Most gondolj bele : a csapágyban golyókon forog át a surlódás! Ha a csapágy külső megfordul a fészekben a külső átmérőn, akko ezek a golyók már nem gördülnek!
Nem előfordul, hanem biztos hogy forgott benne a csapágy és megítélésem szerint már a csapágyragasztó se használ. Nekem az a meglátásom hogy a tengely és csapágyazás párossal gond van. A tengely egyik vége van csak rögzítve, és az is csak egy excenteresen elfordulni képes kisebb acél tömbbe van befúrva, csappal rögzítve, így oldották meg a két szíj egyforma feszítését. Ezt mindössze egy nyolcas csavar fogja az alaplaphoz. Ráadásul a csapágyak se túl combosak (608zz) és hiába van kettő a tárcsában, (gyakorlatilag egymás mellett) az egyoldali húzó terhelés hamar megviseli, főleg a belsőt. A csapágyfészek is annál kopott ki. Én arra gondoltam, hogy vagy a meglévő tárcsába, a csapágyak helyére illesztek be egy tengelyt, vagy egy teljesen újat csinálok tengellyel, és a csapágyakat a a tengely két végére teszem, hogy minél szélesebb alátámasztást kapjak, hogy megakadályozzam a csapágyak ferde terhelését. Mert nekem úgy tűnik, hogy a tengely nem elég fix és az veri szét a csapágyat, csapágyfészket.
Ránézésre szépen fekszenek a szíjak a tárcsákban, és érdekes hogy nem a felső, a nagyobb terhelésű szíj megy tönkre, hanem mindig az alsó, ahol inkább a fordulat dominál.
Ha azt akarod , hogy sokáig tökéletes legyen , fel kell szabályozni az ékpályákat. Aztán mondjuk vegyél rá Német szijjat ( nem olcsó de cserébe sokáig birja ) majd végül ki kell cserélni a csapágyakat ( Német vagy Japán ) bár én a Szlovák csapágyat is szeretem. Csapágyazásnál érdemes megnézni a házat , előfordul , hogy már forgott benne a csapágy. ( lehet ragasztani kell )
Van egy kínai kis esztergám, amivel nagyjából meg vagyok elégedve, a céljaimnak megfelelne, ha nem lenne egy eléggé bosszantó hibája.
A motor tengelyéről egy két csapággyal csapágyazott köztes lassító ékszíjtárcsa adja át a hajtást a főorsónak.
Sajnos úgy tűnik, az ékszíjtárcsa csapágyhelye eleve nem volt pontos, vagy túl van terhelve és mára teljesen ki is kopott. Ennek az volt eddig az eredménye, hogy előbb a csapágy adta meg magát a belső oldalon, majd az ékszíj átfordult és legyalázta magát. Több ok miatt zavaró, mert egyrészt elég drága is ez a kis ékszíj (5M375) másrészt meg mindig akkor szakad el, amikor épp kellene a gép.
Van valakinek ötlete hogy hogy kellene ezt az egészet úgy megoldani, hogy ne legyen többet vele gond?
jani300 | 12272
2023-10-09 23:17:19
[47374]
Tapasztalom nincsen a második módszerrel . Viszont az egyáltalán nem gépfüggő dolog . Csak a vezérorsó és vágandó menet emelkedéseinek arányán múlik .
Ha már menetet vágunk lenne itt egy menetes kérdés. Van egy Vörös proletár 16k20-om Állitólag kétféle képpen lehet vele menet vágni , az első az a hagyományos klasszikus módszer ( eddig csak ezt használtam ) lakatanya állandóan bekapcsolva ennek megfelelően vágja a menetet , majd ha ellenkezőleg akarok haladni csak forgásirány kell váltani. A másik módszer , elinditom a főorsót majd menet közben a lakatanyát rákapcsolom , ha elérte a kivánt menethosszt , kikapcsolom a lakatanyát. Igy nem kell forgásirány váltani. De csak bizonyos emelkedésű menetek vághatók igy pl: 1.0 , 1.5 , 2.0 , 3.0 , 4.0 , 6.0 , 12.0
A magyarázat arról szól: A vezérorsó menetemelkedése 12 mm ezt kell osztani a vágandó menet emelkedésével , a végeredmény tört szám nem lehet csak egész szám csak igy működik.
