sziasztok Urak ! Kérdésem lenne ... Lehet e 16f84 -et in-circuit programozni , égetni ?
köszi
n/a (inaktív)
2006-03-27 07:17:00
[46]
sziasztok Urak !
Lenne egy olyan problémám ,hogy megépítettem egy áramkört és nem tudom lefordítani az src file -t hex re.Mplab mindenfélérét nyöszörög ,de fogalmam sincs ,mi lehet a baj.Elméletileg működik. Ha valaki segítene ,elküldöm a fil -t ,csak email cím kellene
köszi
n/a (inaktív)
2006-01-31 22:57:00
[45]
Nem vagyok biztos benne, de sztem a PIC FLASH downloader ezt megoldja (kiszedi a kódból)
bodgabo | 31
2006-01-31 20:55:00
[44]
Megoldódott a dolog! Az volt a gond, hogy egy tesztverziót töltöttem le, ami 8k kódot is képes generálni, de nem képes .hex fájl előállítására: "CC5X test edition. Up to 8k words of code can be generated, but NO hex file." És csütörtök óta emiatt kínlódtam! És meg is lett a köv. problémám. Mivel a Kónya féle könyvhöz is mellékelt LDRKEY letöltőt használom, a PIC-be már be van tölve egy kis progi ami tartalmazza az alapbeállításokat (konfigurációs bitek..). Megoldható-e, hogy ezeket a lefordított hex file ne tartalmazza? Mert assembly-ben csak egyszerűen kihagytam a _CONFIG sort, és nem volt gond...
Mit jelent a PIC ? "Peripheral Interface Controller" esetleg "Programmable Intelligent Computer". De azt hiszem nincs jelentősége.
n/a (inaktív)
2006-01-31 10:14:00
[39]
Valami beállítási gond lehet... A project elérési útja a lehető legrövidebb legyen (asszem max.:42 char), és ne legyen benne ékezet. ja igen és ahogy elnéztem a C fordítót nem az MPLAB könyvtárából futtatod, hanem "kívülről"... az MPLAB az ilyesmit sem szereti. Az egész fordítót tedd átt az MPLAB könyvtárába. A telepítés menete sem nagyon tetszik... mielőtt vége lenne unzippel a temp könyvtárba valamiket. Nézd meg ezeket is. Több tippem nincs, de ezek gondot szoktak jelenteni. ÜDV
Esetleg nem tudja valaki, hogy a PIC minek a rövidítése?
bodgabo | 31
2006-01-30 13:49:00
[34]
Ujra előszedtem a PIC-es dolgaimat (végre vége a vizsgaidőszaknak), és feraktam a CC5X nevezetű fordítót. Ismerőseimnek kifogástalanul működik, nekem pedig a build-re klikkelve ezt az eredményt produkálja. Mi a hiba?
n/a (inaktív)
2006-01-11 21:51:00
[33]
ennyit a tabulátorról...
n/a (inaktív)
2006-01-11 21:43:00
[32]
[Encoder rutin] read_encoder movfw encoder movwf act_encpos movlw B' andwf act_encpos, f movfw act_encpos movwf temp movfw encpos xorwf temp, w bz vege ; bcf encpos, 1 clrc rlf encpos, f movfw act_encpos xorwf encpos, f bz balra decf encpos, f bz balra jobbra incf counter, f goto tovabb balra decf counter, f tovabb movfw act_encpos movwf encpos vege
Ezt én kontakt enkóderrel használtam... pergésmentesítés nincs benne! Ha nem megy szólj és átdobom mailben a teljes progit (16F628A) Ha gondolod István, kiteheted a rutinok közé.
n/a (adathiba) |
2006-01-11 17:04:00
[31]
Vagy ez sem rossz, csak 11,5 mega, de szerintem műxik.
Köszi, megpróbálom átrágni magam rajta, valószínű meglesz, amit keresek. Ezzel annyi a gondom, hogy C-ben még nem programoztam, és sajna -más által írt- C forrásprogiból sem sikerült eddig .HEX file-t kreálnom (és sajna basic-et sem). Assemblyből mplab-bal sikerül.
