Elvileg a kapott is ugyan olyan mint a Tiéd, made in italy, persze kínából jött biztosan. A win7/64 bites oprendszernél 1.88 arduino van az xp-nél valami régebbi.
Most elkezdtem olvasni a Cseh Robi hibafórumát. Reggel kipróbálom a "blink" teszt progit feltölteni.
A kínaiak hajlamosak egy kicsit átalakítani az Arduino-t. Nem lehetséges, hogy előtte telepíteni kellene a CH341SER progit hozzá? Esetleg egy másik verziót kipróbálni az Ardunióval. (1.0.5)
Most máshonnan írok. Fejembe vettem, hogy az egyébként jól működő 3D nyomtatóm Arduino Mega2560-ról csinálok egy biztonsági mentést, a DOS-os avrdude segítségével. Egész délelőtt sz@rakaodtam de nem jutottam dűlőre, minduntalan time out meg hasonló hibák jöttek.
Kora délután jött kolléga hozott egy másik 2560-as panelt. Oké, mondom akkor nem foglalkozom a mentéssel majd az új panelon kísérletezek. Fordítás rendben, de feltöltés helyett csak time out továbbra is. win7/64 és XP/32 alól is. Egész délután csak helyben topogtam. Az arduinonál a chip és soros port beállítva az alaplapinfót is adja. A Google sem segít mert ilyen hibaleírás ezerszám van de megoldás sehol. Néha írják, hogy ettől-attól megjavult de semmi bizonyíték.
A tavasszal írtam Nano-kat, ott nem volt semmi hiba.
Holnapra hoznak egy AVRISP_mkII-őt, de már félek előre.
Az adott feltételt kell definiálni, a beállítások elején valahol a file-ban benne van, az adott #define, amit te szeretnál valószínűleg, azt kell benne megkeresni és azt a kikommentelést megszüntetni, meg amire most van állítva esetleg, ami nem az a verzió, azt meg kikommentelni.
BÚÉK! Nemrég kezdtem el használni a GRBL-t. UNO+cnc shield + A4988. A gondom az, hogy hiába van GRBL 1.1 az UNO-ra töltve, mégsem azokon a lábakon vannak a ki és bemenetek mint a leírásban. Azt már megtaláltam a GRBL forráskódjába, hogy feltételes fordítással benne van a helyes lábkiosztás is, de valamiért ezeket a feltételeket nem jól kezeli. Ha jól gondolom a shield a mellékelt képen lévő lábkiosztáshoz van kitalálva. Hogyan lehetne elérni, hogy ez ilyen is legyen?
Sziasztok Szeretném magam kicsit jobban beleasni ebbe az arduino rendszerbe. Hol és merre erdemes elindulni? Nulláról kezdenem semmilyen ilyen irányú eloeletem nincs.
zozo | 5519
2018-12-18 21:59:36
[1316]
Nálam ez régen linuxcnc-ről ment, asztali PC LPT portjáról. Nem volt vele probléma.
Előzmény: Varga Ferenc, 2018-12-05 11:25:01 [1310]
Pedig rajta van ez a lehetöség is... reset allati tüs csatik arduino lapot meg elhagyos ugyis!
dtb | 1914
2018-12-05 12:40:48
[1313]
Hát ha jól értettem amit telefonon beszéltünk, akkor ez kell neked:
dezsoe | 2934
2018-12-05 12:20:46
[1312]
Szerintem semmi akadálya, ha a lábakat jól kötöd be. Leírás van a neten bőven, például itt. Egy dologgal lehet bajod: ha a printer port nem ad elég határozott jelet, de ez gépfüggő.
dtb | 1914
2018-12-05 11:46:47
[1311]
Kicsit pontosíthatnál a kérdésen, mi nélkül akarod bekötni (és pontosan mit is)? Arduino nékül, csak a shield-del? Az szerintem nem megy. Csak az ardiuno-val akarod vezérelni a stepper drivert? Annak semmi akadálya, rengeteg leírást találni hozzá a neten.
Varga Ferenc | 409
2018-12-05 11:25:01
[1310]
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, van egy cnc shield v3 van hozzá arduinó, is de e nélkül szeretném bekötni.A Mac3 step dyr jelét szeretném használni, mi a véleményetek meg oldható?
Törölt felhasználó
2018-11-26 12:22:47
[1309]
A szöggyorsulás kapcsán nem pontosan arról beszélsz, amiről én írtam. Egyéb állításid, feltételezéseid se igazak szerintem. Kérlek, gondold át miket is írtál, és azoknak mennyi köze van a TÉNY-ekhez.
