogy élesben kellene a rajzot átvinnem a vezérlő programba, elakadok. Tudna valaki segíteni? Tehát: Corelben rajzolok, s a rajzot kellene cnc maróval kimarnom. A rajzot exportálom Corelen belül .dxf formátumba. Mach3 programon belül a LazyCam programot elindítom, megpróbálom betölteni a file-t, de a "splines" mennyiségére hivatkozva leáll. Utána olvastam, az okra, s kiküszöbölendő, egy próbaverziós DXF Tools Professional Edition plugint rátelepítettem a Corlere. Itt minimalizáltam a splines mennyiségét. Csupán annyi a változás az eredeti problémával szemben, hogy hibaüzenetet ugyan nem kapok, de a betöltött file képe ismeretlen, egy üres téglalapot mutat, amivel ráadásul kezdeni sem tudok semmit. Amihez ragaszkodok: Corel program, s lehetőség szerint a Mach3, mivel ezzel működött a gép. (Mielőtt megkérdeznétek: Az eladó külföldre költözés miatt adta el a gépet, nem áll módomban őt nyaggatni).
Fentiek alapján segítséget kérnék, hogy Corelből hogy lesz marópálya Mach3-ban!
svejk | 33035
2019-07-29 20:42:04
[17461]
Mivel motort és vezérlőt cseréltél nem hinném, hogy a szoftver lenne az oka a hibáknak, de:
- Csinálsz egy biztonsági másolatot a mostani Mach3 könyvtárrról. - Kitörlöd az eredeti Mach3 könyvtárat. - Az eszközkezelőben eltávolítod a mach3 drivert. - Feltelepíted az artsoft honlapjáról letöltött neked tetsző újabb verziót - a régi elmentett Mach3 könyvtárból átmásolod a mach2 licence file-t.
A beállításokat célszerű lépésenként értelemszerűen az új verzióban is végrehajtani de ha nem nagy a verziókülönbség akkor megpróbálhatod a régi XMl file-t bemásolni az új mach3 könyvtárba, nagy valószínűséggel működni fog.
Sziasztok. Tudnátok kicsit segíteni macroban? Ezt szeretném megvalósítani ha lehetséges csak nem tudom hogy lehet e ilyent ?
Adott 3db kimenet mit kapcsolgatok pl: DeactivateSignal(OUTPUT1) (Vákuum leszorító KI) ActivateSignal(OUTPUT2) (Pneumatika Le) ActivateSignal(OUTPUT3) ( Vákuum Papucs BE) Code “G00 X0 Y0 Z-1 G4P2” (Pozícióba megfogja a vakum papucs ) Code “G00 Z20” Felemeli az anyagot Code “G00 X150 Y600” Lerakási pozíció Code “G00 Z0 ez kelne mindig változón + 4 mm pl : z4 köv z8 DeactivateSignal(OUTPUT2) ( Vákuum Papucs KI) Code “G00 Z25” Fel Code “G00 X400 Y600 G4P2” (Új anyag pozíció ) Code “G00 Z- ez kelne mindig változón -4 mm pl : z-4 köv z-8 ActivateSignal(OUTPUT3) ( Vákuum Papucs BE) Code “G00 Z20” Felemeli az anyagot Code “G00 X0 Y0 Z-1 G4P2” 0 pozícióba helyezés DeactivateSignal(OUTPUT2) ( Vákuum Papucs KI) ActivateSignal(OUTPUT1) (Vákuum leszorító BE)
kissbutorstudio | 65
2019-06-30 18:44:16
[17459]
Üdvözlet az Uraknak! Regisztrált Mach3 programot régebbi verzióról hogyan tudok frissíteni ,és honnan tudom letölteni? Még nem foglalkoztam ilyennel eddig.Ezért kérnék benne segítséget. A frissítés oka, az x tengelyen motor+vezérlés csere lett végrehajtva.Íves mozgásoknál x-y tengely nem mozog szinkronban elcsúszik F2500-nál ,viszont F400-nál pontos. minden beállítást megpróbáltam már. A 3 tengelyes mozgásoknál szemmel láthatóan furcsán mozognak normál sebességnél. Felmerült a verzió frissítés és a pc erősebbre cserélése. Köszönöm előre is a segítséget!
zotykó | 302
2019-06-23 22:46:54
[17458]
Köszönöm mindkettőtöknek a választ.
