Akkor valószínűleg marad a rajzolgatás. Csak az alkatrész kb 50km-re van tőlem jelenleg és csak 2-3 hét múlva leszek otthon hogy foglalkozzak vele. Addig pedig jó lett volna picit előre haladni a projekttel...
Így már tisztul a kép, legolcsóbb megoldásnak ezt a kínai munkahengert találtam eddig, ami talán ki is nyitja. "Aliexpress " Első lépésnek valahogy szeretném lemérni a rugóerőt, ha ez sikerül, akkor az itt említett képlettel már könnyen megtalálhatom, hogy mire is lenne szükségem.. Szép napot!
Üdv, nekem nincs 3D modellem róla, a kis gépet csak papíron rajzolgattam.. Viszont szerintem nem egy bonyolult darab, fusionban kb egy 15 perc alatt összedobható.
Gépe válogatja a megoldást. Egyszerű marógépeken általában nem alkalmaznak hidraulikus tápegységet, így marad a tisztán pneumatikus vagy az általad említett hidropneumatikus kioldó. De pl. a HAAS kis gépein a manuális szerszámcserénél egy relatív hosszú löketű munkahenger nyomja össze a tányérrúgókat egy nagy erőkaron keresztül míg automata üzemmódban egy excenter, mely mechanikus szinkronban van a szerszámváltó karjával és a szerszámtárral. Gondolom így tudták biztonságosan elérni az 1 másodperc körüli szerszámváltást.
Esztergáknál általában van hidraulika tápegység a revolver fejhez és a tokmány zárás/nyitáshoz, de pl. régebben voltak pneumatikus működésű tokmányok is.
Kicsit OFF a téma, de egész véletlenül nincs a géped alu T nutos asztaláról egy 3d modelled? Itt a fórumon vettem annó belőle én is egyet és ha jól emlékszem valaki megrajzolta 3d-ben. Csak nekem már elkeveredett a fájl.
Ne vigyük félre, általában pneuhidraulikus táp van a cnc gépekben, valóban 120 as a cilindere a pneumatikának, de a pneu hengerrel egy rúdon van egy hidraulika henger is kiképezve, ez jóval kisebb átmérőjű. Ehhez jön egy kicsi hidraulikus munkahenger még a főotsóra, persze szuszogós olajtartály is van. Kínából, ali expressről beszerezhető. Én még nem láttam csak pneumatikust, mindegyik eddig hidropneumatikus volt.
Szia! Jól számolsz, csak ez egy speciális munkahenger. Olyan mint két munkahenger egy közös rúdon. Ezért az erő is kétszerese. Nekem is ilyen gépem van
Legalább 6 Bar kell neki, azalatt kiáll hibaüzenettel. Az átmérője kb. 120mm, ebből már lehet következtetni a szükséges erőre. (kb. 7000N ha jól számolom)
Szép napot minden idelátogatónak! "Apró" fejlemények az új projektben:
- Sikerült vásárolnom egy használt gyorsszerszámcserélős főorsót. Iso40 kúp. Ezúton is köszönet B. Lászlónak a menesztőcsapokért!
A kérdés az lenne mivel lehet legegyszerűbben megoldani a nyitást? Esetleg van tapasztalata valakinek mekkora erő (súly) szükséges a nyitáshoz? Olajemelővel nyitottam ki kíváncsiságból, elég brutálisnak tűnt az ellenállása!
Üdv, kis helyzetjelentés és pár kép az idei projektemről: Egy tekintélyes 2Tonna körüli öntvény váz (made in japan), X-Y mechanikával, THK Lineáris csapágyakkal és orsókkal..
Terv: kicsit túllépni a hobbi kategórián.. - ATC (automata szerszámcserélő) főorsó - legalább egy 4. tengely - hűtés lehetősége Ötleteket, tanácsokat szívesen fogadom most is!
ui: Keresek! -Használt, automata szerszámcserélős főorsót vásárolnék! -Frekvenciaváltó, villanymotor páros is érdekelhet 1,5-3kW körül. (ajánlatokat üzenetben várom.)
lovas gyula | 1877
2020-01-17 15:02:50
[62]
Ird be a motor tipust a keresőbe! A manuálban (pdf) megtalálod a hozzá valő vezérlőt is. Más vezérlővel én nem próbálkoznék!
Ismét rég jelentkeztem. Időközben sikerült vásárolnom egy 2000 évekbeli igencsak hiányos CNC vázat (plusz kaptam hozzá ezt-azt)
AC Servo-val kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni.. Eddig csak léptetőmotorokkal foglalkoztam, ezért igencsak hiányos a tudásom ebben az irányban...
