A piros R azt jelenti, hogy gyors (rapid), azaz G0 módban van a program. Csak egy figyelmeztetés, hogy ha csak koordinátát írsz, akkor sietni fog.
Ha M3-ra csak áll és néz ki a fejéből, akkor az M3 delay after on valami komolyabb értékre van állítva és közben be van kapcsolva, hogy a késleltetéseket másodpercben mérje (measure dwell in seconds instead of msec). Például 1500 másodpercig akar várni 1,5 másodperc helyett.
Van egy kis problémám. Teszteltem a frekiváltó működését programból. Újra telepített UCCNC 1.2113, kézzel beállítgatva. Az MDI alatti ablakban az előtolás sorban van egy villogó R. Nem találtam az okát. Beírtam az MDI-be: M3 S42 G1 X800 F200 Enter A forgás elindult, de a mozgás nem. Írtam egy rövid progit, csak mozogjon valamit: O300 G0 Z-100 M3 S4200 G1 X800 F200 M5 G1 Y600 M30
Az M3-ig mozgott, az M3 elindult, de abban a sorban meg is torpant. Csak forog a főorsó amig ciklus stoppal le nem állítom. Amúgy a frekiváltó programból indul,leáll, szabályozható kóddal és csúszkával is. Van valami ötletetek, hogy mi a hiba oka?
Ha a legkisebb felbontásra állítod az enkódert és finoman forgatod kézzel, akkor milyen feszültségszinteket tudsz mérni az A vagy B jeleken, miközben az UC400-ra is rá van kötve?
Sziasztok ! Segítsèget szeretnèk kèrni , mûködnek a tengelyek az esztergàn amit èpítek , de az AMT102 encodert nem tudom illeszteni az UC400-hoz . A 2-es port 10 11 12-es bemenetet hasznàlom direktbe meg az 5v-os tàpjàt . Nem csinàl semmit . Akinek esetleg van mûködô uccnc-je fôorsó encoderrel , irjon hogy mi a megoldàs . Elôre is köszi .
dezsoe | 2934
2021-11-23 11:46:42
[8659]
Ahogy svejk is mondta, PC nyűg lesz. A beállításokat akkor szokta kiütni, ha nagyon gyenge a gép vagy szabálytalanul lett leállítva. (A beállítások töltését/mentését a Windows végzi.) Én sűrűn használom az újratöltést, ha baja lenne, már előjött volna.
Köszi !!A kkor más nem tapasztalt ilyet,, sajnos mióta win 10 van fenn azon kis gagyi pc-n ami van a cnchez azóta elég siralmassan is indul egy öröké valóság pedig ssd van hozzá.
Sajnos most jöttem rá hogy videót nem lehet ide csatolni vagy nem tudom hogy kell..a legujabb uccnc felraktam es azóta ha toolpathban rá kattintok a reloadra akkor az uccnc működése leáll...:((
"Az M0, M1 és M60 kódok funkcionálisan ugyanúgy működnek, viszont a kódok különböző virtulális LED-eket aktiválnak"
Megtalálni sem volt nehéz, hiszen az is benne a van a doksiban , - 231-es LED.
Így még az is lehet, hogy meg tudom írni külső PLC-be -még lehet létrában is-, ahhoz valamennyire konyítok. "Csak" 16 végálláskapcsolót és 14 szelepet kell lekezelni.
Elolvastam a szabvány vonatkozó részét és egy gyors gugli keretein belül megnéztem egy Fanuc-os videót. Azt mondanám, hogy nincs mit befejezni rajta, kész van, annyi a dolga, hogy álljon meg a program és lehessen tudni, hogy M60 miatt állt meg. Nem láttam arra utalást, hogy a paletta csere automatikus lenne, hanem van egy gombod, ami elindítja a cserélő műveletet (mindegy, hogy makró vagy plugin). Ennek azzal illik kezdeni, hogy megnézi, hogy M60 módban van-e a gép. Ha nem, akkor nem csinál semmit, ha igen, akkor teszi a dolgát. Ha kész, akkor a kezelő ciklus startot nyom és megy tovább a program.
Az UCCNC-ben is paletta csere és program stop az M60
A 37.oldal 7-es táblázat az RS274NGC leírásból.
M0 program stop M1 optional program stop M2 program end M3 turn spindle clockwise M4 turn spindle counterclockwise M5 stop spindle turning M6 tool change M7 mist coolant on M8 flood coolant on M9 mist and flood coolant off M30 program end, pallet shuttle, and reset M48 enable speed and feed overrides M49 disable speed and feed overrides M60 pallet shuttle and program stop
No de a linkedben is a palettahoz kapcsolódik az M60. A kérdésem arra irányult, hogy vajon most ez az UCCNC-ben egy befejezetlen dolog, vagy nyugodtan használható/bővíthető?
