Szia! Most tanulom én is a vágást és gravírozást(nagyon szépen köszönöm RJancsi segítségét)! Lehet butaságot írok! Amennyiben én az egészet egy közös "center" pontra hozom és utána kijelölöm egyszerre a vágást és gravírozást (egy kijelölő négyzetben), akkor utána nekem szépen vág ás gravírozik egymás után. De abban a pillanatban,ha külön először a gravírozást,majd a vágást jelölöm ki,nekem is elcsúszik! Próbáltam PSoft leírása alapján (elnézést a pofátlanságomért,amiért kipróbáltam,bár nem nekem írta),de külön menetenként is új kiinduló pontot vett fel a gép és állandóan elcsúszott minden nekem. Hiába töröltem ki az adott ábrából és csak egy menetet hagytam benne jóvá, mindig elcsúszik,mivel a kiinduló pontot az adott ábrához igazítja! Még egyszer bocsánatot kérek,ha butaságot írok!
szaky27 | 579
2017-11-18 18:29:42
[13338]
Én csak a vonalakat szoktam eltüntetni, ahogy korábban írták, csak egyszeruen nem értem hogy nálam mi lehet a bibi. Az se gond ha mind a kettő géphez kapott szoftver fent van egyszerre? Mert fura hogy a másik neve sincs szépen kitölti a gravir manager géphez tartozó részeket a corel pedig nem. Vagy esetleg azt nem lehet beállítani hogy előbb a szöveget legravirozza utána pedig vektor mentén legravirozza a korvonalakat? Csak mert ezzel a megoldással is szerintem gyorsabb lenne a folyamat mint most.
XP-ről valamikor nálam is ment, akkor azzal nem lehet gond. Az asztal méretezés sem csinál ilyen problémát. Leírom, én hogy csináltam akkoriban a hasonló gravírozás után vágás dolgot: Corelből csináltam úgy, hogy a kész megtervezett mintából kinagyítva megjelöltem 1-1 ponttal annak a képzeletbeli, (vagy akár meglévő, ha épp négyzet alakú lesz a vágás a végén) négyzetnek a 4 sarkát, ami befoglalja a teljes mintát, majd első körben kitöröltem azt a részt, amit később vágni kell, az így kapott képet elmentettem akarmi-gravir neven. Itt annyi lesz, hogy gravírozáskor egy alig látható pont kerül az anyagra, viszont ezek a pontok fogják biztosítani, hogy mikor újra elindítod a laser managert, a vágás arra a pozícióra kerüljön, ahova kell. Majd az eredeti mintát újra megnyitva ennek a fordítottját, tehát kitöröltem a gravírozandó részeket és a maradékot elmentettem akarmi-vagas neven. Így már külön van, amit gravírozol és külön a vágni való, innen pedig behívod a gravírozni való mintát, megnyitod a laser managert és gravírozol. Ha kész a gravírozás, nem nyúlsz az anyaghoz, hanem bezárod a laser managert, behívod a vágás mintát, újra megnyitod a laser managert és vágsz.
XP ről megy, de a másik program amit adtak a géphez az tökéletesen felismer mindent, de corel több mindent megeszik és jobban átlátom már. Csak így nagyon lassan haladok Meg érdekes hogy a kisképernyőn jó helyen van minden, látszik hogy a körvonalat figyelembe veszi de mikor dolgozik meg mégse. Azért kérdeztem, hogy esteleg lehet nem jó valamilyen beállításom mert, csak az asztal méretét vettem le a gyári 400x400 mm-ről 300x200mm-re, máshoz nem nyúltam.
Milyen oprendszer alól próbálod? Volt már itt szó róla, hogy eloxidálódik az usb csatlakozó és ha nem mindig csatlakozik, meg kell a kontaktot tisztítani az usb kábelen és a vezérlőkártyán is, de a számítógépen sem árt, ha olyan körülmények között van használva.
