Nekem nem jött be. 1-es nozzlival nyomtatsz szöszmötöl valamin közben a 2-es kinyomtatott rész felett jár és melegíti. Ha közben az 1-es erre a felmelegített részre ér akkor csúnya lesz a nyomat. Hiába állítottam be pontosan akkor is meglágyította az előzőleg kinyomtatott részt. Nem beszélve az üresbe lévő fej után folyásáról.
Köszi. A hosszú szálvisszahúzás gondolom azért kell, mert nem keveri a színeket, hanem váltja. Tehát a nozzle-be egyszerre csak egy szál mehet be. A diamond-ba egyszerre három műanyagszálatat lehet vagyis pontosabban KELL adagolni, különben visszafolyik a műanyag azon a lyukon, ahol nincs szál. Rögzíteni is nehéz: a három E3D extruderhez kábelkötegelőzött műanyagkúpot csavaroztam a nyomtatóhoz. Majd töltök fel képet, ha érdekel. És még a tömege is elég nagy a diamond nozzle-nek...
Szia! Ez az első próbálkozásom. Ilyen fejet használok. Két teljesen egyforma extruder kell hozzá. Én MK8-at használok hozzá. Folyamatos dugulással indítottam de átállítottam szálcserekor a visszahúzást 65mm-re ezután megszűnt. Egy ilyen diamond fejet azért megnéznék, hogy akarom e.
Én is kétszínű nyomtatással próbálkozom, egyelőre kevés sikerrel. Milyen fejet használsz? Színkeverős vagy színváltós? Én diamond és cyclops fejekkel próbálkoztam, de azokban egy idő után elakadt a szál.
Egy kis matek. A kocka térfogata: 420*420*420=74088000 mm3 0,4 mm-es fúvóka keresztmetszeti területe: 0,2*0,2*3,14=0,1256 mm2 Így a szálhossz (nem a filamenté, hanem ami a fúvókán kijön): 74088000/0,1256=589872612 mm=kb. 590km. A 358 nap=8592 óra=515520 perc=30931200 mp. Az extruder sebessége: 589872612/30931200=19 mm/sec. Ez elméletben is elég lassú, mert gyakorlatban simán lehet 50-80 mm/sec tempóval nyomtatni. És nem vettük figyelembe az üresjáratokat, ami még egy ilyen tömör testnél is rétegenként előjön: először egy-két-több vonallal körülrajzolja a réteget, majd esetleg átballag a szemközti oldalra és ott kezdi a kitöltést.
De az egész csak elmélet, nem hiszem, hogy bármely nyomtató mechanikája vagy elektronikája meghibásodás, elhasználódás nélkül kibírná ezt. A kemény gumi görgők és extruder bordás kerekek biztosan nem. A filamentet is éjjel-nappal cserélgetni kéne. Szóval jópofa elmélkedés de nem sok alapja van.
Köztudottan, nem állnak a helyzet magaslatán ezek a munkaidő kalkulátorok, sem a Cura-ban, sem a Slic3r-ben. Tíz óránként, kb. egy, vagy inkább másfél órát még...tegyél hozzá.
Mindkét "sebességet" tudom állítani, a már említett step/s dimenzióban. Tegnap még "finomítottam" rajtuk, -vagy inkább játszottam velük- keresve a határokat a nyomtatóból bontott korszerűtlen motorokra,és a nyomtatott mechanikára vonatkoztatva.
800-850 step/s-nál, még szépen -rezgés mentesen vezetve a tollat- rajzol vonalat, ívet egyaránt. A G0 "utazósebességet" 1400-1500 step/s-nál, még stabilan, lépésvesztés nélkül tudja.(feljebb nem mentem, itt már igencsak "csapkod" a toll vége a levegőben):)
A képen látható mintázat rajzolása, kb. 2 perc ezekkel a sebességekkel.
Igazi mérnöki alaposság! Meghatározni a tojás perdületi nyomatékát, és optimalizálni a filctoll hegy átmérő felére, meg a PLA mechanika merev(telen)ségére a tojás minta rajzolási sebességet
Viszont itt már bejön a képbe, hogy kifújt tojással jobb dolgozni, mert kisebb az inercia, és így a filctolból szivárgó oldószerek sem mérgezik meg a főt tojást.
Törölt felhasználó
2019-03-25 07:31:19
[21919]
"nem is kell ennél gyorsabban firkálni azokat a tojásokat"
Amikor viszont nem firkál, hanem levegőben mozog a toll egy egy új rajzolási kezdőpontba (G0 mód), miért ne mehetne sokkal gyorsabban?
Nem értem rá videózni, így most szégyen szemre..."más tollával ékeskedem".:) Kb. ugyanez a sebessége, vagy gyorsasága az enyémnek is, mint a lenti kis videó elején látható. Én úgy gondolom, egy ilyen "idétlen, tollas mechanikával"...nem is kell ennél gyorsabban firkálni azokat a tojásokat, nehogy Jééé...legyen a vége.:)
Ahoz képest, amit a mai korszerű Nema 17-es motorok tudnak, amiknek ~10-szer kisebb az R értékük, és ebből következően az I és L értékük is más, kedvezőbb.