Oké, nem szabvány. A Fanuc-ot és a g- kódot lehet szeretni/ nem szeretni, de még elmenni nem lehet mellette.
S bármely hihetetlen de ismerek több olyan embert akik evtizedes ipari tapasztalat mellett használnak hobby vezérlőt is. Így csak előny lenne ha a megszokottat lehetne használni.
Az általad említett RS274NGC a National Institute of Standards and Technology közreműködésével lett kialakítva. Ami talán ha jólemlékszem az Amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet. De gondolom ezt te is tudod. De így talán érthető hogy itt Európában inkább az ISO DIN szabványokat ismerik és alkalmazzák. Talán ezért van, hogy egy kicsit zavaró a számukra a két szabvány közti eltérés.
A mondat elején a nagy "A" betű nem a tartalom kizárólagosságára vonatkozott. Egyszerűen a mondat első betűje. Elnézést ha félreérthető volt.
Az ebben nem szereplő M-kódok álltalában a gépgyártó által definiáltak. És igen, majd minden gépgyártó az M60-at paletta cseréhez használja. Amit legutóbb láttam M-kód listát az M1255-ig volt használva
Ne aggasszon a dolog túlságosan. Szokás van, szabvány nincs. Persze a szokásnak is megvan a maga előnye és hatalma, ezért a legtöbb CNC nyelv az M kódokat M00-M09-ig és ez M30-at azonosan értelmezi. (M07 esetén van egy kicsi kilengés.) Még a Heidenhain Klartext is, amely a G (Gerber) kód misztikumát elvetette. Szerintem üdvözlendően.
" Program stop: M0, M1, M60 Az M0, M1 és M60 kódok mindegyike megállítja a program futását. Újabb ciklus indításával a program futtatás folytatható. Az M0, M1 és M60 kódok funkcionálisan ugyanúgy működnek, viszont a kódok különböző virtulális LED-eket aktiválnak, így a felhasználó, valamint a különböző pluginok és makrók számára megkülönböztethető, hogy melyik kód aktiválódott. "
Az M60-al van/volt valami cél? A szabvány szerint ez ugye az APC (automatikus palettacserélés) kódja.
Egy gépen használni kellene a palettacserét mit tegyek? Deklaráljak magamnak inkább új M kódot a palettacseréhez?
dezsoe | 2934
2021-11-21 08:45:24
[8640]
Szia!
Igen, a működő profilt rámásolod a nem működőre. Egyúttal engedélyezd az AutoBackupProfile plugin-t, mert az minden induláskor készít egy másolatot a profilodról.
Csinálj egy mappát az UCCNC-n belül, pl. Mentes. (Lehetőleg ékezet nélkül.) Mindkét profilban engedélyezed a plugin-t, újraindítod az UCCNC-t. Rá fog kérdezni a beállításokra. Kitallózod a mentésre szánt mappát, bepipálod, hogy relatív útvonal legyen. Érdemes még bepipálni, hogy csak 20 mentést tároljon, az biztos, hogy elég lesz. Következő induláskor már készít mentést.
A legnagyobb használható #változó #5999. Ebből foglaltak: #5060-#5066 és #5399. Úgy látom, hogy a kézikönyv még 999-et említ, majd javítjuk.
Előzmény: hegedűs györgy, 2021-11-16 10:06:23 [8636]
hegedűs györgy | 75
2021-11-16 10:06:23
[8636]
Üdv, harcostársak! Talán Csabához szól leginkább ez az észrevételem... A mach3-ban ha változókat szeretnék használni a programozáshoz, akkor akár tízezer valahányszáz változót is meghatározhatok (definiálhatok). Az UCCNC-ben csak 999-et. Ezen nagy gond lenne változtatni? Egy asztalos számára, azért lenne ez átláthatósági szempontból könnyítés, mert egy mérethez (mondjuk szekrény szélesség...) csak valamilyen ezerig terjedő változónév rendelhető hozzá. Ebben az a bibi, hogy az ezerig terjedő számok rengeteg esetben takarnak valós bútor méretet, ami a program ellenőrzésénél, készítésénél,méret megadásnál nagyon zavaró tud lenni. Pl: UCCNC #888=888 (mm__szekrény szélesség ) MACH3 #8888=888(mm__szekrény szélesség ) Ha simán 5000 feletti változó "neveket" használok, nem zavar be egy 4 jegyű szám, mert nagyon ritkán készül 5m-es bútor darab . Sokkal egyszerűbb átlátni a programot. Tudom, nem sok asztalos programoz parametrikusan, viszont van az a "termék", aminek a legyártásához egy g-kód 1000x jobb, mint egy cad program. A g-kódban van 3 sorom egy-egy értékkel, amin változtatni kell, becsukom a szerkesztőt (g-kód editort) és már aprítom is az anyagot. Nem kell ide-oda menteni meg a többi nyavalya. Előre is köszönöm a választ. Gyuri ui: bocsika a hosszú mondatokért . . .