Levin. Kézenfekvő amit írsz, mivel évek óta nem kellett javítani vagy bütykölni a gépen semmit. Így a kábelezés is elfáradhatott a sok jövés-menéstől. A vezérlő hátulján lévő csatin 4 érintkező 1 pólus, azaz 16 érintkező a 4 vezeték. Azt kizárom. Keresgélek tovább.
Szia ! Küzdöttem ilyen jellegü hibával.Dombormű marásnál szép lassan mindig lejebb ment a Z tengely a végén már majd az asztalba kötött ki a gravír tű Tekintélyes mennyiségü anyag és gépóra ment veszendőben mert a hiba nagyon lassan jött elő és sokáig felsem tünt. Minden gyanuba keverhető dolgot átnéztem , a végén még az esetleges Z tengely szorulást is néztem és semmit nem találtam.Pedig végig ott volt az órom előtt a hiba.A Z motor csatija.Számitógép tápegységben használatos 4 pólusu csatlakozóban volt laza érintkezés.Soha megnem találom ha nem tapintom meg a csatit és nem találom melegnek(nem forrónak !!!!) Hogy a motor melyik tekercse nem kapott normális villanyt soha nem keresgéltem mert hirtelen felindulásbó úgy kivágtam onnét mint macskát sz....ni . Levente
Kössz. A G kód ok volt. A jelhosszúság állítása jó ötlet, bár eddig évekig nem okozott ez gondot. Majd ha gép előtt leszek csinálok pár tesztet. Lehet a vezérlőm puffer kondijai ereszkednek meg a tápban? Az is okozhat fesz ingadozást.
A Mach3 egyik hibája, hogy a step jelek csak néhány us szélességűek függetlenül a léptetési frekitől, és ez sajnos a lépésvesztés egyik fő oka lehet. Próbáld meg a motortuning-ban maximumra állítani step és dir pulse with értékét.
A G kód lejátszáskor figyeld meg a Z koordinátád adatát, ha ott nincs ciklusonként elcsúszó adat, akkor a jó a G kódod. Vannak CNC szimulátor programok is (magamnak is csináltam egyet), amibe beküldheted a G kódot, és ellenőrzi a programozott elmozdulások helyességét.
Hello. Mach 3-nál találkoztatok olyan hibával, hogy egy nagy és részlet teli anyagot gravírozva mindig egyre lejjebb ment a maró? Elkezdtem gravírozni egy nagy táblából ruhatári bilétákat, sokat, és a kb. 20-adik karakternél észrevettem, hogy lejjebb megy a maró. Mindig kicsit lejjebb. A -0.3mm mélységből a mondjuk 40-edik karakternél már -0.97mm volt. Hogy mi?? Aztán a motor tuningnál lejjebb vettem a gyorsulásokat és a végsebességeket, de mind hiába.
Amikor a kereteket marom, azoknál nincs baj. Pedig az is van 40 "Z" irányú pozicionálás.
Pont ez miatt gyanakszok inkább valamire a programban mint a mechanikában. Van-e ilyen gyík vele?
A gépem Évek óta jól működött, tehát nem valami építési hiba lehet. A motorok 2NM-es léptetőmotorok és Nanotec gyári vezérlőkkel hajtom. Olyan mint ha a "Z" tengely amikor fölfelé indul, akkor lépést vesztene néha.
Megtörhetett a motor kábele???? Akkor nem kéne többet hibáznia és mindkét irányban??
