probléma nagyobb... lentebb pla mennyiség volt gond bovden teflon csőből kikelet venni a szálanyagot exruder gyenguszka (fogaskerék átmérő nagy).. van réteg csuszás két irányba is súlyos lépésvesztések vannak nagy gyorsulásoknál kitöltés xy.. A 10x10x10mm kockán semmi nem látszódót tesztnél a fenti problémákkal sem csak területi nyomtatásnál jól látszik!
PSoft | 18592
2018-12-15 17:08:05
[20233]
Én, az extruder finomhangolásával/újrakalibrálásával is próbálkoznék.
Persze bármi okozhatja a problémát, de ha az első (szerintem kritikusabb) réteget gond nélkül kinyomtatja, a szállal, extruderrel és az asztallal nem lehet probléma. Általában (persze szoftveresen állítható) az első réteget lassabban nyomtatják. Lehet, hogy tényleg túl gyors a tempó a többinél. A lépésvesztés is legfeljebb a nagy sebesség miatt lehet, ha az első rétegnél nincs ilyen.
- szál átmérője mindig egyforma? - pár tized eltérés okozhat ilyen problémát - A szálakat általában század pontossággal állítják elő így ez itt meglátszódhat - Nyomtatófej tiszta? - Érdemes levenni kitisztítani - Képen nem látszik jól, de mire nyomtatsz? - Üveg? Kapton szalag? Hajlakk? Ragasztó? - Érdemes kipróbálni más felületen is produkálja-e ezt a hibaképet. - Extruder hiba is lehet - Extruder motor nem veszít lépést? - Nem kattog nagyokat nyomtatás közbe? - Melegszik? -Fogazott kerék nem darálja be a szálat időnként? Folyamatosan a száltovábbítás? Itt még lehetnek okos dolgok: https://all3dp.com/1/common-3d-printing-problems-troubleshooting-3d-printer-issues/
mi lehet a probléma? Az első réteget gyönyörűen leteszi másodig rétegnél kezd igy szarakodni! de nem javul: sebességet vissza vetem 50% PLA 200C réteg vastagság 0,3 levetem 0,2mm is....
Egy ideje már én is agyalok a témán, de a szálhúzást én kihagynám, a "pellet extruder" érdekel...
Előzmény: Szalai György, 2018-12-15 07:40:55 [20217]
B.Zoltán | 1720
2018-12-15 07:56:10
[20218]
Valami ilyenre, itt többe kerülne a leves, mint a hús. Ekkora befektetés nem térülne meg, mert én csak hobbiból akarom csinálni. De ezt az elvet sem vetetem még el, elég lenne megcsinálni kis méretbe is, amibe beleférne a csavaros kupak.
Előzmény: Szalai György, 2018-12-15 07:40:55 [20217]
Sokan próbálják kávédaráló, turmixgéppel is, ezért gondoltam, hogy egy öreg porszívómotorra kellene valami hasonlót összehozni. A kalapácsos daráló, kései úgy tudom elfordulnak így nem lenne tragédia ha úgymond beakarna akadni a nagyobb műanyag darab.
Egy holland srác írja, hogy nyomtat HDPE kupakokból készített nyomtató szállal, hogy milyen minőségben arról nem beszél. Én is kipróbálnám kíváncsi leszek az eredményre. Nagy teljesítményű irat megsemmisítővel sikerül neki bedarálni a kupakokat.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-12-14 22:30:26 [20213]
Rabb Ferenc | 4361
2018-12-14 22:30:26
[20213]
A kupakok anyaga HDPE – Nagysűrűségű polietilén. Annak milyen módon gondolod az újrahasznosítását?
Van neki nagyon egyszerű is, amit akár egy hosszú hétvégén megcsinál egy ügyes ember. Én nem vagyok ilyen ügyes még, nekem több idő kell. 0,5 kg/óra teljesítményű.
A legegyszerűbb amit láttam - és jól működött - egy kisebb méretű ún. kalapácsos terménydaráló volt, megfelelő lyukméretű szitával.
Darálás után az egészet átszitálták egy kb 1x1 mm-es lyukméretű fém szitán. Ez eltávolította a port, majd egy kiszuperált mosógép forgó dobjában újra átforgatták. Ez a nagy darabokat vissza tartotta, csak a megfelelő méretűek hullottak át rajta.
Egy kis kedvcsináló, ez az illető már nagyon benne van a filament készítésben. Érdemes megnézni a többi videóját is, rendes mert gyártási részleteket is elárul a pontosság tartására.