Ez az atkapcsolas otletes, teszek ra egy kiserletet. Arra gondolsz, hogy ket meresre allitom, az elso "visszapattan" a fenykapurol, atkapcsolja a bemerore es a masodik mar a bemeron tortenik? A gyorsmenet azert nem jo, mert a karbid bemero feje megsertheti a vagoelt.
Régi álmom, de jelenleg még nem. Illetve igen, ha trükközöl: egy kimenetet fel lehet használni arra, hogy átkapcsolja a bemérő bemenetét mondjuk egy fénykapu és a tényleges bemérő között. Így gyors méréssel elmehetsz a kapuig, majd utána indítod a rendes mérést. Egyébként, ha jófajta a bemérőd (hosszan le lehet nyomni azután, hogy bejelzett) és nem milliméter alatti a szerszám, akkor az első mérés lehet gyors és csak a második a pontos. De nem tudom, hogy milyen géped és milyen bemérőd van.
Lehetseges betenni egy limitert a szerszam bemero fole, ahol lelassit a meres elott? Hogy ne a teljes tavot kelljen neki lassan megtennie? Ez egy lezer kapu lenne.
dezsoe | 2934
2021-11-05 08:57:57
[8629]
De, úgy is lehet, sőt, még további legalább ötféleképpen. Miután a két kérdésből összesen annyi derült ki, hogy relatív mozgás kell, én ennyit írtam.
Persze. A feladat elsőre rém egyszerű: legyen M70 a bekapcsolás, M90 a kikapcsolás. Legyen a kimeneted a port 2, pin 17.
M70:
exec.Setoutpin(2, 17);
M90:
exec.Clroutpin(2, 17);
Eddig oké, de most megbonyolítom egy kicsit. Biztos szeretnél a képernyőre egy nyomógombot, amivel egyrészt be és ki tudod kapcsolni, másrészt visszajelzi a kimenet állapotát. Mivel a képernyő gombjai közvetlenül csak a 20000-21999-es makrókat tudják hívni, kell még egy makró. Legyen pl. M20000:
Ekkor már három makród van, ahol be kell állítani a kimenet adatait, amit már simán el lehet téveszteni. Érdemes tehát mindháromban fix érték helyett a profilból felolvasni a port/pin értéket. Ezt rögtön meg is kavarhatjuk azzal, ha a kimenet "active low" típusú, mert akkor a Setoutpin és Clroutpin hívásokat fel kell cserélni. Ehhez jön még további pár apróság:
- Program indulásakor alaphelyzetbe kéne állni. Ez különösen akkor érdekes, ha alacsony aktív jelről van szó. Így már az M99998 makróban is ott lesz a port/pin (és active low) beállítás. A nyomógomb sorszáma nem kell, mert úgyis kikapcsolt állapotból indulunk.
- Stop vagy reset esetén a kimenetet illene kikapcsolni. Ehhez kell még egy makró, ami hurokban fut. Ide is kellenek a kimenet adatai és a nyomógomb sorszáma.
- Ha esetleg az M7/M8/M9 mintájára szeretnél két kimenetet (tehát az M9 mindkettőt kikapcsolja), akkor mindkét kimenet állapotát követni kell, ráadásul két nyomógombra lesz szükséged.
- Ha a kimenetek kapcsolásakor várakozásra is szükség van, akkor azt is bele kell írni a makrókba.
És még lehet, hogy nem is jutott eszembe minden szempont. Viszont ennyi minden már bőven elég ahhoz, hogy ne makrókban gondolkozzunk, hanem öntsük egybe az egészet egy plugin-ba.
Segítséget kérek tőletek. Egy makro parancsra volna szükségem, amivel X és Y-ban lehessen elmozdítani a maró motrot, szeretném egy gombbal ezt megoldani, hogy ne legyen szükség minden alkalommal MDI-ben megírni.
dezsoe | 2934
2021-11-04 15:29:51
[8618]
A FreeCAD-et és az OpenSCAD-et tanulgatom, amikor épp van időm foglalkozni vele. Leginkább 3D nyomtatáshoz kell. UCCNC-vel leginkább NyÁK-ot marok, ahhoz Eagle-lel tervezek és pcb-gcode-dal generálok.