Most hogy írtad mintha az NCT-nél olvastam volna régebben olyasmit hogy ha 45 foknál nagyobb a szög akkor az X-re ha kisebb akkor a Z-re értelmezi. De ez csak halovány emlékkép, utána kellene nézni.
Hasznos lehet ha belegondolunk! Ezzel a verzióval vágtam spirál menetet is, vagyis x irányban. Nem ellenkezett!oda vágta' a mentet ahová akartam csak a menet emelkedést tartotta be a következő pontig mindegy milyen irányban, a gömbön is betartotta.
Azt tudtad hogy a Linuxcnc sem tökéletes? Most derült ki számomra (ennyi év után) hogy a kúpos menetet másként gondolják a régebbi verziók. Nálam! pont megtaláltam a határvonalat, a 2.7 a palástfelületen számolja a kúpos menet menetemelkedését! A 2.7.13 meg a z tengelyen, elképesztő! A gyári vezérlők hová számolják a kúpos menet emelkedését? Gondolom a z-re mint egy hagyományos csúcseszterga. Ha egy gépen készül a külső és belső menet akkor ok! de külön bukta lett, így derült ki számomra ez a különbség. Valamire még jó lehet ez az infó!
Vetesi75 | 1626
2023-08-18 23:23:51
[76]
A kód se maradjon le, mert érdekelhet valakit: "Magátmérő" helyett "készátmérő". A nagyolásban a G0 és azt azt követő G33 sorban: "+#13" helyett "-#13", és "-#7" helyett "+#7".
Köszönöm, ezt a leírást már a régebbi hozzászólásaidból le tudtam jegyezni (már régebben megrágtam rendesen a benne foglaltakat és futtatva egy-egy próbát lecsekkoltam élesben is) - ismerem. Igen, csak ennyi bajom van EMC G76-jánal, hogy nem ugyanott jár vissza. Nagyon szűk helyen nem lehet használni. Ezért is írtam a ciklust, mert már akkor is a belső menetben gondolkoztam. (Aláírom ezzel a késsel, ez a mostani felállás tényleg extrém volt - meg is rágódott kicsit a késszár hátulja...)
Közben gondolkoztam... A g76 nem egy átmérőn hozza ki a kést!mindig az aktuális fogást veszi figyelembe. Késszélesség + menetmélység legyen kisebb furatátmérőnél, és még a forgácsnak is kéne egy kis hely.
KoLa | 7585
2023-08-18 21:23:15
[73]
Az x átmérő persze hogy lemaradt az elejéről a kijelöléskor!
A hengeres menet, pont a g76-nak való! A kezdőponttal, és a vezetővonal távolságával a menetcsúcstól furatban tudod tartani a megmunkálást.
Egy példa: ( már nem tudom mi volt ez? de inkább a magyarázat a lényeg)
g0 z12.5 ( itt állunk be abba pozícióba ami a vezetővonal átmérője és kezdő Z-pontja ) ( innen számoljuk vissza a G76 , i beállítást )
( G76 ) (p = Menet emelkedés) (z = Menet végpontja z ) (i = A menetcsúcs távolsága a vezetővonaltól ) (külső menet esetén negatív előjelű ) ( Belső menet esetén pozitív előjelű ) (j = Az első fogás mélysége,nagyban befolyásolja a fogások számát) ( attól függően hogy milyen r szisztémát választunk ) (r = Mélység csökkentés: r1 azonos mélységű fogások ) ( r2 állandó területű fogások ) ( az 1 és 2 közötti értékek csökkenő mélységet és növekvő terület eredményeznek ) ( a 2 fölöttiek csökkenő területet eredményeznek ) (k = a teljes menetmélység pozitív szám) (q = Fogásvételi szög) (h = simító fogások száma) (e = A be és kivezető kúpok hossza ) (l = L0 : nincs kúp a menetvégeken) ( L1 : kezdő kúp ) ( L2 : záró kúp ) ( L3 : kezdő és záró kúp )
Szia! Az a gép és ez a múltkori kúposmenet-ciklus furatra adaptálva (csak most hengereset vág). G76-tal esélytelen lenne - x18.7-en jár vissza és még így sincs hely a forgácsnak a kés mögött. (Ez az egy furatmenetkésem van, ami ezt átéri, mert a "vékonyabbak" nyakalt kivitelűek - ezt meg sajnálom karcsúsítani.)