Ja, a kérdés az lenne, hogy hogyan lehetne ezt megoldani? Megszakítással (az nem lasítaná le jelentősen?)? Mert ha csak egy irányú lenne a forgás, akkor elég lenne az impulzusokat számolni, de itt két bemenet van, és lényeges a forgásirány. Lehet, hogy egyszerű az algoritmus, de nem sikerül rájönnöm . 16F876 és 16F877 kontrollerekkel "játszadozok".
n/a (inaktív)
2006-01-10 21:38:00
[25]
Kérdés?
bodgabo | 31
2006-01-10 21:32:00
[24]
Sziasztok! Encoder jelét szeretném PIC-kel feldolgozni. Arra lenne szükségem, hogy a tengely jobbra forgásakor növelje, balra forgásakor pedig csökkentse egy adott regiszter tartalmát (assembly-ben programozom). Az encoder kétcsatornás, a megjelenő jel jobbra forgatva: A csat.: 0-1-1-0-0... B csat.: 0-0-1-1-0... Balra forgatva: A csat.: 0-0-1-1-0... B csat.: 0-1-1-0-0... tehát a két négyszögjel 90°-kal el van tolva egymástól, a forgásiránytól függ, hogy éppen melyik "siet".
psychobilly | 273
2005-11-05 21:59:00
[23]
Hi!
Köszi már megtaláltam...:)
Üdv.
victorhu | 225
2005-11-05 21:57:00
[22]
A jelölése CP, az újabb kontrollerekben CPn, mert több is van belőle, a különböző memória területek védelmére. A microchip.com oldalon minden doku elérhető. Üdv
Nem nagy ügy a védelme: programozáskor be kell billenteni a megfelelő konfigurásiós bitet. Innentől kezdve csak elektronmikroszkóppal, csiszolással, stb. lehet visszafejteni, annál meg egyszerűbb újból megírni Üdv
Találkozott már vagy gondolkodott valaki azon hogy hogyan lehetne a picekbe írt progit védeni az illetéktelenek elől? Magi Úr például nem fél attól hogy valaki az Ön háta mögött árulja a picet mondjuk féláron? Nem feltételezem persze senkiről de ebben a világban sajnos előforulhat.
Üdv.: Psychobilly
n/a (inaktív)
2005-06-02 16:39:00
[18]
Hali!
A configbeallitas jo. Ha legkozelebb panelt epitesz tegyel ra kulso osszcit. 1db kristaly meg 2 kondi az egesz. Sokkal megbizhatobb lesz.
Esetleg a BODEN-t bekapcsolhatod. Ekkor kis feszultsegingadozaskor reszetelni fog.
Arra tudok tippelni, hogy esetleg a stacked tulcsordul. En 3 callt szamoltam ossze, emlekeim szerint 4 call lehet egymasba agyazva. De lehet hogy csak 2. Mast nem tudok elkepzelni.
n/a (inaktív)
2005-06-01 20:18:00
[17]
Kezdő PIC-es vagyok segitseget kérnék PIC16F628-hoz.Irtam egy progit , call utasitas utan megbolondul az egesz ha tudom mellekelem a progit.Még 1gy Jo a CONFIG beallitas meg a ban? Előre is kösz a segitseget.timexx1@freemail.hu ;Program lista
LIST P=16F628 ; Device number (PIC16F628) #INCLUDE <P16F628.INC> ;ERRORLEVEL -224 ; suppress annoying message because of tris ;ERRORLEVEL -302 ; suppress message because of page change
;_BODEN_OFF equ HƉFBF' ; Brown out detection off ;_CP_OFF equ HƉFFF' ; Code protection off ;_PWRTE_ON equ HƉFF7' ; Power-on reset enabled ;_WDT_OFF equ HƉFFB' ; Watch dog timer off ;_LVP_OFF equ HƉF7F' ; Low Voltage programming off ;_INTRC_OSC_NOCLKOUT equ HƉFFC' ; Use Internal RC Oscillator ;_MCLRE_OFF equ HƉFDF' ; Use RA5 as functional input
hát tanulás céljára mindenképp az interneten keringő infókat ajánlom rengeteg hasznos dolog van de szerintem érdemes lenne megvenned a dr.kónya lászló könyvét: mikrovezérlők alkalmazástechnikája. nagyon jó könyv én is ebből tanultam. de ha valami konkrét dolgot szeretnél megoldani akkor írd be a fórumba biztos valaki segít majd fejlesztőeszköznek ajánlom az MPLAB-ot és vannak ingyenesen letölthető c fordítók a bonyolultabb feladatokra érdemesebb c nyelven programozni és lefordítani
n/a (inaktív)
2005-03-28 21:03:00
[14]
köszi ,így már megy.... kielemezem van esetleg valami ötleted tanulás céljából ? valami aneten esetleg... faggathatlak ?