Valakinek van ezzel kapcsolatba tapasztalata?
Vetesi75 | 1708
2023-10-09 11:24:14
[47370]
Sárgaréz távtartót. Megdobjuk a rúdadagolókat, aztán a hátralévő időben lehet hemperegni a klimatizált mérőszobában. (Aki nagyon unatkozik az akár fusizhat is, ha van szabad gép.)
Találtam egy eredeti fotót , gondoltam megosztom hátha még valaki nem látott ilyet. 1973-ban igy nézett ki. 2001-óta van nálam de most már nem is hasonlit az eredetire a nagy része ki van cserélve ( modernizálva van )
A héten én is csináltam egy széria munkát , már majdnem kész voltam de hátsó késtartóba lévő lapka nem úgy gondolta ( elkopott , már nem volt kedvem kicserélni de szerencsére kibirta ) Ennek a munkának az a menete , hogy 3 db esztergakés van befogva elöl van egy átméröző kés ( TNMG ) hátul meg egy sarkletörő kés( SCMT ) a 3-dik meg egy gyorsacél sarktörö kés. A lényeg az , igy 1000 db-ot is kibirnak a szerszámok , bár hozzá kell tenni a hátsó SCMT lapka az mostmár egy SDMT száraz marólapka. ( most ilyet tudtam jó áron szerezni de bevált )
Operatöröm sajnos nincs igy a képek nem sikerültek valami jól de szerintem a lényeg látható.
KoLa | 7595
2023-10-08 19:36:26
[47362]
" Ez az a meló volt, amihez egyikünknek sem akarózott hozzáfogni." Mit szerettek esztergálni? alátétet?
Volt operatőröm! (A kíváncsiság ott marasztalta még este 11-ig az egyik délutános maróst is, aztán másnapra kitapasztalva ráhagytam az esztergályosra a többit. Ez az a meló volt, amihez egyikünknek sem akarózott hozzáfogni. )
Ja és még valami: Mivel mindkét végén kifutó a menet, ezért a bábot pontosan a vágóéllel szemben kelletett elhelyezni, hogy kés haladási iránya szerint előtte és mögötte is támasszon. A megszakadó vagy gubancolódó, feltekeredő forgács a támasztáshoz beszorulva bajt csinál, ezért kísérletezni kelletett egy sort, hogy mikor lesz ilyen folyó és eltávolodó forgácsom. Bő 2 tizedes fogással ment végig.
Állítólag valami ablakemelő működtető orsó - aztán járművön vagy épületen, azt nem tudom. Ha én terveztem volna, akkor 100%, hogy menetesszálból kialakítható lenne. Nem nagyon éri meg vele tökölni, mert a hengerelt trapézorsóból olcsóbbra jön ki, mint menetet is esztergálni. (Itt most ezt a lehetőséget elvette a tervező, mert a tengelyvég nagyobb átmérőjű volt, mint a menet szabványos magátmérője - az anya is csak éppen ráfűzhető.)
A bábozás miatt csak húzottból érdemes, mert az alakhibák átmásolódnak. (Futóbábbal még én sem sokszor vágtam menetet - ez életemben talán a 3. alkalom volt.) A kiinduló átmérő ugyanígy csökkenthető, ha szükséges. Teljes-profil menetlapkával készült, az a szabványos profilmélység elérésekor besimítja a menet tetejét. (Mi a magátmérőt a felső határértéken kívántuk hagyni, ezért csaltunk - elköszörültük az elérendő profilhoz a lapka elejét, amit projektoron le is csekkoltunk.)
Szépen dolgozik a kés ! A munkadarab nagyon hasonlít egy balos keresztszán orsóra . Egyszer vágtam keresztszánorsót az EAN ra ,magán a gépen . Hát nem lett a legszebb felülete , de a régi élesre kopott menetnél talán jobb . Max majd cserélek még egy betétet az anyában ,ha egyáltalán használom még .