Nem azonosak a körülmények. Kézzel tekertem a főorsót, az adott forgási/előtolási sebesség függvényében történtek a lekerekítések, ami természetesen gyorsulás függő. Látod, g64-el bekerekedik a vége g33 alatt is. Sz@r a monitor + özön ellenfény (Relisys TE555, fókusz=kb.0), fotógép az jó, SONY, kis kompakt, 8x optikai zoommal...
Itt valami nem kerek:) Azonos körülmények között miért térnek el a fogások? a g33 a végpontig nem térhet el az egyenestől. Mivel készíted ezeket a fotókat?nokia3310-el?
Mindig is tiszteltem azokat akik így tudnak programozni! A Tiéd nagyon bonyolultnak látszik... Ezt próbáld ki! D Laci írta, egyszerű és jó kúpos menethez.
Szösszenet: Az történt, hogy g-edit-ben program hibajavítgatás közben, azt az axis felületen frissítve (vagy csak simán mentésnél?) kimerevedett a szerkezet. Újraindítást követően sem tudta megnyitni a szerkesztő a file-t, mintha sérült volna. Újabb próba, látszólag minden jól működik, míg hozzá nem nyúlok az adott állományhoz. Aludtam rá egyet, azután gondolkoztam kicsit. Ha tört számot szorzok törttel, és az eredményt az ismétlések kapcsán tovább szorzom törttel, akkor rövid időn belül tengernyi tizedesjegy és karakter fog keletkezni. Erre kitaláltam, hogy a kifejezést szorzom ezerrel, veszem az egész részét és visszaosztom ezerrel, így korlátozva a számjegyek számát*. Megnyitni, szerkeszteni csak az EMC (axis) indítása nélkül tudtam. Lehet, hogy elérte a 255 karakteres határt, az is lehet, hogy a 17 helyiértéket meghaladók figyelmen kívül hagyása ilyen szisztémával történik - nem tudom, csak azt, hogy ezt nem fogom elfelejteni. *Ezt lehet másképp is csinálni? Van rá valami bevett eljárás? Beteszem a kódot is - nem garantálom, hogy gépelési hiba mentes, mert adatot hordozni a két PC között csak papíron tudok.
m6 t1 g43 g7 g21 g18 m3 s325
#1= 5 (kiindulási érték Z) #2= 25 (kiindulási érték X) #3= 18.7 (magátmérő) #4= -8 (menet vége pozíció) #5= 1.814 (menetemelkedés) #13= 2.32 (menetmélység átmérőben) #6= 3 (kúposság a teljes hosszra) #7= 0.5 (a kezdő fogás értéke átmérőben) #8= 27.5 (fogásvételi szög - profil félszöge) #9= 2 (simító fogások száma) #10= 0.82 (szorzó a fogásvételhez - 1=egyenlő mélység) #11=[0.001*[round[1000*[#7*#10]]]]
Észrevettem, de nem tudom mire vélni. Erre az anomáliára én is kíváncsi lennék.(mert odáig van küldve, az konstans "változó") Igen saját küszködés, saját igényeknek megfelelően, mert az instant megoldás nem passzol a feladathoz. Ez most tényleg a sajáthoz (is) kell - full hobby*, (zőődenergiás projekt, ami évek óta áll és özön kúpos csőmenetet kellene vágnom) - nem bedolgozás. A vicc az egészben, hogy kb. 9 éve egy hasonló szitu (-k) kapcsán, akkor eszközhibásnak titulált PC ki lett a gépről dobva, ami a mostanit messze verte LPT sebességben! *Iparosra nem akarok áldozni, mert kb. passzol a tevékenységi körbe. (gyk. csőszerelés, automatizálás)
Szeretem nézni hogy mások hogyan használják a Linuxcnc-t! Tudom hogy a szerszámpálya rajzolása századpontos, a második fogás még szemüveg nélkül is rövidebb -z mint a többi! Kíváncsi vagyok a kódra, Te írtad biztosan.
Sziasztok! Egy kis előzetesként küldöm ezt a videót a "Lefagyott az EMC2 - csak a főkapcsoló segített" című szösszenethez. Lesz majd kód is, benne a megoldással, hogy hogyan kerülhető el az esemény. Íme a mai napi küzdés eredménye:
Vetesi75 | 1626
2022-05-11 21:57:20
[54]
Sajnos nem épül, stagnál, időnként félkészen használatban...