Esetleg még a kernell sebességet megpróbáljam lejjebb venni?
Vagy valami ötlet?? Minden tapasztalat érdekel.
Kössz előre is.
Törölt felhasználó
2019-06-21 12:13:22
[17451]
A földelésről egy szót sem ejtettem. De ha már felhoztad a marómotorod tengelye és a szerszámbefogó része hogyan van földelve? Ha meg kerámia csapágyas, de pláne áll a kérdés?
"A hobbista bontott kopott vezetőket használ." A nehézségi gyorsulás, szerelési pontatlansági és a gyenge gép merevségből adódó deformációs/befeszülési hibák a hobbysta gépére is mindig hatnak (ráadásul egynél több kocsi szokott lenni), így az állandó szigetelés fém konstrukciójú kocsiknál kizárt, ez volt csak szösszenetem lényege, kár ezen többet rugózni, főleg nem egy Mach3 topikban.
A műanyag betétes lineáris vezetőkkel mi a helyzet, hogyan kel földelni? Az előfeszített kocsik példája is csak egy ideális állapot, előbb vagy utóbb megkopik. A hobbisat bontott kopott vezetőket használ.
Totál rossz példát hoztál ide. A hézaggal szerelt siklócsapágyak nagy felületű hidrosztatikus viszonyai egészen mások, mint amikor egy nagy keménységű golyó gördül ugyancsak nagy keménységű minimális felfekvő felületeken előfeszített viszonyok közepette.
Egyébként meg javaslok neked egy tanulságos oszcilloszkópos mérést (ezt véletlenül én már kb. 10 évvel ezelőtt megtettem), amikor kiméred, hogyan is alakul egy lineáris golyós kocsi/sín villamos ellenállás "zaja" különböző terhelések, előfeszítések, és mozgási sebességek kapcsán. Hidd el távol van a Mega ohmos szigetelő esetétől, amit te írtál, ezért pontosítottam, korrigáltam az állításodat a valós tények tükrében.
1987 Kandó kálmán egyetem. Bemutatót tarottak a Ganz Mávag egyik üzemében 80T mozdony 4 tengely= 8db siklócsapágy. Tengelyenként 10Tonna nyomás. Felfekvő felület 90mmx280-300mm / csapágy. Olaj kenés (mechanikus egy fém lapát a tengely végén a forgás következtébe belemerül az oljba és azt felhordja egy oljvezető vájuba, onnan az olaj gravitációval rácsorog a tengejre, ami beviszi a siklócsapágyhoz) sose romlik el megoldás. 5 Km/óra sebességnél már kialakult az olajfilm. Elemelkedett a csapágy a tengelytől. A V43 villanymozdonyok a mai napig siklócsapágyakkal üzemelnek.
Annak idején az én tanáraim kisérletekkel be is mutatták az elméletben tanítottakat.
Akkor az lehet mágia volt vagy szemfényvesztés az a sok minden amit tanultam.
".. SZIGETEL mozgás közben." Ez szerintem megint egy hibás, pongyola állítás. Elfeledkeztél arról, hogy egy beépített kocsinak van terhelése, és a kocsi már eleve előfeszített is lehet. Ennek következtében mozgáskor a folyamatos szigetelés kizárt, de még a csak néhány mikroszekundumig tartó 100 kOhm feletti átmeneti ellenállás se nagyon mérhető ki mozgás közben.
(A lineáris tengelyek nagyon sok csavarkötéssel csatlakoznak a gépvázhoz ,ami a vezérlő dobozzal együtt fém szerkezet. Szerintem ez a kapcsolódás a csavarokon keresztül biztosítja azt hogy közös potenciálon legyenek.)
