Erröl a dologról már 2019 áprilisában kezdtük az értekezést. Aztán valamiért elhalt a téma. Pedig biztosan sokunkat érdekelne egy ilyen elektronikus osztófej. Persze kell hozzá a forgató.
Főorsó a szerszámmal bedöntve a megfelelő fokban azon encoder és annak a jele vezérli a forgatót amiben a munkadarab van Az X és Y pedig a fogásvétel és az előtolás.
Én is szenvedtem miatta, mert mindig az hiányzott ami pont kellett volna. Szerencsére tényleg sok volt, néha át tudtam számolni a készletben lévőkre. Ha mégse, akkor előbb cserekereket gyártottunk
Az adott fogszámhoz tartozó fogprofil evolvens "íve". Ha megnézel egy 8 db-os készletet, akkor láthatod hogy a kis fogszámokhoz (1)tartozó maró profilja sokkal 'ívesebb' mint az utolsó(8)-é. Az utolsó már majdnem 40°-os trapéz.. (de nem az.)
".. kellene nekem két fogaskerék de nem szeretnék 2 db marót venni."
Ha már maró vásárlásra adod a fejed, akkor meg kell venni az egész szettet.. (jó lesz az még máskor is..)
"a két kerék ami nekem kell 32 fogú meg 80 fogú mi történik ha fogok"(1)" marót megcsinálom a két kereket"
Ahogy lentebb is leírta svejk, attól függ milyen célra akarsz fogaskereket készíteni.. (hajtómű vagy szőlődaráló) Alacsony fordulatszám közepes terhelés esetén használható az is ha egy maróval készíted el a két kereket, de számolni kell azzal hogy nem lesz tökéletes a kapcsolódás, + zajosan fog üzemelni.. (pl. cserekerék)
Nem fog szépen kapcsolódni, vagy a tengelytávval lesz probléma. Neked ugye az 5. és a 7. kellene az adott modulból.
Alapvetően abból kellene kiindulni mire is kell a fogaskerék, szőlődarálóhoz vagy hatezres fordulatra és hogy milyen anyagból akarod készíteni. (ugye a komolyabb fogaskerekek eleve köszörülve vannak)
Keress itt a fórumon lefejtőmarót, hátha van valakinek elfekvőben. Azért ma már nem sok műhelyben fogaznak, így nagyon sok maró kikerült közprédára a megszűnt kisvállalatoktól.
mi a különbség a fogaskerék alakmarók között megnéztem 1-8 db lehet és mindegyikhez megvan adva ,hogy hány fogú kereket lehet vele készíteni most kellene nekem két fogaskerék de nem szeretnék 2 db marót venni. megnéztem a rajzaikat de nem ad meg különbséget. tehát kérdés miben térnek el.
a két kerék ami nekem kell 32 fogú meg 80 fogú mi történik ha fogok marót megcsinálom a két kereket
miért lesz rossz miben fog eltérni
előre is köszi a segítséget
denes
remrendes | 4153
2021-01-02 15:53:35
[45658]
Az egy központi egység, ami osztogatja az ágakba a mennyiségeket.
Azt is tudom, hogy ez szabályoz is. Itt 3 egyforma van, köszörűgép orsó anyáit keni, de a 3-ból egy egyenlőre nem akar életre kelni, de majd felhívok olyan céget ahol kenőrendszereket árulnak, ott biztos van.
Nem akarok hülyeséget írni, de a marógépem szétszedésekor én is így gondoltam(csak visszacsapó), majd amikor nem jól működött vettem észre hogy 3 féle szám volt ezeken és egy löketre mindegyik más mennyiséget engedett ki. Szóval ez a meter unit a képen szerintem szabályoz is.
(vegigkerestem a forumot, de nem talaltam semmi relevansat, ha megis buta kerdes, bocsi)
EdgeCAM-hoz tudtok mukodo Linuxcnc postprocesszort? Ami a linuxCNC oldalan van, az sokadik probalkozasomra is hasznalhatatlan, pl. G54P1 es tarsai parancsokat is general amiket nem ismer a Linuxcnc 2.8. Ha teszk kedveert kiirtom a kodbol kezzel az ismeretlen parancsokat, akkor "invalid argument in linear move" es egyeb hibauzeneteket kapok. En csinalok valamit benan? Amugy az emc2_mill_v2_5.cgd postot forditottam le innen: http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Cam_Post
Koszonom a segitseget!
laacika | 3145
2021-01-01 01:06:25
[45643]
Hát kiváncsi lennék az enyém ugyan mit mutatna ezzel a szerkezettel,tuti a pieos végén lenne vagy kiakadna a pi..ába.
Van videó is a YouTube-n a feszesség mérőről. Igaz inkább csak reklám.
KoLa | 7585
2020-12-31 17:49:12
[45641]
Ez tök ugyanaz az elv mint az enyémnél, ez is Bomar de régi fajta. Mondhatjuk hogy hidraulikus előtolású, de nem direkt, hanem mint az autók lengéscsillapítója vágáskor állíthatóan fékezi a süllyedést, vissza már akadálytalanul lehet emelni, mert ezt kézzel kell visszaemelni, nem automata. Azért is tettem rá az előtolás mérőt mert, ha túl magasra emelem vissza a szalagot akkor nehéz visszaállítani az eredeti beállításra,ha közben felgyorsítom hogy ott legyen minél hamarabb, akkor nehéz eltalálni újból,( majd egyszer megcsinálom kétkörösre akkor nem kell elállítani) Így viszont látom a kijelzőn hogy mennyi az annyi. 4/6 os szalagot használok én is,110-es köracélt kezdi 100 egységgel, a közepénél az új szalag visszaesik 60-ra a végén visszagyorsul 110-re, ahogy kopik a szalag látszik a mérőn hogy mennyit esik vissza a legnagyobb keresztmetszetnél, 30-nál már várom hogy mikor szakad el. A munkahenger tetejére ki van vezetve egy forgatókar ami egy alátéthez kapcsolódik a dugattyún, az alátéten van egy furat ami egybeesik egy másik alátét fokozatosan mélyülő hornyával,ami szintén egy furatban végződik,ezek elforgatásával kb 180fok, lehet beállítani a sebességet, a viszkozitástól függően( nyáron gyors télen lassú )de a mérő mindíg a valóst mutatja. Nem olyan nagy dolog ez, csak precíz.
No amire gondolok az pont fordított logikával működött. Finomabb fogazatú laphoz a kezelőn beállítottunk egy tempósabb előtolást a kisebb keresztmetszethez - itt a sűrűbb fogút bátrabban lehetett tolni a fogak kitöredezésének veszélye nélkül - , de mikor leért a köteg aljára, ahol telibe vitt kb. arasznyit, visszább vette az előtolást, ezzel megakadályozva a betömődést/törést. Persze egy csavarintással ki is lehetett iktatni, de akkor zártszelvényt is minimum 4/6-os lappal... Itthon trükközök: zártszelvénynek alápakolok, feljebb fogom a satuban, mert a legdurvább lapom 10/14-es.
Az én rendszdrem pont erre lett kitalálva,csak nem automatikus,hanem előzetes kézi beállítást igényel. A fogak akkor törnek amikor beleér az oldalfalba és a súly miatt megnövekszik az előtolás! Ezért, azoldalfalhoz vagy a vékonyabb részekhez állapítom meg a legnagnagyobb előtolást, mivel mérni tudom. Hátránya hogy nem automatikus,a vastagabb részeknél belassul,de sebaj!