2 db panasonic ac- servo (1,5kW és 750W) van a gépen amit szeretnék működésre bírni. Milyen vezérlő lehet megfelelő? Csak panasonic??
Ők lennének azok:
őrülT-Tudós | 207
2019-10-20 11:40:19
[60]
Jelen pillanatban így fest a gépezet egy teljes alakos képen!
dtb | 1922
2019-10-18 22:24:02
[59]
Jó volt ezeket olvasni... Bárcsak mnden topicban ilyen lenne a szinvonal
Bagyinszki László | 127
2019-10-18 21:03:47
[58]
Köszönöm a meghivást ,élek a lehetőséggel.Holnap egyeztetünk telefonon. Szia.
Az arduinora jelenleg csak a kijelző van rákötve, hőmérséklet érzékelők lesznek rajta, hűtőventilátorokat szeretném hőfok függvényében ki-be kapcsolni, illetve egy kis led világítást szeretnék róla üzemeltetni első körben.
Távlati tervben: pedig pneumatikus részfeladatokat, léptető motor vezérlést szeretnék róla majd vezérelni, pl: munkadarab cserélő, szerszémcsere stb..
Üdv, kedves idelátogató! Rég jelentkeztem már.. Elkészült a "Low cost" kapcsolószekrényem. (4pin mikrofon csatlakozókkal, árnyékolt kábelekkel, végállás szenzor bekötésekkel) valamint a tengelyek derékszögei lettek még finomhangolva, precíziós derékszöghöz órázva. Illetve a marómotor pontos beállítása volt soron.
Esetleg ha valaki tudna segíteni Kress motor relével való megszakításával kapcsolatban (VészSTOP bekötése) azt szívesen veszem, több helyen olvastam, hogy a szilárdtest relé esetenként bezavarhat a fordulatszám szabályzásnak...
Rég jelentkeztem már, úgyhogy itt egy kis helyzetjelentés: A mechanika 90% elkészült. Végállások és vészstop nélkül összegányoltam az elektronikát egy kis tesztelés erejéig. Jelentem minden hibátlanul működött!
Letöltöttem a vezérlő és az UCCNC hez tartozó pdf-eket. Sajnos az angolom nincs a helyzet magaslatán.. A történet a következő, - UCCNC letöltve, telepítve, licensz beaktiválva - AXBB tápfeszültségeket megadtam neki, UTP kábellel Ethernethez csatlakoztatva, IP-cím beállítva pdf szerint.
UCCNC betölt, elvileg felismeri a kártyát mert nem a demo verzió indul. Betöltés után a következő fogad:
Egy kis helyzetjelentés a gépről: - A Z-tengely egy része felkerült a gépre. - Y golyósorsó is a helyére került, kiórázva, lerögzítve, rögtönzött kuplung cserélve.. - A marómotort sokat latolgattam mi legyen, végül egy Kress 1050 FME-P típusra esett a választásom..
Nekem nem illik véleményt mondani, de a történethez tartozik, hogy 2014-ben lett tele a mamuszom a Mach3-mal, ekkor vettem egy nagy levegőt, és vásároltam UCCNC licencet a már korábban megvett UC100-amhoz. Azóta sem használtam mást, és nem is hiányzik. A programot innen le tudod tölteni, demó módban megjárathatod, ismerkedhetsz vele. (Ha az újdonságok is érdekelnek, akkor itt megtalálod a legfrissebb teszt verziókat is, érdemes szétnézni ott is.) Ha kérdésed van, az 'UCCNC vezérlő program' téma-ban (vagy akár itt is) tedd fel. Holnap kiderítem, hogy tervben van-e Mach3 plugin készítése az AXBB-hez: ha igen, akkor nem veszíthetsz vele, mert most ajándékba kapod az UCCNC licencet, ha meg mégsem tetszik, akkor ott a Mach3. Ha a szerszámcserélővel elfogynak a ki- és bemenetek, akkor egy UCSB-t közvetlenül hozzá tudsz kötni és lesz még 12 ki- és 5 bemeneted, mindegyik leválasztva.
Távlati terv, 4-5 tengelyes maró lenne, valamint a automata szerszámcsere. Szimpatikus lenne ez az AXBB-E mozgásvezérlő de igen keveset tudok UCCNC-ről..
Előnyeire és hátrányaira lennék kíváncsi egymással szemben. Előre is köszönöm!
őrülT-Tudós | 207
2019-02-28 19:27:38
[31]
Nem teljesen értem a kérdést, ugyanis a motor hátul van.. A két alulap közt sajnos nem fért el az orsó. Szétszedni, átalakítani nem szeretném, annyira finoman mozognak..
A kis "lemezdarab" ami a motort tartja, pedig egy 25mm vastag alu, lehet csalóka a kép, itt egy másik.