KoLa | 7585
2020-08-05 22:10:42
[53]
Nekem még megvannak ezek a programok!valahol. Béni fórumtársunk web lapjára illenének mert, Ő írta őket! Windows alatt kell futtatni, és a Linuxcnc ngc fájl-t kreálnak! Van egy hatszög, és egy excenter esztergáló is! Most nem tudom likelni, de ha megtalálom őket akkor feltöltöm valahová!
Ez sima G33 ismételve. 2012-ben Kola próbálkozott hatszöggel, akkor alaposan ki lett tárgyalva. Ha nem muszáj, Robsit mellőzném - ennek az okát leírtad. (Nem a DOS-szal van bajom.) A speciális igény most 2-3db "kalapácsnyél-lyuk"* , amihez nem biztos hogy kellene szoftvert fejlesztetni. *+a kíváncsiság.
Robsy-nak vannak kifejezetten ilyen speciális igényekre "szoftverei". Az a gond csak hogy DOS alapú, és még a fórumon senki nem mutatta be hogy használná, vagy lett volna valaki aki a tapasztalatait ezekkel kapcsolatban megosztaná.
Hatszög szerintem szóba sem jöhet, mert ez a legkisebb fordulatom. Majd ugyanezt szeretném kúposan, majd furatba. Ha így haladok vele, még a végén nyéllyuk is lehet belőle a műanyagkalapácsomhoz.
KoLa | 7585
2020-05-14 20:59:35
[48]
Sok sikert a gépedhez! majd követem a fejleményeket.
A dob forgatása szíjáttétel + az eredeti homlokfogaskerék-hajtás. (Utóbbi rendesen rendbe téve.) Ha meglesznek a feltételek hozzá, majd lesznek távolabbi képek is. (A kupi is nagy, de nem ez a fő oka.)
Szia! "Már azt hittem hogy azé' morzsolja az anyagot a menetvágó kés mert életlen" Már fél napig járt előtte egy másik -egyetlen- menetárokban. Ez most a videó kedvéért egy friss anyagvég volt, hogy forgács is legyen. (+11SMnPb28k, +cirka még 7éve fogtam be ezt a kést és ez idő alatt egy párszor már rátalált a menetcsúcsra teliben...) "Elég elcseszett egy szerkezet lehet!" Az, de kinematika szempontjából sokkal egyszerűbb szerkezet is egy toronyrevolvernél. " kicsit fékez, nagyon fékez," Nem ragaszkodom annyira a LinuxCNC-hez, de hobby kategóriában egy esztergára szerintem jelenleg ez a legjobb választás. Fék még nincs megoldva, de tervezve van. M-kóddal lenne jó, - lehet, hogy a kicsit fékez állandó lesz, mert a meghajtás elbírja, a holtjáték tizeden belül van - a tűretlent irányfüggetlenül lazán hozza. A rablómunkákhoz (fúrás) viszont feltétlen kellene a rögzítés, mert attól tartok, hogy másképp nem fogom győzni szerszámmal... A tárcsa és a pofák is "Z-tengely" irányban rugalmasan deformálódó elemek lennének, nem lesz ún. csúszó és csukló mechanika a fékben.
Közbe megértettem a működését! Elég elcseszett egy szerkezet lehet! Szegény Linuxcnc, dolgozhat rajta, kicsit fékez, nagyon fékez, de hogyan oldottad ezt meg?
"A remegés ne tévesszen meg, sz@r a tokmánypofám, billeg a tokmányban a húzott anyag" Már azt hittem hogy azé' morzsolja az anyagot a menetvágó kés mert életlen
Na én meg toronyrevolvereken edződtem, menetmásoló itt is van azt ismerem, a következő videódban majd mutasd kicsit távolabbról ezt a részt!jól körbejárva a kamerával! Van kottyanása, milyen elven forgatja a dobot?