Gondoltam hogy ez lesz az amit szeretnél nos akkor kicsit másképp állnék hozzá először is a motorok, eleve nagy osztással kell menjenek, netán áttétellel hogy a felbontás minél finomabb legyen és akkor kijön hogy míg a csévetest fordul pl 1/8-ot akkor a drót helyező motor pedig csak 10et lép most csak mondtam valamit...
lényeg jó felbontással elérhető az amit szeretnél de 100/10 lépés mennyiségnél nem 100 000 /10 000 lépésnél már igen
Köszönöm az "én szerencsém"-ről írt "fölmagasztaló" eszmefuttatásodat. Mindig is tudtam olvasni a sorok között.:) Pontosan ezt vártam Tőled, erre számítottam.
Nem lepődök én meg már semmin. Köszi, de a Robsy CNC vezérlő rendszerekben épp eleget foglalkoztam már ezekkel a feladatokkal, annyira ismerhetsz, imádom a villamos motorok lelkivilágát, hajtásdinamikai kérdéseit. Építettem már 3D nyomtatót is, igaz saját vezérlővel a cs. világ, és G kód nélküli verzióban.
A te szerencséd ezeknél a kütyüknél pedig az, hogy a fejlesztőmérnökök helyetted már megoldották ezeket a mozgásdinamikai feladatokat, és neked csak pár ikon klikkelgetéssel kell törődnöd a deriválási örömök nélkülözése mellett, amikor átküldöd a G kódokat a kis kütyüdbe. Mondjuk még egy kicsit a virtuális grafikákon én csiszolnék ezeknél a programoknál, túl sokat "füllentenek" a csodálatos síklapú nyomtatott felületek mutogatása kapcsán, pedig mint tapasztalhattad a valóság mindig más ezeknél a kinyomtatott dolgoknál. A lényeg az, hogy ez se zavar téged, van aki viszont nem szereti, ha sokat hazudnak neki.
Csak ugyen itt a feladat kapcsán két motort kell egyidejúleg, szinkronban kezelni, és borulnak ezek az egész számos arányú egyszerű programozási lehetőségek a gyorsulási rámpa szakaszoknál.
Javaslom, építs, vagy vegyél egy pár tízezer forintos "mezei" 3D nyomtatót,és kezd el használni a maga nemes egyszerűségében. Meg fogsz lepődni, mire képes manapság pld. az "Arduinós virtuális valóság, vagy...csicsavilág".(ha már őt említetted)
Majdnem jó, amit írtál csak lehagytál egy fontos szócskát, a "szög"-et. Egy léptető motornak szögsebessége, és szöggyorsulása van, nincs neki sebessége, és gyorsulása, ezeket a kifejezáseket egyenes vonalú mozgásra értelmezhetők.
A következtetésed is majdnem jó, csak erre is van egy szakkikfejezés, az adott léptetőmotor start/stop szögsebessége a döntő. Ha ezalatt szórakozunk egy motorral, lehet olyan egyszerűen programozgatni, hogy sebesség egységugrasztva indítom. Egyébként meg kell a szöggyorsulással is foglalkozni, mert az a szerencsétlen léptetőmotor csak forgás nélkül visítva jelzi, az Ardunió gazdája virtuális valóságban él, és azt hiszi, amit lát a csicsavilág felprogramozáskor, az a valóságban is úgy lesz.
Ezt nem értem... " ha a gyorsabban forgó motor szögelfordulásának az idő szerinti első deriváltja nagyobb egy a motorra jellemző értéknél" = Ez lenne a sebesség (RPM) ugye?
"akkor foglalkozni kell a második deriválttal is a programozás kapcsán" = Ez lenne a gyorsulás
Tehát magyarán ha az első motor fordulatszáma nagyobb a névlegesnél (vagy amit el tud érni?), akkor a gyorsulását is figyelembe kell venni a programozáshoz. Jól fordítottam le? De ezzel mit akartál mondani?
Ez így nem elég információ a feladat korrekt megoldásához, ugyanis ha a gyorsabban forgó motor szögelfordulásának az idő szerinti első deriváltja nagyobb egy a motorra jellemző értéknél (ez a 2. eset), akkor foglalkozni kell a második deriválttal is a programozás kapcsán. Csak halkan jegyzem meg, az első esetben 2 db 20 forintos IC-vel is megoldható a feladat pl. 1:1 ... 255 tetszés szerinti n arány beállítási lehetőséggel.
Nem árulok zsákbamacskát, csak egy tekercselő gépet akarok összehozni. A saját kútfejemből már megírtam egy progit, ami működik is, de bíztam benne, hogy létezik egy ennél jobb megoldás is. Az én progim "for-next" és "if" utasításokkal működik.
PSoft | 18591
2018-11-21 18:13:30
[1290]
Ez igaz, de Miklós eddig még, nem írt a "környezetről".:) Én nem értek hozzá, de szerintem biztos megoldható PC nélkül is, egy zsebben lapuló okos telóról. (ha nem, majd a hozzáértők...megmondod):)
Szerintem a megoldandó feladatnak csak egy része a kérdés, az meg arduino esetében ritkán feltételezhető, hogy valaki a pici arduino panel mellé magával cipel egy számítógépet, amin ki tudja adni azt a parancsot.