Nos frissitve lett a gèpe erre. En a macrot meghagytam meg a parancsikont is.
Szepen el is indult, jo verziot ír, csak kezibe megmozgattam mind a 3 iranyt, működik, mentem tovabb.
Ma megyek vissza, mert automatàban rángatta a gépet, csak ennyi infom van eddig.. tipp ötlet? Van backup, de ez fura nekem. Eddig sosem frissitgettem, megkertek rà. Ez mar az 5. Gèpem amit osszekalapaltam, de ilyet sose tapasztaltam.
Ez így nagyon kevés információ. Az új verzió telepítése: miről mire frissítettél? Hogyan frissítettél? Ugyanazt a profilt használod, vagy újra beállítottad?
Nem indul, indexjel van: az UCCNC-nek az index kevés, meg kell lenni az A és B jelnek is, ráadásul megfelelő sorrendben. Ha mindhárom be van állítva, akkor próbáld a Reverse enc. dir kapcsolót átkapcsolni.
A Mach3-nál a működéséből adódóan nem lehetett a buffert 1sec-nál kisebbre venni. Ezért ott kb. 1sec késik a reakció a Feed állításnál. UCCNC-nél másképp működik, ott a "Gen. Setup"-ban állítható az előpufferelés ideje, mely alapbeállításnál 0.1sec. De ha kell, egészen 0.05sec le lehet menni vele. A tapasztalatok szerint a 0.1sec beállítás is már azonnali reakciónak érzékelhető.
Nem tudom, hogy a Mach3 mennyit vacakol, az UCCNC azonnal reagál. Az "azonnal" természetesen úgy értendő, hogy azért a poti értékét be is kell olvasni és fel is kell dolgozni, de a technikai határok figyelembevételével gyorsan reagál.
Ja bocsi nem olvastam végig. HSM-hez nekem működik a Fusion postja és, ha jól emlékszem, akkor próbálgattam a verziókat, mert nem mindegyikkel működött.
Sziasztok! Használ valaki Inventor CAM (2021)-et? Program postolásnál a képen látható hibát írja ki. Elvileg a legfrissebb elérhető post processor van letöltve UCCNC-hez innen: https://cam.autodesk.com/hsmposts?
Tudom hogy a Fusion 360 elvileg ugyanez és ingyenes is, viszont Inventorban lényegesen gyorsabban fut le minden és stabilabbnak tűnik, örülnék ha ebben tudnék CAM-ezni.
Előre is köszönöm ha van valakinek ötlete!
Autotec1 | 589
2022-05-04 21:26:42
[8890]
Köszi a felvilágosítást. Lényegretörő és építő volt …………………………..
Ha bármi probléma lenne vele, akkor már elég sokan jelezték volna az elmúlt igen sok év alatt. Bátran kijelenthetem, hogy olyan nincs, hogy nem veszi figyelembe. Olyan viszont szokott lenni, hogy a nagyon okos CAM program beírja a kódba, és hiába váltasz át indulás előtt, a kód visszakapcsolja.
Ha nincs elektronikus probe bemeneted, akkor be kell kapcsolni a Manual probe mode kapcsolót. Minden más ugyanaz, mint ahogy leírtam. Ilyenkor kézzel (tekerővel, akármivel) oda kell menned a mérendő pontra és újra megnyomni a Start probing gombot. (Villog, várja, hogy megnyomd.) Azt, hogy melyik tengellyel és melyik irányban kell menned, azt kiírja (villogó felirat).
A bemérő képernyőnél nincs gyorsabb. Egyszer kell beparaméterezni, megjegyzi és kész.
- Setup oldalon Safe Z értéke gépi koordinátában, pipa a Greater Z is safer in G17 mellé. Ha kell, megadhatod a bemérő átmérőjét az Override probe dia sorban. (Ha nem adod meg, akkor a betöltött szerszám átmérőjét használja.) Központkereséshez egyébként nem kell sem a Safe Z, sem az átmérő, de jó, ha be van állítva.
- Beállítod a mérési paramétereket: Fine distance: 1, Fast feed 150, Fine feed:25. Kapcsolók: Zero probed axes, ha nullázni is akarsz, a többi kikapcsolva.
- Kiválasztod a Circle inner módot és megadod a P1 és P2 értékét, ami a maximális keresési elmozdulás. Ha ebben a távolságban nincs találat, akkor megáll hibával. Kiválasztod az X és Y tengelyt.
UCCNC-hez keresek furatközpont kereső makrót, ami hasonló a Mach3-ban lévőhőz, 3 pont felvétele, majd kiszámolja a központot és rá is áll a központra! A bemérés funkcióját néztem már, de egyenlőre nem jutottam előrébb. Gyorsan kellene egy megoldás, mert nincs időm nagyon játszani vele és a számolós módszerrel elég körülményes, mert sok furatot kellene bemérnem külön-külön. Ki hogyan oldja meg UCCNC-ben ezt? Mach3-ban félperc volt egy központ keresés...
Köszönettel, András
svejk | 33150
2022-04-15 13:51:13
[8873]
Megint Offline gomb.
Ha átkapcsolok Offline módba és véletlen vagy direkt elmászok a Jog gombokkal vagy az MPG-vel akkor ugye a gép koordinátarendszerének almás, visszakapcsoláskor eltéved.
Ilyen esetek elkerülése végett szerintem fontos lenne hogy az Offline módba való átkapcsolás is törölje a referenciát azaz aludjanak csak ki a Home LED-ek.
Normál eseteben ezek ugye evidens dolgok de az ilyen kezelési bakikat egy kezdő vagy hozzá nem értő minusz idő alatt elő tudja varázsolni.
Az előzőhöz kapcsolódóan megint felmerült egy ötlet/lehetőség a fejünkben amit érdemes lehetne átgondolni.
Van ugye az az Offline gomb. Ezt bekapcsolva kimenő vezérlőjel nélkül le lehet futtatni a programot, figyelve a Toolpath-ot.
Én nem használtam a gombot eddig, hanem egyszerűen nem kapcsolom be a hajtást, a feddrate-t meg a maximumra veszem.
De ha már van ez a gomb érdemes lenne a funkcióját ahhoz hasonlóan kialakítani mint ahogy az ipari gépeken a "Dryrun" van, azaz ebben az állapotban a G1 sebességet felülírja és sokkal gyorsabban le lehetne futtatni a tesztet.
Ha jól emlékszem, akkor az 1.2108-ban jelent meg a bemérő képernyő. A régi képernyőkészletben a Tools alatt Probe, az újban a főképernyőn Probe fül. Be kell állítani a paramétereket és már használhatod is.