Az eredeti kialakításban a dob szerszámhelyenkénti arretálása kiiktatható, ekkor egy csigahajtóművön keresztül kézikerékkel folyamatosan is forgatható a dob, ez a funkció szolgálna oldalazásra és leszúrásra/beszúrásra. Most ezzel a gépi dob meghajtással ez van kihasználva - a keresztszán helyett. A szerszámváltás is tök egyszerű lesz, cserepontra fut és korrekciót vált, mint a kiterített szerszámelrendezésnél. Az eredeti arretáló funkciót rögzítőfék fogja átvenni - már a flexibilis féktárcsa a helyén van, hasonló lesz a működése, mint a Pumákon a főorsóféknek a C-tengelyes megmunkálásnál. Ezzel az átalakítással a klasszikus dobrevolver alkalmazásban, - az alakesztergálásos szobrászkodáson kívül - megteremtettem a korrekciózás lehetőségét - a kalapácsot és a finombeállítós szerszámbefogókat el lehet felejteni. (A fék kicsit fékez a holtjáték kivételhez, vagy nagyon, a durva megmunkáláshoz.) ui: A remegés ne tévesszen meg, sz@r a tokmánypofám, billeg a tokmányban a húzott anyag - egyébként brutális a gépmerevség, anno ment ezen 6mm fogással is...
Dobrevolver... Az eredeti menetmásoló mechanika ugyanígy bólogat, csak kézzel kell emelgetni a kart. (- meg ahány menetemelkedés, annyi mestermenet szükséges hozzá.)
Ez célgép kategória! Nem csak menetvágáskor "bólogat", nincs keresztszánja.
Üdv a Linuxcnc esztergályosok között! Bevallom nem találkoztam még ilyen revolveresztergával. Hogy van az, hogy a menetvágáskor bólogatva adja-veszi a fogásokat a gép?
Sziasztok! Most újra van időm foglalkozni revolveresztergával. Kapott új PC-t, mert a régi egy másik projekt közben elhalálozott és felkerült a gyári főorsójeladó is. Már az MSDE80-as meghajtókkal megy, a főhajtás sajnos még az eredeti. Videó a mostani első komolyabb próbálkozásról: https://www.youtube.com/watch?v=6b8HDL9JA-E
Vetesi75 | 1626
2013-11-19 02:28:00
[36]
Régen írtam ide, de attól függetlenül zajlik az élet... Elővettem a régi favázas nyákrajzoló/fúró gépemen, step-dir rendszerűvé alakítás céljából. Idáig csak "NC" volt, Qbasic-ből vezérelve. (Utasítások "data" sorba írva, közvetlen a vezérlőprogramban.) Tengelyenként 1db 74191-es TTL IC hiányzott a korszerűsítéshez. Ezt el is követtem forrsávos Uni-Nyákra. A másfél órásnak indult műveletből közben egész napos program vált, mivel akadt egy kis malőr: majdnem eltaláltam a tápfeszültség polaritását... Régen a motortápfeszültség egy feszültség-kétszerezővel lett "feltúrbózva" és kicsit benéztem a dolgokat. Nagy nehezen megszületett. Egy gyors próba PC nélkül és már töltögettem is a stepconf-varázslót a bevált paraméterekkel. Tesztek: eddig is 350-es fordulatra voltak képesek a motorok - ezután is, gyorsulás - tök mindegy hova állítom. (DOS-ból is indult egyből szinte max. sebességgel.) Némi próbálkozás jog módban, közben az irányok helyretétele és pár perc múlva rajzolja is a spirált írtózatos 6mm/s sebességgel. Itt jött az első pofáraesés. Kb. 0,8mm/s sebességnél az X és az Y tengely is össze-vissza lépést téveszt, valamint utólag ki derült, hogy a Z sem külömb. Na ekkor lett elegem a tegnap előtti napból! Sejtem az okát: A motorokon álló helyzetben nincs tartóáram. Anno úgy oldottam meg a magasabb feszültségről történő motor járatást, hogy a meghajtófokozatokat monostabil multivibrátorként képeztem ki, nehogy kijöjjön a mocikból a működtető füst.(R-C tag, dódák, schmitt-trigger és a teljesítményfokozat.)Tehát van olyan léptetési frekvencia, amit nagyon nem szeret. Három egyforma SPA42-es motor, három különböző hajtás (tömegek) és ugyanazon sebességen hibázik, ezért gondolom, hogy csak elektronikus probléma lehet. Egyenes vonalak mentén "nagy" sebességgel hajtva eddig ez nem igazán okozott gondot. Mióta is használom? 2003