A 600 step/s léptetési freki a microstep beállításod alapján a motort csak 0.1875 1/s fordulatszámmal működteti, így persze hogy ehhez a "csiga" tempóhoz elegendő a 12 V-os táp is. Hiszen gyakorlatilag nulla közeli az n, így alig van még a motornak nyomatékesése az álló helyzetű tartó nyomatékához képest az M-n jelleggörbe alaján.
Arról már nem is nagyon beszélek (de érdemes elgondolkodni mindenkinek), hogy egy tojásnak és az "idétlen" tollas mechanikának mekkora J-je van a motorhoz képest, és ez hajtás dinamikában mit is jelenthet picit nagyobb sebességeknél.
„Sajnos a 10.5 Ohm adat alapján ehhez a motorhoz ha nagyobb sebességet szeretnél elérni, kevés lesz a 12 V...”
Mihez képest lesz kevés? Vagy, mennyi az elvárt sebesség egy ilyen tojásfirkálónál?
Hasonló, régi nyomtatókból bontott motorokat tettem rá én is. Csak azok hat kivezetésesek, 1,8° lépésszöggel. "Féltekercses" módban kötöttem őket, 10,5-11 Ohm a féltekercs mért ellenállása, 12V 2A a táp amiről mennek.
Majd, csinálok/mutatok egy kisvideót az elért sebességről, amit biztonsággal tudnak ebben az alkalmazásba. Szerintem, nem kell annál több a tojásfirkáláshoz.
Most nincs időm számolgatni, a plugin azt mondja, hogy 600 step/s mindkét sebességem, az A4988-ak 16 mikrostepre vannak jumperolva.
Én is csak a leírásokból olvastam, nekem még most készül(t) Elvileg az Incskape -> Bővítmények -> Eggbot Control -> Manual alatt lehet közölni a lépések számát.
Gordiuszi csomó avagy Salamon tojása: aki aggódik a festék miatt, annak kifújt tojáshéjat kell pingálni. Míg az így kinyert léből készült koleszterin light hagymás szalonnás rántottát eszegeti, közben nézheti ahogy az üres tojáshéj megszépül.
A google nem segített semmi adatlappal. Majdnem minden találat ilyen motorok eladására mutat, adatok nélkül. Legfeljebb megemlítik, hogy melyik Epson nyomtató papírhengeréhez tartozik "eredetileg".
Sziasztok urak! Olyan kérdésem lenne hogy az Endstop végálás kapcsolókat engedélyezni kell a Marlinbe vagy alapból működnie kéne + kell e mind 6 (csak próbálgatom az elektronikát itthon ) ha az LCD ről vezérlem a motorokat akkor is kéne működjön az Endstop ? vagy pontosan mi a szerepük?
RJancsi | 5809
2019-03-24 16:53:11
[21904]
Épp Morvai Feritől van komplett elektronikám, UNO, CNC shield, 2 db hűtőbordás DRV8825 és egy SG90 szervo. Az áramot még csak-csak be tudom állítani, bár Robsy tanácsára a 600 mA-hez 0,3 V-ot kéne mérnem, ami elég kevésnek tűnik, hogy pontos értéket lőjek be. Inkább az a kérdésem, hogy hogyan és hol tudom a lépés/unit-ot a motorjaimhoz állítani. Mivel elég nagy szög egy lépésük, ezért a drivereken mikrosteppet is be kéne jumperelni. Hol veszi ezt figyelembe a rendszer?
Szia, A fotón látszik a motor típusa, és a serial. Ezeket megadva nagy eséllyel megtalálja neked a google a pontos motor adatokat. Az Arduino "bekötése" alatt pontosan mit értessz? Ahhoz még kell stepper driver is - ha erre gondoltál. Ha az Inkscape -Eggbot - Arduino kommunikációra, akkor lapozz vissza vagy 2-3 oldalt, és keresd Morvai Feri nagyon jól összeszedett leírását.
Huh, micsoda tojásgyár! Azt a királyszentpisti hímes nyúl seggét! Azt még nem próbáltad, hogy a festett tojást pl. lézerdiódával (eltolt fókusszal, vastagabb ecsettel) megmintázni? Eccer' olvastam, hogy ezek a tollak nem egészségesek, mert átívódik a tinta a tojáshéjon.
A lépésközét pedig úgy tudod megállapítani, hogy egy 1.5 V-os elemet rákötsz az egyik tekercsére, és el kezded kézzel forgatni 90 fokot eltekerve a motor tengelyét. Emlékeim alapján ez a motor 6-ot fog döccenni, azaz 3.75 fok az alap lépésköze.