Most van időm gyakorolni de sajnos nem jon össze sehogy se ez a gravírozás utáni vágás Mellekelek képeket. A programot mi szerint kellene beállítani, mert ahogy a kepen is látszik fent a gépet nem ismeri fel lehet ez a baja? Mert eleg nagy az elcsúszás.
remrendes | 4151
2017-11-17 07:33:20
[13333]
En is ezeket a bolygomuves hajtasokat nezegetem egy ideje, kezdenek mar elterjedni kinaban is.
Közben rájöttem,hogy lehet túlkomplikáltam a dolgot és a szöveget kivágja a gép gond nélkül. Videóban láttam, hogy a haladási irányt jelző nyilak a betűk mind a két oldalán voltak amit én sehogyan sem tudtam beállítani, ezért gondoltam a másik oldal kijelölése nélkül nem lehet kivágni, így meg sem próbálkoztam vele. Viszont a segítségeteknek köszönhetően most elmélkedtem, hogy gravírozásnál sem kell megadni a másik oldal vonalait és mégis kigravírozza a gép. De akkor mit lehet elérni azzal ami a videóban volt, hogy a folyó szöveg betűinek mind a két oldalát kijelölte?! Most a videót sem találtam már meg, pedig ezen elmélkedtem napok óta, hogy milyen idétlen vagyok...
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Közben megoldódott a problémám egyik része. A "szöges" vágás megszűnt miután a fókusztávolságot (azt hiszem így hívják) közelebb vittem a fa felületéhez. Kb.:18mm volt most levittem 10mm-re, bár féltem tőle,hogy nem lesz-e baja a fejnek a kis távolság miatt. Elvileg úgy küldték el a gépet,hogy beállítottak mindent, amit egy videóval és a géppel készített próbadarabbal is bebizonyítottak, amelyet betettek a szerszámos ládába. Nekem maga a felirat kellene, tehát kivágni ki tudom a táblából. Körbe kellene vágnom a folyó írást, azaz vannak pontok,ahol a betűk kapcsolódnak egymáshoz. "Boldog Karácsony" feliratot szeretnék készíteni két sorban egymás alatt azaz felül lenne a boldog, alul a karácsony. Nem találtam sem videót sem leiratot ennek a módjáról. Közben előjött olyan probléma, hogy ha két vágást kell csinálnom, azaz lesz pl.: egy 40mm-es és 50mm-es vágás, ha külön-külön vágom elcsúszik a kezdőpont. Ezt nem lehet valahogyan ki küszöbölni szerintetek? Elvileg ha egy menetben azaz egyszerre csinálom a vágást nincs ilyen gond, de ha külön akarom őket vágni, rögtön elcsúszik a kezdőpont. Bocsánat, ha nem túl jól és érthetően fogalmazok. Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
RJancsi | 5809
2017-11-15 07:24:42
[13321]
Szerintem csak sima infó, hogy nem a "tábla" a végtermék, hanem a kivágott betűk lesznek felhasználva. Mechanikus gravírozásnál nem mindegy, hogy "kívülről" vagy "belülről" járja körül a körvonalakat, de lézernél elhanyagolható a szerszám "átmérő".
Hali, Ez a jelenség -"szöges lesz"- azért van, mert nincsenek a tükrök jól beállítva és a sugár nem a lencse közepére esik. Állítsd be a tükröket, a többit meg neked kell kitapasztalni... Én is ezt a progit használom, de vesszek meg ha értem ezt a "körbevágás" dolgot...
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Olyan kérdésem lenne, hogy folyó szöveget szeretnék kivágni, de nem tudom beállítani a gépet a körbevágásra. RDworks 8 amit a géphez kaptam vágó program. Hogyan lenne lehetséges beállítani ezt a funkciót. Tehát nekem körbevágott szövegre lenne szükségem, azaz a "kieső" rész kellene szépen kivágva. Milyen sebességgel és erősséggel érdemes 3mm nyír lapot vágni? Sajnos vagy egy menetben nem tudom kivágni, vagy két menetnél az egyik oldal szép egyenes a másik pedig "szöges" lesz, tehát nem 90° a vágás. Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket!