n/a (inaktív)
2005-03-28 20:33:00
[13]
a bemenetet : porta,0 és porta,1 húzd le földre egy ellenállással lábanként és magas jelszintet kapcsoljon a kapcsoló vagy írd át a: BTFSC PORTA,0 és BTFSC PORTA,1 -et BTFSS PORTA,0 és BTFSS PORTA,1
ezzel azt csinálod hogy alacsony jelszintre fogja meghívni a szubrutinokat
n/a (inaktív)
2005-03-28 20:25:00
[12]
most meg az van :
egyből vil. összes ,ha lenyom k1 ,akkor elalszik ,ha lenyom k2 ,akkor meg erősebben vil ))
n/a (inaktív)
2005-03-28 20:19:00
[11]
AHA IGEN MERT A PIC16F84 NEK NINCS C PORTJA PRÓBÁLD MOST A CONFIGOT ÉN KIKOMMENTEZTEM MERT NEM HASZNÁLOM ŐKET MERT SOROS LETÖLTŐVEL DOLGOZOM ÉS MAGÁBAN AZ ÁRAMKÖRBEN FEJLESZTEK
START BTFSC PORTA,0 ;HA PORTB,0 MAGAS JELSZINTEN VAN AKKOR LEDEK BE CALL LED_BE BTFSC PORTA,1 ;HA PORTB,1 ALACSONY JELSZINTEN VAN AKKOR LEDEK BE CALL LED_KI GOTO START
LED_BE ;PORTC-N A LEDEK VILÁGÍTANAK MOVLW B' MOVWF PORTB RETURN
LED_KI ;PORTC-N A LEDEK KIKAPCSOLVA MOVLW B' MOVWF PORTB RETURN
END
n/a (inaktív)
2005-03-28 19:13:00
[10]
Error[113] C:\WORK\FELTETEL.ASM 12 : Symbol not previously defined (TRISC) Error[113] C:\WORK\FELTETEL.ASM 13 : Symbol not previously defined (TRISC) Error[113] C:\WORK\FELTETEL.ASM 14 : Symbol not previously defined (PORTC) Error[113] C:\WORK\FELTETEL.ASM 21 : Symbol not previously defined (PORTC) Error[113] C:\WORK\FELTETEL.ASM 34 : Symbol not previously defined (PORTC) Error[113] C:\WORK\FELTETEL.ASM 39 : Symbol not previously defined (PORTC)
START BTFSC PORTB,0 ;HA PORTB,0 MAGAS JELSZINTEN VAN AKKOR LEDEK BE CALL LED_BE BTFSC PORTB,1 ;HA PORTB,1 ALACSONY JELSZINTEN VAN AKKOR LEDEK BE CALL LED_KI GOTO START
LED_BE ;PORTC-N A LEDEK VILÁGÍTANAK MOVLW B' MOVWF PORTC RETURN
LED_KI ;PORTC-N A LEDEK KIKAPCSOLVA MOVLW B' MOVWF PORTC RETURN
END
BOCSI AZ ELŐBB KICSIT SIETTEM NA ITT EGY PÉLDA REMÉLEM ÉRTHETŐ HA NEM ÍRD LE HOGY MIT NE ÉRTESZ ÉS MEGPRÓBÁLOK SEGÍTENI
n/a (inaktív)
2005-03-28 18:26:00
[7]
az hogy 2 db start van ,az nem baj ?
n/a (inaktív)
2005-03-28 18:11:00
[6]
valami hiba van forditásnál
de azért köszi
n/a (inaktív)
2005-03-28 17:46:00
[5]
LIST P=16F84 #INCLUDE "P16F84.INC" __CONFIG _XT_OSC&_CP_OFF&_WDT_OFF ;*********************************** ORG 0 START BSF STATUS,RP0 ;BANK1 MOVLW B' MOVWF TRISA MOVLW B' MOVWF TRISB BCF STATUS,RP0 ;BANK0
Start: btfsc porta,0 goto Led_Be goto Start
Led_Be movlw B' movwf portb goto Led_be
end
n/a (inaktív)
2005-03-28 17:42:00
[4]
LIST P=16F84 #INCLUDE "P16F84.INC" __CONFIG _XT_OSC&_CP_OFF&_WDT_OFF ;*********************************** ORG 0 START BSF STATUS,RP0 ;BANK1 MOVLW B' MOVWF TRISA MOVLW B' MOVWF TRISB BCF STATUS,RP0 ;BANK0
mikor fog a gomb lenyomására folyamatosan világítani a led ? mert most csak addig világít ,ameddig nyomom
VISSZA MOVFW PORTA XORLW B' ANDLW B' MOVWF PORTB GOTO VISSZA END
n/a (inaktív)
2005-03-28 13:52:00
[2]
Bocsi ! Nem is néztem ,hogy van már PIC téma
n/a (inaktív)
2005-03-28 13:48:00
[1]
Gondoltam nyitok egy ilyet ,nem teljesen önzetlenül ) Lenne pár kérdésem ,most hogy elkezdtem perogramozni tanulni... Rögös az út István tudom hogy szakember ebben ,de hátha más is adhat segítséget (akár egymásnak is)... Ha nem gáz kérdeznék...