Ja, egyet azért átállítottam: a gyári beállítás nekem 40° volt (a függőlegeshez képest) aminél már támaszt nyomtatott, én megnöveltem 60°-ra. Így is jól működik.
Eddig nem foglalkoztam vele, nekem a Cura-ban nincs megjelenítve sok állítási lehetőség, csak hogy kérem-e és hány % legyen. Eddig elég volt ennyi is, nem tudom mik a gyári beállítások. Így is annyi mindent lehetne állítani, hogy félek elvesznék a részletekben. Csak azt állítom amit feltétlen szükségesnek tartok. Így is sokváltozós, hogy sikerül-e vagy sem olyan minőségben ahogy én szeretném. Nem panaszkodom, eddig nem sok selejtet gyártottam.
Támasz használatánál, mennyi távolságot hagytok X-Y és mennyit Z irányban a nyomat,és a támasz között?
svejk | 33042
2019-01-20 17:48:09
[21291]
Köszönöm mindkettőtöknek!
RJancsi | 5809
2019-01-20 17:30:23
[21290]
Én a 3.6.0-t használom, ott másképp néz ki. Én nem a rétegszámot vettem eggyel nagyobbra, mert a következő réteg már lefedi a zsebet, hanem a zseb mélységét 1 rétegvastagsággal (0,2 mm-el) nagyobbra terveztem így biztos nem lóg ki az anya a síkból. Az a kis lötyögés meg nem zavaró, ettől még nem fog elfordulni. Kicsit spéci a zseb alakja, az alja a lapjára állított anyának megfelelő trapéz oldalnézetű de az anya középvonalától (átlójától) felfelé függőleges mert különben nem lehetne belepottyantani a vasat.
Képregény következik némi szöveggel. Először a Cura-ban bemész az "Extensions"-"Post Processing"-"Modify G-code"-ba (első kép). A felugró ablakban ráböksz az "Add a script" gombra (második kép) és kiválasztod a "Filament change"-t (harmadik kép). A "close"-al bezárod az ablakot, egyenlőre ennyi. Betöltöd és felszeleteled a tárgyat ahogy szeretnéd. Utána a nézetet "layer"-re állítod és megkeresed hol kell megállni. Ez nálam a 86. réteg (4. kép) mert ott még látszanak a zsebek, a 87. réteg már lefedi őket. Utána ráböksz a "Prepare" (szeletelés) gomb mellett látható "kalapács-villáskulcs" gombra és a felugró "filament change" ablakban beállítod a kívánt rétegszámot ahol meg akarod állítani (nálam 86). Amit még beállíthatsz, az "initial retrack" azt a szálvisszahúzást állítja be, amit a fej még a "home"-olás előtt, a tárgy felett csinál. A "later retraction" a home pozícióban levő visszahúzás, ha tényleg szálat akarsz cserélni. Gyakorlatilag teljesen vissza lehet húzatni a szálat. Én ezt "0"-ra állítottam mert nem cseréltem szálat. Ha ezzel kész vagy, "close"-al zárt be az ablakot és ne felejtsd el újra szeleteltetni a tárgyat most már a tényleges megállás helyével. Ezt a scriptet többször is beszúrhatod egy g-kódba, ha több rétegnél szeretnél valamit ügyködni.
A 15.04-es Curában (de lehet, hogy az újakban is) a Plugins-ra kattintva bejön ennek a lehetősége, hogy beírod azt a Layert, ahol akarod hogy megálljon, és ott csinál egy pause funkciót. Utána a nyomtatón megnyomod a tekerőgombot, és tovább folytatja.
A sort meg ki tudod számolni, ha megnézed a nyomtatási képet a jobb oldalon lévő ikonok legalsó ikonjával, összeadod a rétegek vastagságát, és kijön, hogy hány mm-nél akarod, hogy álljon meg. RJancsi most csinálta, lehet, hogy többet tud róla mondani, hogyan érdemes megállni. Azt hiszem mindig egy layert rászámoltam a biztonság kedvéért, hogy ne akadjon meg a fej az anyában.
A pi..ba, a csípőjénél jár és most látom csak, hogy nem megy a munkadarab hűtés. (a megbuherált g-kódban elfelejtettem bekapcsoltatni) Most manuálban elindítottam.
Fizikailag igen, kérdés, hogy mennyire lesz tartós. Egy kötödés ismerősöm kérdezte, hogy tudnék-e ilyet nyomtatni. Mert a 20 éves gépeiben elöregednek ezek az elemek és sorban törnek. Venni meg már nem lehet, a 6 m-es energialáncokat új típusra cserélni elég drága lenne. Próba szerencse nyomtattam két ilyet, meglátjuk beválik-e.
Vagyis mégse. Nem a rugóerővel volt a baj, hanem a rugó határolócsavarja volt nagyon betekerve és ahogy belesüllyedtek a ricnik a PLA-ba, szépen elfogyott a rugónyomás.
No mindegy folytatom innen, visszatöröltem a G-kódot a 30. layer-ig, hiszen a talp már készen volt.
Most nézem csak más lett a baj, az extruder ricnis kereke a sok visszahúzás miatt bekoptatta a szálat és utána megszűnt az előtolás. No, adok egy kis rugóerőt.
Itt látható az energia lánc alkatrész DesignSpark Mechanical képe és a megvalósult és beépített elem. Most épp tesztelés alatt áll, hogy a PETG mit bír el ipari környezetben. Ez egy kötőgép energialánca, a kábelek kb. 10 mm átmérőjűek.
Minap olyat nyomtattam, amibe két db M4 anyát kellett belerakni. A Cura-ban a "filament csere" beépülővel oldottam meg. Így nem kellett ott állni a gép mellett és lesni mikor kell megállítani a nyomtatást. A zsebek elkészültekor a fej kiment home pozícióba, a vezérlő ronda hangon vinnyogott, jelezve, hogy én jövök. Betettem a két anyát és tovább küldtem a nyomtatást. Egész jól sikerült a művelet, bár az újrakezdésnél egy kis anyag "csomóval" kezdte a réteget. Úgy tűnik a retrack-ot finomítanom kell még mert többet tolt vissza mint amennyit visszahúzott. A jobb oldalon látszik az egyik zseb amibe az anya kerül.
Így van. Megállsz pause-val. Én emelni is szoktam a Z-n 20 mm-t. Kihúzom a lefogyottat, be az új. Kicsit kézzel "átöblítem" az újjal a fúvókát, csipesszel elveszem az elejéről, Z vissza, aztán...mehet tovább.
Az enyém is mozgó asztalos, nem okoz az leválási problémát, még "teltebb", súlyosabb nyomatoknál sem. Inkább a mechanika "gyengesége" mutatkozik -ha van- úgy 100 mm körüli magasságnál a nyomaton.
Basszus, eddig akrillakkot használtam, de most elcsentem az asszony hajlakkját. El is engedte mire elkészült a talp. Hogy is van a járt utat járatlanért...?