Aknai Gábor | 3083
2017-11-13 22:08:26
[13314]
Pista,
ez igen gratulálok!
Komoly kis gépnek tűnik, esetleg paramétereket lehet tudni róla? Vagy esetleg egy hosszabb videót?
üdv, Gábor
Előzmény: Varga István, 2017-11-13 19:06:29 [13307]
Devecz Miklós | 2658
2017-11-13 21:13:48
[13313]
Látom elkészült. Nagyon jó lett, gratula!
frob | 2276
2017-11-13 20:48:02
[13312]
Ez nagyon ott van a szeren! mit vágtok vele? valami szövetnek látszik... mekkora a lézer teljesítmény?
mesélj róla! már ha nem titok
PSoft | 18591
2017-11-13 20:17:19
[13311]
Le a kalappal Pista! Előtted is, és a sok-sok segítő kéz előtt is.
Ha nem tudnám...el se hinném, hogy ez a gép az utolsó porcikájáig ott készült Fehérváron, a műhelyedben. Egy igazi profi gép lett belőle, csak gratulálni tudok hozzá!
Kelepeisz Lajos | 3530
2017-11-13 20:10:25
[13310]
Esetleg ha valakit érdekel megtaláltam a számomra tökéletesen vágható anyagot, 190ft egy tábla jó gyorsan vágható még kék lézerrel is, és ahogy láthatjátok az a 100mm es kör bőven elbírja azt a nehéz trafót, szóval jó masszív anyag, szaga alig van.
guliver83 | 3234
2017-11-13 20:00:26
[13309]
Még nem állítottam semmit rajta komolyabban csak szórakozás miatt indítottam el hogy mennyire bírja majd megmozgatni a mechanikát. Majd akkor szórakozok a beállításokkal ha benne lessz a dobozban. A K40 helyére lett betervezve.
Nem tudom pontosan, hogy arról a lemezről van szó, vagy másról, de én egyszer próbáltam az 5 mm vastag akkor úgy mondták, hogy habosított műanyag lemezt co2 laserrel vágni, de esélytelen volt, mert csak kormolta az egészet, nagyon ronda lett és korom fekete a vágás.
Könnyű,könnyen vágható valami habosított műanyag. Jól hajlitható viszont elég sérűlékeny,( már a körömmel is meg lehet karcolni) asztalosok sablonnak használják.
Valaki tudna segíteni hogy ezt a sikolemezt hogy képzeljem el, milyen szerkezetü mik a tulajdonságai? Köszönöm.
Törölt felhasználó
2017-11-12 14:51:43
[13301]
A visszacsatolás azaz szervós rendszer előnyei. ( közel konstans nyomatékgörbe ) Mellesleg mennyire sikerült beállítani a pályakövetési hibát 80,000mm/min-nél ?
Először azt hittem hogy nem bírja majd el mert ez a legkisebb motor azt hiszem a NEMA 17 méret de iszonyatosan erős a méretéhez képest. Van jóval vagyobb is belőle de így már fölösleges rátenni.
Szervónak nem gond ha kicsit feszes, mezei léptető már eldobta volna magát. Sajnos sokan ezt nem értik meg, hogy a léptető meredeken zuhanó nyomaték görbéje és a szervós rendszer szinte végig konstans nyomatéka nem említhető egy lapon. A nyílt hurkú léptetős nagy előnye a feldobom a tengelyre beállítom a felbontást és kész, tud amit tud. (kompromisszumok kötése kötelező)
Nem hiszem! Csak gyorsan így állítottam be a tesztre, mert úgy gondoltam, hogy nagyon feszesen mozognak kézzel a tengelyek vagyis az Y tengely, de nem jelent gondot a kicsi motornak.