Szia. Egy pár kérdés ( még nem vágtam trapézmenetet bábozva ) Egy ilyen orsót hidegen húzott köracélbó érdemes kezdeni? Itt ara gondolok , azt már egyből lehtne bábozni.
Látom gyári menetvágó lapkát használsz gondolom annak nem kell kinagyolni. Lehet egyből a lapkával kezdeni?
Kilométer hosszan menetóra nélkül, ráadásul olyan irtózatos fordulattal, hogy megnő közben a dolgozó szakálla is. Jó kis szórakozás volt, de elkészült mind a 6db.
Ma gyors feltöltöttem a cuccot, azután ki is lőttem a technikát (mindegyiket seNETseTV), mert jött a zivatar. Holnap (szerintem csak késő) délután majd ránézek és megírom.
Jól van na! Semmi probléma, megnéztem a videókat, nagyon jók! Az elsőn megmutattad a vége felé a képernyőt, de pont befénylik a verziószám ez melyik emc2?
Éjjel már nem akaródzott lereagálnom, de az ütközőt a #47330 miatt írtam. Egyébként már számtalan morsekúpos csigafúrót láttam, amit egyetemes esztergán a kéziszánnal leütközve görbítettek el, meg olyan hengeres-szárúakat is, amik nem is tudom, hogy mitől "rágták össze" saját szárukat... Egy 5-ös fúró még hobby szinten sem komoly tétel. Én CNC-re is egyetemes fúró-maróműről - ez idő tájt szereztem a forgácsoló papírt is, mert eredetileg más műszaki szakmám van - nyergeltem át, amin ugye már csak a "nagy vas - nagy rizikó a kárértéket tekintve" elv alapján sem szokás nullkilóméteres szakerőt alkalmazni és én tényleg a forgácsoló-ranglétra alsó foka alól kezdtem magamba szívni ezt a nemes tudományt. (Apa kezdődik: Ez most gépi vagy kézi?)
Már hosszú évek óta LinuxCnc-t használ mindenki! frissíthetnél már Te is. Az emc2-nél régen mintha lett volna egy lenyíló ablak ahol ki lehetett jelölni hogy melyik koordináta rendszerbe mented a szerszámot...lehet ezért van, nem tudom!
Különben úgy jártam ma délután, hogy a szúrócsavaros befogó adapterben megforgott az ötös HSSE csigafúró, betolta az alut vagy 5mm-t a tokmányba mire észbe kaptam. Persze mikor már összehegesztődött a szára a befogóval, akkor jó nagyot szolt - forgásból sem volt időm kivenni. Szerencsémre nem áll belém a szilánkja.
Szia! Az mitől lehet EMC-nél, hogy szerszámbeméréskor az új érték nem íródik be elsőre a DRO-ba? Az is passz, hogy csak a kijelzés lazsál vagy a szerszámtáblába sem kerül be, mert különösebben még nem néztem utána. (Most egyébként pont free videoszerkesztőt keresek, mert lenne egy új felvétel, ami több részletben van, meg kicsit sok benne a "rizsa" is - szóval várható új tartalom.)
Ha pontosabban kell beállni menetkezdéshez, akkor én a munkadarabra is szoktam egy jelet tenni és kézzel odaforgatom a fogásvételt megelőzően. (indikátoróra is megoldás lehet az ágyazaton - ütközőt nem javaslom, mert ha "balul" jön ki, akkor elég csak a kést eltörni, nem pedig szétszakítani a mellékhajtást)
Jól csináltad! finom ráközelítés! HobbiCnc esztergámmal vágtam furatban balos M7x1-es menetet 15mm hosszban. Egy menetvágó ciklus volt a programban g91 növekményes módban. A kezdőpont és a végpont ugyanaz volt, amikor lefutott a program és megállt, kézzel adtam neki fogást és start. Nagyon kényelmes megoldás egyedi gyártásban.
Ilyenen dolgozom néha, az intézet vette, nem saját, ezt valamennyire ismerem. Kicsi a tokmány és nincs forgócsúcs. Vettünk hozzá maró feltétet is. De nyomtattam már bele való műanyag fogaskerekeket