Jól gondolod! A levegő is emberből van, a könnyebb utat választja. A csiga a meglágyult szemcséket homogén masszává préseli össze.
Fröccsöntő gépeken egyébként a megolvasztáshoz szükséges hőnek csak kb a felét adja a fűtés, a többi hő a csiga "gyúrásából" és a fúvókán történő átpréselésből keletkezik
Karácsony előtt remélem még sikerül beüzemelni az extruderemet, akkor okosabbak leszünk. Valami nagyon egyszerű megoldás kellene a rontott nyomtatások granulálására is. Nincs valakinek valami zseniális ötlete?
szf | 4419
2018-12-14 21:24:25
[20204]
Az elmúlt 3 évben egy pár guriga filamentet elhasználtam. Aki járt nálam az látta a körülményeket, nem kímélem az alapanyagot. Van olyan amit az ablakból szedtem össze 1 év után. Soha semmilyen gondom nem volt vele. De nagyon fontos, hogy amikor átáll az ember akkor csináljon egy próbát vele mielőtt élesbe nyomul. Kivéve, ha Herz-et használok mert az mindig ugyanolyan még az első réteget sem várom meg vele.Tuti jó lesz. De már jártam úgy , hogy a szűz tekercs középen poros volt. És a focikapuba beállt a kapus.
elektron | 15859
2018-12-14 21:22:24
[20203]
A szemcsék közt, ahol még nincs megolvadva, ott kikúszik a bent levő levegő gondolom én.
Apropó, extrúder.... Egy ideje gondolkodom rajta, hogy kéne egy extrúdert barkácsolni. Svejk talán előrébb jár, neki hamarabb kész lesz. Amit nem tudok: ha beleszórom a darált műanyagot az extrúderbe, a csiga belepasszírozza az olvasztó kamrába és elől kijön a szál hová lesz a darálékban levő levegő? Jó lenne egy fröccsöntésben járatos kolléga hozzászólása, mert ott is granulátumból lesz az olvadék. Hol és mitől jön ki a szemcsék közötti levegő?
itt helyben 1kg is pl pla lehet venni (granulátum).. hajól emlékszem olyan 800...1000ft/kg kőlégágat megkérdezem mert ö próbára vett itt helyben! http://www.kunplast.hu/
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-12-14 20:47:44 [20196]
PSoft | 18592
2018-12-14 21:01:48
[20199]
De ha tud valaki "okosban" forrást... Megszámlálhatatlanok a műanyagfeldolgozással foglalkozó kis cégek, KFT-k, ahol mindig akad egy...jó haver, koma.:)
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-12-14 20:47:44 [20196]
Törölt felhasználó
2018-12-14 20:56:20
[20198]
Még lemarat! Amikor vákum zacskózol kibontatom nem volt rideg mert kíváncsiságból tekergetem milyen a tulajdonsága van ! Amikor 3 nap után láttam a fej és a guriga kötözi szál magától el pattant gép nem is mozgott vele akkor lett gyanús mitől is!
Majd ha lesz egy olyan kompakt/komplex "masina", amit este felöntök egy zsák granulátummal, elmegyek alukálni, reggel meg leveszem a végéről az 1 km-es tekercset... (előbb utóbb...lesz):)
Nem biztos, hogy olcsóbb lenne. Granulátumot általában 25 kg-os zsákokban árulnak. Ehhez kell színezőanyag is - kilós kiszerelésben, amiből csak grammok kellenek alapanyag-kilogrammonként. Mikor fogy ez el?
Ne agodj! Csupán annyiról van szó régebben 3..4 éve voltak próbálkozás nyomtató műanyag gyártással ami kevésbé volt kiforrott sajnos rám marat 2kg alap anyag (china) ezt probálom megmenteni elhasználni ezt babusgatom csak egég kiszámíthatatlan melyik méteren törik el nyomtatás közbe mert a nedvesség ridegé tete szabad levegőn! Mostani PLA már fejlettebb ki forrót ha jó a gyátó!
No de akkor, a nedvesség már a hármas számú lenne.:) Mer közben ott volt ugye a repceolaj is.
Előzmény: Rabb Ferenc, 2018-12-14 19:53:20 [20187]
RJancsi | 5809
2018-12-14 19:57:00
[20188]
Tuggyafene. Mindenesetre ha nem "ártana" neki a nedvesség, mi a bánatnak csomagolnak minden spulni mellé egy szilikagéles zacsit és miért vákumcsomagolt fóliában árulják? Küldhetnék a karton dobozban csupaszon mindenféle úri huncutság nélkül.