A lineális tengelyek és sinekkel nincs is gond mert azok nagy felületen érintkeznek ahhoz a géptesthez melyhez csavaroztad, VISZONT a tengelyek közötti mozgást csapágygolyók biztosítják melyek minimális felületen érintkeznek tized-százaezred mm2 az össz érintkezési felület és még zsír vagy olajfilm is van közöttük GÖRÜLÉS KÖZBEN mely SZIGETEL mozgás közben. Álló helyzetben viszonylag kis ohmikus elleneállás mérhető de mozgás közben akár megaohmok.
A külön mozgó egységeket mindig közös potenciálra kell hozni.
Ebben teljesen igazad van, viszont mint írtam ez éreintésvédelem szempontjából fontos de a zavarszűréssel nincs összefüggésben. Szerintem.. de lehet hogy tévedek..
Apróságnak tűnik, de érdemes megnézni az elektronikát is, ha a való világban lassú a papír szerint megfelelő sebességű optocsatoló, az is tud érdekes ellépéseket okozni. Szkóp, és nézd meg, hogy az 1-5 us beállítása után milyen jelformátum megy tovább.
A lineáris tengelyek nagyon sok csavarkötéssel csatlakoznak a gépvázhoz ,ami a vezérlő dobozzal együtt fém szerkezet. Szerintem ez a kapcsolódás a csavarokon keresztül biztosítja azt hogy közös potenciálon legyenek. Ennek jelentőségét áramütés szempontjából látom fontosnak, mivel a nagyfeszültségű hálózat földelése is ehez csatlakozik. Lehet hogy rosszul mondom de majd a többiek cáfolják vagy megerősítik. Ha te a vezérlő elektronikájára gondolsz és a zavarszűrés szempontjából kérdezed akkor ennek nincs jelentősége mivel se a motorok DC tápegysége ,se a vezérlő DC áramellátásának negativ pólusa (GND)nem csatlakozhat a gépvázhoz, mivel így az árnyékolt vezetékek funkciója elveszik földhurok keletkezik De lehet hogy nem értem a kérdésedet...
A gépvázra gondolok. A z tengely lapját az y tengely lapjával és az x tengely lapjával és azt a földre. A lineáris sin az nem tökéletes kontakt föleg ha rezgések vannak. Egy pár embernek már megoldotta a misztikus problémáját ez az apró fogás. Én porszívót kapcsolgatok, másik gépen esztergálok és nem téveszt a gépem.
Ugye az X Y Z egység össze van kötve egy földelő kábellel egyen potenciálra?
Windrad | 224
2019-06-16 20:53:06
[17434]
A 41884 -nél megtaláltam amiről írtál. A motorjaim teljesen újak ezekben még nem lehet elgyengülve a mágnes. Viszont a vezérlő cseréje opció fennálhat, ha később is előjönne a hiba. Úgy tűnik megoldódott a probléma a Motortuning beállításainál felemelt Stepp /Dir pulse értékekkek és az előtolás és gyorsulás csökkentésével. Ma délután is teszteket végeztem, nem jött elő lépésvesztés egyik tengelyen sem. Remélem a továbbiakba sem fog. Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és a segítséget
Szervusz! Mielőtt bármit kezdel, olvasd el a Segítség Béna Vagyok topikban a 41844 bejegyzést és az arra adott válaszokat. Én minden eshetőséget végig próbáltam, végül a motor és vezérlő együttes cseréje oldotta meg a problémát.
Famegmunkáláshoz javasolták a 10-es menetemelkedésű orsót ,de belátom az 5-ös bőven megfelelt volna. A motorok tápja stabilan adja a 36 Volt feszültséget. Beállítottam a motorhoz passzoló 3,5 A áramot,de sajnos a lépésvesztés ezáltal nem szünt meg . A motorok 4 kábelkivezetésűek a bekötésükkel nincsen semmi gond. A beállításoknál a STEP Low Activ ki van pipálva. Próbáltam ezen változtatni de úgy el sem indulnak a motorok még akadozva sem, ezért visszaraktam a pipákat. A serline mód bekapcsolásával semilyen látványos válltozást nem tapasztaltam. Viszont a STEP/Dir Pulse értékek 5-re növelésével és az álltalad javasolt előtolási sebesség csökkentésével a tesztek során most nem tapasztalok lépésvesztést (Még további próbák is kellenek) Azt nem értem hogy eddigi munkáim során minden működött rendesen a korábbi beállításokkal (lemartam az asztalt. 56 db lyukat kimartam 2 cm mélységben, Műanyagból is kivágtam 4-5 alkatrészt) És egyszer csak elkezdett lépést veszíteni. Nem értem hogy ennek mi lehet az oka. Jelenleg az Y tengelyen most is zajosabb a motor mint a többi tengelyen,de ezt a 10-es menetemelkedésnek és az áttétel hiányának tudom be. A kernelsebesség mennyire lehet hatással a lépésvesztésre? Gondolkodom rajta hogy azt is visszaállítom 25000Hz-re. A Step/Dir Pulse értékeknek mindig azonosnak kell lenniük ,vagy lehet eltérő is? írtad hogy max 20-ig növelhetem az értéküket A lépésvesztéssel kapcsolatba felmerült bennem az is hogy a Mach3 program futásával együtt a VERTIC-et is futtattam a háttérben. Nem lehet hogy esetleg ez fogta le a PC-t a lépésvesztés pillanatában (A korábbi munkáknál is mindig ment) Próbáltam lefuttatni az adott G kódot felemelt Z tengellyel maróorsó bekapcsolása nélkül, de így is látványosan belassult az Y tengely és rángatni kezdett lépésvesztéskor. Ígyaz elektromos zajt is kizárnám , jók a földelések és megoldott a zavarszűrés is.
Sajnos pont a legnagyobb tömeget mozgató Y tengelynél van 10 mm-es menetemelkedésű orsód. Itt vedd vissza a tengelyed maximális sebességét 2200 mm/min körülire. X, Z esetén is picit csökkentsed (1000 körülire a sebességet). Ha a pulse with értékeket és a motor áramot is még maximálizálod (ahogy már írtam), akkor a lépésvesztésnek meg kell szűnnie.
Még két fontos dolog: 1. A motorhajtások tápegysége 35-40 V-os legyen. 2. Ha 8 kivezetéses a motorod, párhuzamosan kössed be a tekercseit. Amit linkeltél, ott 4 kivezetéses, így akkor ezzel nincs dolgod.
HY JK02 M5 vezérlőt használok HI DIV268N 5A motormeghajtóval. Elég kevés a manual-jában a beállításokról az infó User manual Itteni képen , nulla érték szerepel a Step /dir pulse Us beállításnál. A hajtás direktben történik ,nincs áttételezés. X és Z tengelyen 5mm menetemelkedésű golyósorsó, Y-on 10-es a menetemelkedés. 1/8 mikroléptetés beállítása mellett az X=320 Z=320 Y=160 step A hasznos monkaterületem 600 x680x150. A saccolt súly amit hordoznak a tengelyek X=20kg Z=7kg Y=40-50kg. kernelsebesség :35000hz A jelenlegi beállításom a motortuningban. X előtolás 2400 Gyorsulás 70 Y előtolás 3000 gyorsulás 80 Z előtolás 1200 gyorsulás 80 Proóbáltam kisebb előtolási és nagyobb gyorsulási értékeket is, de úgy tűnik ezekkel az értékekkel jól mennek a motorok. A motoráramot fel fogom emelni 4 amperig ami passzol a motorokhoz ,lehetséges hogy itt van a hiba. Próbálkozzak esetleg a Serline mód bekapcsolásával?
Törölt felhasználó
2019-06-15 11:40:06
[17424]
Léptető motornál a direkt hajtás választás ideális is lehet, persze ehhez tudni kellene még más adatokat is a már kérdezetteken kívül.